Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sunpak kiegészítők fotózáshoz és videózáshoz

Egy LED-es lámpát és egy kamerastabilizátort próbáltunk ki.

2016.09.13. 18:57 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A japán Sunpak eredetileg fényképezőgépekhez gyártott vakukat, a digitális fotózás és videózás elterjedésével azonban kibővítették termékpalettájukat, és ma már sokféle egyéb kiegészítőt is kínálnak a fényképezés és filmezés kedvelőinek. Két termékük járt nálunk nemrég kipróbálásra.

Sunpak kiegészítők fotózáshoz és videózáshoz

A Sunpak 160 LED lámpa neve gyakorlatilag tartalmazza a legfontosabb paramétereket is: ez egy 160 erősfényű LED-ből álló fényforrás, amelyet fotózáshoz és videózáshoz egyaránt használhatunk. A hátlap alá hat darab AA méretű ceruzaelemet kell pakolnunk energiaforrásként, de ha van megfelelő típusú Panasonic vagy Sony akkumulátorunk, akkor a dobozban lévő adapterrel akár azokat is használhatjuk hozzá. Az áramellátás biztosítása után az oldalsó tekerővel kapcsolhatjuk be a lámpát, és ezzel szabályozhatjuk a fényerősséget is. A mátrixban elhelyezkedő LED-ek elé egy tejszínű diffúzort vagy két különböző színű előtétet helyezhetünk, ha a fényen kicsit módosítani szeretnénk. A lámpa amúgy szabványos vakupapucsra illeszthető, illetve állványra is felcsavarozhatjuk, rögzítője pedig döntési lehetőséget is biztosít. Az elemek nélkül kb. negyedkilós lámpa igen erős fényt ad, így ha például a kamera vakupapucsára szerelve, interjúkészítéshez szeretnénk használni, könnyen kiégethetjük alanyunk szemét (persze nem szó szerint értve, de utána lehet, hogy kevésbé fog minket szeretni ;-) ). Ha viszont tárgyakat fotózunk vagy filmezünk, akkor nagyon jól jön ez a kisméretű, mégis erős fényforrás. Persze biztonsági tartaléknak interjúhoz is tökéletes – például első „Dióhéjban” videónk a The Divisionről is sokkal jobb lett volna egy ilyen lámpa alkalmazásával. Másik megoldás, hogy ha valaki komolyabban gondolja a fotózást/videózást, akkor 2-3 darabot is beszerez a bruttó 18990 forintba kerülő Sunpak 160 LED-ből, és akkor több irányból, nem direkt az interjúalany szemébe világítva tudja megoldani a fényeket.

Sunpak kiegészítők fotózáshoz és videózáshoz

A másik teszten járt cucc a Sunpak 2000AVG markolat volt, ami a leírás szerint akciókamerákkal és kis (maximum kb. félkilós) kompakt fényképezőgépekkel való filmezésnél nyújt segítséget kameránk kiegyensúlyozásában. A lámpa praktikusságával ellentétben azonban számunkra ez inkább egy macerásnak nevezhető termék volt, igen körülményesnek bizonyult ugyanis a beállítása. Miután kompakt gépünket, egy Canon G7X-et rácsavaroztuk a tetejére, az alsó száron lévő súlyokkal kellett pontosan megtalálni a megfelelő egyensúlyt, ez azonban igen sok finomítgatást igényelt, és ha az ember hordozni is szeretné a markolatot, vagy csak rendszeresen leszereli róla kameráját, bizony sokszor gyűlik meg a baja vele. Még úgy is, hogy a vízszintes beállításhoz egy vízszintmérő is található rajta. Persze ha egy kisebb kameráról, például GoPróról van szó, lehet, hogy egyszerűbb a beállítás is (annak még az objektívje se mozog, így nem kavar be a beállítások után se). A Sunpak 2000AVG 12990 forintba kerül.
Ezúton is köszönjük a tesztlehetőséget a Sunpak termékeit forgalmazó Pálvölgyi Digitalnek.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló