Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)

A Mosogató nem viccel: se perc alatt szétspriccel.

2011.08.14. 11:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A legenyhébben szólva is igen érdekes címre keresztelt The Dishwasher: Vampire Smile a 2D-s, scrollozós akciójátékok már-már elfeledett, manapság néhány független fejlesztő által azonban újból felkarolt műfajának legjobb, legvéresebb hagyományait követi. A program a mindössze kétfős legénységet, illetve leányságot felmutató Ska Studios műhelyéből került ki, és a Microsoft Game Studios publikálja az Xbox Live Arcade piactéren.

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)

A játék a 2009-ben hasonló körülmények közt megjelent The Dishwasher: Dead Samurai folytatása, melyben megismerkedhettünk a rejtélyesen csupán az „A Mosogatófiú” névre hallgató főhőssel. Abban a történetben kedvenc kisegítőnket megölik a Föld elpusztítására törő kiborgok, de mentora, „A Séf”, az ereiben csörgedező földönkívüli vér segítségével feléleszti, sőt, hatalmas erő birtokosává teszi őt, hogy aztán bosszút álljon a mindenek hátterében megbúvó „Bukott Mérnökön” és annak halálos bérgyilkosán. A bérgyilkosról a történet legvégén kiderül, hogy nem más, mint karakterünk eltűnt féltestvére, Yuki, aki utolsó erejével még hálát rebeg nekünk azért, hogy megszabadítottuk rákényszerített sorsától, mi pedig látva, hogy bolygónkon már nem segíthetünk, Séf barátunkkal atomjaira robbantjuk a jobb sorsra érdemes planétát.

A folytatás ott kezdődik, ahol az előző epizód abbamaradt. Kishúgunk, mint kiderül, nem halt meg önkezünk által, hanem az „A Settenkedő” (nyugalom, nem Bakáts kartársra céloztam) nevű entitás a Séfhez hasonló módon felélesztette, egyik karját azonban nem menthette meg, ezért azt Stihl-szerűen egy láncfűrésszel helyettesítette. Yuki egy börtönhajón tér magához, ahonnan kiszabadulva elindul, hogy bosszút álljon a kínjait okozó, velejéig romlott, rémálmunkban támadó megújult kiborgsereg által uralt világ három alappillérén: „A Bankáron”, „A Tábornokon”, és „A Bírán” – az ember ezeket a neveket olvasva már-már a Mátrixban érzi magát. Eközben a Mosogató folytatja elkeseredett harcát a világ pusztulását okozó Bukott Mérnök és annak gonosz teremtményei elpusztítására.

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)

Az új epizódban tehát már két különböző történetet ismerhetünk meg, két irányítható karakter szemszögéből. Mindkét esetben ugyanazokat a területeket járhatjuk be, de a közben kibontakozó sztori más. Ez a megoldás egyből legalább két végigjátszásra ad okot és lehetőséget. A játék kétség kívül legnagyobb erőssége a nagyon pörgős, nagyon gyors és nagyon brutális harc. Gyakorlatilag az első pillanattól az utolsóig a fülünkön folyik ki az adrenalin, miközben a durvábbnál durvább kombókat visszük be a – túlzás nélkül – százával ránk rontó ellenfelek hadainak. Eleinte egy alapfegyverrel rendelkezünk, de később találunk mellé jó pár másikat is. Ezek a szereplőkhöz hasonlóan roppant homályos és hangzatos nevekre hallgatnak, úgy mint „Felhő Kard”, „Fájdalomcsillapító”, vagy „Guillotine”, és nem csupán a nevük, de megjelenési formájuk – kasza, olló, lőfegyverek – és a velük kivitelezhető harci kombinációk is igen változatosak. A töméntelen mennyiségű, látványos gyilkolászás közben összegyűjtött pénzből a megfelelő termináloknál fejleszthetjük fegyvereinket, és egyéb harci, valamint mágikus képességeinket. Ellenfeleinket a levegőbe ugorva fentről is megtámadhatjuk, vagy akár a magasba is vihetjük, hogy aztán odacsapjuk őket, ahol a legjobban fáj. A pályák végén egy-egy főellenfél kerül az utunkba, akinek a legyőzésével újabb vérgőzös arénákba jutunk tovább, hogy az ajtók bezárulása után folytatódjon a brutalitás. Néha minden előjel nélkül minden belassul, és mi a szó szoros értelmében odabotorkálunk egy székhez, vagy egy ágyhoz, hogy arra lerogyva ugyanolyan hirtelen menjen minden tovább. A rémálomnak és az ébrenlétnek ez a hirtelen váltakozása sajátos ritmust ad a történetnek.

