Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Far Cry 3: Blood Dragon

Milyen lett volna a Far Cry 3, ha 1980-ban a fejlesztők rendelkezésére állt volna a mai technológia? Megtudhatjuk a játék önállóan futtatható kiegészítőjéből.

2013.04.30. 19:00 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Be kell vallanom, amikor a Ubisoft bejelentette, hogy készül a Far Cry 3: Blood Dragon című kiegészítő, egyáltalán nem kaptam fel a fejem rá. Még akkor sem, amikor kezdett körvonalazódni, hogy egy, a '80-as éveket kifigurázó témát kapunk, amelyben a korszakra jellemző akciófilmeket, és egyáltalán az általános hangulatot igyekeznek megragadni. Gondoltam, hasonlót már máskor is láttunk, jót is, rosszat is, ettől sem várok túl sokat. Aztán úgy alakult, hogy mégis belekezdtem a játékba, amely már a legelső pillanatával, a Ubisoft logóval levett a lábamról.

Far Cry 3: Blood Dragon

Az önállóan futtatható kiegészítő történetének főszereplője egy Mark IV-es típusú cyborg katona, név szerint Rex Power Colt őrmester, akit nem más személyesít meg, mint Michael Biehn. Őt és társát, Spidert küldik egy szigetre, ahol a rossz útra tért Ike Sloan ezredest kell megakadályozni a világ elpusztításában. Ezzel mondjuk nagyjából már el is késtünk, hiszen korábban ő maga taszította nukleáris kataklizmába a bolygó jelentős részét, amelyben – mint az hamar ki is derül – mi segédkeztünk neki. A küldetés végül felemás sikerrel jár, hiszen a rakéták kilövését sikerül megakadályoznunk, ám Spider belehal, minket pedig elkap Sloan. Hogy nem halunk meg mi is, azt Dr. Darlingnak köszönhetjük, aki a történet kötelező szexi doktornője. Ő segít nekünk a továbbiakban, hogy felszabadíthassuk a szigetet az ezredes uralma alól, illetve elpusztítsuk a magát félisteni szintre felturbózott cyborgtól.

Far Cry 3: Blood Dragon

A töltőképernyő is olyan, mintha a szekrény mélyéről előguberáltuk volna egy régi videokazettánkat és arról játszanánk le.Már maga a történet is tipikusan '80-as évek, de a fejlesztők nem álltak meg ennyinél. Rögtön a játék betöltésénél – ami néha meglepően sokáig tart – nekiláttak a „old schoolosításnak”, hiszen már a Ubisoft logo és a töltőképernyő is olyan, mintha a szekrény mélyéről előguberáltuk volna egy régi videokazettánkat és arról játszanánk le.
De ez a hangulat a játék minden egyes porcikájából süt: az átvezetők a korszak videojátékait idéző, alig animált képekből összerakott 8 bites videók, mintha az egész szigetet neoncsövekből építették volna fel, a szereplők egytől egyig tipikusak, az ellenfelek mintha a G.I. Joe Kobra frakciójának zsoldosai lennének. Ezúttal van egy speciális látásmódunk (ez az alapjátékban a távcső volt), amelyet a terminátoroktól loptak a fejlesztők.
A kiegészítő látványvilága alaposan megváltozott az alapjátékhoz képest. Természetesen a motor és az elemek ugyanazok, csak épp az egészet nyakon öntötték neonszínekkel. A világ sötét bordó alapszínű (ezzel is a nukleáris világvégét idézik), amelyet rikító fények törnek meg. Első ránézésre idegesítőnek, túlzónak tűnhet, de hamar meg lehet szokni. Akadnak kisebb grafikai hibák, de ezek száma elenyésző, nem is rontanak a játékélményen és valószínűleg idővel javítani is fogják őket.

Far Cry 3: Blood Dragon

A főhős hangját adó Michael Biehn nagyon eltalálta a leharcolt, sokat látott, éppen ezért nagyon elszánt katonát.Beszámolóimnak általában a vége felé szoktam pár sorban kitérni a hangokra és a zenékre, most viszont úgy érzem, ezekről részletesebben kell írnom. A játék zenéjét (amelyet egyébként az iTunes kínálatában meg is lehet vásárolni) a Power Glove nevű együttes jegyzi, akik arról váltak híressé, hogy klasszikus videojátékok (Red Baron, Tetris, Mortal Kombat, Final Fantasy VII stb.) és rajzfilmsorozatok (Batman, The Simpsons, The Flinstones, The Real Adventures of Jonny Quest stb.) zenéit dolgozták fel metálos alapokon. Nos, a Blood Dragon zenéjére pont nem jellemző ez a heavy metal vonulat, ugyanakkor tökéletesen nosztalgikus élményt nyújtanak. Már a menü alatt szóló lágy háttérzene is nagyon jellegzetes, ám a játékmenet alatt dinamikusan változó muzsika egészen zseniális. Ha akcióba lendülünk, a Terminátor filmek zenéjére nagyon hasonlító dallamok csendülnek fel, ami sokat dob a hangulaton.
Ahogy már említettem, Rex Colt hangját Michael Biehn (Terminator, Aliens) kölcsönzi, aki szintén nagyon jól játszik. Nagyon eltalálta a leharcolt, sokat látott, éppen ezért nagyon elszánt katonát, aki éppen annyira laza, hogy épp csak szét nem esik. Ez utóbbi leginkább az aranyköpésekben és a beszólásokban nyilvánul meg, néha már talán túl sok is. Furcsa módon a játék során többször is azon kaptam magam, hogy Duke Nukem karaktere járt az eszemben. Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy a Blood Dragon jobb Duke Nukem Forever lett, mint az igazi. Már csak a disznózsarukat hiányoltam.

Far Cry 3: Blood Dragon

Nagy újdonságnak számítanak a vérsárkányok, akik a sziget csúcsragadozói.A játékmenet az alapjátékra épít, nagyon sok érdemi újítást nem vezettek be a fejlesztők. A szigeten ezúttal is elszórt katonai támaszpontokat, táborokat találunk, amelyeket a fő küldetések mellett egyenként fel kell szabadítanunk, különben úton-útfélen ellenséges járőrökbe botlunk. A felszabadított táborokban ezúttal is kapunk kis mellékküldetéseket, amelyek többnyire egy-egy kutató kiszabadítását, egy ritka állat levadászását vagy egy speciális katona kiiktatását jelenti.
A Blood Dragon saját szigeten játszódik, amely nagyjából harmada az alapjáték területének, de ez éppen elég is. Összességében ugyanazokból az elemekből épül fel, de az épületeket felváltották a jellegzetes katonai bázisok és kutatóállomások. Ezúttal nincsenek aktiválandó rádiótornyok, kezdettől fogva látjuk a teljes térképet. Az állatok megmaradtak, csak épp mindegyik mutálódott a sugárzás miatt. Amint azt feljebb említettem, az ellenséges cyborgok úgy festenek, mintha a G.I. Joe rajzfilmsorozatából léptek volna elő, ez pedig tökéletesen illik a témához.
Nagy – sőt, címadó – újdonságnak számítanak a vérsárkányok, akik a sziget csúcsragadozói. Ezek a hatalmas teremtmények természetesen imádják az ember-, pontosabban a cyborg vért, így különösen veszélyesek ránk nézve is. Ugyanakkor éppen ez az, amivel valamelyest irányítani is tudjuk őket. Az elesett cyborg katonák szívét kitépve csalinak használhatjuk azt, amivel bizonyos mértékig el tudjuk terelni a sárkányok figyelmét és bizonyos helyekre tudjuk csalni őket. Ez pedig új taktikai lehetőséget ad a kezünkbe a táborok elfoglalására.
Változott a fejlődési rendszer is, jelentősen leegyszerűsödött ugyanis. Maximum 30-as szintig fejlődhetünk, és minden egyes szintlépésnél előre meg van határozva, hogy milyen új képességekkel gazdagodunk.
Teljesen új fegyverarzenál áll a rendelkezésünkre, amelyek között azért ott van a vadászíj is, amely ezúttal is nagy szolgálatot tesz.

Far Cry 3: Blood Dragon

Amennyire ódzkodva kezdtem bele a Far Cry 3: Blood Dragon tesztelésébe, annyira megszerettem menet közben. Egy kiegészítőhöz mérten is bőséges tartalommal bír, amely szerencsére teljesen elrugaszkodik az alapjátéktól. Persze a játékmenet alapvetően nem sokat változott, mégsem éreztem az ismétlés savanyú ízét. A nosztalgikus érzés végig jelen volt, a fricskák, beszólások és poénok remekül illeszkednek a témába. Néhány kisebb grafikai hibát leszámítva különösebb technikai problémával nem találkoztam, a játék stabilan futott. Legnagyobb negatívumként talán azt lehetne felhozni, hogy az újdonságok száma (még akkor is, ha tulajdonképpen a kiegészítőnek csak minimális köze is van az alapjátékhoz) elenyésző, így e téren nem szabad magas elvárásokkal nekiállni a játéknak. Ha viszont valaki úgy áll hozzá, hogy egy jót szeretne szórakozni egy humoros játékon, akkor nem fog csalódni. A Blood Dragon olyan lett, mintha a Far Cry 3 a '80-as években jelent volna meg, a mai technológiai színvonalat használva. ■

értékelés

Far Cry 3: Blood Dragon

Far Cry 3: Blood Dragon
Pozitívumok
  • Tökéletes kifigurázása a '80-as évek jellemző akciófilmjeinek és rajzfilmjeinek
  • A korszak ismerőinek nosztalgikus érzést nyújthat
  • Nagyon jól eltalált humor, amely nem öncélú
  • Michael Biehn remekül alakít, a zenék nagyon jók
Negatívumok
  • Az alapjátékhoz képest semmi érdemi újítás
  • Kisebb grafikai hibák
  • Meglepően sokat tölt az alapjátékhoz képest
8,0
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9

A Far Cry 3: Blood Dragon PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelent meg, a cikk a PC-s változat alapján készült.

Far Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood DragonFar Cry 3: Blood Dragon
Far Cry 3: Blood Dragon
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Far Cry 3: Blood Dragon

hozzászólások (33)

Hank Hill
Hank Hill 2013.06.27. 20:49
Köszi a tippet, így azért könnyebb, bár most volt egy küldetés amiben elmondták, de még a játék elején elfoglaltam majdnem az összes bázist így sárkányokkal is kellett küzdenem párszor.
Egyébként nagyon beleszerelmesedtem, kicsit szégyellem is magam, amiért az elején elbizonytalanodtam, hogy ebből kisülhet e bármi jó vagy sem. Nagyon jól kifigurázza, hogy a 80-as években mily módon képzelték el a jövőt, ami 2007-re tehető. :D A főhősünk dumái is isteniek, szándékosan a 100-szor ellőtt régi filmes poénokat használják minden egyes mondatban szóviccekkel együtt. :D
Creativ3Form
Creativ3Form 2013.06.27. 21:02
Az uccsó pálya (ami lesz vagy 40 perc) valami embertelenül beteg zúzással fog majd szolgálni. :-D Félig állva csináltam meg azt a részt, annyira a hatása alá kerültem. :-D
Hank Hill
Hank Hill 2013.06.28. 11:32
Gondoltam nem szarozok, összegyűjtöttem mindent még a játék elején, VHS-eket, mappákat stb és felfejlesztettem minden fegyvert. Az FC3-ban rengeteg volt és napokba tellett volna összegyűjteni a több száz tárgyat de itt teljesíthető volt.
SPOILER
A sárkánytojás égetős küldetés remélem direkt hajaz az Alienre. :D.
Hank Hill
Hank Hill 2013.06.28. 12:21
SPOILER
Kijátszottam. :O Váratlanul ért, nem számítottam rá, hogy 4-5 főküldetésből áll a játék, azt hittem hogy még az elején vagyok. Battle Dragon az érzelemmentes hangjával milyen szövegeket levág. :D "Imma firin mah lazer!" Összességében remek kis játék volt, csak tényleg nagyon rövid.
Dark Archon
Dark Archon 2013.06.28. 16:58
SPOILER
A Battle Dragonos rész atomállat, szakadtam a röhögéstől, bár nem tudom, melyik film paródiája akar lenni. A tojáségetés persze, hogy az Alien. A főhős hangja ugyebár Michael Biehn, aki a Terminátor és az Aliens filmben (is) játszott, ezért külön poén. A Mortal Kombat paródia is nagyon befigyelt :D


"I'll go to bed when everybody's dead" :D
ajánlott olvasnivaló