25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

A Mortal Kombat sorozat eddigi története

Az előző részek tartalmából...

Írta: gregmerch 17 hozzászólás

Végre boltokba került a világtörténelem egyik legjobb, legbrutálisabb, legsikeresebb és legtermékenyebb verekedős játéksorozatának, a közel két évtizede fennálló Mortal Kombat szériának legújabb epizódja. Ez alkalomból, mintegy a játékot bemutató cikk előzményeként összefoglalnák oldalunkon a sorozat által eddig feldolgozott fő történeti szálat. Lássuk hát a korábbi epizódok történéseit!

A háttérsztori szerint a világot összesen hat párhuzamos létsík alkotja, melyek között átjárók biztosítják a kapcsolatot. A miénk a Földbirodalom, amelyet – persze szigorúan a teljesség kedvéért – a többi öt, már régen egyesült, összességében leginkább a pokolra emlékeztető létsík császárai évezredek óta uralni akarnak. A rend fenntartóiként a bölcs Idősebb Istenek egy halálos játékot eszelnek ki a földlakók védelmére, amin a szférák legnagyobb harcosai mérkőzhetnek meg egymással. A szabályok egyszerűek: a résztvevőket sorsolás útján párokba sorolják, amelyek megküzdenek egymással. A győztes továbbjut, a vesztest pedig óhaja szerint likvidálhatja. Aki elegendő versenyt nyer, lehetőséget szerez az aktuális bajnokkal való harcra. Ennek a fordulónak a győztese lesz az új bajnok. Amennyiben ezen a viadalon az egyesült Külső Világok birodalmának harcosai egymás után tízszer győzedelmeskednek, elnyerik a jogot a Föld megtámadására is. Planétánk sokáig tartotta magát, míg az addigi első helyezettet, a shaolin szerzetes Kung Laot le nem győzte a rettenetes, külvilági shokan herceg, Goro, aki ezt követően öt évszázadig verhetetlennek bizonyult. Ez idő alatt összesen kilenc alkalommal kiáltották ki a négykarú izomkolosszust a torna győztesének, így Shao Kahn, a Külső Világok császára már szinte a kezében érezhette a Föld lerohanásának jogát és annak birtokba vételét. Itt veszi kezdetét az első epizód, és ezzel a sorozat is, Goro tizedik viadalának elmesélésével.

Ezt a tornát egy „semleges” helyszínen, Shao Kahn egyik bizalmasa, a varázsló Shang Tsung szigetén rendezik meg. Az egyes létsíkok legnagyobb harcosai kapnak meghívást a viadalra, de akad néhány hívatlan vendég is az érkezők között: Sonya Blade különleges ügynök, az általa üldözött bűnöző, Kano, a bérgyilkos nindzsa, Sub Zero, valamint a nyomába szegődött élőhalott szellem, Scorpion, aki neki köszönheti nem evilági létét. A villámok istene, Lord Raiden, a Föld Védelmezője segítségével végül a kommandós Sonya, a filmsztár Johnny Cage, és a Fény Rendjének shaolin szerzetese, Liu Kang jutnak a legtovább a tornán, melyen Kang végül legyőzi Gorót. Ekkor a szabályokat megszegve Shang Tsung nem nyilvánítja őt bajnoknak, helyette elmenekül, és közben magával hurcolja Sonyát és Kanót, hogy így csalja el a szerzetest a Külső Világokba. A Föld harcosa a vén mágus legyőzése után végül mégis bajnokként tér vissza, de a foglyokat nem tudja kiszabadítani.

A vereséget követően Shao Kahn boszorkánymestere, az immár kegyvesztett Shang Tsung tanácsára az istenek szabályai által adott lehetőséggel élve addigi győztesként azonnal kihívja a Földet egy „visszavágóra”, amelyen őt magát kell legyőzni. Ehhez a helyszínt a siker reményében immár saját császársága, a hűséges alattvalóitól hemzsegő Külső Világ szolgálja. Mivel az uralkodó semmit sem akar a véletlenre bízni, számos hősének felsorakoztatása mellett fő mágusát is megfiatalítja, és megsokszorozza annak erejét. Ez a terv is félresiklik azonban, miután Liu Kang a császárt is legyőzi, és így most már véglegesen és megmásíthatatlanul őt kiáltják ki az Idősebb Istenek a Halálos Viadal új bajnokának.

Shang Tsung természetesen erre az esetre is már régóta kész tervvel szolgál: az uralkodó halott kedvesét, Sindel császárnét a nekromanta Quan Chi segítségével a Földön élesztik újra. Az ősi törvények értelmében Shao Kahntól az istenek sem tagadhatják meg a jogot arra, hogy maga menjen el feltámadt kedveséért. A megnyílt átjárókon azonban nem csupán az uralkodó, hanem annak serege is megérkezik világunkba. Legjobbjaink így most saját birodalmukban mérkőzhetnek meg a császár hadaival, aki ismét vereséget szenved, és a félig már bekebelezett Földbirodalom végre teljesen különválhat a Külső Világoktól. A történtek további folyományaként Sindel szülőhelye, Édenia is elszakad az egyesült birodalomtól, ami ezáltal elveszíti legfőbb bástyáját, és így egykori hatalma végleg semmivé foszlik. Ez természetesen teret ad a további versengésnek, melynek célja immár nem csupán a Föld bekebelezése, hanem a birodalom újra egyesítése, és a felette gyakorolt teljes hatalom megkaparintása.

Első jelentkezőként ekkor látja elérkezettnek a pillanatot az árulásáért a többi halhatatlan által száműzött néhai Idősebb Isten, Shinnok, hogy a fentieket véghezvigye, magát a legfőbb isteni hatalomra emelje, és mellesleg gyűlölt kollégáit is elpusztítsa. Raiden megint összehívja hát harcosait, akik újból győzedelmeskednek. Így – habár meggyengíti a halhatatlanok hatalmát – Shinnok terve a végső uralom megszerzésére nem sikerül, helyette az Árnyékvilágba való örökös száműzetés lesz a büntetése. A villámok urát az Idősebb Istenek maguk közé emelik jutalmul szolgálataiért, és a Föld Védelmezőjének tisztsége a maga által kijelölt utódjára, Fujinra, a szelek parancsolójára száll.

Shinnok bukása után a szintén ott rekedt Quan Chi még az utolsó átjáró bezárulása előtt megszökik az Árnyékvilágból. Nem sokkal ezután felfedezi az egykori uralkodó, Onaga mumifikált hadseregét, amelyet felélesztve ismét egyesíthetné a világokat, és övé lehetne minden hatalom a birodalmak felett. Mivel ennek véghezviteléhez nem tartja elegendőnek saját erejét, a Shao Kahn uralma alól immár felszabadult Shang Tsunggal szövetségre lépve, együttes erővel akarja megszerezni a császári posztot. Ennek érdekében először ki kell iktatniuk azt a két személyt, akik elég erősek tervük megállításához: a mostanra jelentősen meggyengült Shao Kahnt, majd a Halálos Viadal jelenlegi címvédőjét, Liu Kanget. Bajnoka végzete után a Mennyekből a Földre alászállva ismét Raiden az, aki harcmesterei segítségével megállítaná a két varázsló halálos szövetségét, ám világunk védelmezői Liu Kang nélkül elbuknak, és végül magának a villámistennek kell megmérkőzni a szövetségesekkel. Ez a harc azonban vajmi kevés sikert hoz a Földbirodalomnak.

A Raiden felett aratott győzelmüket követően, felbontva fortélyból alakult időleges társulásukat a mágusok azonnal újra egymásnak esnek. Quan Chi felülemelkedni látszik, ám ekkor Onaga, a birodalmak egykori sárkánycsászára – akit hajdanán még Shao Kahn taszított le a trónról – seregével együtt feltámad, hogy régi hatalmát minden áron és eszközzel megkaparintsa. A három rivális a szükség parancsára újabb szövetséget köt, de együttes erejük is kevésnek bizonyul Onaga ellen. A villámisten vert helyzetükben megkísérli valamennyi erejét összeszedni egy támadáshoz a frissen felbukkant fenyegetés legyőzésére, de hasztalan: a régi-új uralkodó sértetlenül vághat neki a világok újbóli egyesítésének hadai élén. Akik nem buktak el az előző viadalok során, most vállvetve küzdenek szabadságukért Onaga császár és tarkániai serege ellen, amelyet Baraka tábornok vezet.

Eközben a világok egyesítéséért és a végső hatalom megszerzéséért vívott számos háború során annyira megsokszorozódtak a legendás harcosok és a bennük koncentrálódó, mérhetetlen mennyiségű energia, hogy az egyetemes erőtérben keletkezett egyenlőtlenség már-már fenyegeti a birodalmak puszta létét. Az Idősebb Istenek ezért egy végső, mindent eldöntő ütközetre küldik valamennyit, melynek helyszínéül Édenia egy elhagyatott, misztikus erővel bíró kráterét jelölik ki. Az összecsapás során váratlanul egy hatalmas piramis emelkedik ki a földből, amelynek csúcsára végül feljutva az utolsó harcos Blaze-zel, az istenek tűzivadékával találja szemben magát, akit azért küldtek teremtői, hogy megakadályozza az erőegyensúly végleges felborulását. Ha ez a bajnok le tudja győzni őt, akkor az ő birodalma uralhatja valamennyi világot, ha viszont Blaze nyer, bekövetkezik az armageddon és a világok elpusztulnak. Így vagy úgy, de az erők egyensúlya ismét helyreáll.

Az általa oly régóta védelmezett emberiség mellé állva Raiden lesz az, aki végül az egyetlen talpon maradt földi küzdőként megmérkőzhet az utolsó külvilági harcossal, Shao Kahnnal, de nem tudja legyőzni őt. Végérvényesen elveszítve a reményt, ereje utolsó cseppjével a halála előtti pillanatban, látomásként küldi vissza saját lelkét téren és időn át az első epizódban megismert torna előestéjére, ahol akkori önmaga fejében visszhangzik egyre és egyre üzenete: „Győznie kell!”. De ahogy azt mondani szokták, ez már egy másik történet...

Ennyi volna tehát borzasztóan leegyszerűsítve a Mortal Kombat eddigi epizódjaiban megismert történet. Hamarosan pedig érkezik a PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra megjelent új rész alapos ismertetője is.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Mortal Kombat
  • Mortal Kombat
  • Mortal Kombat
  • Mortal Kombat
  • Mortal Kombat
  • Mortal Kombat

Mortal Kombat

Platform:

Fejlesztő: NetherRealm Studios

Kiadó: Warner Bros.

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2011. április 21.

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ghoost
Ghoost [11787]
A dragon ball azért ennyire nem távoli tőlünk, a mi korosztályunkból mindenki nézte a rajzifimet az RTL Klub-on amíg be nem tiltották :)

Am mikor is jött ki az utolsó mortal kombat pc-re? 1998? Szerintem ne reménykedjetek... :(
.:[Kain]:.
.:[Kain]:. [11704]
like.
gregmerch
gregmerch [3766]
Biztosan igazad van ebben, én nem próbáltam. Ezek a Naruto, meg Dragon Ball játékok nekem túl "japánok", és valamiért nem fognak meg. Soha nem játszottam ilyenekkel, de még FF-val sem. Pedig tudom, hogy nagyon nagy a rajongó tábora, de valahogy mégse...
Berci1
Berci1 [467]
hát a btk3-hoz nem kell db hc fannak lenni. Énse voltam, egészen a játék bekapcsolásáig.
Zomil
Zomil [605]
Mit nem adnék azért, ha az uj MK kijönne pc-re is :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (17 db)