Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Assassin's Creed: Fekete lobogó [könyv]

Megérkezett a legújabb AC-regény, amely talán az eddigi legjobb.

2014.03.10. 12:56 | szerző: GeryG | Egyéb

Oliver Bowden mára az Assassin's Creed történetek szakértőjévé vált, hiszen az elmúlt években az összes eddig megjelent epizódot papírra vetette. Az első regénye az Assassin's Creed 2 alapján készült Reneszánsz volt, majd elkészült ennek a két kiegészítője, majd az első AC játék regény változata is. Tavaly jelent meg az Árulás című kötet, amely természetesen az ACIII történetét mesélte el, néhány hete pedig megvásárolható a negyedik epizód regény változata, a Fekete lobogó is. Örömmel vettem hát kezembe az újabb könyvet, mivel eddig az összesen jól szórakoztam, így nem volt kétségem afelől, hogy ismét remek időtöltést nyújt majd. Nem is csalódtam, sőt...

Assassin's Creed: Fekete lobogó [könyv]

Az első, amit le kell szögeznem, hogy az Fekete lobogó áll eddig a legközelebb a maga játékához: rengeteg helyen ismertem fel a már korábban hallott párbeszédeket, amelyeket Bowden egy az egyben átvett a játékból. Korábban sokkal inkább hasonlítottak a regények a játékok egyfajta kiegészítésének, ám ezúttal sokkal szorosabb a kapcsolat, sokkal több az azonosság. Ugyanakkor az is igaz, hogy az író most is örömmel rugaszkodott el a játék jelentette kötöttségektől, így sok esetben lényegesen bővebb háttér információkat nyújt, mint az.
A történet épp ezért nem Kenway kapitány hajótörésével és Duncan Walpole meggyilkolásával kezdődik, hanem bizony bő 100 oldalon keresztül ismerkedhetünk Edward ifjúkorával. Megtudhatjuk, hogyan találkozott először Caroline Scottal, hogyan szerettek egymásba és miként alakult kettejük sorsa, miután összeházasodtak. E bőséges felvezetés által sokkal jobban megértjük a főhős bizonyos cselekedeteit és indítékait, mint a játék néha felvillanó visszaemlékezéseiből.
Miután Kenway tengerre szállt, hosszú fejezeteken át lehetünk részesei kezdeti nehézségeinek, majd csak nagy sokára érünk el arra a pontra, ahol maga a játék kezdődik. Onnantól viszont végig hűen követi az eseményeket a könyv, természetesen kihagyva a játék töltelékelemeit, szigorúan csak a fő történeti szálra koncentrálva. A főhősre jellemző szarkazmust pedig végig zseniálisan adja vissza.

A másik dolog, ami számomra feltűnő volt, az Bowden folyamatos fejlődése. Míg az első néhány köteten még érződött néhol a baltával faragottság (csúnya hasonlattal élve), addig mára kialakult az író sajátos stílusa (és bizony egyre humorosabban ír!), és érződik, hogy sokkal magabiztosabban forgatja a tollat mint eleinte. Arról nem is beszélve, hogy a Fekete lobogó önmagában olyan terjedelmű, mint annak idején az első két kötet együttvéve. Érdekesség viszont, hogy pont a bő felvezetés miatt sokáig attól féltem, hogy a játékból ismert meglehetősen hosszú történet „nem fog beleférni a könyvbe”. Attól tartottam, hogy a bő felvezető után Bowden összecsapja a történet második felét. Nos, szerencsére erről szó sincs, a négy részre bontott sztori végig kellő alapossággal és szórakoztató formában íródott. Az utolsó fejezetig leköti az olvasót.

Oliver Bowden tehát ismét egy remek Assassin's Creed regényt tett le az asztalra, amelyről ki merem jelenteni, hogy az eddigi legjobb műve. Hűen követi a játék történetét, ráadásul olyan humoros-szarkasztikus elemeket is bele mert vinni, amelyek még színesebbé, szerethetőbbé teszik az egészet (a levágott orrú szakácson sokáig röhögtem). Már most várom, hogy milyen lesz a folytatás, bár egyelőre még az új játékról sem tudunk semmit. De nem baj, addig is lesz ideje elkészíteni esetleg a Liberation történetét... női hősről még úgysem írt idáig. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló