Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Cities: Skylines - Natural Disasters

Szabadítsd rá a természet pusztító erőit virtuális városod boldog lakóira!

2017.01.04. 18:40 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Colossal Order csapata valami kolosszálist alkotott a Cities: Skylinesszal. A játék 2015 tavaszán, vagyis immár lassan két éve jelent meg, és azóta is vígan terpeszkedik a városmenedzser-játékok műfajának képzeletbeli trónusán. A fejlesztők nem titkolt szándéka, hogy ez még jó ideig így is maradjon, ezért a premier óta eltelt időszakban több kisebb-nagyobb DLC-t is készítettek. Ilyen volt az After Dark, valamint a Snowfall, hogy csak a két nagyobbat említsem. Ezekkel igyekeztek befoltozni néhány lyukat, amelyek még az alapjáték játékmenetében megmaradtak. Ám a legnagyobbat csak most télen lépték meg. A legújabb DLC a Natural Disasters címet viseli, és a játékosok egyik kedvenc időtöltését, a városok látványos elpusztítását adta a recepthez.

Cities: Skylines - Natural Disasters

A játék kezdettől fogva egyre több és több lehetőséget adott a kezünkbe, hogy álmaink metropoliszát megépítsük, lakóinak pedig a lehető legélhetőbb környezetet megteremtsük. Gondoskodnunk kellett az egészségügyi ellátásról, a közbiztonságról, az infrastruktúra kiépítéséről, karbantartásáról, valamint az oktatásról és a rekreációs lehetőségekről is. És ezek még csak a jéghegy csúcsát jelentették. A játékmenet aprólékos kiismeréséhez bizony hosszú napokat, sőt, talán heteket is el kellett tölteni a játék előtt, hogy meggátoljuk a tömeges munkanélküliséget, vagy elejét vegyük egy-egy járványnak. És arról az apróságról nem is szóltam, hogy nem árt mindezt úgy kivitelezni, hogy közben a kassza is gyarapodjon.

Cities: Skylines - Natural Disasters

Nos, a legjobbaknak mindez mára már a kisujjában van, és a sok utólag érkezett bővítés ellenére a Cities: Skylines is idővel egy picit unalmassá válhatott. Ezen segíthet a legújabb DLC. A Natural Disasters, ahogy az a címéből is kitalálható, a természeti katasztrófákat hozta el virtuális városaink mit sem sejtő lakóinak életébe. Miután felépítettük, és éveken át gondosan egyengettük városunk életét, itt az ideje, hogy fenekestül felforgassuk azt. Ehhez pedig a legváltozatosabb módszereket kaptuk meg. Azt a fejlesztők már a tavalyi gamescomon is kihangsúlyozták, hogy TERMÉSZETI katasztrófákban gondolkoznak, vagyis sem Godzilla, sem a földönkívüliek nem fogják megszállni az utcákat. Helyettük kapunk viszont tornádót, ami keresztülsöpör a városon, hogy épületek romjait hagyja egy csíkban, ahol haladt. A földrengés ennél is pusztítóbb: méretes repedés szakítja ketté a talajt, és hatalmas pusztítást visz végbe az épületek közt. Hozzá hasonló a víznyelő, amely szinte a semmiből bukkan fel és feneketlen gödröt varázsol a kertváros kellős közepére. Sebaj, majd a tengerparton kiheverjük. Kivéve, ha elmos minket a cunami! És akkor még az olyan „apróságokról”, mint a tűzvész vagy az épületek véletlenszerű összeomlása, nem is beszéltem. Ha szerencsénk van, akkor csak egy méretes vihar csap le a városunkra, ha meg pechesek vagyunk, egy meteor pottyan le az égből.

Cities: Skylines - Natural Disasters

Mindegy, melyik katasztrófa üt be, a pusztítás hatalmas lesz és látványos. A játék adottságaihoz mérten valóban mutatós, ahogy egy hatalmas tűzvész szépen felemészti az iparnegyedet, de az özönvíz is egész látványos. De a készítők arról is gondoskodtak, hogy megvédhessük ezektől a lakókat. Egy sor új épülettel bővült a kínálat. Van kisebb és nagyobb óvóhely, ahová a lakosság bemenekülhet a ménkű elől. A legtöbb csapáshoz tartozik valamilyen előrejelző létesítmény is, mint a cunami-bója vagy a csillagvizsgáló. Emellett rádiótornyokat is építhetünk, hogy időben figyelmeztessük a lakókat. Ha viszont bekövetkezik a baj, azt valakinek utána el is kell takarítania. Erre szolgál a katasztrófavédelem.

Cities: Skylines - Natural Disasters

A Natural Disasters remekül sikerült, éppen úgy és oly mértékben bővítette ki ismét a Cities: Skylines játékmenetét, ahogyan arra szükség volt. A játék immár tényleg szinte minden lehetőséget megad, amire egy városmenedzser-játékosnak szüksége lehet, ráadásul mindezt piszok nívósan teszi. Persze még így is lehet hiányérzete néhányaknak, de számukra ott a Steam Workshop-támogatás.
És talán valami még akad a fejlesztők tarsolyában is. Habár a Cities: Skylines nemsokára két éves lesz, és könnyen lehet, hogy a stúdióban már valami új alkotás fejlesztése folyik, nem kizárt, hogy előrukkolnak még valamivel a jövőben. Talán még az ufók is leszállhatnak egyszer... ■

Cities: Skylines - Natural Disasters
Cities: Skylines - Natural DisastersCities: Skylines - Natural Disasters
Cities: Skylines
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Cities: Skylines

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló