25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Kingston Data Traveler R400 és DT108 pendrive-ok

Kipróbáltuk a két új USB 2.0-s modellt.

Írta: Dino 4 hozzászólás

Miközben az USB 3.0 lassan terjed, a felhasználók többsége valószínűleg még mindig az előző, 2.0-s verziójú csatlakozóval rendelkezik számítógépén, így a pendrive-okat készítő cégek még nem állították le az ilyen csatolóhoz készülő eszközök gyártását. Köztük a Kingston se, akiktől két új modell érkezett kipróbálásra.

A Kingston Data Traveler R400 a korábban bemutatott R500-hoz hasonló, gumiborítású, strapabírónak tervezett pendrive. A kialakítás és a design maradt a régi, a külsőben igazából csak a színárnyalat változott. A csatlakozót ezúttal is gumikupak védi, amelyet használat közben az eszköz végére rakhatunk, és ezúttal ott is marad a végén. 4, 8, 16 és 32 GB-os változatokban került a boltokba, ezek közül a legkisebb lassabb a többinél. A gyártó a 4 GB-os esetében 15 MB/s olvasási és 8 MB/s írási sebességet jelez, amit tesztjeink során igazolt is a pendrive, sőt, kicsivel túl is szárnyalta ezeket az adatokat: nagyméretű file-ok másolásánál például 17 MB/s körüli olvasási időt mértünk, a HDTune tesztprogram pedig 19 MB/s-et jelzett ki. (A többi modellre a gyári adatok: 25 MB/s olvasási és 10 MB/s írási sebesség.) Mivel a méret nem változott az R500-hoz képest, ennél a pendrive-nál is belefuthatunk abba a problémába, hogy közel lévő USB portok esetén a szomszédosat nem tudjuk használni ezzel párhuzamosan. Ezt leszámítva egy praktikus és jól működő eszközzel volt dolgunk, amely elődjéhez hasonlóan pattog párat a földön, ha leejtjük. :-) A legkisebb kapacitású változat ajánlott kiskereskedelmi ára 2425 Ft, a 8 GB-os 4160 Ft-ba, a 16 GB-os 6325 forintba kerül, míg a 32 GB-oshoz 14205 forintért lehet hozzájutni. A Kingston 5 év garanciát vállal rájuk.

A DataTraveler 108 azok számára lehet jó választás, akik az apró méretet részesítik előnyben. Ez ugyanis egy mindössze 37,33*19,97*10 mm kiterjedésű flash drive, ráadásul a korábbi kisebb típusokkal (például a DT Mini Slim) szemben itt már nem áll védtelenül az érintkező: egy felhajtható borító óvja a környezeti hatásoktól. Sajnos az ilyen lapos kialakítású, nem hagyományos csatlakozójú pendrive-oknál általános jelenség, hogy régi, megfáradt érintkezőjű USB portoknál nem mindig működik rendesen, vagy oda kell szorítani a rendes csatlakozáshoz, ez a probléma néha itt is előjött. Extraként kapjuk a DT108 pendrive-okon (meg amúgy még pár más újabb típuson is) a Windows XP, Vista és Win7 rendszereken használható urDrive programot, amely az operációs rendszer alap filekezelőjét cseréli le, külön rendezve fotóinkat, zenéinket és egyéb file-jainkat a meghajtó egy-egy alkönyvtárában, és kicsit színesebb felületen listázza ezeket. Emellett felhő alapú szolgáltatáson keresztül egy kis online backup tárterületet is biztosít számunkra. Igazából sok jelentőségét én nem láttam, ez a funkció úgy érzem, inkább a számítógéphez kevésbé értő felhasználókat célozza meg.
A sebesség vizsgálatakor olvasásnál teljesen jól teljesített ez a modell is: 18 MB/s körüli sebességet tapasztaltunk, és a HDTune is 16-17 MB/s körül mért. Írni azonban igen lassan lehetett rá, 5-6 MB/s környékén sikerült átmásolni a DT108-ra adatokat. Cserébe viszont árban is kedvezőbb ez a típus a többinél. Kék színű 4 GB-os, bordó 8 gigás és szürke 16 GB-os modell kapható belőle, 1990, 2480 ill. 5110 forintos ajánlott fogyasztói áron, szintén 5 év garanciával.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Kingston Data Traveler R400 és DT108 pendrive-ok
  • Kingston Data Traveler R400 és DT108 pendrive-ok
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

sipec
sipec [19623]
igen-igen, de ugy ereztem, ezt nekem is hozza kell tennem ujra:D:( tenyleg nem ertem, hogy minek egy mini dolgot megkisebbre csinalni. az enyemet konkretan csak ugy talaltam meg, ha egy nyakbaakaszto cuccra volt felfogatva..
Dino
Dino [5963]
sipec: jaja, benne volt a cikkben :)
sipec
sipec [19623]
ahhh konyorgom, ne slimet! 10bol 9 usbport nem erzekeli, allandoan a szivas megy vele egyetemen, mikor nyomtatni akarok.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)