Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Assassin's Creed: Reneszánsz [könyv]

A második játékepizód történetét dolgozza fel Oliver Bowden regénye.

2011.08.12. 10:25 | szerző: GeryG | Egyéb

Azon már senki nem lepődik meg, ha egy hollywoodi moziból videójáték adaptáció készül. Ma már az sem számít ritkaságnak, ha egy videójátékból készül mozi változat, de nem egy példa van egy sikeres könyv számítógépre adaptálására sem. Az viszont már ritkább, ha egy játékot dolgoz fel egy író. Most megérkezett a Ubisoft egyik zászlóshajója, az Assassin's Creed alapján készült könyv, amit Oliver Bowden jegyez és egészen pontosan a játék második részét dolgozza fel.

Assassin's Creed: Reneszánsz [könyv]

Bowden regénye közel ötszáz oldalon keresztül meséli el Ezio Auditore da Firenze történetét, és teszi ezt némi tartalmi megalkuvással, de mindazonáltal remek stílusban. A Reneszánsz története a játékhoz hasonlóan az ifjú Ezio egyik utcai csetepatéjával indul, ám a kezdeti puhatolózásnak tűnő lassú történetvezetés egy-két fejezet alatt meglepő hirtelenséggel vált sebességet és onnantól az olvasó csak kapkodja a fejét. Még el sem érünk a könyv első negyedének a végéhez, de Ezio családját máris bitófára küldik, ő maga is csak szerencsével menekül meg és máris az orgyilkos klánban találja magát, ahol bosszút esküszik a családját elárulók ellen. Ahogy aztán telnek a hónapok és évek, Ezio úgy döbben rá, hogy itt nem csupán egy Firenzéért folyó, családok közti viszályról van szó, hanem egy több generációt átölelő hatalmas összeesküvésről, melynek családja – és így ő maga is – fontos szereplője.

Az író egy az egyben Ezio videójátékban megismert kalandjait meséli el, nagyjából tartva a már ismert történetvezetést és kronológiát. Míg a játékból csak részben jön át, hogy az egyes események között néha évek telnek el, addig a könyvben ez sokkal szembetűnőbb, hiszen Bowden igyekezett ezeket, a játékban nem mutatott időszakokat is tartalommal és élettel megtölteni. Ezio is sokkal közelebb kerül az olvasóhoz, hiszen rengeteget megtudhatunk indítékairól, érzéseiről és gondolatairól. A történet többi szereplőjét is sikerült hitelesen leírni, így azok sem lógnak ki a középkori Itália világából. A fontosabb mellékszereplőkkel, mint például Leonardo da Vinci, szintén sokat foglalkozik az író.

Az Assassin's Creed játékok kétségtelenül legismertebb jellemzője az akrobatikus, már-már emberfeletti mutatványok, ahogy Ezio a háztetőkön ugrálva közlekedik, vagy épp egy toronyból veti le magát. Mikor elkezdtem olvasni a könyvet, kíváncsian vártam, miképp írja le ezeket a jeleneteket az író, és mennyire sikerül hitelesen eladnia őket. Nos, alapvetően nem csalódtam, többnyire sikerült érthetően körülírni, mit is keres Ezio egy ház falán csüngve. Viszont szembetűnő, hogy míg a játéknak ez hangsúlyos része, addig a könyvben kifejezetten ritkán kerül szóba, leginkább csak a történet szempontjából kihagyhatatlan részeknél foglalkozik vele az író.
A játékok másik hasonlóan fontos részét a csaták képezik, és Bowdennek sikerült ezeket a jeleneteket is tűrhetően szemléltetnie, bár bizonyos esetekben a végkifejletnek összecsapott jellege van. Többször is olyan érzésem volt, hogy egy-egy fontosabb szereplő levadászása nem kapott akkora jelentőséget a könyvben, mint ami egyébként megillette volna.

Mint korábban említettem, Bowden némi megalkuvással meséli el a történetet, hiszen egy, a játék(ok) szempontjából létfontosságú momentumot egy az egyben kihagyott könyvéből. Ez pedig a közeljövőben játszódó cselekményszál és Desmond karaktere. Hogy erre a döntésre az sarkallta-e az írót, hogy Desmond története jóval korábban indul, mint Ezioé, és talán túl komplikált lett volna elmesélni az előzményeket, vagy egyszerűen csak teljesen elvonatkoztatott ettől a vonaltól és kizárólag Eziora kívánt koncentrálni, nem tudom. De tény, hogy a Reneszánsz így is tökéletes egészet alkot és cseppet sem hiányzik belőle a kissé narratív jellegű modern vonulat.

A fordítással semmi probléma nincs, a magyar nyelvnek hála kellően választékosan fogalmaz a fordító, valamint sem nyelvtani, sem nyomdai hibával nem nagyon lehet találkozni.

Az Assassin's Creed: Reneszánsz egy kellemes olvasmány, amit Bowdennek sikerült úgy megírnia, hogy egyaránt legyen érthető és szórakoztató a játékot jól ismerőknek és azoknak is, akik nem próbálták még ki a Ubisoft remekét. És mivel a könyv utolsó oldalán ez olvasható: "A történet folytatódik az Assassins Creed: Testvériség című kötetben.", joggal várhatjuk, hogy a tavaly megjelent Brotherhood is hasonlóan szórakoztató regényként jelenik majd meg. ■

Kulcsszavak: Fumax Kiadó, könyvajánló

hozzászólások (2)

atka1
atka1 2011.08.14. 15:54
Én ezt angolul olvastam el, így a fordításról nem tudok nyilatkozni, de összes többi szempontból igazat adok a cikk szerzőjének :) kerek egészre sikeredett a Desmond-os részek nélkül is. Várom a folytatást :)
ajánlott olvasnivaló