Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

God of War III Remastered

God of War III Remastered

Egy új God of War epizód helyett ismét egy Remastered kiadás érkezett – igaz, abból jobb fajta.

2015.07.29. 15:05 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Sokan, számtalanszor leírták, leírtuk már, hogy a Sony egyik – sőt, megkockáztatom, talán A – legnagyobb platformexkluzív húzócíme a God of War sorozat. A játék 2005-ben vett egy bivalyerős startot az akkori asztali gépparkon, és a mai napig megjelent hat főepizód a japán konglomerátum legnagyobb eladásokat produkáló franchise-ai közé tartozik. A görög mitológián alapuló széria főhőse Kratos, aki miután ráébred, hogy az olimposziak bizony csúnyán megvezették, megkezdi a maga könyörtelen és brutális bosszúhadjáratát, amely során nem kímél senkit és semmit. A magam részéről mindig visszafojtott lélegzettel várom egy-egy újabb folytatás (avagy előzmény – mert a sorozat egyes epizódjai bizony igencsak ugrálnak az időben) bejelentését, de az utóbbi bő két esztendőben rendszerint egy újabb felturbózott rész, vagy a friss gépparkra átportolt gyűjtemény érkezéséről jönnek csupán hírek. Így van ez most is, amikor a történetszálat eleddig végleg lezáró, ám több kérdést megválaszolatlanul hagyó harmadik epizód az eredeti, PlayStation 3-as verzió megjelenését követő fél évtized után megkapta a maga PlayStation 4-es átiratát a manapság már-már bosszantóan elharapódzó újrakiadási láz jegyében.

God of War III Remastered

A második rész azonnali folytatásának tekinthető harmadik iterációban sokat szenvedett antihősünk, aki harcosként élt, majd istenként halt meg, hogy bosszútól fűtött, könyörtelen gyilkosként szülessen újra, teljesíti be ígéretét, miszerint kiírtja a teljes Olimposzt. Mindezt egy, az első másodperctől az utolsóig tartó, ultrapörgős, hihetetlen jól megkomponált, a harci, az ügyességi és a puzzle elemeket a kellő arányban vegyítő, elképesztően ütős és brutális kaland keretein belül. Szerény véleményem szerint ez volt az a játék, amely annak idején megmutatta, mi is rejlik az akkor már jó háromesztendős PlayStation 3-as hardverben, és bizony sokáig csak az államat keresgéltem a padlón, amikor megláttam a God of War III engine-jének brutális erejét. A program gyakorlatilag minimális töltési időkkel operált, mindezt úgy, hogy közben az addig konzolon látott talán legszemkápráztatóbb grafikus teljesítményt varázsolta elénk. A nagyon jól átgondolt és megalkotott helyszínek, a görög mondákból és mitológiából ismert szereplők, a gyönyörű effektek addig szinte sosem látott csodát vetítettek elénk. A hipergyors akcióval, szenzációs hangokkal és vérprofi szinkronnal fűszerezett körítés, amelyhez egy minden addiginál kézre állóbb vezérlés társult, csak tovább fokozták az élményt. Ezeknek köszönhetően nekem, bő öt év távlatából, még mindig ez az egyik első – persze teljesen szubjektív – érvem a Sony mellett, amikor bárki megkérdez arról, hogy „Melyik gyártó konzolját vásároljam meg vajon?”.

God of War III Remastered

Nos, amikor betöltöttem a PlayStation 4-re megjelent átiratot, pontosan ugyanaz a magával ragadó, azonnal beszippantó és el nem eresztő érzés kerített hatalmába, mint 2010-ben. Akkor a hetedik generációs vas adottságai miatt a program natív grafikus felbontása 720p volt, amelyet fel lehetett ugyan skálázni Full HD-re, de ilyenkor kissé eltorzult minden, így én rövid úton vissza is tettem azt az eredetire. Most, az új hardverek erejének köszönhetően tükörsimán fut a program 60 fps-sel 1080p-ben, aminek köszönhetően minden egy picit még szebb, még élesebb és még hangulatosabb lett, és még az sem zavaró nagyon, hogy az előre renderelt videók megmaradtak a régi felbontásban. A program nyolcadik generációs portjába az időközben megjelent valamennyi DLC (kosztümök stb.) is bekerült, amelyek mellett egy beépített fotómód is helyet kapott a játékban. Más extra vagy bővített tartalom azonban nincs a repertoárban. Magyarán és egyszerűen megmondva: a játék pont ugyanolyan szuper, mint eredetileg volt, csak egy kicsit szebb és élesebb a kép, hajszálnyival gyorsabb az akció, valamint benne van minden eddigi ahhoz megjelent jóság, no meg egy ici-pici extra is belekerült a képszerkesztési opció révén. Slussz.

God of War III Remastered

Mindezek után, végszó gyanánt mit írhat az egyszerű cikkíró? Félretéve minden elfogultságomat, el kell ismernem: a God of War III Remastered – habár az eredeti PlayStation 3-as verzióhoz képest nem sok többlettartalommal bír – még mindig az egyik legjobb PlayStation-exkluzív játék a piacon. Azt nem merném egyértelműen, kategorikus imperatívuszban kijelenteni, hogy csak emiatt cserélje le bárki a jó öreg hetedik generációs vasát a legújabbra, de ha már van neki, esetleg még nem találkozott ezzel a valóban csak szuperlatívuszokkal illethető sorozattal, az egy pillanatig ne habozzon az egyébként igen kedvező árú program beszerzésén – bár ez utóbbiak számára minimum egy wikipediás gyorstalpaló erősen ajánlott a sztori megértéséhez. ■

God of War III Remastered
God of War III RemasteredGod of War III RemasteredGod of War III RemasteredGod of War III RemasteredGod of War III RemasteredGod of War III RemasteredGod of War III RemasteredGod of War III Remastered

értékelés

God of War III Remastered

God of War III Remastered
Pozitívumok
  • Minden kicsit még szebb, még jobb, még ütősebb
  • Még mindig ez a Sony egyik legjobb játéka
Negatívumok
  • Kevés új tartalom és újítás
  • Akinek megvan az eredeti verzió, nem biztos, hogy érdemes beruháznia rá
God of War III Remastered
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
God of War III Remastered

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló