Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Night of the Rabbit

A nyúlon innen, vagy a nyúlon túl?

2013.07.25. 14:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A klasszikus értelemben vett kalandjátékoknak – amelyek alatt a point-and-click stílust, és nem a pixelhunting jellegű seek-and-find irányzatot értem – manapság két fő vezérvonala van. Az egyik a komoly témákat feldolgozó, ehhez passzoló módon kivitelezett játékok sora, mint például a Microids vagy a Frogwares alkotásai. A másik a könnyedebb, időnként kifejezetten dilis alapkoncepciót felütő programoké, amelyek megvalósítása is ennek megfelelő, gyakran rajzfilmszerű képi és hangi világgal. A magam részéről ez utóbbit részesítem előnyben, de elismerem az előbbi erényeit és létjogosultságát is. Ami viszont kifejezetten meglepő a számomra, hogy a humorral nem kicsit átitatott, gyakorta igencsak fárasztó kalandjátékok piacán a német versenyzők egyre nagyobb teret és elismerést vívnak ki. A King Art csapata mellett a hamburgi Daedalic Entertainment gárdája is a germán játékfejlesztők hírnevét öregbíti, és hozzájuk hasonlóan ők is kiváló, rajzfilmszerű, az egykori LucasArts által megalapozott irányvonalat követő programokkal ajándékozzák meg a tisztelt nagyérdeműt. Az Edna & Harvey vagy a Deponia sorozatok, illetve a The Whispered World után ezúttal egy újabb igen kellemes alkotással rukkoltak elő a The Night of the Rabbit személyében.

The Night of the Rabbit

Jeremiah Hazelnut egy 12 esztendős angol kisfiú, aki valahol a múlt századi Albionban él szüleivel. A szokásosnál is nagyobb képzelőerővel megáldott srác szíve vágya, hogy nagy bűvész és mágus lehessen. A nyári szünetben a házuk mögötti erdőben bóklászik és gyakorol szorgosan, mígnem két nappal a szünidő vége előtt találkozik egy különös szerzettel: Marquis de Hotóval, aki egy két lábon járó, furán öltözött, beszélő nyúl. Vele indul el egy elvarázsolt világba, hogy számos kalandon keresztül megvalósíthassa élete nagy álmát.

Egy klasszikus alapokon nyugvó kalandjáték lényegéről nemigen lehet oldalakat írni, hiszen az azt felépítő mechanizmusok rém egyszerűek. Most sincsen ez másképp. Utunk során beszélgethetünk számos szereplővel, és az így begyűjtött információ, valamint a számos felszedett tárgy használatának segítségével hajthatjuk végre a továbbjutáshoz szükséges feladatokat. Az én szememben szerencsétlen megoldások folytán, ezúttal néhány rejtvényt gyakorlatilag véletlenszerűen próbálgatva lehet megoldani, mert sehol nem találunk a megfejtésükre irányuló utalást. Példának okáért három követ összesen hatféle variációban lehetséges lelökni eredeti helyükről, amelyek közül csupán egy vezet sikerre, erre pedig csak próbálgatással tudunk rájönni. Szerencsére azonban a megoldandó feladatok többsége nem erre épít, így akad munka a sok shooterben eltunyult agytekervényeink számára is. Mindazonáltal valahogy úgy érzem, a régi, jól összerakott kalandjátékok – amelyekben semmi sem történt véletlenül – esszenciája ebbe a programba nem került át maradéktalanul. Ezek mellett annak sem vagyok feltétlen híve, hogy egy gomb lenyomásával felvillanjon az adott helyszínen használható dolgok és lehetséges opciók listája, de ez a stílus mai képviselőinél úgy látszik, kihagyhatatlan trend. Sebaj, aki nem akarja, ne használja ezt a lehetőséget – én sem szoktam (na jó, csak nagyon ritkán).

The Night of the Rabbit

A The Night of the Rabbit megvalósítása igen kellemesre sikeredett. A grafika mesés, a szó valamennyi értelmében, ami annak minden aspektusából érződik a rajzolt világtól kezdve annak változatosságán át a belőle áradó hangulatig. A szereplők jól kitaláltak és nagyon jól megalkotottak – ezen kívül nehezen kiismerhetőek is. A hangok és a szinkron remekül kivitelezett elemei a játéknak, amit a zeneanyag is erősít. A program vezérléséről nemigen ejtenék szót, azt egy másfél éves csimpánz is három perc alatt elsajátítja.

A német Daedalic Entertainment 2008. óta ontja magából a műfaj hírnevét tovább erősítő, a régi halhatatlan klasszikusokon alapvó kalandjátékait. A debütáló programjukként kiadott Edna & Harvey: The Breakthrough megjelenése óta eltelt öt esztendő során a csapat neve alaposan beivódott a stílus rajongóinak tudatába. Nem is lenne semmi kifogásom az ismertetőben tárgyalt The Night of the Rabbit ellen, ha nem lenne benne az a fránya próbálgatásfaktor némely feladványban. Az összességében nagyon jól kivitelezett megvalósítás, a gondosan felvett hanganyag, a remek szereplők és a szép képi világ azért szerencsére inkább felfelé görbítik azt a bizonyos értékelő pontszámot. ■

értékelés

The Night of the Rabbit

The Night of the Rabbit
Pozitívumok
  • Mesésen szép grafika
  • remek hanganyag
  • Jól kidolgozott szereplők
  • Érződik rajta a nagy elődök hatása...
Negatívumok
  • ...még ha nem is maradéktalanul
  • Nem minden rejtvényt lehet pusztán logikával megoldani
7,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8
The Night of the RabbitThe Night of the RabbitThe Night of the RabbitThe Night of the RabbitThe Night of the RabbitThe Night of the RabbitThe Night of the Rabbit
The Night of the Rabbit
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Night of the Rabbit

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló