25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Assassin's Creed: Árulás [könyv]

Az új helyszínre és korszakba repítő harmadik epizód is megjelent regény formájában, amelyből megismerhetjük Haytam Kenway életét.

Írta: GeryG

Öt Assassin's Creed játék, öt regény. Bár Oliver Bowden kötetei kronológiai sorrendben ugyan nem egyeznek meg teljesen a játékok sorrendjével, hiszen az író a második részt vetette először papírra, ez egyáltalán nem okoz gondot a cselekmény követésében. A harmadik kötetben, mintegy visszaemlékezésként írta meg Altair (és az első Assassin's Creed játék) történetét, amely így remekül illeszkedett az Ezio életét körbejáró regénysorozatba.
Ám a Ubisoft tavaly lezárta az itáliai történetet, és az Assassin's Creed III-ban új helyszínt és korszakot dolgoztak fel. Az amerikai függetlenségi háborút és az azt megelőző időket ismerhetjük meg belőle, ám ezúttal sokkal nagyobb betekintést nyerünk a másik fél, a keresztesek világába is.

Assassin's Creed: Árulás [könyv]

Oliver Bowden ötödik kötetéhez egészen más megközelítéssel látott hozzá. A regény tulajdonképpen Haytam Kenway naplója, amelyből részletesen megismerhetjük életét, kezdve egészen pici gyermekkorától. Ebből következik, hogy a könyvben Connor, a játék másik meghatározó szereplője nem kap igazán szerepet, hiszen a történet sokkal inkább szól apja, Haytam vívódásáról.
A történet 1735-ben veszi kezdetét, amikor Haytam még csak épp betöltötte a tizedik életévét. Ő nem tartozik a szokásos gyerekek közé, neveltetése révén gyakorlatilag nem is vegyülhet a környékbeliekkel. Ahelyett, hogy velük játszana, minden szabadidejét édesapja társaságában tölti, aki megtanítja a kardforgatás és az önvédelem minden fortélyára. Nem is sejti, hogy e tanulmányoknak milyen hamar veszi majd hasznát. Ugyanis egy éjjelen idegenek törnek az egyébként tehetős Kenway család otthonára, és végeznek apjával, nővérét pedig elragadják. Ezzel az ifjú Haytam a nővére udvarlójához, Edward Birch-höz kerül, aki folytatja apja tanításait, és bevezeti a fiút a keresztesek világába, miközben nővére és apja gyilkosai után kutatnak.

A könyv első fele a játék története előtti évtizedekben játszódik, és nagyjából a sztori felénél kapcsolódik be a játékba, vagyis ekkor utazik Haytam Londonba, hogy végezzen egy orgyilkossal és ellopja annak titokzatos medálját. Az ezt megelőző naplóbejegyzésekből megtudhatjuk, hogyan alakultak nővére utáni nyomozása és az apja gyilkosainak üldözése. Az események alakulásával azonban Haytamen elhatalmasodik a kétség, ahogy lassan rájön, hogy apja valójában nem keresztes, hanem orgyilkos volt. Lehet, hogy egész életét hazugságokra építette fel, és azok az emberek, akiket a legközelebbi barátainak hitt, valójában ádáz ellenségei?

Bowden munkáján érezhető a fejlődés, amely nem csupán abban nyilvánul meg, hogy ez a kötet az eddigi legvaskosabb. Bár korábban sok kritika érte, hogy a játékok hangulatából nem sokat képes visszaadni regényeivel, az akciójelenetek pedig laposak és egysíkúak, én mégis úgy érzem, hogy ez nem teljesen igaz. Ha valaki azt várja a kötettől, hogy a játékra jellemző gyorsasággal váltják egymást az események, az valóban csalódni fog. Bowden sokkal inkább a főszereplő belső vívódására fókuszált, ahogyan apránként ráébred, hogy hazugságban élt. Szemtanúi lehetünk, hogyan válik a hithű keresztesből idővel semleges, majd egyre inkább az orgyilkosokhoz húzó karakter. Haytam úgy jellemzi magát, mint az embert, aki egyesítheti a kereszteseket és az orgyilkosokat, hiszen a két rend valójában nem is különbözik egymástól annyira.

Az Assassin's Creed: Árulás áll a legtávolabb a játéktól az eddig megjelent kötetek közül, hiszen csak részben követi annak eseményeit. A regény első fele kifejezetten másról szól, mint a játék, így érdekes kiegészítésnek is tekinthető. Érdemes elolvasnia annak is, aki egy picit mélyebben szeretné megismerni a játék egyik fontos szereplőjének életét, valamint az is tehet vele egy próbát, aki nem ismeri a játékot. Mivel egy teljesen új történetről van szó, az sem jelenthet gondot, ha valaki nem olvasta az előző Bowden regényeket, nincs érdemi összefüggés közöttük.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!