Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Omen Exitio: Plague

Omen Exitio: Plague

Egy játék a klasszikus lapozgatós könyvek nyomdokain.

2018.05.12. 13:49 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Érdekes tendencia indult néhány évvel ezelőtt. Néhány fejlesztőstúdió rájött, hogy van fantázia a szerepjátékokban... Pontosítok. Rájött, hogy van fantázia a régi szerepjátékokban... nem-nem, még mindig nem jó. Rájött, hogy van fantázia a régi lapozgatós, könyv alapú szerepjátékokban. Ez az! Na! Szóval bizonyára sokan emlékeznek még a ’80-as és ’90-es években megjelent lapozgatós könyvekre, amelyek segítettek megalapozni a mai szerepjátékos életérzést. Ezek úttörője volt Steve Jackson és Ian Livingstone, akik külön-külön és együtt is több ilyen fantasy könyvet írtak meg. A gyíkkirály szigete, a Bajnokok próbája, A haláltalizmán vagy épp az egyik első, A tűzhegy varázslója. Igazi klasszikusok. Néhány éve egy-két fejlesztő úgy érezte, ideje ezeket az egyébként remek történeteket leporolni, és valamilyen digitális formában az ifjabb generációknak is elérhetővé tenni. Készültek egészen összetett játékadaptációk (mint a Warlock of the Firetop Mountain), egyszerű digitális kötetek (mint a The Forest of Doom), valamint teljesen új történetek is születtek. Ebbe a sorba állt most be a Tiny Bull Studios is, akik elkészítették saját digitális lapozgatós könyvüket, az Omen Exitio: Plague-et.

Omen Exitio: Plague

A történetet nem titkoltan H.P. Lovecraft novellái ihlették, de tényleges kapcsolat nincs az író alkotásaihoz. Az események az 1800-as évek végén kezdődnek, az akkor még alig felfedezett Afrika mellett fekvő Zanzibár szigetén. Mi Jake Huntingtont alakítjuk, aki orvos-kutatóként a brit sereg kötelékében érkezik a gyarmatosítás alatt álló szigetre. Az egzotikus és titokzatos világban felkelés kezd kibontakozni, épp ezért vezényelték ide őket is. De persze ez önmagában még aligha lenne túl érdekfeszítő történet (bár én a magam részéről egyszer szívesen olvastam volna földhözragadtabb kötetet is). Így idővel rájövünk, hogy valami nálunk sokkal hatalmasabb és sajnos sokkal sötétebb erő irányítja a szálakat a háttérből. Célja pedig felszabadítani az ősi gonoszt, hogy pusztulást hozzon a világra. A mi dolgunk lesz, hogy ezt megakadályozzuk.

Omen Exitio: Plague

Az Omen Exitio: Plague játékmenetét tekintve egy igényesen, de minimalista módon megalkotott digitális könyv. A sejtelmes zenei háttérrel aláfestve olvashatjuk az eseményeket, a szöveg pedig többnyire hosszabb, mint az ilyen könyvekben megszokhattuk. De ez nem baj, hiszen szórakoztató, igényes formában íródott. Időnként persze válaszút elé kerülünk, de mint minden jó szerepjátékban, a meghozott döntéseinknek következményei lesznek. Ahogy haladunk előre a történetben, ezek apránként kristályosodnak ki, és kerülünk egyre érdekesebb szituációkba általuk.
Szerepjáték lévén van karakterfejlődés is. A játék tetteink és döntéseink alapján ad nekünk tapasztalati pontokat, de akkor is gyűjtünk ilyet, ha új emberekkel találkozunk. Ezeket aztán tulajdonságaink fejlesztésére költhetjük: harc, szemfülesség, gyógyászat, ügyesség és beszédkészség. A harcot aligha kell magyarázni, a szemfülesség viszont a nyomok kiszúrásában segít. A gyógyászat nem csak magunk és társaink meggyógyításában hasznos, de általa tudjuk, hová kell ütni, hogy igazán fájjon, így nem halálos sérülést okozva is nyerhetünk egy-egy csatában. Az ügyesség megint magától értetődő, míg a beszédkészség révén jobban hathatunk az emberekre, hamarabb elérjük a céljainkat náluk.

Omen Exitio: Plague

Az Omen Exitio: Plague erősen rétegjáték, mind hangulatát, mind témáját és műfaját tekintve. Amennyire a gyerekkoromban népszerűek voltak a lapozgatós könyvek, a mai videojátékok korában annyira a háttérbe szorultak. A Tiny Bull Studios alkotása mindent tud, amit egy ilyen játéknak tudnia kell, de még így sem hiszem, hogy ebből fognak meggazdagodni. Aki szereti az ilyeneket, mindenképpen próbálja ki. Akinek a lapozgatás élménye hiányzik, ebben egy picit újra megtalálja azt. Aki pedig csak egy izgalmas, misztikummal és egzotikummal egyaránt megfűszerezett, de azért erősen komor hangulatú történetre vágyik, szintén tehet vele egy próbát. ■

Omen Exitio: Plague
Omen Exitio: PlagueOmen Exitio: Plague

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

értékelés

Omen Exitio: Plague

Pozitívumok
  • Hiánypótló alkotás.
  • Jó hangulat, izgalmas történet.
  • Igényes megvalósítás.
Negatívumok
  • Erősen rétegjáték, keveseket köthet le hosszú távon.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló