25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

F1 2016 videobemutató

Végre itt a tökéletes Codemasters F1-játék? Videónkban sorra vettük a Codemasters F1-játékait 2010-től kezdve.

Írta: Sityi 10 hozzászólás

Nagygépeken 2010. óta velünk van a Codemasters féle Forma-1, és ha idevesszük az F1 2009-et, ami csak Wiire, PSP-re és iOS-re jelent meg, illetve a 2012-es F1 Race Stars című bohókás árkád spin-offot, akkor 9 játékot köszönhetünk a brit fejlesztő-kiadónak. Hivatalosan idén jár le a Formula One Managementtel kötött licencmegállapodás, így jelen helyzetben egyelőre úgy néz ki, az F1 2016 az utolsó Forma-1 játék, ami a CM égisze alatt jelenik meg – aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Számomra is egy különleges mérföldkő ez, hiszen a kritikusi pályafutásomat végigkísérte a sorozat, és kicsit szomorú is vagyok, hogy ez a biztos pont most megszűnni látszik. Épp ezért is döntöttem úgy, hogy a remélhetőleg nem végleges lezárás kapcsán visszatekintek a sorozat összes nagygépes (PC, konzol) fő részeire, 2010-től 2016-ig.

F1 2010
A Brawn GP-ből Mercedes lett és Michael Schumacherrel, valamint Nico Rosberggel vágtak neki a szezonnak. Jenson Button a McLarenhez, Alonso a Ferrarihoz, Kubica pedig a Renaulthoz igazolt. Betiltották a tankolást, és szoros csatában Vettel nyerte a világbajnokságot Alonso előtt. Új pálya került a versenynaptárba: a koreai nagydíj helyszínén a játékosok pár héttel hamarabb száguldozhattak valós „kollégáiknál”. A játék fogadtatása pedig egyértelmű siker volt, hiszen hosszú évek óta nem jelent meg F1 szimulátor PC-re és Xbox-ra, PS3-on ott volt a Formula One Championship Edition. Nem mondom, hogy nem volt megérdemelt a siker, de a safety car hiánya eléggé szembeötlő volt, a kisebb szimulációs és MI bakik mellett (egy defekt / futam szinte garantált volt (lehet a Pirelli innen merített ihletet?), illetve a gépi pilóták pár kanyarban indokolatlanul lassúak voltak), illetve elég gyakran elszálltak a mentések. Ezt a részt még nem a PlayDome berkeiben elemeztem ki.

F1 2016 videobemutató

F1 2011
Kubica rallys sérlülése miatt Nick Heidfeld váltotta őt a Lotus Renault ülésében. Megérkezett mindenki kedvenc kolumbiai rosszfiúja a Williamshez: Pastor Maldonado ebben az évben kezdte meg F1-es ámokfutását. Színre lépett a DRS, a KERS ebben az évben csak opcionális, valamint a McLaren által kifejlesztett F-csatornát betiltotta az FIA. Vettel simán megnyerte második VB címét Jenson Button előtt. A CM remekül implementálta ezeket a játékba a safety carral együtt, így a siker sem maradt el – pedig a hibák jó része sajnos megmaradt, bár az irányítás és az MI érezhetően fejlődött. Számomra pedig ennek a résznek az volt a legnagyobb különlegessége, hogy egy Forma-3 versenyzővel, az izlandi Kristján Einar Kristjánssonnal tesztelhettem a játékot.

F1 2012
A Lotusból Caterham, a Renaultból Lotus, a Virginből Marussia lett. Visszatért Kimi Räikkönen a Száguldó Cirkuszba, Romain Grosjean pedig ebben az évben produkálta a híres rajtbalesetét Spában. A török nagydíj ki-, az amerikai nagydíj pedig bekerült a naptárba. Vettel szoros küzdelemben Alonsóval megszerezte harmadik bajnoki címét. A játék kapott három új játékmódot (közöttük az én személyes kedvencemet, a Champions módot), PC-n dobták a haldokló Games for Windows LIVE rendszert a Steamért/Steamworksért cserébe – és jó pár probléma is megmaradt az előző részekből. Én nem bántam ezzel a résszel kesztyűs kézzel...

F1 2016 videobemutató

F1 2013
A 2,4 literes V8 szívómotorok utolsó éve volt. A HRT nem tudott pénz híján elindulni. Nagy meglepetés: Lewis Hamilton átigazolt a Mercedeshez. Vettel simán bezsebelte eddigi utolsó világbajnokságát Alonso előtt, csapattársa Webber pedig búcsúzott a Forma-1-től. És a Pirelli kálváriája a gumik körül ebben az évben kezdődött, több versenyen defektekkel borzolva a kedélyeket. A játék ez évi változata pedig olyan feature-t kapott, amit azóta sem: klasszikus F1-es verdákkal lehetett benne csapatni akár klasszikus pályákon is. Persze a választék meglehetősen szűkös volt, de még így is rendkívül szórakoztató volt. Gyanítom, a hátszelet a Rush: Hajsza a győzelemért film sikere adta. Én pedig tovább morogtam amiatt, hogy egy alapvetően jó játékot hogy ronthat el pár bosszantó apróság, amik szégyenszemre évek óta javítatlanok a sorozatban.

F1 2014
Ettől az évtől került bevetésre az új, hibrid 1,6 literes V6 turbómotor és hozta el a Mercedes dominanciáját – és a bűn ronda orrkúpokét. Korea és India ki-, Oroszország és Ausztria pedig bekerült a versenynaptárba. Massa a Ferraritól a Williamsbe ült át, a helyére Räikkönen került. A jelszó ebben az évben a #KeepFightingMichael és a #ForzaJules volt: Michael Schumacher még a szezon kezdete előtt egy síbalesetben súlyos fejsérülést szenvedett, amelyből azóta sem épült fel; a japán nagydíjon pedig Jules Bianchi csúszott ki a pályáról és ütközött egy munkagéppel, amely épp Adrian Sutil Sauberjét emelte volna ki a pályáról – 2015-ben Bianchi belehalt a sérüléseibe. A Codemasters bejelentette, hogy a 2014-es F1 játék lesz az utolsó Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra, gőzerővel dolgoznak az újgenerációs konzolokra való átálláson. Bevallottan kevesebbet foglalkoztak ezzel a résszel, mint eddig megszoktuk, és ez sajnos érződött is rajta: kihagytak belőle dolgokat, és egyébként is eléggé szürke lett – de legalább az új motorformulát sikerrel ültették át a játékba.

F1 2016 videobemutató

F1 2015
Kell-e emlékeztetnem bárkit is, mekkora fölénnyel húzta be Lewis Hamilton a harmadik bajnoki címét? Vettel átigazolása a Ferrarihoz elég nagy meglepetést keltett, ahogy Fernando Alonso a McLarenhez történő visszatérése is – amely csapat a Mercedes motorját Hondára cserélte, a Lotus pedig Mercedesre váltott. Váltott a Marussia is, méghozzá nevet: a csődtől épphogy megmenekült csapat Manorrá vált – a Caterham viszont becsődölt. Mexikó bekerült a naptárba, a német nagydíjat viszont lemondták. Az orrok csinosodtak egy kicsit, és bevezetésre került a virtual safety car. A birminghami srácok pedig elhozták az újgenerációs F1-et: nemcsak az aktuális 2015-ös, de az előző 2014-es is választható a játékban. És az irányítás végre olyan, amilyennek szerintem lennie kell egy ilyen az árkád és a szimulátor határvonalán egyensúlyozó, de széles tömegeket megszólítani igyekvő címnél illik, hogy legyen. Csakhogy: nincs safety car, játékmódok terén is csak a legalapabbak vannak jelen. Talán az eddigi leggyengébb rész a sorozat történetében az F1 2015.

F1 2016
Ezzel el is érkeztünk a mába. A bajnokság ugyan még zajlik, de pár érdekesség már most is történt: a Lotusból újra gyári Renault lett, és egy új, amerikai csapat is érkezett: a Haas. A Red Bull tavaly nagyon összerúgta a port a Renault-val, és bár az idény végére kibékültek (muszáj volt), a motorjukat TAG Heuernek hívják. Új pálya: Baku – kivételesen mi játékosok csak az igazi versenyzők után vehettük birtokunkba (az eddigi részek mindig az új pályák futamai előtt jelentek meg). A szezon talán legellentmondásosabb megítélésű versenyzője az a Verstappen, aki Kvjatot váltotta a Red Bullnál – szezon közben.

F1 2016 videobemutató

Talán az angol srácok is érezték, hogy alaposan össze kell kapniuk magukat, ha szeretnék újabb évekre megkapni a Formula One Management hivatalos licencét, így beleadtak, amit csak tudtak. Kezdték azzal, hogy átdolgozták a karriermódot, és egy érdekes újítást vezettek be. A szabadedzések végre nem unalmas autóbeállító körözgetések, hanem feladatokat kapunk (ha akarjuk): pályaismeret, gumimenedzsment és az időmérős tempó megtalálása lehet a célunk, amelyeket ha sikerül teljesíteni, fejlesztési pontok ütik a markunkat. Ugyebár a valós életben is néhány hetente új elemek, fejlesztések jelennek meg a verdákon: ezzel a fejlesztési pontrendszerrel gyakorlatilag ez került megvalósításra, és mi határozhatjuk meg az irányt. A versenyek között a motorhome-ban egyrészt emberekkel beszélgetünk, másrészt a laptopunkon keresztül intézzük a dolgainkat, így végre versenyzőként érezhetjük magunkat a pályán kívül is, nem csak egy szimpla játékosnak. Erre erősít rá a felvezető kör és a manuális start is (végre ki tudunk ugrani) – már csak Szujó Zoli „Kapcsolják be biztonsági öveiket!” agymenése hiányzik. Vagy nem. Emellett végre visszatért a safety car, sőt, a virtual safety car szabály is él. A karrierünk immáron 10 év hosszú is lehet, emellett a megszokott alap játékmódok is megvannak – kár, hogy a Champions/Scenario mode nem került vissza...

Az irányítást szerencsére nem nagyon bántották, hiszen ezzel nem is volt különösebb bajom az előző részben sem. Persze az a marhaság megmaradt, hogy kézzel muszáj utánállítani pár dolgot, hogy tényleg jó legyen. Megint egy olyan dolog, amit évek óta nem sikerül megoldani. Ahogy az MI birkaságát sem. Tény, hogy fejlődik évről évre, de még mindig egész könnyen zavarba lehet hozni, illetve nem nagyon tud mit kezdeni a rutintalanabb játékosokkal.
Ami pedig a külsőségeket illeti: az Ego motor szépen teszi a dolgát most is. Itt-ott bele lehet kötni, de az összképet nézve az F1 2016 az élvonalban van, pedig „csak” DirectX 11-et használ. A hangokról ugyanezt tudom mondani: minden ott van és úgy működik, ahogy kell.

F1 2016 videobemutató

Az F1 2014 ismertetőjét kezdtem úgy, hogy nehéz egy olyan sorozatról írnom, amelyik minden évben megjelenik. Elvárás az új dolgok behozatala, a régi hibák kikalapálása, és ez nem sikerül mindig minden évben. A Codemasters olyan hullámvasutat adott az elmúlt 7 évben, amely nem fest túl jó képet róla, mert bizony néha sikerült jócskán alámenni az elvárásoknak. Megkockáztatom: tulajdonképp végig nagyobbak voltak az ígéretek, mint amit végül sikerült megvalósítani. Az F1 2016 ilyen szempontból más lett: én valahogy azt érzem, végre sikerült odatenni magukat a fejlesztőknek, és egy jó F1-es játékot összehozniuk. Nem lett tökéletes, azt nem merném állítani. De élvezetes lett és innentől fogva szerintem megérdemelnék az angolok az újabb pár év bizalmat mind a FOM-tól, mind a játékosoktól. Akárhogy is lesz, köszi szépen Codemasters az elmúlt Forma-1 éveket!

Az F1 2016 PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Bemutatónk a PC-s verzió alapján készült.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016
 • F1 2016

F1 2016

Platform:

Fejlesztő: Codemasters

Kiadó: Codemasters

Megjelenés:
2016. PC
n/a: PS4, X1

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

IlonaWWE
IlonaWWE [1]
Nagyon vártam a 16-os hátékot, nekem nem okozott csalódást, a fizika is megfelel az elvárásaimnak. Mondjuk én kormánnyal játszom, szimulátor üléssel, szóval így más azért :)
Sityi
Sityi [1613]
Nem mondanám eldugottnak. Mobilon inkább olvas az ember a kis képernyőnek és a mobilinternet adatforgalmának korlátossága miatt, míg laptopon/desktopon szívesebben bambulja a videókat. Márpedig a trend (ahogy már megbeszéltük) a YouTube felé irányul - ennél jobb ötletünk perpill nincs, hogyan lehet megoldani ezt jobban.
- Win-T -
- Win-T - [103]
Láttam, köszönöm. El is olvastam, így már helyreállt a lelki békém. ;)
Csak nem értem ha van írásos szöveg is, akkor miért kell eldugni?
Sityi
Sityi [1613]
Ó, hogy az a... Ha nem lennék ilyen mocsok fáradt (a kislányomnak jön a foga, így az éjszakáim messze nem nyugodtak), nem bakiztam volna ekkorát. Köszi szépen, hogy szóltál, de ez már így marad.
szbszig
szbszig [33578]
Ha már a szőrözésnél tartunk, akkor Maldonado nem kolumbiai, hanem venezuelai. Nem követem a játéksorozatot és az F1-et sem manapság, úgyhogy nem nagyon tudok hozzászólni a videóhoz érdemben, de ez az egy feltűnt. ;)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (10 db)