Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

World of Tanks

World of Tanks (PS4)

PC és Xboxok után idén PlayStation 4-re is megérkezett a Wargaming tankos MMO-ja.

2016.03.21. 12:20 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

2010-ben indult világhódító útjára a Wargamingtől a World of Tanks. Az ingyenes tankos MMO első állomása Oroszország volt, ahonnan csak közel egy évvel később, 2011 tavaszán érkezett meg Európába és a tengerentúlra. A játék egyszerűsége és újszerűsége miatt hamar világsiker lett, így nem okozott meglepetést, amikor 2014-ben a konzolok felé vette az irányt: először Xbox 360-ra jelent meg, majd egy évvel később Xbox One-ra is. A két konzolos kiadás között ráadásul átjárásra, közös játékra is volt lehetőség. A Wargaming azonban nem elégedett meg ennyivel, idén januárban megérkezett a PlayStation 4-es változat is.

World of Tanks (PS4)

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az új kiadás alapjait tekintve semmiben sem különbözik a többitől, vagyis ezúttal is több nemzet (német, orosz, amerikai) tankjai felett vehetjük át a parancsnokságot, hogy borsot törjünk a többi játékos páncélozott orra alá. A harckocsikat több kategóriába sorolták a könnyű tankoktól az önjáró lövegekig, amelyek természetesen mind egészen más karakterisztikával, tulajdonságokkal és ennek megfelelően eltérő szerepkörrel rendelkeznek a csatákban. A könnyű és közepes harckocsik gyengébb páncélzatuk révén sokkal mozgékonyabbak, így nehezebben levadászhatóak, cserébe a tűzerejük sem túl komoly. Velük szemben a nehéz tankok már jóval vastagabb páncéllal vannak felvértezve és a tűzerejük is jóval veszedelmesebb, ugyanakkor jóval lassabbak és nehézkesebben is mozognak a harctéren. A maradék két kategóriába a lövegek és páncélvadászok tartoznak. Ezek sokkal inkább távolról hatásosak, tűzerejük egészen pusztító, azonban nagyon gyenge páncélzatuk és a tény, hogy csak álló helyzetben képesek tüzelni, nagyon könnyű prédává teszi őket. Éppen ezért ezekkel sokkal célszerűbb távol maradni a harctér közepéről és inkább támogató szerepet felvállalni. A játékra egyébként is jellemző, hogy igazi sikert csak a csapatmunka révén érhetünk el. Ez már csak azért is így van, mert a legtöbb játékos csapatokba verődve játszik és hamar kiszórják a magányos farkasokat.
A tankok amúgy fejlődési fa mentén érhetőek el, azaz el kell indulnunk az egyik kiválasztott ágon, és azon oldhatjuk fel (megfelelő kreditért/pénzért) az egymás után jövő, egyre erősebb harckocsikat (a szinteket itt tiernek nevezik).

World of Tanks (PS4)

A fejlesztők azért gondoltak a teljesen kezdő játékosokra is (ha már egyszer vadonatúj platformon debütál a játék), számukra a Proving Grounds nevű egyszemélyes oktatómóddal indul a kaland. Ez a páncélos hadviselés minden fontos részletére kiterjedő oktatómód több küldetésen és szituációs gyakorlaton keresztül vezeti be a játékosokat a játékmenet finomságaiba. Ezen kívül pedig csapatos gyakorlásra is lehetőség van, amelyben nem kapunk XP-t.
Ezeket követően pedig belevethetjük magunkat a fő játékmódba, a rendes online mérkőzésekbe, ahol két csapatban egyszerre 30 játékos irányíthatja harckocsijait egymás ellen. A tankunk kiválasztása után rögtön bele is vethetjük magunkat a játékba, egy kis várakozás – matchmaking – után el is kezdődik az ütközet, ahol egyetlen élettel kell helytállnunk. Azaz érdemes nagyon vigyázni tankunkra, inkább óvatosan közelíteni az ellenfél irányába, nehogy idő előtt kiessünk. Olyankor követhetjük tovább nézőként a meccset, vagy visszatérhetünk garázsunkba, és ha van még más harckocsink, azzal egy másik meccsbe beszállhatunk. (Ha a csapatunk nyerne, a nekünk járó pontokat a másik ütközetből is megkapjuk utólag.) A legtöbbet előjövő alap játékmódban az ellenfél bázisát kell elfoglalnunk, avagy kilőni a másik csapat összes tankját.

World of Tanks (PS4)

A World of Tanks látványvilág és hangzás terén már PC-n és Xboxokon is bizonyított, nincs ez másként a PlayStation 4 esetében sem. A többi kiadáshoz hasonlóan részletes grafikát kapunk, aprólékosan lemodellezett tankokkal, szépen felépített pályákkal és korrekt effektekkel. A fejlesztők a hangokra is legalább ennyire odafigyelnek, így még a legjelentéktelenebb dolgok is hallhatóak, mint a elhasznált töltényhüvely lepottyanása. Emellett szintén piros pont jár az optimalizációért, hiszen a játék remekül fut a Sony konzolján (igaz, ez a többin sem problémás).

World of Tanks (PS4)

A PlayStation 4 egy picit eltérő módon kezeli a PlayStation Plus előfizetést, mint a PS3 teszi. Itt ugyanis már a játékok online részéhez is szükség van az előfizetésre (ellenben PS3-on ez még ingyenes volt). Adódott tehát a kérdés, hogy az egyébként alapvetően ingyenes World of Tanks esetében hogy hidalják át ezt a problémát. Nos, a lehető legjobban: a játék futtatásához nincs szükség PS Plus előfizetésre. Persze a többi kiadáshoz hasonlóan itt is elérhetőek fizetős tartalmak, valamint a belépőcsomagok is (egyes vélemények szerint a WoT amúgy erősen „pay-to-win” játék, azaz ahhoz, hogy rendes eredményeink legyenek, kénytelenek vagyunk a pénztárcánkba is mélyen belenyúlni – legalábbis akkor, ha értelmes időn belül szeretnénk fejlődni járművünkkel, illetve elérni a magasabb szintű harckocsikat, ezzel viszont kihagyva a tapasztalatszerzéshez szükséges időt). A fizetős csomagokban plusz garázshelyeket, exkluzív tankokat, prémium tagságot (amivel a csatákban való sikeres részvétel után több pont és játékbeli pénz üti a markunkat), valamint kreditet kapunk, hogy könnyebb legyen a boldogulás a harctéren.

World of Tanks (PS4)

Mivel ingyenes, egy próbát megérhet a World of Tanks PlayStation 4-en azoknak, akiket érdekelnek a páncélos harckocsik, esetleg más platformon még nem játszottak vele – pár menet után úgyis látni lehet, hogy megéri-e időt vagy pénzt fektetni bele, vagy inkább maradni a többi játéknál. ■

World of Tanks (PS4)
World of Tanks (PS4)World of Tanks (PS4)World of Tanks (PS4)World of Tanks (PS4)World of Tanks (PS4)World of Tanks (PS4)World of Tanks (PS4)World of Tanks (PS4)
World of Tanks
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
World of Tanks

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló