25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Kinect Sports Rivals

Megérkezett a Kinect 2.0 első igazi technológiai demonstrációja.

Írta: gregmerch

Amióta a Nintendo a Wii megjelenésével bevezette a mozgásérzékelésen alapuló játékvezérlést, valamennyi konkurens konzolgyártó ki-, illetve továbbfejlesztette a maga technológiáját és metódusát. A Microsoft rendszere, a Kinect abban emelkedett ki vetélytársai közül, hogy nem igényelt semmiféle vezérlőeszközt, az érzékelőbe épített kamera- és mikrofonrendszer testünk teljes felületét látta, hallotta. Az nem tartozott azonban az előnyei közé, hogy egy kisebb szobányi üres területet igényelt működéséhez, ami nem hogy idehaza, de külhonban is problémákat okozott a felhasználók körében. Szerencsére az Xbox One hasonló rendszere, a Kinect 2.0 már jóval inkább felhasználóbarát ebből a szempontból, amin túlmenően még precízebb és pontosabb is elődjénél. Az említett mozgásvezérlést szinte valamennyi gyártó leginkább a közösségi élményt elősegítő programokkal kívánta, és kívánja népszerűsíteni, amelyek közül kiemelkednek a sportprogramok. A Rare által fejlesztett Kinect Sports széria el is érkezett harmadik epizódjához, amely immár a Microsoft újgenerációs gépére lett szabva, és a Kinect 2.0 képességeit hivatott prezentálni.

Kinect Sports Rivals

A Kinect Sports Rivals összesen hat sportágat tartalmaz a hagyományostól az extrémig, amelyeket külön-külön, meghatározott sorrendben tudunk feloldani. Első lépésként a Harry Potter és a Tűz Serlegéből, esetleg a BBC Dr. Who sorozatából ismert David Tennant instrukcióit követve ki-ki megalkothatja a maga avatarját, amihez nagyban hozzájárul az új optikai rendszer precízebb arc- és egyéb felismerése, amely a szakálltól kezdve a szemüvegig mindent lát. Végeredményben a játékosok a program által megjelenített színpompás világban találják kissé kifigurázott, de azért felismerhető virtuális másukat. Ezt egy viszonylag rövid bemelegítő rész követi, amely során begyakorolhatjuk a szükséges mozdulatokat, és sorra nyithatjuk meg a sportágakat. Ezek közül az első a jetski verseny, amelyben különféle vízi akadályokat kerülgetve száguldozhatunk az előre kijelölt pályákon, és vehetjük be jobbra-balra dőlve a kanyarokat. A második, és talán legélvezetesebb szám a sziklamászás. Itt kezeinkkel felkapaszkodva vihetjük magunkat egyre feljebb a sziklákon, sőt, ellenfeleinket le is taszíthatjuk. Egy kézzel kapaszkodni bizony fárasztó, így gyakran kell gyorsan fogódzót keresnünk másik, szabad kezünknek, mielőtt elfogy az erőnk és mi is leesünk. A hasadékokat felugorva tudjuk áthidalni, ily módon átjutva a szemközti falra.

Kinect Sports Rivals

A harmadik verseny a céllövészet, amelyben ide-oda mozogva, ujjunkat pisztolyszerűen kinyújtva kell eltalálnunk a célpontokat. A lövés automatikusan dördül el, és a próbát különféle belecsempészett kihívások is színesítik, mint amikor növekvő értéksorrendben kell eltrafálnunk a táblákat, vagy a pontunkat csökkentőket nem szabad lelőnünk. A negyedik sportág az európai futball, amely sajnos nem sikerült túl jól. Nem is értem, miért kellett ismét beletenni a játékba, hiszen már az első epizódban is ez volt az egyik leggyengébb láncszem, és az azóta sem változott sokat. Egy az egy ellen kell gólokat lőnünk vagy kivédenünk, esetleg továbbpasszolnunk a labdát egy társunknak, akinek utána ugyancsak a góllövés a feladata. A bowling nem lett rossz, de számomra nem éri el az első epizódban tapasztalt élvezeti szintet. Azt a mai napig szívesen vesszük elő egy, a barátainkkal eltöltött laza otthoni este során, és úgy hiszem, ez a dolog a jövőben sem fog változni. Végezetül a teniszpálya ördögeként is kipróbálhatjuk magunkat, ami egyfelől meglepően jó és precíz megvalósítást kapott, másfelől mindezek folytán kellően fárasztó is. A rendszer minden mozdulatot, ütést és csavarást felismer, amelyet a valódi pályákon is alkalmazunk, így mind a jobb-, mind pedig a balkezesek, de a kétkezes fonákot kedvelők is remekül elboldogulhatnak ebben a nagyon jól sikerült versenyszámban.

