25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Golf World Challenge 2011

Egy budget golfjátékot készített a Bluestone.

Írta: Wing 12 hozzászólás

A golf Magyarországon kétségtelenül az egyik legnépszerűbb sport. Szinte minden kisiskolás fel tudná sorolni az 1954-es berni döntő magyar golfválogatottjának tagjait, az idősebbek talán még emlékeznek a híres golfkommentátor, Szepesi Gyuri bácsi egy-egy örökérvényű megjegyzésére. És persze minden magyar ember szívébe fájdalom nyilall, ha eszünkbe jut, hogy csupán egy ponttal maradtunk alul a döntőben: ha Puskás utolsó gurítása bemegy, ha bogey helyett parral zárjuk a 18 lyukú svájci pályát, visszük a világbajnoksági trófeát.
Persze ebből egy szó sem igaz, hazánkban a golf egy igencsak szűk réteg szórakozása, és joggal: míg a focihoz elég tulajdonképpen bármi, aminek többé-kevésbé gömb alakja van, addig a golf egy meglehetősen drága szórakozás, a normális felszerelés és az éves pályabérlet együtt bőven hatszámjegyű összeget tehet ki. Így a golfrajongók többsége legfeljebb flashjátékokban, jobb esetben konzolos vagy PC-s golfjátékokban tudja kiélni rejtett puttolási vágyait. Utóbbi tábor egyébként nincs különösebben elkényeztetve, az Electronic Arts Tiger Woods PGA sorozatának 2008-as epizódja óta nem jelent meg minőségi golfjáték PC-re. Erre a piaci résre csapott le a viszonylag ismeretlen Bluestone a budget, tehát olcsó kategóriába szánt Golf World Challenge 2011-gyel.

Klicsko lendít.
Klicsko lendít.

Kicsit meglepett a játék helyigénye. A csillió terabájtos merevlemezek korában persze nem foglalkozik ezzel az ember különösebben, de mégiscsak furcsa, hogy míg egy Anno 1404 megelégszik kicsit több, mint 4 GB hellyel, addig tesztalanyunk majd’ 6 GB-ot eszik, ami figyelembe véve a játék képességeit, fölöttébb meglepő. Az optimalizálatlanság a gépigény többi részére is kiterjed: amíg a laptopomon a Half-Life 2 kényelmesen elfutott, addig a GWC 2011 minimális grafikával sem volt hajlandó 1 darab fps-nél többet produkálni, megteremtve ezzel a golf-képregény fogalmát. Az otthoni, viszonylag erős PC-men viszont futott maximális felbontásban.
Ezek után nyilván valami döbbenetes grafikát vártam – és meg is kaptam. Nem illik egy budget játéknál a grafikán kiakadni, de ez elképesztő, komolyan. Hála a kis méretű textúráknak, a talajon az ismétlődés jelei annyira feltűnőek, hogy néha úgy éreztem magam, mintha valami sakktáblán állnék – ez a hatalmas helyigény tükrében igazán meglepő. A fák ugyanabból az egy textúrából állnak (biztos mind ikrek), a homok annyira fehér, hogy szinte vakít, és az egész látványvilág rettenetesen plasztikus. Ez a plasztikusság a játékélményt gyakorlatilag is érinti, ugyanis borzasztó nehéz kivenni a pályán az íveket, dombokat, árnyékok meg alig-alig vannak (a fáknak néha egyáltalán nincs). A golfozók kidolgozottsága is borzasztó felületes, elnagyolt, a mozgásukat néha kicsit ijesztőnek találtam, és nem csak azért, mert a fehér játékos feltűnően hasonlít valamelyik Klicskóra. Bizonyos szögből ráadásul mindegyiknek bumszli a nyaka, remélem, a modellt álló fiatalembert azóta megműtötték és jól van. A minigolfos pályák ráadásul egy furcsa, liliputi világba kalauzolnak el bennünket, valami oknál fogva ugyanis a pályán szereplő tereptárgyak eltörpülnek gigászi önmagunk mellett: a házak és a fák a vállunkig sem érnek fel, míg a golfautók és a padok éppen valamivel ugyan, de kisebbek a cipőnknél. Remélem, ez nem valami olcsó poénja akart lenni a minigolf szónak, mert annak nagyon rossz.

A homok titkai.
A homok titkai.

A pályákon egyébként nincs közönség, nincsenek madarak, az egész félelmetesen néma és mozdulatlan. Ami azonban különösen zavaró volt, az a golfozók "belelógása" a tájba. Ha ne adj' Isten véletlenül egy ferde pályaszakaszon áll meg a labda, a karakter vízszintesen marad, néha a levegőben, néha mélyen benne a pályában. Egyetlen pozitívumot tudnék csak említeni, ami tetszett: ha a greenben vagyunk és kicsit magára hagyjuk a golfozónkat, akkor az elkezdi méregetni a távolságot, jópofa ötlet.

Vidám golf a kőolajtavak közt.
Vidám golf a kőolajtavak közt.

A hangok is meglehetősen... érdekesek. A zene az semmilyen, se jó, se rossz, legalább nem idegesítő. Kommentár nincs, ami a mozdulatlan pályához furcsa magányosságérzetet párosít. Ezt ellentételezi, hogy a nem létező közönség egy-egy szép ütésnél azért tapsol, néha még éljenzik is valahonnan a fák mögül. Apropó, ütések. Ha homokban (szaknyelven: bunkerben) vagyunk, az ütésünk úgy hangzik, mintha egy vízzel teli műanyag palackot bokszolna valaki, meglehetősen furcsa.

Minden rettenetesen plasztikus.
Minden rettenetesen plasztikus.

Persze ez az egész másodlagos lenne, ha a játék egyébként élvezetet nyújtana, de sajnos nem, és ezen nem segít a budget kategória sem. Az irányítás roppant kiismerhetetlen és érzékeny. Puttolásnál lehetetlen finomakat ütni, amit tovább nehezít az, hogy nincs bekapcsolható rács, ami a talaj egyenetlenségeit mutatja (lásd PGA-sorozat). A fizika rémesen rossz, olyan, mintha pingponglabdával játszanánk, valószerűtlenül pattog, és a különböző talajtípusok (green, fairway, rough, homok) egyszerűen nem valósághűek. Míg a greenen szinte egyenes vonalú egyenletes mozgást végez a labda, a roughban öt centit sem tesz meg, és ez bizonyos fokig valóban így van a golfban, itt viszont teljesen el van túlozva.
És sajnos az se segít a játékon, hogy magyar verzióban került a boltokba, ugyanis a fordítás rengeteg hibát és pontatlanságot tartalmaz – kár érte.

Repül a nehéz golflabda, ki tudja hol áll meg.
Repül a nehéz golflabda, ki tudja hol áll meg.

Összegezve: a Golf World Challenge 2011 egy csapnivaló játék, amelyet nem ment meg az alacsony ár sem. A PC-s golfrajongónak inkább a Tiger Woods PGA Tour 08 beszerzését javasolnám, ha valahol még elérhető.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

45%
grafika
4
hangok
6
játszhatóság
5
hangulat
3
Pozitívumok
 • Olcsó
Negatívumok
 • Rendkívül csúnya grafika
 • Szinte játszhatatlan
 • Unalmas, semmi hangulat
 • Meglepően magas gépigény

További képek

 • Az ott a víz.
 • Legalább senki nem látja, mennyire ütöttem mellé.
 • Textúraözön.
 • Puttolni csak pontosan, szépen, mint csiga megy a réten.
 • Nagyon apró pad.
 • Érdekes kompozíció, de legalább a ház nem jelent akadályt.
 • Golf World Challenge 2011

Golf World Challenge 2011

Platform:

Fejlesztő: Bluestone

Forgalmazó: seven m

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1613]
Az ASRock az első, amely lekoppintotta PC-re a Wii mozgásérzékelős irányítását egy iPhone és a saját AIWI szoftverük segítségével: honlap. Itt egy videó működés közben, 2:23-tól golf is van (azt hiszem, pont a Tiger Woods az alany).
Lacko
Lacko [11496]
Rohadtul csal a kinect, pont azért, mert tudják, hogy laggol ezerrel és ciki nélkül csak úgy lehet megoldani, ha csalnak. Kedvenc youtube videóm, amikor fapofa gyerek végig meg se mozdul, mégis kanyarodik az autója... :)

A Wii-golffal egyetlen baj van (ámbár órákig tudnék vele játszani), hogy a puttolásnál (amikor rohadt közel már a labda a lyukhoz) és a legkisebb mozdulat is számít, na pont ott nagyon pontatlan. MotionPlus-os golfot még azt hiszem nem próbáltam. A Sony Move-os demo golfot kipróbáltuk, de ott is félelmetes volt a puttolás, mert a csóka (a játékbeli játékos) csuklója félelmetesen kicsavarodott és tök másfele puttolt, mint amerre én céloztam... Persze kis gyakorlással biztos jobbak lehetnénk, de hát pont az volna a mozgásérzékelők lényege, hogy pontosabbak, mint pl egy egér.
Wing
Wing [4590]
Azért egy-két jutub videón elég látványosan "csalt" a kinect.... Wii golfot szívesen kipróbálnék, bár igazság szerint még közelről sem láttam a konzolt :-D
Lacko
Lacko [11496]
hát én move-val es wii-vel is teljesen mozgom. es egy 6oras tenisz utan szokott izomlazam lenni.
kinectben nagyon zavar a lag: csinalsz valamit es egy masodperc mulva veszi eszre. amelyik meg gyors, arrol hamar kiderul, hogy csalas es vagy nem is nezi a mozgasod, vagy eleg csak valamit megmozdulni.

speciel golfhoz meg sokkal jobb a move/wii.
rootshaper
rootshaper [1614]
de fele annyira sem izzaszt meg, mint a teljes testmozgást figyelő kinect. próbáltam már mindkettőt szerencsére, és a kinect után volt izomláz rendesen. a move nekem egy fekete wii, szebb grafikával.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (12 db)