Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Logitech G413 Carbon

Kipróbáltuk a Logitech legolcsóbb mechanikus billentyűzetét.

2017.07.11. 10:11 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Valamikor kb. húsz évvel ezelőtt, az ELTE egyik géptermében találkoztam egy Dell billentyűzettel. Hangos volt, kattogós, de egy álom volt gépelni rajta. Azóta is valami hasonlóról álmodom néha, bár a család nem biztos, hogy díjazná, ha cikkírás közben gépfegyverhez hasonló hangáradat töltené be a lakást... Bár pontosan már nem emlékszem arra a billentyűzetre, de miután az elmúlt hetekben több mechanikus klaviatúra tesztelésére nyílt lehetőségem, úgy érzem, valami hasonló lehetett az is – a jobbik fajták közül. Elsőként a Logitech egyik új modelljét, a G413 Carbon nyüstöltem.

Logitech G413 Carbon

Már a dobozból kivéve érződött, hogy egy elég masszív klaviatúra került az asztalra, amelyet fém alapra építettek. A manapság divatos megoldással nem volt kerete, így körben alá lehet nyúlni a gomboknak, egyúttal jobban takarítható is az egész. A tesztelt Carbon verzió szálcsiszolt alumínium felülete a termék nevének megfelelően fekete színű volt, de Silver megjelöléssel létezik belőle ezüst változat is.
A Logitech érthetően saját mechanikus kapcsolóit, a Romer-G gombokat részesíti előnyben, így ezekkel pakolták meg a G413-at is. És jól is tették, mert nagyon kényelmes gépelést biztosított a tesztelés során. A Genesis RX85 volt itt vele párhuzamosan, amelyen Kailh Brown kapcsolók kaptak helyet, és igencsak érződött a különbség a kettő között: a Logitech megoldása halkabb volt, és jóval kényelmesebb használatot biztosított. Háttérvilágításként piros színt kapunk, ez nem egy RGB-s billentyűzet, amelyben tetszés szerint választhatunk 16 millió árnyalat közül, de hogy őszinte legyek, nem is hiányzott. (A Silver változaton fehér háttérvilágítás található.)

Logitech G413 Carbon

A G413 szoftverében számos lehetőség nyílik meg a billentyűzet testre szabására: beállíthatjuk a háttérvilágítás fényerejét és hogy pulzáljanak-e a LED-ek (ennek sebessége is módosítható), letilthatunk egyes gombokat (például a sokaknak bosszantó pillanatokat okozó Windows billentyűt), és külön profilokat hozhatunk létre az egyes játékokhoz, akár makrókat is definiálva a gombokra. Végül pedig egy érdekes hőtérképet is megjeleníthetünk, amely azt mutatja, hogy mely billentyűket használtuk a leggyakrabban. Ennek igazából gyakorlati haszna nincs, de mókás érdekesség. Külön médiakezelő gombokat nem raktak erre a klaviatúrára, helyette az F-gombok kaptak másodlagos funkciót, mint például hangerőszabályzás, lejátszás/leállítás vagy számléptetés.

Logitech G413 Carbon

A billentyűzetből kivezető vastag kábel végén két USB-csatlakozót találunk. Ennek az oka az, hogy USB-hosszabbítóként is működik a G413, a hátán jobb oldalon találunk egy csatlakozót. Viszont ez sajnálatos – és ma már talán érthetetlen – módon mindössze USB 2.0-s. Egy egérhez vagy telefonunk töltéséhez elegendő lehet persze ez is, egy gyors pendrive-hoz azonban már kevés, hiába van mindig kényelmesen kéznél ez a port.
Még egy jópofaságot találtak ki a Logitech tervezői: a G413 mellé kapunk a dobozban 12 extra gombot, amelyeknek más kialakítású, jobban süllyesztett tetejük van. A játékokban legsűrűbben használt gombokat (QWER, ASD, 12345) cserélhetjük ki ezekre, így jobban rájuk találunk vakon is. Ha sűrűn játszunk, akkor praktikus lehet megejteni a cserét, ha azonban rengeteget gépelünk, célszerűbb inkább megmaradni az egyforma gomboknál.

Logitech G413 Carbon

A Logitech G-szériás billentyűzetei közül jelenleg a G413 a legolcsóbb mechanikus klaviatúra, 32 ezer forintos árával nagyjából egy árszinten foglal helyet hasonló társaival, mint például a HyperX Alloy. Nem kínál semmi túlzott extrát: se multimédia gombokat, se RGB-világítást nem kapunk vele, maximum néhány gombját cserélhetjük le más alakúra. Viszont a teszt során remekül tette a dolgát, kényelmesen lehetett használni gépelés és játék közben egyaránt. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló