25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Ratchet & Clank: Nexus

Ratchet és Clank az Univerzum újabb szegletében sem hibázik.

Írta: Toki (pcdome)

A Ratchet & Clank-saga gyakorlatilag a PlayStation konzolok egyik ikonjává vált az elmúlt évtized alatt, hiszen ha hullámzó teljesítménnyel is, de töretlen lelkesedéssel láttak napvilágot az újabb és újabb epizódok. A platformjátékok egyik királya idén már egyszer megörvendeztetett minket egy amolyan tower defense típusú kiadással, a Ratchet & Clank: QForce azonban inkább csak egy újabb darabka volt a szériában, mint igazán kiugró ékköve Ratchet és Clank különleges világegyetemének. Az Insomniac azonban nem hagyta, hogy a rajongók fanyalogva keressenek esetleg más kedvenc karaktert maguknak, hiszen a Ratchet & Clank: Nexus bombaformát mutat fel.

Ratchet & Clank: Nexus

A legfontosabb információ a Nexus kapcsán tömören annyi, hogy a játék végre visszatért az eredeti medrébe. Ratcheték kalandja ezúttal egy rabszállító űrhajón veszi kezdetét, ahol legfőbb feladatunk, hogy eljuttassuk Vendra Progot, egy veszélyes bűnözőt egyik börtönből a másikba. Mivel borítékolható módon a simának ígérkező tervbe hiba csúszik, így hőseinknek dimenziókon átugrálva kell elkapni Vendrát és testvérét, Neftrin Progot, ráadásul Ratchetnek majd a valódi értékeket is fel kell fedeznie eme játékban. A kalandok során öt bolygón át fogunk majd harcolni friss ellenfeleinkkel, az Alvilági bérencekkel. Természetesen a jól ismert karakterek sem hiányoznak a Nexusból, hiszen összehoz minket a sors kedvenc kamu szuperhősünkkel, Quark kapitánnyal is. Ugyancsak jut bőven a már jól ismert fegyverarmadából, vagyis az eddigiek felturbózott, átdolgozott verziójából, összesen egy tucat különféle lőfegyverből. Ezeket persze rengeteg módon tudjuk majd fejleszteni, lesznek köztük egészen rendhagyó darabok is, mint például a karácsonyi giccset fricskázó Winterizer, a rémálmokkal támadó Nightmare Box, vagy a csapdába ejtő Vortex Grenade.

Ratchet & Clank: Nexus

Nagy örömmel mondható el a játékról, hogy jóval akciódúsabbra sikeredett, mint a korábbi epizódok. Ennek egyik legfőbb előnye, hogy fegyvereinket a megszokottnál gyakrabban kell elővennünk, így azokat könnyebben is léptethetjük szintről szintre. Ugyancsak előnyként hozható fel, hogy a Nexus nagyon pörgősre, gyorsra sikeredett, folyamatos haladást biztosítva ezzel számunkra. Nem hiányoznak az apróbb küldetések sem, így Clank segítségével 2D-s akadálypályákon kell bizonyítanunk ügyességünket. Fontos szerep jut gravitációs eszközeinknek (Grav Tether, Grav Boots, Temporal Repulsor), amelyek szintén jókora segítséget adnak majd az egyes pályák zökkenőmentes teljesítéséhez. Mindeközben érdemes a lehető legtöbb csavart begyűjteni, hiszen ahogy minden epizódban, ezekkel tudjuk majd megvásárolni, illetve fejleszteni kütyüjeinket. A fent említett pozitívumok egyébként a játék negatív oldalát is adják egyben, hiszen meglehetősen rövidre sikeredett a fő küldetés, amelyet talán csak a Challenge mód és az Omega fegyverek (maximumra fejlesztés a fő küldetés után) tud nagyobb szavatosságúvá varázsolni.
Mobil eszközökre érkezik még egyfajta kiegészítő játék, a Ratchet and Clank: Before Nexus, amelyet szinkronizálhatunk PSN-fiókunkkal, ezáltal a Ratchet & Clank: Nexus játékkal összekötve tudjuk használni ott megszerzett csavarjainkat.

Ratchet & Clank: Nexus

A Ratchet & Clank: Nexus mindent belead, amit csak a széria rajongói elvárhatnak ettől a játéktól. A grafika gyönyörűre sikeredett, a hangokra és zenékre pedig ugyancsak egy rossz szavunk sem lehet. Nagyon hangulatos darab, amely könnyen lehet, hogy a PS4-es korszak kezdete miatt utolsó PS3-as epizódként landol a polcokon. Rengeteg jó játék érkezett idén a piacra, és kétség kívül ott a helye ezek közt Ratchet & Clank: Nexusnak is!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
10
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
 • Hamisítatlan R&C hangulat
 • Nagyon pörgős
 • Látványos és izgalmas
Negatívumok
 • Rövid küldetés

További képek

 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus
 • Ratchet & Clank: Nexus

Ratchet & Clank: Nexus

Platform:

Fejlesztő: Insomniac Games

Kiadó: Sony

Megjelenés: 2013. november 13.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!