25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Battle Academy - Operation Sealion

A brit Honi Védelem kiadta a parancsot: vigyél magaddal egy németet!

Írta: Lacko

A francia kapituláció után, 1940-ben a győzedelmes Wehrmacht a brit szigetek felé fordult, és elővették az Oroszlánfóka hadművelet terveit, amelyek Anglia lerohanását tartalmazták. Azonban a Csatorna átszeléséhez szükség lett volna a német légifölényre, amit az Angliai Légicsata alatt nem tudott megszerezni a Luftwaffe, így a hadműveletet lefújták és keletre vonultak a hadak. A hadművelet neve mégis fennmaradt, hiszen egy elég izgalmas táptalaj "mi lett volna, ha" filmek és számítógépes játékok készítéséhez. Sok stratégiai játékban játszható is németekkel Anglia inváziója. Most pedig a taktikai Battle Academy-vel is lejátszhatjuk, ám ezúttal angol oldalon.

Battle Academy - Operation Sealion

A Battle Academy egy BBC dokumentumfilm-sorozathoz készült flash játékon alapszik, és a lényege, hogy a legegyszerűbb taktikai szabályokat beépítve (például egy tank hátulról sebezhetőbb, mint elölről) épít fel egy nagyon hangulatos és játszható játékot. Az alapjáték három kampányához időről időre kiegészítőket adnak ki, amelyek nemcsak egy új kampányt, de új egységeket, terepet és néhány új lehetőséget is hozzáadnak, az amúgy is remek játékélményhez. Ilyen kiegészítő az Operation Sealion is.

Az előzetes hírek alapján úgy képzeltem, hogy ennek a kiegészítőnek a lényege a taktikus visszavonulás lesz, azaz a kampány küldetéseiben úgy kell majd visszavonulnunk, hogy minél nagyobb veszteséget okozzunk a számbeli és technikai fölényben lévő ellenségnek. Azonban ennél sokkal jobb a helyzet, hiszen a többi kampányhoz hasonlóan sokféle feladattal találkozunk. Természetesen van visszavonulós, sőt olyan is, amelyben gyakorlatilag öngyilkos módon kell feláldoznunk egységeinket az ellenség lelassítására. De a kedvenc küldetésem mégis az volt, ahol kétféle feladatot kellett egyszerre megoldani: reguláris erőkkel elfoglalnunk egy falut, tartani az ellentámadással szemben, míg a térkép másik felén kommandósokkal lerohanunk egy repteret és kivégezzük a Luftwaffe pilótákat. Ez utóbbit csak akkor tehettük meg, ha a reguláris erők képesek voltak feltartóztatni a reptér felmentésére érkező páncélosokat.

Battle Academy - Operation Sealion

Ebben a küldetésben mutatkoztak be a legérdekesebb új egységek: a kisegítő csoport és a kisegítő mesterlövész. Ők valójában kommandósok, akik bár képesek regulárisként is harcolni, de nagy előnyük a kúszás és a késsel való lerohanás (ez utóbbi támadás nem riasztja fel a többi ellenséget). Míg a mesterlövészük egy hangtompítós puskával képes egy ellenséges katonát biztosan leteríteni. Rá is nagy szükség van abban a küldetésben, ahol igyekeznünk kell elkerülni, hogy a németek riadózhassanak. Persze rajtuk kívül más új egységeket is kapunk: legjellemzőbb a honi védelem nagyszámú, ám alacsonyan képzett és felszerelt egységei. De ott van még a Guy Armoured Car, az MkVI könnyű tank és az A10 és A13 tankok. Valamint a nagyon vicces Armadillo páncélozott teherautó, amit sosem használtak igaziból, hiszen csak a német inváziótól való rettegésben építették meg őket hagyományos teherautókból, és eredetileg repterek védelmét szolgálta volna ejtőernyős támadás ellen. A felfegyverzett motorcsónakok (motor gun boat) is újfajta egységek, egyfajta vízi tankok, de a használhatóságuk nem egy akkora élmény, mint a kommandósoké.

Megint nagyon élvezetesre sikeredett a Battle Academy kiegészítője. Sokféle feladatot kell megoldanunk, egyre több akció lehetőségével. Talán csak az okozott csalódást, hogy ez az új kampány nem összekötött (linked), mint az előző (Market-Garden), ami azt jelenti, hogy a küldetéseket össze-vissza is játszhatjuk, de ami a legfájóbb, nem visszük magunkkal a megmaradt és fejlesztett egységeinket a következő küldetésbe. De ennek ellenére élvezetes volt újra a bohókás, vicces egységeket tologatni és kipróbálni, hogy mi lehet a nyerő taktika a feladat végrehajtásához.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Battle Academy - Operation Sealion
  • Battle Academy - Operation Sealion
  • Battle Academy - Operation Sealion
  • Battle Academy - Operation Sealion
  • Battle Academy - Operation Sealion
  • Battle Academy - Operation Sealion
  • Battle Academy - Operation Sealion
Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!