25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Assassins Creed: Titkos keresztes háború [könyv]

Altair története is megjelent könyv formájában.

Írta: GeryG

Amikor elolvastam az első Assassin's Creed könyvet, mely a Reneszánsz alcímet kapta, felmerült bennem egy kósza gondolat, hogy vajon hol marad az első játék története? Nem egészen értettem, hogy az író miért épp a második részt vetette papírra és miért nem az elején kezdte a történetét. Azóta megérkezett a Testvériség című kötet is, amely folytatta az elsőben megismert Ezio Audtiore da Firenze történetét, de továbbra is ott motoszkált bennem a hiányérzet. Aztán jött a hír, készülőben a harmadik kötet is, amely azonban nem a Revelations című játékot dolgozza fel, hanem bizony az első Assassin's Creed epizódot, azaz Altaïr Ibn-La'Ahad történetét. Most már azt is értem, miért alakult így a sorrend.

Altaïr Ibn-La'Ahad az Orgyilkosok testvériségének egyik, ha nem a legnagyobb alakja. Ezio is félistenként tekintett fel rá, akinek tettei az évszázadok alatt legendává váltak, s akiért minden orgyilkos ivászaton összekoccannak a korsók. Ám ahhoz, hogy ilyen ikonná váljon, meg kellett járnia a maga poklát, amely során megtanulta, hogy miben is rejlik valójában az orgyilkosok krédója.
Az ifjú Altair orgyilkos pályafutása saját apjának áldozatával kezdődik, hiszen Umár saját életét adja egy testvérének életéért cserébe. Az akkor még gyermek Altair tehetetlenül nézi végig, ahogy a templomosok kivégzik apját, s megesküszik, hogy bosszút áll minden ellenségén. Miután árván marad, a testvériség nagymestere, Al Mualim veszi magához, és éveken át képezi, tanítja és edzi, hogy a legveszélyesebb orgyilkossá váljon. A nagymester mindent megtanított Altairnak, ám ő évekkel később mégis kudarcot vall, amikor élete addigi legfontosabb küldetéséről üres kézzel tér vissza. Küldetését saját gőgje ítélte kudarca, amelynek következtében Al Mualim az egész testvériség előtt bünteti meg, és elveszi rangját. Altair csupán egy módon tudja visszaszerezni tekintélyét, ha újoncként elvégzi a nagymester által kiszabott feladatot: meg kell ölnie a testvériség kilenc legveszélyesebb ellenségét.
Ezzel kezdetét veszi a legendás orgyilkos nyomozása és küzdelme, amely során sorban cserkészi be és vadássza le áldozatait. Ahogy sorban végez áldozataival, lassan összeáll előtte a kép, és rádöbben, hogy tetteivel a világ sorsát befolyásoló összeesküvést kell megakadályoznia.

Oliver Bowden a tőle megszokott stílusban tárja elénk a Szentföld hétköznapjait és a hős vívódását kételyei és meggyőződései között. Ismét minden csatát a maga véres valójában ír le, és valahogy sikerült rátalálnia az ízére, hogyan lehet a legszemléletesebben, mégis hitelesen lefesteni, ahogy Altair falakon és háztetőkön közlekedik. Ez a játékok szerves részét képezi, ám az előző kötetekben valahogy elsikkadt. Ezúttal sincs különösebben kiemelt szerepe, mégis most sikerült a legjobban visszaadni azt, amit a játékokban megszoktunk.
Ahogy a bevezetőben írtam, a könyv végre azt is megértette velem, hogy miért nem ezzel a történettel kezdte az író. Már az első kötetben is feltűnt, hogy a játék történetétől egy kissé elrugaszkodott Bowden, mivel abból – és az összes többiből is – teljesen kihagyta Desmondot. Akik nem játszottak volna a játékokkal, nekik elég annyit tudniuk, hogy Desmond jelenben játszódó története köti össze a különböző epizódokat, mivel az ő DNS-éből nyerik ki őseinek (Altair és Ezio) emlékeit, amelyeket egy gép segítségével ő maga él át. Ám Bowden könyveiből ez a rész teljesen kimaradt, így aztán kérdéses volt, hogyan lehetne érthetően összekötni az időben több száz évnyi távlatban történő eseményeket. Altair történetét végül az Ezio korában élő orgyilkos, Niccolo Polo meséli el fiának, Maffeonak.

Az Assassin's Creed: Titkos keresztes háború ismét egy remek olvasmány lett, amely még egy picit feljebb tette a mércét az előző kötetekhez képest. Külön érdeme, hogy önmagában is teljes mértékben érthető és követhető, így az is bátran belevághat, aki nem olvasta az előző könyveket.
Szerencsére Oliver Bowden egy percig sem ül a babérjain, és már javában készül a negyedik kötet is, amely jó eséllyel ismét Ezio korába repít majd el minket, valószínűleg a soron következő epizód, a Revelations történetét meséli majd el. És mivel azóta bejelentették az Assassin's Creed harmadik részét, amely már az amerikai függetlenségi háború idejében játszódik, reménykedhetünk benne, hogy az író ide is követni fogja az Orgyilkosok testvériségének történetét.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Assassins Creed: Titkos keresztes háború [könyv]
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!