Kinect Sports Rivals

A játék képi világa nekem kicsit túlontúl színes, de ezt leszámítva nem lehet okom panaszra ezzel kapcsolatban, főleg, hogy a vicces irányzatból ezúttal a komolyabb felé fordultak a készítők. Minden úgy fest, mintha egy színpompás trópusi szigeten üdülnénk, az aktív pihenést preferálva az egész napos strandolás és koktélozás helyett. A zenei anyagot illetően sem emelhetek kifogást, jól illik hangulatában a programhoz. David Tennant narrációja szintén igen jól sikerült, de ezen, azt gondolom, nem is lehet csodálkoznunk. A vezérlés ezúttal az új rendszernek köszönhetően jóval precízebben kivitelezhető, ami nem egy rossz szempont egy ilyen stílusú játék esetében. A menükben való navigálást egy Xbox One kontroller, vagy akár hangunk segítségével is elvégezhetjük, mely utóbbi az egyes versenyszámokon belül is jó szolgálatot tehet.

Kinect Sports Rivals

A közösségi funkciók szintén hangsúlyos elemét képezik a Kinect Sports Rivalsnek. Baráti társaságok, családok remekül elszórakozhatnak vele, de akár a világhálón is megmérkőzhetünk játékostársaink avatarjával, részt vehetünk kihívásokban, illetve rivalizálhatunk is velük, amin a cím ismeretében talán senki nem csodálkozik. A magunk avatarját kedvünkre átformálhatjuk, öltöztethetjük, így a Sims fanek is kicsit közelebb érezhetik magukhoz az alkotást. Egyedül játszva is jól ellehetünk a játékkal, amelyen az abba belecsempészett gyenguska sztori (három frakció verseng egymással) sem ront sokat.

Kinect Sports Rivals

A Rare sorozatának harmadik epizódja nem sikerült rosszul, de azért akad abban olyan tartalom is, amelyet jobban kidolgozhattak – esetleg ki is hagyhattak – volna a készítők. A Kinect Sports Rivals az új, precízebb érzékelőrendszer segítségével játszhatóbb az előzőeknél, tartalmaz új, néha meglepően jól kidolgozott sportokat is, mint például a sziklamászás vagy a tenisz, de bizonyos számok – konkrétan a foci – bekerülését inkább hanyagolhatták volna a brit srácok. Összességében ismét egy leginkább a családok vagy baráti társaságok számára ideális játékot ismerhettem meg a program személyében, amely az online funkcióknak hála a világ teljes felhasználó-közössége számára kellemes kikapcsolódást nyújthat. A Kinect Sports Rivals nem emelkedik ki ugyan vetélytársai közül, de aki szereti ezt a stílusú szórakozást, az remekül elmókázhat a segítségével, még ha a focit hanyagolja is közben.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

70%
grafika
8
hangok
7
játszhatóság
7
hangulat
7
Pozitívumok
 • Néhány sportág nagyon jól sikerült
 • Precízebb vezérlés
 • Mókás avatarkészítés
 • Remek családi és baráti szórakozást nyújt
 • Jó online funkciók
Negatívumok
 • A focit kár volt beleerőltetni
 • A bowling semmi újat nem nyújt
 • Nem emelkedik ki vetélytársai közül semmiben

További képek

 • Kinect Sports Rivals
 • Kinect Sports Rivals
 • Kinect Sports Rivals
 • Kinect Sports Rivals
 • Kinect Sports Rivals
 • Kinect Sports Rivals
 • Kinect Sports Rivals
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!