Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Assassin's Creed IV: Black Flag Assassin's Creed IV: Black Flag

Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)

Kipróbáltuk a népszerű játék újgenerációs változatát is.

2014.01.13. 09:20 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Emlékszem, életem egyik legmeghatározóbb játékélménye volt valamikor a ’90-es évek elején, amikor a (fura módon) szőke arabus herceg kalandjait első ízben játszottam végig. Az addig uralkodó „ugri-bugri” játékokhoz képest ez a program hihetetlen mennyiségű újítást tartalmazott, és – habár azt akkor még nem tudhattam – egyszeriben új stílust is teremtett. Voltak szerencsére később más fejlesztők is, akik tovább polírozták az akció-kalandjátékok műfaját, így ma már a Hercegen kívül Lara Croft, Nathan Drake, és jó néhány kalandortársuk virtuális bőrébe bújhatunk. Ennek a számomra nagyon kedves stílusnak a népszerűsítésében élen jár a francia Ubisoft kiadó, aki 2007-ben ismét valami újat tudott az asztalra letenni ebben az addigra már sokak szerint megfáradt műfajban. Ez volt a Prince of Persia széria általa kiadott részeinek játékstílusát a 47-es ügynök mindennapjaival nagyon kellemes arányban vegyítő, ám kicsit még kiforratlan Assassin’s Creed, amely a kezdeti nehézségek ellenére mára fogalommá vált a rajongók körében, és az abból kelt széria immár hat fő, valamint számos mellékszálat képviselő epizóddal bír. A fő történet legújabb darabja, az Assassin’s Creed IV: Black Flag november végén jelent meg az új konzolgeneráció tagjaira, valamint PC-re is, így Barnabás kollégám kiváló, még az előző konzolgenerációra októberben kiadott PlayStation 3-as példány alapján készült ismertetője után most jómagam is papírra (akarom mondani monitorra) vetnék néhány gondolatot az utódra készült PlayStation 4-es változat kapcsán.

Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)

A történet ezúttal a Karib-térségben játszódik, főhőse pedig a harmadik részből ismert Connor és Haytham Kenway legközelebbi egyenes ági felmenője, Edward, aki megunván a nem túlzottan jövedelmező földtúrást, elszegődik hajósinasnak. Innen nem kifejezetten göröngyös út vezet a kalózkodáshoz, és még valamihez, amire álmában sem számított: az assassinok és templomosok ősi párharcában való aktív részvételhez. A játékmenetre az előző epizódokból megszokott szárazföldi küldetések és a harmadik rész hajós misszióinak remek keveréke jellemző, amelyeket kiválóan egészítenek ki az ezúttal is lépten-nyomon elvállalható, igen változatos mellékküldetések. Közben fejleszthetjük felszerelésünket, képességeinket, hajónkat, továbbá legénységet is toborozhatunk, vagyis a készítők gondoskodtak arról, hogy ne unatkozzon senki az igen terjedelmes játékidő során. Aki pedig szereti az online többszemélyes mókát, annak is kínál – szintén a már megszokottnak mondható módon – megfelelő szórakozást a játék.

Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)

A fejlesztők nem titkolták, hogy a program „igazi”, legcsillogóbb változatának a PC-s szoftvert szánták, amelyet az NVIDIÁval szoros együttműködésben fejlesztettek. Emellett az is nyílt titok volt, hogy az említetten kívül az újgenerációs konzolokra szánt verziókra is nagy hangsúlyt fektettek a kanadai srácok, noha azok fő alkatrészei a konkurens hardvergyártó ATI műhelyéből kerültek ki. Nos, játékgyűjtői szenvedélyem folytán abban a furcsa, de szerencsés helyzetben vagyok, hogy a PlayStation 4-es port mellett ismerem a PC-s és az Xbox 360-as verziókat is, és meg kell mondjam, ezen a játékon nagyon látszik a fent említett törekvés. Az újgenerációs konzolon az Assassin’s Creed IV: Black Flag közel olyan fényesen csillog, mint a „leglegleg”-nek kikiáltott PC-s verzió, míg – habár az sem mondható elnagyoltnak – a régebbi generációs változat jócskán elmarad mögöttük látvány terén. A kép tű éles, a szereplők arcán szó szerint minden ragya és mitesszer tisztán kivehető. A kezdeti nehézségek ellenére immár a PlayStation 4-es verzió is tükörsimán fut 1080p felbontásban, így annak sebessége és képminősége egyaránt kifogástalan. Az effektek, a víz, az árnyékok, a textúrák, az élsimítás minden téren kifogástalanul sikerültek, így a játék látványvilága valóban egy erős játékos PC-n tapasztalhatóval vetekszik, és a tesztelés ideje alatt semmilyen grafikai buggal vagy bakival nem találkoztam, ellentétben mondjuk az Xbox 360-as változattal.
A hangok és a zenék gyakorlatilag megegyeznek a többi verzióéval, de sajnos van egy kevésbé jól sikerült aspektusa is a program ezen verziójának, mégpedig a magyar fordítás. Az ugyanis csupán a főbb párbeszédek és átvezetők feliratozására korlátozódik, minden más marad ékes angolszász nyelven – így a feladatok leírása, a menü, és valamennyi egyéb is. (Az is igaz, hogy ugyanez a helyzet más nyelvek kiválasztása esetén, még ha azok egyébként az EU öt hivatalos nyelve közé tartoznak is.) Ez szöges ellentétben áll például a PC-s változattal, ahol minden apróság magyar feliratot kapott, és nagy kár, mert sokan nem beszélik és/vagy értik magasabb szinten az angolt.
A vezérlés teljesen megegyezik a többi konzol kontrolleres irányítási módjával, és habár a DualShock 4 lehetőséget nyújtana rá, a program nem alkalmazza a touchpadben és a giroszkópban rejlő lehetőségeket. Ez utóbbi azt mutatja, hogy még bizony a fejlesztőknek is hozzá kell szokniuk az új generáció vívmányaihoz, de szerencsére bíztató a helyzet, hiszen a látványvilág és a játékélmény maximálisan hozza azt, amit egy PlayStation 4-vásárló joggal elvárhat.

Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)

A Ubisoft Montreal és számos másik Ubisoft csapat közös munkájaként elkészült Assassin’s Creed IV: Black Flag PlayStation 4-es változata néhány apróságtól eltekintve nagyon jól sikerült. Abszolút hozza a újgenerációs masinák hardverében rejlő erőtől elvárható szintet, és egy erős játékos-PC színvonalát varázsolja televíziónkra. Ismét elérkezett hát az idő arra, hogy ki-ki számot vessen játékos meggyőződésével, és elgondolkozzon azon, hogy a következő fejlesztés, beruházás során mire is invesztáljon. Mert, habár nem olcsóak az új generációs konzolok, azok bekerülése – főleg hosszú távon számolva – így is töredéke egy izmosabb számítógépének, ám a játékélmény gyakorlatilag megegyezik az azokon tapasztalhatóval. Aki pedig PlayStation 4 beszerzésére adja a fejét, mindenképpen fontolja meg az egyik legjobb akció-kalandjáték sorozat legújabb részének megvásárlását, mert a nyitócímek közül ez az egyik, amelyik a legjobban megéri az árát! ■

Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)
Assassin's Creed IV: Black Flag
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Assassin's Creed IV: Black Flag

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló