Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

DiRT Rally

DiRT Rally videoteszt

12 év után végre egy új rallyszimulátor jött, látott - és meggyőzött.

2016.04.26. 09:20 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Colin McRae és Richard Burns. Mindketten rallyvilágbajnokok, mindketten sajnos már az örök szakaszokon versenyeznek, és mindkettőjükről neveztek el rally videojátékot, illetve sorozatot. A Richard Burns Rally 2004-ben jelent meg, és a versenyző aktív részvételével zajlott a fejlesztés, ennek megfelelően egy élethű és élvezetes szimulátor lett, amit tanulni kellett. A beépített rally iskola szerintem a mai napig etalon, ha vezetéstechnikai oktatásról van szó. A Colin McRae Rally sorozat 1998-ban indult, és könnyedebb szórakozást nyújtott, bár figyelni itt sem ártott – jól keverte az arcade és a szimes elemeket egészen a hetedik részig, a Colin McRae DiRT 2-ig. Az és a harmadik rész a Showdownnal együtt már sokkal inkább az arcade stílus felé húzott, és a rajongók is elégedetlenek voltak, hiszen úgy érezték, kezdi a sorozat elveszíteni a varázsát, az amerikai bulizós hangulat meg cseppet sem segít rajta. Ezért is érdekes, hogy a Codemasters zöld utat adott annak a kezdeményezésnek, hogy pár munkatárs a DiRT: Showdown után valami komolyabbat hozzon össze, a rajongókat pedig a Steam Early Access programja keretén belül vonták be a fejlesztésbe – a bizalom és az együttműködés meghozta gyümölcsét, ugyanis a DiRT Rally frenetikus lett.

DiRT Rally videoteszt

A valós rallytapasztalataim kimerülnek abban, hogy pár éve egy régi Mitsubishi Colttal végigcsapattam Jyväskylä közelében az egyik hivatalos finn WRC-szakaszon, illetve egy hidraulikusan működtetett szimulátorban megtapasztaltam, milyen az, amikor Marcus Grönholm ül a volánnál. Nos, a játékban nagyon hasonló élményt éltem át (figyelembe véve, hogy az asztalomnál nem voltak G-erők és a kormányom is csak egy tizenpár éves Logitech Driving Force Pro), így engem meggyőzött: a DiRT Rally tényleg szimulátor. Olyannyira, hogy kormány nélkül nagyon meg kell gondolni, belevág-e az ember a játékba. A billentyűzettel való irányítás nagyjából annyi örömöt okoz (még bekapcsolt segítségekkel is), mint mondjuk egy Lamborghini Aventadorral a walesi rally sártengerében autókázni: egy nagyon rövid ideig még talán némi élvezetet is nyújthat, de igen hamar előjönnek a választott eszköz árnyoldalai. A gamepad egy élhető kompromisszumot jelenthet, de be kell látni: ez a játék gyakorlatilag megköveteli a kormányt.

DiRT Rally videoteszt

Külön kiemelném az oktatórészt, ez ugyanis elüt a szokásostól. A Richard Burns Rallyben (vagy a WRC 5-ben és a legtöbb másik rallys/autós játéknál) az oktatómód arra szolgál, hogy megtanítsa, hogyan kell a rallyautókat versenykörülmények között vezetni. Ilyesmi (sajnos) nincs a Dirt Rallyben, de helyette videós oktatáson vehetünk részt, ahol a miértre kapunk választ: azaz az elméleti hátteret tanítja meg, amit én remek ötletnek tartok. Egy jó pilóta nemcsak ösztönből vezet, hanem ésszel is, és ez utóbbihoz járul hozzá ez a fajta tutorial. Ettől függetlenül a gyakorlati részt is szívesen látnám itt.

DiRT Rally videoteszt

A tartalommal kapcsolatban kicsit felemásak az érzéseim. 15 kategóriába leosztva 46 autó közül választhatunk, ami nem is rossz, de kategóriánként sokszor csak 2-3 kocsi közül választhatunk, ami picit lelombozó. A Rallycross Supercars és a Group B 4WD csoportok azok, amelyek 5-6 autós választékukkal már okénak mondhatóak, a Rallycross Classic és a Pikes Peak Modern kategóriák 1-1 autóikkal viszont eléggé „meh” szinten vannak jelenleg. Azért is bosszantó ez, mert az egyes autók tényleg eltérően viselkednek, saját karakterisztikáik, menettulajdonságaik vannak kategórián belül is. A pályafelhozatallal ugyanígy vagyok: 6 ország, 12 szakasz/ország (ami igazából 6, csak oda-vissza), plusz Pikes Peak és három rallycross pálya 2-3 nyomvonallal – nem épp eget rengető számok. A rallycross pályák rendkívül alacsony száma azért is furcsa, mert hivatalos FIA Rallycross licenccel rendelkezik a játék. Tisztában vagyok vele, hogy a licencelés nem egyszerű dolog, hiszen nemcsak az adott sportág képviselőitől kell beszerezni, hanem a csapatoktól, az autógyáraktól és a pályáktól is, de akkor is, ez így nem sok, akárhogy is nézem.

DiRT Rally videoteszt

Az Ego motor még mindig látványos, de sajnos a fejlesztések dacára kezd a kor meglátszani rajta. Félreértés ne essék, én még mindig egész szépnek tartom a Dirt Rallyt, de egy Project Cars vagy a tavalyi/idei Need for Speedhez képest azért már nem teljesen az igazi. De legalább az optimalizációval nincs különösebb gond. A hangokkal viszont maximálisan elégedett vagyok, bár ha valami hibát kellene itt felhoznom, akkor az a navigátorunk lenne. Nincs semmi bajom Paul Colemannel, de Nicky Grist nekem hiányzik (ő volt Colin McRae és nem mellesleg előtte Juha Kankkunen navigátora).

DiRT Rally videoteszt

Bár hivatalosan a Dirt sorozat a 3. résztől már nem Colin McRae neve alatt fut, sokan mégis úgy tekintik, hogy ez még mindig az a sorozat. Én is. És azt kell mondjam, hogy a skót versenyző most elégedett lehet, hiszen a 18 éve a neve alatt indult széria mostani része méltó lenne arra, hogy az ő nevét viselje, és ír kollégáját is oldalba bökheti odafent, hogy lám, lám, neki is lett egy olyan rallyszimulátora, amely méltó arra, hogy egy lapon emlegessék a 12 éves konkurenciával. Aki csak egy kicsit is vonzódik a motorsportok iránt, főleg a rallyhez, annak kötelező vétel – egy kormánnyal együtt, ha még nincs. ■

értékelés

DiRT Rally

DiRT Rally
Pozitívumok
  • Végre egy szinte tökéletes rallyszimulátor...
Negatívumok
  • • ...apróbb hiányosságokkal
Minimális rendszerigény: AMD FX vagy Intel Core i3 processzor, 4 GB RAM, Radeon HD 5450/GeForce GT430 videokártya 1 GB RAM-mal, 50 GBHDD, 64 bites Windows 7/8/10
Ajánlott konfiguráció: AMD FX-8150 vagy Intel Core i5-4670K processzor, 8 GB RAM, Radeon R9 290 vagy GeForce GTX780 videokártya 1 GB RAM-mal, 50 GB HDD, 64 bites Windows 7/8/10

A Dirt Rally PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A bemutató a PC-s verzió alapján készült.

DiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videotesztDiRT Rally videoteszt
DiRT Rally
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
DiRT Rally

hozzászólások (6)

Skorpio90
Skorpio90 2016.04.26. 18:38
Kereken egy éve szemezek a játékkal, de a mostani árát nagyon soknak tartom. (Nem beszélve a dobozosról, amit a Galaxisban is 14 ezerért adnak). Egy ősrégi Logitech Wingman Formula GP kormányom van, jól tudom, hogy támogatja ezt a szériát a játék?
Sityi
Sityi 2016.04.26. 18:56
Ezt úgy tűnik, benéztem. Nem néztem konkrétan utána, meg hát sajnos régóta nincs már köztünk, nekem meg fizimiska alapján írnek rémlett. Ezer bocs!

@Skorpio90: Itt ha letekersz egy kicsit, megtalálod a hivatalosan támogatott kormányok listáját. Ha nem támogatott, jó eséllyel kézzel is be tudod állítani.
johnson19
johnson19 2016.04.26. 20:07
@Sityi Semmi baj. Szegény tényleg már több, mint egy évtizede elment. :(

Ami a kormányt illeti, az én Logitech Formula Force GP-met nemhogy a játék, de már a Win7 se támogatta. Win 8.1 alatt ki se próbálom. Pedig ez a játék nagyon érdekel, de csak emiatt nincs kedvem súlyos pénzeket kiadni egy valamirevaló, használható kormányra.
somesz83
somesz83 2016.05.02. 14:34
Formula Force GP-t pár éve még trükközéssel életre lehetett kelteni win7 alatt. Ma már nekem se sikerült. Inkább vettem használtan egy Driving Forge GT. Nagyon hiányzik a Rally a sok gyorsasági autózás után, de ez még mindig nagyon drága.
somesz83
somesz83 2016.05.18. 13:17
Egy fillért sem bántam meg érte! Az elmúlt évek legélvezetesebb, legjobb, leghangulatosabb szimulátora, ennyi! Oké, beletelt 30 órába, mire Clubman szinten rallyt nyertem, de megérte. Utána átültem a RaceRoomba és másodperceket verte a korábbi időimre! Ennyit erről, mennyire oktat a rally a túraautókkal szemben.:-)
ajánlott olvasnivaló