Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Kingston Data Traveler R400 és DT108 pendrive-ok

Kipróbáltuk a két új USB 2.0-s modellt.

2011.10.27. 13:05 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Miközben az USB 3.0 lassan terjed, a felhasználók többsége valószínűleg még mindig az előző, 2.0-s verziójú csatlakozóval rendelkezik számítógépén, így a pendrive-okat készítő cégek még nem állították le az ilyen csatolóhoz készülő eszközök gyártását. Köztük a Kingston se, akiktől két új modell érkezett kipróbálásra.

Kingston Data Traveler R400 és DT108 pendrive-ok

A Kingston Data Traveler R400 a korábban bemutatott R500-hoz hasonló, gumiborítású, strapabírónak tervezett pendrive. A kialakítás és a design maradt a régi, a külsőben igazából csak a színárnyalat változott. A csatlakozót ezúttal is gumikupak védi, amelyet használat közben az eszköz végére rakhatunk, és ezúttal ott is marad a végén. 4, 8, 16 és 32 GB-os változatokban került a boltokba, ezek közül a legkisebb lassabb a többinél. A gyártó a 4 GB-os esetében 15 MB/s olvasási és 8 MB/s írási sebességet jelez, amit tesztjeink során igazolt is a pendrive, sőt, kicsivel túl is szárnyalta ezeket az adatokat: nagyméretű file-ok másolásánál például 17 MB/s körüli olvasási időt mértünk, a HDTune tesztprogram pedig 19 MB/s-et jelzett ki. (A többi modellre a gyári adatok: 25 MB/s olvasási és 10 MB/s írási sebesség.) Mivel a méret nem változott az R500-hoz képest, ennél a pendrive-nál is belefuthatunk abba a problémába, hogy közel lévő USB portok esetén a szomszédosat nem tudjuk használni ezzel párhuzamosan. Ezt leszámítva egy praktikus és jól működő eszközzel volt dolgunk, amely elődjéhez hasonlóan pattog párat a földön, ha leejtjük. :-) A legkisebb kapacitású változat ajánlott kiskereskedelmi ára 2425 Ft, a 8 GB-os 4160 Ft-ba, a 16 GB-os 6325 forintba kerül, míg a 32 GB-oshoz 14205 forintért lehet hozzájutni. A Kingston 5 év garanciát vállal rájuk.

A DataTraveler 108 azok számára lehet jó választás, akik az apró méretet részesítik előnyben. Ez ugyanis egy mindössze 37,33*19,97*10 mm kiterjedésű flash drive, ráadásul a korábbi kisebb típusokkal (például a DT Mini Slim) szemben itt már nem áll védtelenül az érintkező: egy felhajtható borító óvja a környezeti hatásoktól. Sajnos az ilyen lapos kialakítású, nem hagyományos csatlakozójú pendrive-oknál általános jelenség, hogy régi, megfáradt érintkezőjű USB portoknál nem mindig működik rendesen, vagy oda kell szorítani a rendes csatlakozáshoz, ez a probléma néha itt is előjött. Extraként kapjuk a DT108 pendrive-okon (meg amúgy még pár más újabb típuson is) a Windows XP, Vista és Win7 rendszereken használható urDrive programot, amely az operációs rendszer alap filekezelőjét cseréli le, külön rendezve fotóinkat, zenéinket és egyéb file-jainkat a meghajtó egy-egy alkönyvtárában, és kicsit színesebb felületen listázza ezeket. Emellett felhő alapú szolgáltatáson keresztül egy kis online backup tárterületet is biztosít számunkra. Igazából sok jelentőségét én nem láttam, ez a funkció úgy érzem, inkább a számítógéphez kevésbé értő felhasználókat célozza meg.
A sebesség vizsgálatakor olvasásnál teljesen jól teljesített ez a modell is: 18 MB/s körüli sebességet tapasztaltunk, és a HDTune is 16-17 MB/s körül mért. Írni azonban igen lassan lehetett rá, 5-6 MB/s környékén sikerült átmásolni a DT108-ra adatokat. Cserébe viszont árban is kedvezőbb ez a típus a többinél. Kék színű 4 GB-os, bordó 8 gigás és szürke 16 GB-os modell kapható belőle, 1990, 2480 ill. 5110 forintos ajánlott fogyasztói áron, szintén 5 év garanciával. ■

Kingston Data Traveler R400 és DT108 pendrive-ok

hozzászólások (3)

sipec
sipec 2011.10.27. 15:07
ahhh konyorgom, ne slimet! 10bol 9 usbport nem erzekeli, allandoan a szivas megy vele egyetemen, mikor nyomtatni akarok.
Dino
Dino 2011.10.28. 08:52
sipec: jaja, benne volt a cikkben :)
sipec
sipec 2011.10.28. 17:43
igen-igen, de ugy ereztem, ezt nekem is hozza kell tennem ujra:D:( tenyleg nem ertem, hogy minek egy mini dolgot megkisebbre csinalni. az enyemet konkretan csak ugy talaltam meg, ha egy nyakbaakaszto cuccra volt felfogatva..
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.