Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

APC Back-UPS ES 700

Energiatakarékos funkcióval fejlesztették a szünetmentes tápot.

2010.06.23. 09:40 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Korábban egy alapos áttekintő cikkben foglalkoztunk már szünetmentes tápegységekkel. Az akkor szerkesztőségünkben megfordult UPS-ek közül az APC Back-UPS ES szériája tetszett leginkább, mivel hagyományos konnektor-csatlakozói miatt ezt lehetett a legtöbb célra használni, számítógépünk és monitorunk mellett akár más kapcsolódó készülékeket is megvédhettünk áramkimaradás elől. Az APC továbbfejlesztette az ES sorozatot, és az energiatakarékosság jegyében érkezett meg az új változat.

APC Back-UPS ES 700

Ezúttal egy 700 VA-es Back-UPS ES szünetmentes táp járt nálunk, amelyen ugyancsak kétszer négy földelt csatlakozóaljzat található. A felső sor van az akkura csatlakoztatva, míg az első négy csak túlfeszültség ellen védi a rákötött eszközöket. Azonban ez a "csak" nem teljesen igaz. Új funkcióként ugyanis megjelent egy olyan lehetőség, hogy az alsó sor első három konnektorán megszakítja a UPS az áramot, ha a fenti első csatlakozóra kötött eszközt kikapcsoljuk vagy pihenő módba kerül. Így takarékoskodhatunk az árammal, hiszen ha például kikapcsoljuk a számítógépet, a hozzá használt hangszórókra vagy a nyomtatóra nagy valószínűséggel nincs is szükségünk. A beállítás igen egyszerű, amikor a fő eszköz kikapcsolt vagy stand-by állapotban van, pár másodpercig nyomva kell tartani a megfelelő gombot, ezzel a UPS megjegyzi, hogy milyen áramfelvétele van ilyenkor, és ezt fogja figyelembe venni a másik három konnektor-csatlakozó áramtalanításához. Persze ha nincs rá szükségünk, egyszerűen kikapcsoljuk ezt az üzemmódot, és mind a négy alsó csatlakozó folyamatosan kap áramot.

A készülék oldalán három csatlakozót találunk, az első a számítógéppel való kommunikációra való (a szokásos felügyeleti szoftver jár a UPS-hez, amely figyeli az állapotát, és hosszú áramkimaradás esetén leállítja gépünket), a másik kettő pedig telefonvonalunk (vagy ADSL kapcsolatunk) vagy UTP hálózatunk túlfeszültség-védelméről gondoskodik. A gyártó mérései szerint a 700 VA-es UPS egy alapkonfigurációs számítógépet és LCD monitorát akár 80 percig tudja árammal ellátni az akku (40 watt körüli fogyasztással kalkulálva), míg egy csúcs játékgép, nagyképernyős LCD monitor és hangszóró esetén, 240 watt körüli fogyasztást véve alapul legfeljebb 9 perc áramkimaradást képes áthidalni.

APC Back-UPS ES 700

Az APC Back-UPS ES sorozatának megújított, energiatakarékos darabjai praktikus újítással bővültek, a környezettudatos felhasználókat is segítve, hogy pár forintot megspóroljanak villanyszámlájukból. Az 550 VA-es változat (típusszám: BE550G-GR) bruttó 25-27 ezer forint közötti áron kapható, a 700 VA-es (BE700G-GR) pedig 26-29 ezer forintba kerül. ■

hozzászólások (1)

sat
sat 2010.06.23. 23:46
Az apc-ről annyit, hogy nem rég vettem tőlük egy Back-UPS CS 650-et, amivel beköltözött a szobámba a nyári éjszaka, ugyanis úgy ciripel, mint a tücskök. Mikor jeleztem a problémát, küldtek nekem helyette egy összetört csomagolású, viseltes, láthatóan javított eszközt úgy, mint "új, bontatlan terméket". Miután kivertem a balhét, le akartak "kenyerezni" egy ingyen, szerverekhez való UPS-el, csak fogjam be a szám. Aki apc terméket szándékozik venni, az jó, ha tudja, mire számíthat.
ajánlott olvasnivaló