Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Arlo Baby kamera

High-tech gyermekmegfigyelés.

2018.04.08. 00:25 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Leginkább a személyes érintettség miatt csillant fel a szemem, amikor a tesztre elérhető termékek között felbukkant egy Arlo Baby nevű termék. High-tech gyermekfigyelőt ugyanis még nem próbáltam, csak egy „hagyományos” Angelcare cuccot használunk itthon a kicsi ágya mellett, hogy a lakás másik végéből – azaz két zárt ajtón keresztül – is meghalljuk, ha felsír. Az eredeti tervem az volt, hogy kislányomhoz helyezem el ezt a cuccot is, de végül egyes videóink sztárjához, Ágostonhoz került beüzemelésre, így aztán mindkét gyerekre volt valamilyen szintű rálátásunk a tesztidőszak során.

Arlo Baby kamera

Az Arlo amúgy a Netgear márkája, és főleg különböző biztonsági kamerákat forgalmaznak ezzel a névvel. Ehhez a termékvonalhoz tartozik az Arlo Baby is, amelyet kifejezetten csecsemők és kisgyerekek szobájának felügyeletére alakítottak ki. Ennek megfelelően már az alapcsomagban is kapunk a dupla gömb alakú (talán legjobban egy hóember formájához hasonlítható) kamerát díszítő nyuszifüleket és -tappancsokat, de külön vásárolhatunk dalmata és cica „skineket” is hozzá. És ez a dekoráció jól is jött ahhoz, hogy kisfiunk kicsit megbarátkozzon a polcra került új jövevénnyel.

A beüzemeléshez mindenekelőtt le kell tölteni az Arlo alkalmazást telefonunkra (Android és iOS rendszerekhez érhető el), majd ennek segítségével csatlakoztathatjuk az otthoni wifire a kamerát. Ezután mind mobilunkról, mind az Arlo weboldalán keresztül hozzáférhetünk az élőképhez és -hanghoz (jó, nem teljesen élő, hiszen minimális késés azért tapasztalható), valamint számos egyéb funkcióhoz. A kütyü például folyamatosan méri a hőmérsékletet, a levegő páratartalmát és minőségét, és ezeket grafikonon képes megjeleníteni, de akár e-mail értesítést is küld, ha valamelyik paraméter a megfelelő határértékeken kívül esik. De bekapcsolhatjuk a kamera hátán lévő világítást is (éjszakai fénynek), kiválasztva a megfelelő színárnyalatot, és akár zenét is elindíthatunk (altatót, vagy például az egyesek számára megnyugtatóan ható dzsungelzajokat vagy fehérzajt). Mondjuk Ágoston ezeket nem igazán díjazta, inkább megijedt kicsit, hogy „miért kezdett a nyuszi zenélni”. :-) De azt sem vette jó néven, amikor kipróbáltam a kétirányú kommunikációt, azaz úgy szóltam hozzá az Arlo hangszóróján keresztül, hogy nem voltam a szobában, hanem mobilom mikrofonjába beszéltem bele, és ezt közvetítette hozzá a szoftver.

Arlo Baby kamera

Az Arlo Baby mellé ingyen jár felhőtárhely is, amelyen egy hétre visszamenőleg nézhetjük meg a rögzített felvételeket. Ha ennél többre vágyunk, évi 100-150 dollárért vásárolhatunk extra tárterületet, így 5-nél több Arlo kamerát is használhatunk otthonunkban, és akár 30 vagy 60 napig is visszanézhetőek maradnak a videók. A felhőben történő tárolási funkciónak volt köszönhető például, hogy visszanézhettük, hogyan mászott be kiságyába Ágoston – máskülönben csak tippelhettünk volna, hogy odatolta magának a fotelt. (Amit így éjszakára ezután inkább arrébb toltunk, nehogy fordított irányba is használja... :D ) És mivel a kép mindenképpen az online tárhelyen megy keresztül, akár akkor is rápillanthattam a szobára, amikor nem voltam otthon. Felvétel amúgy csak akkor történt, amikor mozgást érzékelt a kamera, tehát hosszú üresjáratot nem tárolt el.

A kamera 1080p-ben közvetíti a képet (igaz, a felvételek 720p-ben készülnek el), gyengébb fényviszonyok mellett azonban már elég zajos a képe. Viszont éjszakai üzemmódban is egész jól kivehető volt rajta minden. Így például vissza tudtuk nézni, hogyan ébred fel éjszaka pár alkalommal kisfiunk. Ilyenkor sokszor a digitális zoomot is kihasználtuk: miközben az egyik monitoron filmet néztünk, a másikra kiraktuk a kiságyra közelített képet.
Áramellátáshoz egy USB-kábelt és egy konnektorba dugható tápot kapunk, de beépített akkumulátorának köszönhetően egy ideig vezeték nélkül is képes működni. (Mondjuk az furcsa volt, hogy egy rövid áramkimaradás után resetelni kellett, majd nulláról kezdeni a beállításokat, de lehet, hogy csak véletlen volt.)

Arlo Baby kamera

Az Arlo Baby igazán tetszett, amíg itt állomásozott, sokszor vettük hasznát, azonban abban már nem vagyok biztos, hogy vásárolnék-e egyet. Ugyanis míg egy hagyományos bébiőr 15-40 ezer forint körüli áron kapható (az utóbbihoz már légzésfigyelő is jár), az Arlo kamerája valamivel 100 ezer forint felett került a hazai boltok polcaira. És bár ha jól megnézzük, ennyivel több funkciót is ad (leszámítva a légzésfigyelő szenzorokat), ez az ár azért sajnos elég borsosnak mondható. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló