Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Film

Hardcore Henry [film]

Tökéletes fricska a Call of Dutyk, Battlefieldek, Counter Strike-ok és más FPS-ek hőseinek.

2016.04.07. 18:04 | szerző: GeryG | Film

Ilya Naishuller neve vélhetően még csak keveseknek ismerős, de nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom, ez nagyon hamar meg fog változni. Példáját talán a legjobban Oren Peliéhez tudnám hasonlítani, akit a 2007-es Paranormal Activity előtt gyakorlatilag senki sem ismert, ám azzal az alacsony költségvetésű horrorfilmmel (annyira alacsony, hogy az egészet a saját házában vették fel – állítólag...) egy csapásra világhírű lett. Hogy Naishuller megindul-e a világhírnév felé, az egyelőre a jövő zenéje, de az biztos, hogy a kezdő lépéseket már megtette. Először a Biting Elbows Bad Motherfucker című számának videoklipjével még 2013-ban, majd most első mozifilmjével, a Hardcore Henryvel.

Hardcore Henry [film]

A Hardcore Henry története megdöbbentő módon Henryről szól. Hogy ki is Henry? Fogalmam sincs, ez ugyanis a filmből pont nem derül ki... Hősünk egy rövidke gyermekkori visszatekintés után egy különös laboratóriumban tér magához, ahol egy feltűnően csinos szőke doktornő (Haley Bennett) próbálja nyugtatgatni. Ez már csak azért is nehézkes, hiszen Henrynek egy-két végtaggal kevesebb van a hétköznapokban megszokottnál. A doktornő ezt gyorsan orvosolja is, robotkezet és -lábat csavaroz fel, közben pedig csak úgy mellesleg megjegyzi, hogy kár, amiért nem emlékszünk rá, ugyanis a feleségünk... Henry nem egy szószátyár alak, de ez még normálisnak is mondható egy olyan valakinél, akit épp a halálból hoztak vissza, hogy aztán cyborgként tengesse tovább napjait. De az is kiderül, hogy némasága nem szabadon választott, csak épp a beszédmodult nem installálták még. Épp ennek a procedúrának vetné alá magát, amikor a labort katonák támadják meg, élükön egy hidrogénszőke, már-már albínószinten fakó bőrű úriemberrel (Danila Kozlovsky), aki nem mellesleg telekinetikus erővel is bír. Henry és felesége menekülőre fogja a dolgot, ám utóbbit végül csak elrabolják hősünktől a gonosz orosz zsoldosok, őt pedig csak épp, hogy sikerül megmentenie egy Jimmy nevű titokzatos fickónak (Sharlto Copley).

Hardcore Henry [film]

Nagyjából ezzel telik a Hardcore Henry első tíz perce, majd beindul a darálás. Innentől kezdve jön a folyamatos őrült rohanás, akciózás és brutalitás – a lehető legzseniálisabb módon tálalva. A filmet ugyanis az első képkockától az utolsóig Henry szemén át, „FPS nézetben” láthatjuk, annak minden előnyével és hátrányával. Előzetesen egy picit én is tartottam az innovatív, eddig legfeljebb a korábban említett videoklipben és néhány amatőr hobbivideóban alkalmazott technológia miatt, de a Hardcore Henry hamar bebizonyította számomra, hogy ennek igenis van létjogosultsága. Egészen más érzés volt így végigülni a mozit, hiszen valljuk be, a sztori bármilyen más egyéb tálalásban nem nyújtana többet egy ZS-kategóriás tucat-akciófilmnél. Így viszont nagyon egyedi az élmény. Pörgés van végig, még Jason Statham sem rohant és akciózott ennyit a két Crank filmben. Rohanás, menekülés, lövöldözés, közelharc, szeletelés. Van itt minden. És mindezt olyan egyedien szarkasztikus humorral tálalva, amely zseniális fricskát dob napjaink kedvenc FPS videojátékainak, pontosabban azok hőseinek. Mivel Henry tulajdonképpen egy cyborg, minden olyanra képes, amire csak a videojátékok hősei: emeleteket zuhan kvázi karcolások nélkül, fáradhatatlanul lohol elrabolt felesége után kutatva, csípőből géppuskázva mészárol le több teljes zsoldosalakulatot, ha kell, még a ház falán is felmászik, de egy tank vagy helikopter megállítása sem akadály. Mi pedig mindezt az ő szemén keresztül éljük át.

Hardcore Henry [film]

A film legalább annyira véres és brutális, mint amennyire vicces. Szakadnak a végtagok, literszám ömlik a vér (no nem Kill Bill szinten azért), potyognak a fejek stb. A film végén pedig a góré kivégzését még Machete is megirigyelhetné, pedig az ő „bélkötél” halálugrása sem volt már semmi pár éve. Amikor pedig épp nem repkednek a golyók, a film tulajdonképpeni főszereplője, Jimmy szórakoztat minket. Sharlto Copley egészen nagyot alakít, hiszen a másfél óra alatt nagyjából öt-hat szerepben is felbukkan, és mindegyiket zseniálisan hozza. Bár a többi főszereplőre sem lehet panasz, ő magasan kiemelkedik közülük.

Hardcore Henry [film]

A Hardcore Henry volt számomra az év eddigi legkellemesebb meglepetése, hiszen minimális felhajtást csaptak körülötte, mégis remek szórakozást nyújt. Persze messze nem tökéletes, hiszen a sztori (szándékosan) klisés, az egyedi szemszögnek köszönhetően pedig előfordul, hogy nem sokat látunk az akcióból a kamera rángatása miatt, ami picit bosszantó. De ezek ellenére is tökéletesen hozza azt, amit az előzetesek és a plakátok ígérnek. Ha röviden összegeznem kéne: a Hardcore Henry olyan, mint az Avatar. Senki nem a sztori miatt fog emlékezni rá, hanem az átélt élmény miatt. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló