New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

E3 2010: Nintendo sajtókonferencia

Személyes élménybeszámoló a Los Angeles-i eseményről bp tollából.

2010.07.15. 10:00 | szerző: bp | Rendezvények

A három konzolóriás idei E3-as konferenciái közül legtöbben a Nintendoét érezték a legerősebbnek, leginkább talán a 3DS kézikonzolnak köszönhetően. Megkértük a Los Angeles-i kiállítást megjárt bp-t, hogy ossza meg a sajtótájékoztatóról személyes élményeit olvasóinkkal.

E3 2010: Nintendo sajtókonferencia

Hajnali hét. Hosszú napnak nézünk elébe, aminek legnagyobb részét várakozással fogjuk tölteni, hiszen ma indul hivatalosan is az év egyik legmeghatározóbb szakmai kiállítása, az Electronic Entertainment Expo, avagy közismertebb nevén az E3. A rendezvény sokkal szervezettebbnek tűnik, mint pár évvel ezelőtt, ahol szinte az utolsó pillanatban engedték csak be a többezres tömeget a helyszínekre, így idén már órákkal az események és konferenciák előtt felsorakoznak a világ különböző tájáról meginvitált zsurnaliszták, hogy hírét vigyék a jövő fejlesztéseinek. Én már az igen impresszív, 7100 férőhelyes Nokia Theatre aulájában kutatok némi szilárd táplálék után. Kilyukad a gyomrom, de a Nintendo csupán forró teát és kávét kínál a láthatóan még csipkerózsika-álmát alvó kollégáknak, így bátorkodom helyet foglalni a hűtött színházteremben. A színpad két oldalán elhelyezett kivetítőkön kvízkérdések futnak, amik addig is lekötik a figyelmem, ha nem éppen azon morfondírozom, hogy mit is remélek az elkövetkezendő napoktól. A Microsoft tegnap már felsorakoztatta kínálatát, főként a Kinectet tolva előtérbe, a Nintendo konferenciája után pedig a Sony lesz a soros (remélem, ott megreggeliztetnek, különben bajok lesznek).

Kicsit félve tekintek az elkövetkezendő másfél óra eseményeire, hiszen finom fogalmazva a Nintendo az utóbbi két évben nem éppen járt élen a szórakoztatóipari pozíciójának megfelelő rendezvény lebonyolításának, hovatovább igen kínos, semmitmondó tömegjátékokkal untatta a szakírókat. Ehhez képest idén megfordulni látszanak a trendek, és amit eddig a Nintendo próbált meg ledugni a többség torkán, úgy tűnik, idén a Microsoft és a Sony tette magáévá, és a Wii és DS eladásait irigyelve a vezető márka útjára lépett. Meglepő fordulat, főként annak tekintetében, hogy a Nintendo meglepetések hadát okozva, szinte a teljes konferenciát a keményvonalas játékőrülteknek szenteli. Zelda, Mario, Kirby, Donkey Kong – csupa meghatározó személyiség, karakter és játékfolytatás, amelyek végre üdítő tartalommal is bírnak, tényleg evolúciót és revolúciót hoznak (ha emlékszik még valaki, hogy a Wii kódneve Revolution volt...) Amikor személyesen is lehetőségem van kipróbálni a játékokat a Nintendo standján egy csendes, elszeparált sarokban, csak bazsalygok, mint egy kisgyerek. Ez kérem szépen élvezetes. Ez játszható. Ez élményt nyújt. És bár ugyan a Wii letagadhatatlanul küszködik némi hardveres és grafikai limittel a konkurens konzolokhoz képest, mindez a nappaliban már nem számít. Mert az idén felsorakoztatott felhozatal jó előre biztosítja a gép tulajdonosait, hogy élvezetes és élménydús játékórákat töltsenek el, bármely kalandot is választják a megjelenés előtt álló játékok listájából. Jómagam például a mai napig ámulok, hogyan juthatott valakinek eszébe a zseniális fonalgrafika a Kirby's Epic Yarnban, hogyan képesek az Epic Mickey fejlesztői a hardver képességeit valószínűleg a végletekig kihasználva ámulatba ejtő grafikai világot alkotni, vagy éppen miként lehet egy régi legendát új platformon mégis a régi környezetben üdvözölni a Donkey Kong Country Returnsben.

