Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Dell Inspiron 7566 notebookteszt

Gamer notebook – feloldható ez az oximoron?

2017.08.03. 09:09 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Nem véletlen a kérdés az alcímben: a hordozhatóság és a teljesítmény sosem jött ki túl jól egymással. A játékok megkövetelik a csúcsteljesítményt, a gépek viszont pont emiatt fogyasztanak is rendesen – ergo ha egy laptopházba szeretnénk minél jobb teljesítményt gyömöszölni, komoly kihívás elé állítjuk magunkat, mert a nagy fogyasztással nagy hőtermelés is párosul, amit nem könnyű ennyire szűk helyen elvezetni. Ettől függetlenül ez a piac él és virágzik, hiszen kereslet van az ilyen gépekre – jelen tesztalanyunk gyártója, a Dell ráadásul 2006-ban megvette az Alienware-t, amely az egyik legrégebben az üzletágban tevékenykedő cég/brand (20 éve alapították), így a kellő szakértelem is adott volt. Na de ha ott az Alienware, mi szükség van egy „sima” Dell játékos laptopra az Inspiron családon belül?

Dell Inspiron 7566 notebookteszt

A választ véleményem szerint egyformán rejti a külső és a belső. Kezdjük az előbbivel. Alapesetben ha egy számítástechnikai eszközre ráaggatják a „gamer” jelzőt, onnantól fogva biztosra lehet venni, hogy egy sok esetben inkább giccsesen, semmint ízlésesen designolt terméket kapunk: 16 millió színben világító LED-ek; robosztus, erőt sugárzó formaterv (lásd még: harci repülők, hipersportkocsik stb.); rosszmájúan kifejezve: feltűnési viszketegséggel kombinált kitűnni akarás. Az Inspiron 7566 tulajdonképpen mindezek ellentétje: első pillantásra egy standard laptop benyomását kelti. Aztán feltűnik, hogy a matt felületet a képernyő hátoldalán nem a megszokott fehér vagy ezüst, hanem piros Dell logo díszíti. Aztán a hátulján feltűnik a szellőzőrács, amely akár egy Ferrarié is lehetne (ha már egyszer pirosban pompázik az is). Elöl szintén piros háromszögmintás rács fogad minket – amúgy minden más elem a hétköznapi mélyszürke árnyalatban tetszeleg. Na, erre tudom azt mondani, hogy ez itt egy ízlésesen megalkotott gamer laptop! Semmi hivalkodás, de sejtetni engedi, hogy nem közönséges notebook ez – valahogy úgy, mint ahogy egy Aston Martin Vanquishen is érezni, hogy nem közönséges autó, hiszen az elegancia is megvan, ami mondjuk egy Lamborghini Aventadorból hiányzik szerintem. A Dell Inspiron jelen esetben az Aston, az Alienware pedig a Lambo – utóbbin jobban látszik, milyen „veszedelmes” jószág.

Felnyitva láthatunk egy teljes értékű, szigetes, háttérvilágítással ellátott billentyűzetet, és még a „laptopságnak” sem esett áldozatául semmi fontos. A gépelési komfort laptopos mértékkel mérve egész jó, a világítás pedig csak fehéret tud, két erősségben – és nem mellesleg játékhoz is kellően reszponzív. A tapipad is nagyon kellemes: kellően nagy, támogatja a többujjas gesztusokat: nem igazán tudok ellene mit felhozni. A majd’ 3 kilogrammos tömeg viszont úgy egy óra után elkezdte zsibbasztani a combomat, tehát aki ágyban fetrengős játékról álmodozik, az jobb, ha erre is felkészül!

Dell Inspiron 7566 notebookteszt

A tesztre kapott gép a következő belbeccsel rendelkezett: Intel i7-6700HQ processzor, ami 4 magon 8 szálat futtat egyszerre, 2,6 GHz-en jár alapból, de ezt adott esetben 3,5 GHz-re húzza fel a turbo; 8 GB RAM, NVIDIA GeForce 960M 4 GB VRAM-mal, 15,6” 4K IPS kijelzővel párosítva; 256 GB SDD és mellé egy 1 TB-os HDD; Intel 3165 ac wifi, 4.0 Bluetooth modullal; gigabites Ethernet; 720p-s webkamera; SD/MMC kártyaolvasó; 3 db USB 3 port; HDMI port; fejhallgató kimenet. Nem tudom, ki találta ki ezt a VGA-képernyő párosítást, de elbeszélgetnék vele egy pofa sör mellett... Eleve a 960M nem igazán bírja a mostani (1-2-3 éves) AAA-s játékfelhozatal jelentős részét 1920*1080 felbontáson kompromisszummentesen 60 fps környékén futtatni, akkor minek kellett egy 3840*2160-as panelre kötni? Oké, a sokéves, esetleg kisebb hardverigényű indie játékok (ha a motorjuk képes kezelni ekkora felbontást) ki tudják ezt hajtani, de én nem vagyok róla meggyőződve, hogy kell a csúcs okostelefonok képernyőjének pixelsűrűsége 40 centis képátlóra. Főleg annak tükrében, hogy:

  • Ezt a felbontást ekkora méretben olyan 40 centis távolságból nézve tudjuk értékelni, márpedig még ha ölbe is vesszük a gépet, ennél messzebbről nézzük (az asztalról nem is beszélve).
  • A Windows nem igazán van a helyzet magaslatán, amikor a felhasználói felület elemeit kell valahogy olvashatóan felskálázni ekkora felbontáson.
  • A Steam Nagy Kép módja csak 1920*1080-as felbontást támogat, az Origin menüsorát és menüit (a Windows skálázási beállításaira tojva egy nagyot) pedig csak nagyítóval lehet elolvasni.

A Dell becsületére legyen mondva, hogy az IPS panel viszont jó választás volt: a színek természetesek, kontrasztosak: a képminőséggel nincs baj. A hangzást a szokásos sztereó hangszórópár mellett egy mélynyomó is próbálja jobbá tenni – laptopos mértékkel egész jó (főleg ha asztalra tesszük), a hangzás így már nem csak nyomokban tartalmaz mélyeket (kiegyensúlyozottabb egy átlag laptopéhoz képest), de senki se számítson audiofil orgiára. Munka közben zenét hallgatni a háttérben vagy a haverokkal megnézni pár YouTube videót (lehetőleg a PlayDome csatornáról ;-) ) tökéletes. A tekintélyes akkuval jó 6 órát el lehet dolgozgatni-netezgetni, filmezéshez maximum fényerőn olyan bő 4 óra energiát biztosít – játékoknál nagyjából másfél óra az, amit a konnektortól távol tud tölteni – ebben némiképp segíthet, ha a GeForce Experience-ben engedélyezzük az akkus optimalizációt (ami többek között 30 fps-re korlátozza a játék sebességét).

Dell Inspiron 7566 notebookteszt

Szoftverek terén Windows 10-zel jött a kicsike, ehhez dukál egy 30 napos McAfee LiveSafe, 20 GB Dropbox, és a „delles” körítés (driver és egyéb frissítő, ilyesmik) – szerencsére nincs teleszemetelve, a Dropbox extra tárhely még hasznos is, bár én a McAfee-ben nem feltétlenül bízom meg (olvasmányaim szerint elég gyatra a teljesítménye a laborokon kívül).

Igyekeztem minél több játékkal megizzasztani a gépet, régivel-újjal vegyesen, de konkrét méréseket nem végeztem – a számok hajkurászását rábízom a profi hardveres oldalakra; én inkább a benyomásokra voltam kíváncsi, milyen beállítások mellett érződik folyamatosnak az adott játék. A natív 4K felbontást maximális részletesség mellett a Burnout Paradise és a Kerbal Space Program tudta. Előbbin nem kicsit meglepődtem, a Criterion RenderWare motorjából nem néztem ezt ki – ez egyben azt is jelenti, hogy jó eséllyel a GTA III – Vice City – San Adreas se fut rosszul ezen a masinán, mivel ugyanezt a motort használják. A KSP-vel annyi gondom volt, hogy a kezelőfelület nagyon apró lett ezen a felbontáson, de a Unity Engine-nek nem volt gond ennyi pixelt kezelnie. Az Elite: Dangerous is elfut natív felbontáson, de pár csúszkát már le kellett tekerjek. Full HD-n némi kompromisszummal jól futott az Abzu, a Rocket League és a Call of Duty: Modern Warfare 1-2-3. A Witcher 3-nál, az Alan Wake-nél, a Dying Lightnál és a Star Wars Battlefrontnál viszont már a grafikai butítások mellett a felbontást is le kellett vegyem 1320*768-ra – így viszont már picit homályos volt a kép (full HD felbontásnál nem volt ilyen probléma, mert 1 pixelt pontosan 4 képpont rajzolt ki). Ami némiképp meglepett, az az, hogy a DOOM esetében (ami szintén 1320*768-ban futott alacsony-közepes beállítások mellett) nem igazán jött ki a Vulkan előnye az OpenGL-hez képest – bár a DX12 és a Vulkan amúgy is a Radeonoknak fekszik jobban.

Dell Inspiron 7566 notebookteszt

Sikerült a Dell Inspiron 7566-nak feloldania a gamer notebook oximoront? Az őszinte válaszom egy fejvakarós talán... Igazság szerint az i5-6300HQ procival és Full HD panellel szerelt verzió józanabb választásnak tűnik, de még ez esetben is kompromisszumokra kényszerülünk – de talán már nem annyira fájdalmasakra. Árát tekintve sincs elszállva a nyújtott teljesítményt figyelembe véve (300 ezer forint körül kapható az i5-ös modell), így ha valakinek ennyire kiemelt fontosságú a mobilitás (és egy ITX/mATX gép nem megoldás a számára), annak jó választás lehet ez a gép, a fentiek figyelembevételével. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló