25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

DiRT Rally videoteszt

12 év után végre egy új rallyszimulátor jött, látott - és meggyőzött.

Írta: Sityi 6 hozzászólás

Colin McRae és Richard Burns. Mindketten rallyvilágbajnokok, mindketten sajnos már az örök szakaszokon versenyeznek, és mindkettőjükről neveztek el rally videojátékot, illetve sorozatot. A Richard Burns Rally 2004-ben jelent meg, és a versenyző aktív részvételével zajlott a fejlesztés, ennek megfelelően egy élethű és élvezetes szimulátor lett, amit tanulni kellett. A beépített rally iskola szerintem a mai napig etalon, ha vezetéstechnikai oktatásról van szó. A Colin McRae Rally sorozat 1998-ban indult, és könnyedebb szórakozást nyújtott, bár figyelni itt sem ártott – jól keverte az arcade és a szimes elemeket egészen a hetedik részig, a Colin McRae DiRT 2-ig. Az és a harmadik rész a Showdownnal együtt már sokkal inkább az arcade stílus felé húzott, és a rajongók is elégedetlenek voltak, hiszen úgy érezték, kezdi a sorozat elveszíteni a varázsát, az amerikai bulizós hangulat meg cseppet sem segít rajta. Ezért is érdekes, hogy a Codemasters zöld utat adott annak a kezdeményezésnek, hogy pár munkatárs a DiRT: Showdown után valami komolyabbat hozzon össze, a rajongókat pedig a Steam Early Access programja keretén belül vonták be a fejlesztésbe – a bizalom és az együttműködés meghozta gyümölcsét, ugyanis a DiRT Rally frenetikus lett.

A valós rallytapasztalataim kimerülnek abban, hogy pár éve egy régi Mitsubishi Colttal végigcsapattam Jyväskylä közelében az egyik hivatalos finn WRC-szakaszon, illetve egy hidraulikusan működtetett szimulátorban megtapasztaltam, milyen az, amikor Marcus Grönholm ül a volánnál. Nos, a játékban nagyon hasonló élményt éltem át (figyelembe véve, hogy az asztalomnál nem voltak G-erők és a kormányom is csak egy tizenpár éves Logitech Driving Force Pro), így engem meggyőzött: a DiRT Rally tényleg szimulátor. Olyannyira, hogy kormány nélkül nagyon meg kell gondolni, belevág-e az ember a játékba. A billentyűzettel való irányítás nagyjából annyi örömöt okoz (még bekapcsolt segítségekkel is), mint mondjuk egy Lamborghini Aventadorral a walesi rally sártengerében autókázni: egy nagyon rövid ideig még talán némi élvezetet is nyújthat, de igen hamar előjönnek a választott eszköz árnyoldalai. A gamepad egy élhető kompromisszumot jelenthet, de be kell látni: ez a játék gyakorlatilag megköveteli a kormányt.

DiRT Rally videoteszt

Külön kiemelném az oktatórészt, ez ugyanis elüt a szokásostól. A Richard Burns Rallyben (vagy a WRC 5-ben és a legtöbb másik rallys/autós játéknál) az oktatómód arra szolgál, hogy megtanítsa, hogyan kell a rallyautókat versenykörülmények között vezetni. Ilyesmi (sajnos) nincs a Dirt Rallyben, de helyette videós oktatáson vehetünk részt, ahol a miértre kapunk választ: azaz az elméleti hátteret tanítja meg, amit én remek ötletnek tartok. Egy jó pilóta nemcsak ösztönből vezet, hanem ésszel is, és ez utóbbihoz járul hozzá ez a fajta tutorial. Ettől függetlenül a gyakorlati részt is szívesen látnám itt.

DiRT Rally videoteszt

A tartalommal kapcsolatban kicsit felemásak az érzéseim. 15 kategóriába leosztva 46 autó közül választhatunk, ami nem is rossz, de kategóriánként sokszor csak 2-3 kocsi közül választhatunk, ami picit lelombozó. A Rallycross Supercars és a Group B 4WD csoportok azok, amelyek 5-6 autós választékukkal már okénak mondhatóak, a Rallycross Classic és a Pikes Peak Modern kategóriák 1-1 autóikkal viszont eléggé „meh” szinten vannak jelenleg. Azért is bosszantó ez, mert az egyes autók tényleg eltérően viselkednek, saját karakterisztikáik, menettulajdonságaik vannak kategórián belül is. A pályafelhozatallal ugyanígy vagyok: 6 ország, 12 szakasz/ország (ami igazából 6, csak oda-vissza), plusz Pikes Peak és három rallycross pálya 2-3 nyomvonallal – nem épp eget rengető számok. A rallycross pályák rendkívül alacsony száma azért is furcsa, mert hivatalos FIA Rallycross licenccel rendelkezik a játék. Tisztában vagyok vele, hogy a licencelés nem egyszerű dolog, hiszen nemcsak az adott sportág képviselőitől kell beszerezni, hanem a csapatoktól, az autógyáraktól és a pályáktól is, de akkor is, ez így nem sok, akárhogy is nézem.

DiRT Rally videoteszt

Az Ego motor még mindig látványos, de sajnos a fejlesztések dacára kezd a kor meglátszani rajta. Félreértés ne essék, én még mindig egész szépnek tartom a Dirt Rallyt, de egy Project Cars vagy a tavalyi/idei Need for Speedhez képest azért már nem teljesen az igazi. De legalább az optimalizációval nincs különösebb gond. A hangokkal viszont maximálisan elégedett vagyok, bár ha valami hibát kellene itt felhoznom, akkor az a navigátorunk lenne. Nincs semmi bajom Paul Colemannel, de Nicky Grist nekem hiányzik (ő volt Colin McRae és nem mellesleg előtte Juha Kankkunen navigátora).

DiRT Rally videoteszt

Bár hivatalosan a Dirt sorozat a 3. résztől már nem Colin McRae neve alatt fut, sokan mégis úgy tekintik, hogy ez még mindig az a sorozat. Én is. És azt kell mondjam, hogy a skót versenyző most elégedett lehet, hiszen a 18 éve a neve alatt indult széria mostani része méltó lenne arra, hogy az ő nevét viselje, és ír kollégáját is oldalba bökheti odafent, hogy lám, lám, neki is lett egy olyan rallyszimulátora, amely méltó arra, hogy egy lapon emlegessék a 12 éves konkurenciával. Aki csak egy kicsit is vonzódik a motorsportok iránt, főleg a rallyhez, annak kötelező vétel – egy kormánnyal együtt, ha még nincs.

A Dirt Rally PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A bemutató a PC-s verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Végre egy szinte tökéletes rallyszimulátor...
Negatívumok
 • • ...apróbb hiányosságokkal

További képek

 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally
 • DiRT Rally

DiRT Rally

Platform:

Fejlesztő: Codemasters

Kiadó: Codemasters

Megjelenés:
2015. december 7. PC
n/a: PS4, X1

Minimális rendszerigény: AMD FX vagy Intel Core i3 processzor, 4 GB RAM, Radeon HD 5450/GeForce GT430 videokártya 1 GB RAM-mal, 50 GBHDD, 64 bites Windows 7/8/10

Ajánlott konfiguráció: AMD FX-8150 vagy Intel Core i5-4670K processzor, 8 GB RAM, Radeon R9 290 vagy GeForce GTX780 videokártya 1 GB RAM-mal, 50 GB HDD, 64 bites Windows 7/8/10

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

somesz83
somesz83 [3324]
Egy fillért sem bántam meg érte! Az elmúlt évek legélvezetesebb, legjobb, leghangulatosabb szimulátora, ennyi! Oké, beletelt 30 órába, mire Clubman szinten rallyt nyertem, de megérte. Utána átültem a RaceRoomba és másodperceket verte a korábbi időimre! Ennyit erről, mennyire oktat a rally a túraautókkal szemben.:-)
somesz83
somesz83 [3324]
Formula Force GP-t pár éve még trükközéssel életre lehetett kelteni win7 alatt. Ma már nekem se sikerült. Inkább vettem használtan egy Driving Forge GT. Nagyon hiányzik a Rally a sok gyorsasági autózás után, de ez még mindig nagyon drága.
johnson19
johnson19 [120]
@Sityi Semmi baj. Szegény tényleg már több, mint egy évtizede elment. :(

Ami a kormányt illeti, az én Logitech Formula Force GP-met nemhogy a játék, de már a Win7 se támogatta. Win 8.1 alatt ki se próbálom. Pedig ez a játék nagyon érdekel, de csak emiatt nincs kedvem súlyos pénzeket kiadni egy valamirevaló, használható kormányra.
Sityi
Sityi [1615]
Ezt úgy tűnik, benéztem. Nem néztem konkrétan utána, meg hát sajnos régóta nincs már köztünk, nekem meg fizimiska alapján írnek rémlett. Ezer bocs!

@Skorpio90: Itt ha letekersz egy kicsit, megtalálod a hivatalosan támogatott kormányok listáját. Ha nem támogatott, jó eséllyel kézzel is be tudod állítani.
Skorpio90
Skorpio90 [5506]
Kereken egy éve szemezek a játékkal, de a mostani árát nagyon soknak tartom. (Nem beszélve a dobozosról, amit a Galaxisban is 14 ezerért adnak). Egy ősrégi Logitech Wingman Formula GP kormányom van, jól tudom, hogy támogatja ezt a szériát a játék?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (6 db)