E3 2010: Nintendo sajtókonferencia

A Nintendo tehát meglepő módon egyáltalán nem a tőle várható formát hozta, hanem szerencsére jóval a várakozások felett teljesített, és ekkor még csak sejteni lehetett hogy a 3DS el fogja lopni a show-t, de bizonyosat egészen addig a pillanatig nem tudtunk, amíg be nem mutatták testközelből. A szakmai berkekben és az interneten hónapok óta csak találgatni tudtunk, hogy vajon mi is lesz a forradalmi újítás, és mennyire lesz valóban három dimenziós a készülék képe. A specifikációkat elnézve még mindig nem értem, hogy mi a varázslat, de amikor a kezembe nyomták a készüléket, hogy a saját szememmel éljem át a csodát, megvallom őszintén, elgyengültem. Ritkán történik olyan, hogy valami atomjaiban nyűgözzön le, és az első pár percben ugyan szokatlan volt még a szemnek a párhuzamos síkok kezelése (egy gomb a bűnös, ezzel állítható a harmadik dimenzió mélysége), de azután hirtelen bevillant valami, és hívővé váltam. A Nintendo 3DS ugyanis szemüveg és minden egyéb segédeszköz nélkül, mindösszesen egyetlen sík képernyővel ér el háromdimenziós hatást. Ott voltam. Tátott szájjal. És működött.

A kipróbálható játékok között volt egy technikai demó, ahol egy aprócska kártyalapot kellett a gép elé helyezni, amit a kamera bemért, és ebből épített fel egy valósnak látszó, háromdimenziós dobozt. A dobozt a konzol forgatásával, vagy akár csak a fejem ingatásával is körbe tudtam járni, és az érintőképernyő segítségével felvehettem a kesztyűt a dobozból előbújó sárkánnyal, vagy azzal a kinövő fával, ahonnan az almákat kellett leütni. Konkrétan azon járt az agyam, hogy ez egy csoda, ami lényegében méretileg és felépítésileg egy továbbfejlesztett DS, további kamerával és egyetlen érintőképernyővel, amelyet bármikor, bárhol előkaphat az ember, és elfér egy nagyobb farzsebben. A mozgásérzékeléssel megtoldott kézi konzol megjelenése ugyan még a messzi távolba tekint, és az árkategóriáról is mélyen hallgat a kiotói vállalat, azonban az, hogy az E3-on tett bejelentésével egy időben olyan alkotók és legendák sorakoztak fel a gép mögött, mint Hideo Kojima és a Metal Gear Solid, az Electronic Arts, a Dead or Alive, a Splinter Cell, a Resident Evil, a Ridge Racer, és szinte minden iparági szereplő csak és kizárólag elismerően tudott nyilatkozni az aprócska szerkezetről, már predesztinál valamit. Méghozzá sikert. A hab a tortán pedig a filmiparral kötött megállapodás, melynek értelmében 3D hollywoodi filmek látogatnak majd a kis szerkezetre.

E3 2010: Nintendo sajtókonferencia

Ezek után nem meglepő, hogy az amúgy igen erős és decens felhozatallal bíró E3 egyöntetű sikere és legtöbbet beszélt eseménye a Nintendo és a 3DS volt. Talán soha nem volt még ilyen jó játékosnak lenni, mint napjainkban, és alig várom már, hogy Kölnben milyen további meglepetéssel kedveskedik majd számunkra a játékipar. ■

E3 2010: Nintendo sajtókonferenciaE3 2010: Nintendo sajtókonferenciaE3 2010: Nintendo sajtókonferenciaE3 2010: Nintendo sajtókonferenciaE3 2010: Nintendo sajtókonferenciaE3 2010: Nintendo sajtókonferencia

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló