For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sunpak kiegészítők fotózáshoz és videózáshoz

Egy LED-es lámpát és egy kamerastabilizátort próbáltunk ki.

2016.09.13. 18:57 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A japán Sunpak eredetileg fényképezőgépekhez gyártott vakukat, a digitális fotózás és videózás elterjedésével azonban kibővítették termékpalettájukat, és ma már sokféle egyéb kiegészítőt is kínálnak a fényképezés és filmezés kedvelőinek. Két termékük járt nálunk nemrég kipróbálásra.

Sunpak kiegészítők fotózáshoz és videózáshoz

A Sunpak 160 LED lámpa neve gyakorlatilag tartalmazza a legfontosabb paramétereket is: ez egy 160 erősfényű LED-ből álló fényforrás, amelyet fotózáshoz és videózáshoz egyaránt használhatunk. A hátlap alá hat darab AA méretű ceruzaelemet kell pakolnunk energiaforrásként, de ha van megfelelő típusú Panasonic vagy Sony akkumulátorunk, akkor a dobozban lévő adapterrel akár azokat is használhatjuk hozzá. Az áramellátás biztosítása után az oldalsó tekerővel kapcsolhatjuk be a lámpát, és ezzel szabályozhatjuk a fényerősséget is. A mátrixban elhelyezkedő LED-ek elé egy tejszínű diffúzort vagy két különböző színű előtétet helyezhetünk, ha a fényen kicsit módosítani szeretnénk. A lámpa amúgy szabványos vakupapucsra illeszthető, illetve állványra is felcsavarozhatjuk, rögzítője pedig döntési lehetőséget is biztosít. Az elemek nélkül kb. negyedkilós lámpa igen erős fényt ad, így ha például a kamera vakupapucsára szerelve, interjúkészítéshez szeretnénk használni, könnyen kiégethetjük alanyunk szemét (persze nem szó szerint értve, de utána lehet, hogy kevésbé fog minket szeretni ;-) ). Ha viszont tárgyakat fotózunk vagy filmezünk, akkor nagyon jól jön ez a kisméretű, mégis erős fényforrás. Persze biztonsági tartaléknak interjúhoz is tökéletes – például első „Dióhéjban” videónk a The Divisionről is sokkal jobb lett volna egy ilyen lámpa alkalmazásával. Másik megoldás, hogy ha valaki komolyabban gondolja a fotózást/videózást, akkor 2-3 darabot is beszerez a bruttó 18990 forintba kerülő Sunpak 160 LED-ből, és akkor több irányból, nem direkt az interjúalany szemébe világítva tudja megoldani a fényeket.

Sunpak kiegészítők fotózáshoz és videózáshoz

A másik teszten járt cucc a Sunpak 2000AVG markolat volt, ami a leírás szerint akciókamerákkal és kis (maximum kb. félkilós) kompakt fényképezőgépekkel való filmezésnél nyújt segítséget kameránk kiegyensúlyozásában. A lámpa praktikusságával ellentétben azonban számunkra ez inkább egy macerásnak nevezhető termék volt, igen körülményesnek bizonyult ugyanis a beállítása. Miután kompakt gépünket, egy Canon G7X-et rácsavaroztuk a tetejére, az alsó száron lévő súlyokkal kellett pontosan megtalálni a megfelelő egyensúlyt, ez azonban igen sok finomítgatást igényelt, és ha az ember hordozni is szeretné a markolatot, vagy csak rendszeresen leszereli róla kameráját, bizony sokszor gyűlik meg a baja vele. Még úgy is, hogy a vízszintes beállításhoz egy vízszintmérő is található rajta. Persze ha egy kisebb kameráról, például GoPróról van szó, lehet, hogy egyszerűbb a beállítás is (annak még az objektívje se mozog, így nem kavar be a beállítások után se). A Sunpak 2000AVG 12990 forintba kerül.
Ezúton is köszönjük a tesztlehetőséget a Sunpak termékeit forgalmazó Pálvölgyi Digitalnek.

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.