A program kivitelezése gyakorlatilag egy ember munkáját dicséri, aki írta, rajzolta, zenésítette, hangosította, és programozta azt. A sprite-ok kézzel rajzoltak, a mozgás nagyon gyors és folyamatos, a szürkés alapárnyalatú hátterekkel rendes kontrasztban álló vörösek és zöldek pont a megfelelő hatást érik el. A játék alatt dübörgő kemény gitárzenéről is csak a legjobbakat mondhatom. Nekem nem a stílusom az átvezető mozik „újhullámos” képregényes megvalósítása, ami ezért nem is tudott igazán magával ragadni, de kárpótolt érte a villámgyors, véres akció.

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)

A kétféleképpen, két szereplővel végigjátszható történeten kívül még számos egyéb játékmódot kínál a játék. A manapság virágkorát élő helyi vagy online co-op mód mellett egy arcade és egy kihívás mód is bekerült a repertoárba. Közülük az elsőben 50, egyre erősödő nehézségű pályát kell teljesítenünk, míg a második egy végtelen ellenfélhullámot szabadít ránk. Eredményeinket az internetre is feltehetjük, ahol ki-ki megpróbálhatja a ranglisták élére feltornászni magát. A Guitar Hero rajongók legnagyobb örömére egy zenei ritmus mini-játék is előcsalható a kódok mélyéről.

Minden pozitívuma ellenére azért akad egy-két kevésbé jól sikerült momentuma is a játéknak. A pályák hamar egyhangúvá válnak, és néha nem egyértelmű az sem, hogy merre kellene tovább mennünk. Co-op módban a két játékos gyakran zavarja egymást, és nehezen kisilabizálható, hogy a nagy, véres „katyvaszban” tulajdonképpen ki mit is csinál. Az viszont dicséretes, hogy ugyanakkor ellenfeleink akár egymást is lekaszabolhatják, ha nem vigyáznak. A történet sem eget rengetően megírt, homéroszi mélységű eposz, de gondolom ezt azért senki sem várta el igazán. Igazság szerint minden másodlagos a brutálisan véres harc és akció mellett, minden annak lett alárendelve, ami nagyon hamar érződik is a játékmeneten.

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)

A The Dishvasher: Vampire Smile nem lett rossz játék. Kiváló, szamuráj és horrorfilmekbe illő akciót párosít a hangulatot remekül kiegészítő képi és hangi megvalósítással. A feledhető sztori és átvezetők ellenére két különböző történetével, és számos játékmódjával remek, hosszan tartó szórakozást ígér a párás délutánokra. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindezt egyetlen ember követte el, és ráadásul néhány száz Microsoft pontért megvásárolhatjuk, azt gondolom, elrebeghetünk egy hálás „bravót”. ■

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)The Dishwasher: Vampire Smile (X360)The Dishwasher: Vampire Smile (X360)The Dishwasher: Vampire Smile (X360)The Dishwasher: Vampire Smile (X360)

A The Dishwasher: Vampire Smile Xbox 360-ra jelent meg, megvásárlása az Xbox Live Arcade-en keresztül lehetséges.

értékelés

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)

The Dishwasher: Vampire Smile (X360)
Pozitívumok
  • Két szereplő – két történet
  • Számos játékmód
  • Hangulatos rockzene
  • Brutális és gyors akció
  • Jól eltalált nehézségi módok
Negatívumok
  • Egyhangú pályák
  • Feledhető történet
  • Néha kaotikus co-op csaták
8,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló