Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Február végén jön a PlayStation Vita

Az új kézikonzol budapesti bemutatóján jártunk.

2012.01.25. 15:40 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Február 22-én érkezik meg az európai boltokba a Sony legújabb kézikonzolja, a PlayStation Vita. A hazai képviselet a tegnapi napon egy budapesti klubban prezentálta a sajtó hazai képviselőinek az igencsak ígéretesnek nevezhető gépet. Lássuk hát, mire is számíthatunk egy hónap múlva!

Február végén jön a PlayStation Vita

Hét évvel ezelőtt mutatta be a Sony első kézikonzolját, a PlayStation Portable (rövid nevén PSP) első szériáját. A gép szépen szerepelt, bár a nagy konkurenst, a Nintendo DS-t közel sem tudta lenyomni eladott darabszám tekintetében. Teljesítményben viszont határozottan a vetélytárs előtt járt a PSP. A hamarosan megjelenő PS Vita pedig még egy lapáttal rátesz erre: a bemutató során a mai nagykonzolokhoz hasonló megjelenítést mondtak, amit kisebbfajta szkepticizmussal kezeltünk, egészen addig, amíg kézbe nem vettük a demo gépet és kipróbáltuk rajta az Uncharted: Golden Abysst. Az ugyanis pillanatok alatt oszlatott el bennünk mindennemű kételyt: a játék grafikája egyszerűen lélegzetelállító, tényleg ugyanazt a látványt kapjuk, mint a PS3-as játékok esetében. A négymagos ARM processzor és a szintén négymagos videovezérlő remekül teszik a dolgukat, és kíváncsian várjuk, hogy ha már az első játékok között akad ilyen külcsínű darab, akkor pár év múlva meddig fejlődnek még.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg még egy kicsit a PS Vita technikai adatait is! A korábbihoz hasonlóan némileg ovális kialakítású gép 5 hüvelykes (12,7 cm) átlójú OLED érintőképernyőt kapott, amely csodálatos képet tárt szemeink elé. Felbontása 960*544 pixel. A fent már említett processzorok mellett 512 MB RAM és 128 MB VRAM került a gépbe. A játékok speciális PS Vita kártyán lesznek megvásárolhatóak (szerencsére az optikai adathordozó végleg a múlté), a memóriát pedig szintén egy újfajta flash kártyatípus segítségével bővíthetjük majd (4, 8 és 16 GB-os változat lesz kapható belőle). Mint a Sony képviselőjétől megtudtuk, ennek a "különcködésnek" egyik legfőbb oka a digitális tartalmak védelme, azaz a kalózok dolgát szeretnék minél inkább megnehezíteni a saját formátumokkal.
Két kamera kerül a kütyübe: a hátoldalán egy 1,3 megapixeles, elöl pedig egy 0,3 megapixeles található. Az augmented reality játékok akár mindkettőt használhatják, az előlapit pedig például Skype videótelefonálásra vehetjük igénybe. Vezérlési lehetőségünk igen sokrétű lesz. Végre két minijoyt kapunk egy kézikonzolon, ami a nagygépekhez hasonló irányítást tesz lehetővé a PS Vitán, de ott lesz mellettük egy D-pad, a négy megszokott játékirányító gomb (háromszög, kör, X, négyzet), két ravaszgomb, és kapunk Start, Select és PlayStation gombokat is. Mindezt kiegészíti a SIXAXIS hattengelyű mozgásérzékelő rendszer és igazán egyedi újdonságként a hátoldali érintőpanel, amely igazán érdekes irányítási lehetőségeket ad a játékos kezébe. Kíváncsian várjuk, a fejlesztők miket hoznak majd ki belőle.

Február végén jön a PlayStation Vita

Indítás után vadonatúj kezelőfelület fogadja a játékost: buborékokban tárulnak elénk az alkalmazások és funkciók, az épp futó programok pedig oldalra görgetéssel érhetőek el. Bezárásuk igen mókás, a képernyőn a sarkot "megragadva" kell papírlapként lehúznunk az adott oldalt, ha egy programot teljesen le szeretnénk állítani. Itt jelenik tehát meg a PS Vita kártyán lévő játék indítóikonja, de a memóriakártyán tárolt letöltött tartalmak is innen érhetőek el. A PS Store-ban amúgy ingyenes szoftverek is várnak majd a felhasználókra, kaphatunk például Facebook, Skype, Foursquare alkalmazásokat a kütyühöz, de alapból találunk rajta böngészőt és médialejátszót.

Kiemelnénk még pár érdekesebb funkcióját a PS Vita szoftverének. Az egyik ilyen a Party, amelynek segítségével legfeljebb nyolcan gyűlhetnek össze egy közös virtuális térben, ahol például chatelhetnek, akár játék közben is. A Live Area az adott játékhoz foglalja össze a különböző tartalmakat, frissítésektől mindenféle extrákon át az elektronikus kézikönyvig. A Near valami olyasmi, mint a Nintendo 3DS Street Pass funkciója: a közelünkben lévő PS Vita gépekkel képes kommunikálni, infókat és adatokat cserélni velük vagy akár ajándékot küldeni nekik. Szintén érdekes lesz a cross-platform játéklehetőség bizonyos játékok esetén. Például a PS Vitára megjelenő Wipeout 2048 lesz olyan, hogy akár a PS3-as verzión játszó ellenféllel is versenyezhetünk.

Február végén jön a PlayStation Vita

Négy játékot néztünk meg a délutáni bemutató során. A már említett Uncharted: Golden Abyss volt közülük határozottan a leginkább impresszív darab. Amellett, hogy grafikailag bámulatosat produkáltak, a fejlesztők igyekeztek minél ötletesebben kihasználni a Vita nyújtotta irányítási lehetőségeket is. Így például a kötélre mászáshoz a hátlapot kellett két kezünkkel ütemesen felváltva simogatni, a sziklaperemen mászkálást pedig úgy oldhattuk meg legegyszerűbben, ha a kijelzőn végighúztuk ujjunkat a kívánt útvonalon. Hacsak nem valami irreálisat kértünk, Drake szépen végigmászott a kijelölt úton. Célzásra az analóg kar helyett használhattuk a mozgásérzékelőt is: a képernyő döntögetése valóban pontosabb lehetőséget biztosított, de abban is biztos vagyok, hogy metrón kevesen lesznek, akik bevállalják, hogy folyamatosan emiatt bámulják őket. :-)
A következő kipróbált játék a Reality Fighters volt. Egy verekedős programról van szó, amely a Tekken, Mortal Kombat és hasonló nagy nevekhez képest azért jelentős hátrányból indul, de igazából úgy vélem, nem is azokkal szeretne versenyezni. Az egyik legfontosabb feature benne ugyanis az, hogy magunkat és környezetünket helyezhetjük a játékba. Miután lefotóztuk arcunkat (vagy valaki másét), beállíthatjuk testfelépítésünket és öltözékünket, majd az így létrejött karaktert küldhetjük a ringbe. Amihez szintén választhatunk az alap helyszíne közül, de panorámakép készítésével akár ott is küzdhetnek harcosaink, ahol épp vagyunk, legyen az egy szoba vagy egy park. Mindezek beállítása igen egyszerűen és gyorsan megy, a panorámaképhez például annyi a dolgunk, hogy a gomb megnyomása után megfelelően körbeforgassuk a gépet, míg meg nem telik a fekete terület a képernyőn. Egy problémás megoldást azért tapasztaltunk a játékban: kénytelenek voltunk ugyanis folyamatosan mozgatni a Vitát, ha követni akartuk karakterünket a képernyőn, mert már egy-egy ugrásnál is simán kiugrott a látótérből, amelynek a kézikonzol elmozdításával tudtunk utánamenni.
A Little Deviants igazából nem nevezhető komoly alkotásnak, inkább minijátékok gyűjteménye, amelyek a különböző vezérlési lehetőségeket hivatottak demonstrálni. Van benne például repülés, amelyben kormányként kell döntenünk a gépet. A hőlégballonos játékban a hátoldal dörzsölésével melegíthetjük fel a levegőt, majd az érintőképernyőt nyomkodva kell elkergetnünk a madarakat, míg végleg ki nem lyukasztják ballonunkat. Vagy egy ház ablakaiban megjelenő figurákat kell ki- vagy belöknünk, az előlapot vagy a hátlapot böködve. Végül futólag megnéztük még a Wipeout 2048-at is, amely alapvetően a sci-fi arcade versenyjáték PS Vita portja lesz.

A PlayStation Vita kétféle változatban kerül a boltokba. A majdnem 80 ezer forintba kerülő wifis alapváltozat mellett 103 ezer forintért 3G-s modellt is vásárolhatunk, amelybe SIM kártyát helyezve onnan is felléphetünk a netre, ahol nincs wifi hálózat. Telefonálásra azonban a SIM kártya ellenére sem használhatjuk majd a PS Vitát. Az előrendelői csomag különböző ajándékokkal már most megvásárolható többek közt a Sony szaküzletekben.
A Sony hét játékkal készül a megjelenésre, de más kiadóktól is várhatóak újdonságok a február végi időpontra, így ha minden jól megy, kb. 25 darabos felhozatalból választhatnak majd játékot a PS Vitát elsők között megvásárló játékosok. Ezen felül pedig a PSP digitálisan megvásárolható játékai is fent lesznek hozzá a PS Store-ban (igaz, ez hazánkból hivatalosan még nem érhető el). ■

Február végén jön a PlayStation Vita

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló