Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Film

Machete [film]

Az eredetileg a két Grindhouse film közé készült kamu előzetesből végül teljes film lett.

2010.12.04. 12:45 | szerző: Factory | Film

Grindhouse. A műfaj, ami megengedi magának, hogy Wes Craven Last House on the Left című filmje folytatásának egy egy évvel korábban készült olasz slasher filmet tesz meg. A műfaj, amelynek rajongói ezt nem egyszerűen elnézik, de még értékelik is. A direkt rossz filmek, a spórolás okozta pocsék alakítások, igénytelen beállítások és vágások, kimaradt tekercsek, értékelhetetlen zene és faék egyszerűség forgatókönyv Mekkája.

Machete [film]

Quentin Tarantino és Robert Rodriguez néhány esztendővel ezelőtt szerette volna azt hinni, hogy kettejük közös gyermeke méltó mementót állít ennek a letűnt műfajnak, ez azonban pontosan azért nem sikerült, mert külön dolgoztak. Míg a Halálbiztos (Death Proof) egy tipikus Tarantino film lett, a tőle – grindhouse ide vagy oda – elvárható nemes egyszerűséggel, addig Rodriguez átesett a ló túloldalára, Terrorbolygó (Planet Terror) című filmjét felemésztette az önparodisztikus jelleg, inkább lett végül brutális komédia, mint bugyuta világvége film. A grindhouse műfaj jellegzetessége mégis utóbbi alkotásban volt leginkább jelen, a hangsúly azonban sajnos ott is a direkt gyenge technikai megoldásokon volt; olybá tűnt, mintha a filmvilág két legnagyobb filmbuzija nem ilyen filmeken nőtt volna fel. Mai pársorosunk szempontjából azonban ez mellékes, sokkal inkább lényegesek azok az álelőzetesek, amelyek összekötötték a két filmet. Voltak náci vérfarkasok és vérbő Hálaadások, de a Rodriguez által dirigált mexikói bosszúsztori előzetese láttán teljes filmért kiáltott a nép – kis túlzással. Nem állítom, hogy jobb lett volna, ha megmarad előzetesnek, mert azzal vesztettünk volna másfél érdekes órát, de a világ megváltása még mindig várat magára.

Machete [film]

Machete (Danny Trejo) kívül-belül baltával faragott mexikói kopó, akinek egy Torrez nevű rosszarcú (Steven Seagal) egy huszáros vágással elcseszte az életét, barátunk pedig a határ túloldalán próbál szerencsét azóta is. Egy szép napon felbérlik a választásokon induló szenátor (Robert De Niro) kivégzésére, de hamar kiderül: csőbe húzták. De ezt már tudtuk 2007-ben is, ahogy azt is, hogy "a rossz mexikóival baszakodtak". Ez a már ismert történet színesedik némi személyi kultusszal (Shé – a gyönyörű Michelle Rodriguez alakításában), egy kis aktuálpolitikával és vadrománccal. Hogy ez jó vagy sem, mindenki döntse el maga; vannak, akik szerint egy grindhouse filmnek nem lenne szabad ennyit markolnia, mások szerint még így is túl egyszerű az egész. A magam részéről biztosra vettem, hogy ezúttal sem kerülünk közelebb a műfajhoz, így nem zavart a sokrétűség, sőt, bizonyos momentumai nagyon is sokat tettek az amúgy kellemes összképhez.

Machete [film]

Amiért már most észrevehetően népszerűbb elődeinél a film, az a nyíltabban vállalt szexualitás, és a bizonyos körökben húzónévnek számító hölgyek (Lindsay Lohan, Jessica Alba), valamint néhány kultikus VHS-sztár cameoja (Steven Seagal, Don Johnson, Cheech Marin). A magam részéről a gyengébbik nem képviselői közül egyedül Michelle Rodrigueznek tudtam őszintén örülni; a világ legrondább szép csaja ráadásul színésznek sem égetnivaló, a nézőcsalogató eyecandy ettől függetlenül Jessica Alba zuhanyjelenete (függetlenül attól, hogy belenyúltak-e avagy sem) illetve a botrányhős celebritás meztelenkedése. Sokkal érdekesebb azonban, hogy férfi színészeink közül csak De Niro és Marin alakít értékelhetően, Seagal és Johnson a megszokottnál is borzalmasabbak, és valljuk be; Danny Trejo sem véletlenül nem kapott eddig főszerepet. Ha ez a koncepció része, akkor remek. (Nem az.)

Machete [film]

Összképet tekintve nem történt semmi különleges, azon túl persze, hogy a hazai forgalmazó majd' 3 hónappal az USA premier után hozza be a filmet, és majd ujjtördelve értetlenkedik, hogy miért nincsenek teltházas vetítések. Közelebb nem kerültünk a megoldáshoz, de kétségtelen, hogy az eddigi három próbálkozásból ez sikerült a legélvezetesebbre – más kérdés, hogy a közepesnél ez is csak egy vékony és jószívű hajszállal lett jobb. Ha egyszer Tarantino és Rodriguez közösen készítenének egy filmet, az lenne az igazi, függetlenül attól, hogy mindezt a grindhouse szó mögé bújva teszik-e vagy sem. A két bejelentett folytatás még ad némi okot a reménykedésre.
4/5
Dealer

Machete [film]

A cikk tartalmi együttműködő partnerünk, a Factory oldaláról származik.

Machete [film]Machete [film]Machete [film]Machete [film]Machete [film]Machete [film]Machete [film]

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló