25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Film

Steve Jobs és a Számító emberek

Egy kor felidézése, amelyben Steve Jobs, Bill Gates és még tucatnyi legenda kezdte el formálni a tech világát.

Írta: Retee

Csütörtökön hunyt el Steve Jobs, az Apple örökös elsőszámú arca, akinek bő harmincéves pályafutása az almás cégnél alapjaiban változtatta meg a számítástechnikát, legyen szó akár személyi számítógépekről, akár mobiltelefonokról. Néhol közvetlenül, néhol közvetve alakot és formát adott a technikának, a modern operációs rendszereknek, és abszolút nulláról kezdve a világ egyik legnagyobb vállalatát építette fel. Halálával talán egy korszak záródott le, ezért megemlékezés gyanánt megnéztük az egyetlen olyan filmet, amely róla, illetve örökös ellenfelükről, a Microsoftról szól, és amely ugyan 1999-ben került a mozikba, mégis érdekes képet adhat Jobs és Gates életpályájáról.

Steve Jobs és a Számító emberek

A Pirates of Silicon Valley – amely itthon egy fordítása hiba miatt A szilikonvölgy kalózai címet fut (az angol silicon szó valójában szilíciumot jelent), néha pedig Számító emberek néven tűnik fel –, érdekes és bonyolult kísérlete a történelem megelevenítésének. Érdekes, mert a rendező mindent megtett, hogy valóságos, tényleg megtörtént eseményekkel zsúfolja tele a másfél órát (elviekben még a bulldózeres és a repülős jelenet is valóságos, több forráshoz is vissza tudták vezetni), de bonyolult, mert az Apple és a Microsoft viszonya olyannyira kényes, annyi titok kering körülöttük, hogy talán csak a főszereplők tudnák megerősíteni, tényleg így történt-e, vagy sem. Igaz, Steve Wozniak a filmről azt mondta, hogy kiválóak és reálisak benne a személyiségek, a történések pedig meglehetősen pontosak, bár az időrend néha nem stimmelt.

A Számító emberek két szálon indul el, Steve Jobs és Wozniak, illetve Gates, Paul Allen és Steve Ballmer két külön helyszínen próbálja meg átvenni a "világuralmat" az IBM-től. Talán ez az egyetlen, ami összeköti őket: mindkét brancs ellenséget lát a nagy kékben, ám míg Jobs művészetnek tekinti mindazt, amit tesz, addig Gates nem vallást, hanem vállalatot akar vezetni. Kicsit bele a vakvilágba, hiszen olyan idők voltak ezek, amikor még csak az igazán nagy cégek engedhették meg maguknak a számítógépet, az egyszerű emberek maximum az újságban olvashattak róla. A szoftveres részhez talán egy tucatnyian érthettek igazán, ám a fiatal generáció egyre közelebb került hozzá, hogy csapást mérjen a fejlődésben megállt technikára. A sorstársak nem az interneten, hanem klubokban találkoztak, ha kellett egy program, nem letöltöttek, hanem megírták maguknak, vagy megvásárolták a város szélén élő ismeretlen programozótól. A film mindezt és a két főhőst is reálisan, sőt számító keménységgel közelíti meg. Egyikük sem ért igazán a programozáshoz vagy az építéshez, mindkettő egy-egy kedves, de sarokba húzódó mamlaszt irányít (Wozniak és Allen), és mindkettő teljes erejével megpróbál felfelé törni. Még a jelmondatuk is ugyanaz: "a jó művész másol, a nagy művész pedig lop".

Steve Jobs és a Számító emberek

Az már történelem, hogy a siker először az Apple-t éri el és Jobs szinte vallási fanatikusokat nevel alkalmazottjaiból, akik a valóságban is panaszkodtak durva és néha kegyetlen viselkedéséről. Mindezt itt is látjuk, mégis ezzel kapcsolatban fedezhető fel a film legnagyobb hiányossága. Túlságosan is erre helyezi a hangsúlyt. Nem tudjuk és nem értjük, hogy Jobs miért ekkora zseni, csak érezzük, hogy egy igazi alkotó üvölt ki belőle, aki képtelen veszíteni és mások útját járni. A készítők viszont nem próbálták jelenetekkel bizonyítani, hogy Steve egy géniusz, inkább a zsenikre jellemző kifakadásokat, hisztiket tolták az előtérbe. Kár, ahogy az is, hogy időnként csak úgy ugrunk egyet az időben, pont akkor, amikor érdekessé válna a helyzet. Igaz, és az alkotók mentségére legyen mondva, a két céggel az első tíz évben annyi minden történt, hogy lehetetlen lett volna mindent bemutatni. Mégis, az ember kíváncsian figyeli, hogyan alakultak át és hogyan döntöttek azok az emberek, akik meghatározták a mai trendek 90%-át. Idővel feltűnik, nem is krimit, vagy drámát nézünk, hanem inkább egy történelmi filmet, amelynek főhősei nem feltétlenül kisebb alakok, mint mondjuk Nagy Sándor vagy épp VIII. Henrik. A különbség, hogy többségük még ma is él és dolgozik, bár igazán tűzközelben csak Steve Ballmer maradt, aki egyúttal a film talán legjobban eltalált húsvér karaktere. Pont olyan, mint amilyennek képzelné az ember.

A sokáig két szálon futó történet pedig akkor válik igazán izgalmassá, amikor a két fél keresztezi egymás útját és megtörténik a sorsszerű, elkerülhetetlen találkozás. Gates, Ballmer, Allen és Charles Simonyi belépnek az oroszlánbarlangba, ahol Jobs várja őket. Utóbbi már elismert milliomos, előbbiek még senkik, ám aki egy kicsit is tisztában van a történettel, az tudja, hogy trójai falóként készülnek a hatalomátvételre. Gates karaktere amúgy sokkal reálisabbnak tűnik, mint az Apple vezéré: a ravasz, kiváló üzleti vénával megáldott, ellenben nem túl igényes megjelenésű szemüveges srác annak rendje és módja szerint előbb az IBM-et, majd Jobsot is átejti, és ezzel kezdetét veszi a Microsoft húsz évig tartó hegemóniája. De míg ez megtörténik, sőt hogy mindehhez eljuthasson, el kell adni egy nem létező DOS-t az IBM-nek, és az Apple-ös társaság bizalmába kell férkőznie, ami csak neki sikerülhetett.

Steve Jobs és a Számító emberek

Talán ezért fájó picit, hogy az Apple vezér karakterét parlagon hagyták, és nem építették be azt az igazi zsenialitást, ami miatt innen is fel tudott állni. A '80-as években üstökösként indult, majd a redmondiak lecsapták az égről, 1985-ben kirúgták az általa alapított cégtől, 1996-ban visszavették, 2011 áprilisában pedig bejelentették, hogy húsz év után először az Apple több profitot termel, mint a Microsoft – fél év múlva Steve Jobs meghal. Filmekbe illő pályafutás volt.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Steve Jobs és a Számító emberek
  • Steve Jobs és a Számító emberek
  • Steve Jobs és a Számító emberek
  • Steve Jobs és a Számító emberek
  • Steve Jobs és a Számító emberek
  • Steve Jobs és a Számító emberek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!