New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

The Golf Club

The Golf Club

Pályaszerkesztővel érkezik az épp üresen álló piaci résbe az HB Studios golfjátéka.

2014.07.20. 11:34 | szerző: Wing | Előzetes

Pár évvel ezelőtt már teszteltem egy kevéssé sikerült golfjátékot, a Golf World Challenge 2011-et. Szeretem ezt a sportot, de csak a tévéig jutottam el – ahhoz nagyobb megszállottság kell itthon, hogy valaki játszani kezdjen, tekintve a sokszor elég magas költségeket. Úgyhogy két lehetőség marad a golf iránt ennek ellenére érdeklődőknek: a minigolf és a játékipar – előbbi nem mozgat meg túlságosan, utóbbi esetében viszont csak sokévente jelenik meg értékelhető alkotás.
Anno a Jack Nicklaus-sorozat jelentette a csúcsot, aztán jött a szintén kiváló, évente megjelenő PGA Tour sorozat az EA-től, viszont ebből az elmúlt öt évben csak két alkalommal jött ki PC-s verzió, legutóbb 2012-ben. A The Golf Club tehát érzésem szerint a lehető legjobbkor kerül a boltokba, rivális nélkül, ha nem is kolosszális, de azért mérhető piaci rés kellős közepébe érkezik.

The Golf Club

Mi kell egy jó golfjátékhoz? A legfontosabb, mindenek felett álló tényező az irányítás. Ha skálázható nehézségű, jól reagáló és addiktív módon tudjuk ütögetni golflabdánkat, az már egy igen erős plusz, ami ha nincs, akkor az egész játék mehet a levesbe. Fontos még a megfelelő fizika. Hogyan viselkedik a labda a greenben (a lyuk körüli nagyon finom pázsiton), a fairwayen (a green és az elütőhely közt „sima” gyepen), illetve mennyire befolyásolja a szél a labda mozgását? Aztán jöhet a körítés, elvégre túl sok minden nem történik egy golfpályán, igazán elvárható a fotorealisztikus grafika, az alacsony gépigény, és valami multiféle, elvégre a golf egy abszolút kompetitív sport.
Az HB Studiosnál szerencsére a fenti receptet alaposan áttanulmányozták. Már a menü is hipertrendi: vékony betűk, vékony vonalak, minden a helyén van. Könnyű navigálni, a bal alsó sarokban látható steames profilunkból pedig egyből kitűnik, hogy a The Golf Club egy közösségi játék, nem egyedül bóklászunk a golfpályán, hanem egy remek, ám nehéz sport lelkes hívei vagyunk.

The Golf Club

Ezt a nehézséget pedig visszaadja az irányítás is. Elütni a tee-ről, azaz a labdát kiemelő apró kis műanyagról nem nehéz, és alapvetően a greenig eljutni sem bonyolult, ha nem választunk rossz ütőt. A puttolás, azaz a greenben való játék azonban már nem egyszerű! 20-25 lábról a korántsem sík talajon már igazi kihívás az eredményes játék, ahhoz pedig, hogy part, ne adj’ Isten birdie-t érjünk el, azaz a pályaszakasz referenciaként beállított ütésszámát vagy annál kevesebbet felhasználva fejezzük be a szakaszt, igazi virtuóz játék kell. Én először gamepaddel kezdtem, de egyelőre jobbnak találom az egér+billentyűzet kombót, de talán további patchek és javítások is várhatóak még ennek finomítására.

The Golf Club

Habár a gépigény egyelőre elég magas, a grafika nagyon el van találva, talán csak a fák sikerültek kicsit nagyra a környezethez képest. A játékosok mozgása azonban hibátlan, teljesen mindegy, hogy épp 40 fokos lejtőről, a bunker széléről akarjuk elütni a labdát, karakterünk mindig hihető pozícióba vágja magát. A hanghatások teljesen átlagosak, van valamiféle kommentár, aki néha blőd dolgokat is mond, de alapjában nem zavaró.

The Golf Club

Mivel a játék nem rendelkezik hivatalos licenccel, ezért arról sajnos le kell mondanunk, hogy például (az amúgy jövő héten kezdődő) British Open első helyét mondjuk Tiger Woods-dzal söpörjük be, ám ez nem akkora probléma (és szerencsére nem kamunevekkel oldották meg).
Ahogy már említettem, a játékban eléggé kihangsúlyozták a közösségi életet, és ez az a plusz, ami egy simán csak „jó” játékot a zsánere klasszisává tesz. A néhány gyári pályát leszámítva ugyanis a játékosok szabadon építhetnek és modellezhetnek le bármilyen golfpályát, ami rögtön be is kerül a közösbe, és játszani is lehet rajtuk. Gyakorlatilag már most több száz egészen kiváló szakasz és torna van, amelyeket persze értékelni lehet, és azt is látjuk, hogy hányan játszották végig eddig, milyen eredményeket értek el steames cimboráink, nem beszélve arról, hogy bármikor létrehozhatunk egy szobát egy közös online ökörködésre. Ez utóbbiban még aszinkron játékra is lehetőség van. Tekintve, hogy a golf körökre osztott sport (hehe), nem szükséges, hogy mindannyian egyszerre ott legyünk, végig lehet tolni egy szakaszt vagy egy egész tornát úgy is, hogy a játékosok különböző időben játszanak. Persze az élő játék az igazi mégiscsak, főleg a háttérben Skype-on kommentálva az eseményeket. A lehetőségek száma végtelen, el merem képzelni, hogy hamarosan nagy presztízsű, akár havonta, akár évente megrendezésre kerülő online tornák lesznek, ez a lehetőség pedig magasan kenterbe ver bármilyen eddigi megoldást.

The Golf Club

Ez lenne tehát a The Golf Club. Egy remekül összerakott program, némi optimalizálásra ugyan még szorul, de így is tökéletesen játszható és élvezhető. Erősen ajánlom minden golfrajongónak.
Megjegyzés: A The Golf Club a Steam Early Access keretében férhető hozzá jelenleg, de már közel áll a végső változathoz, változások mindenesetre még történhetnek. A végleges verzióban a PlayStation 4-en és Xbox One-on játszó játékosokkal is lehetőség lesz majd összemérni tudásunkat.

The Golf Club
The Golf ClubThe Golf ClubThe Golf ClubThe Golf ClubThe Golf ClubThe Golf Club
The Golf Club
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Golf Club

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló