25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Elgato Green Screen

Könnyen hordozható és tárolható, de még annál is könnyebben használható zöld hátteret teszteltünk.

Írta: GeryG

Elgato Green Screen

Az Elgato tényleg igyekszik kiszolgálni a youtubereket, valamint azokat, akik valamilyen formában saját videókat, streameket szeretnének készíteni. Nekik készülnek a játékrögzítésre és közvetítésre használható külső és belső capture kütyük, valamint az ő életüket igyekszik megkönnyíteni a Stream Deck is. De az Elgato továbbment, és készített egy másik nagyon hasznos kiegészítő holmit. Aki valaha is próbálkozott már olyan videó készítésével, amelyen ő maga is szerepelt, tudja, milyen fontos lehet egy zöld háttér. Enélkül ugyanis nem sok esélye van arra, hogy a hátterét digitálisan kitörölve a lehető legkisebb részt takarja ki a közvetítetni kívánt játékból. Nos, ahogy a nevéből is sejthető, az Elgato Green Screen egy ilyen.

Elgato Green Screen

Zöld hátteret sokféleképpen lehet készíteni. Az egyik legegyszerűbb, de cserébe korlátozott megoldás, ha a mögöttünk lévő falat zöldre festjük. De persze ezt otthon, a nappali falával viszonylag problémás lehet megtenni. A másik, hogy valamilyen zöld lepedőt feszítünk ki magunk mögött, de ehhez kell valamilyen állvány, vagy valami, amire fellógathatjuk a leplet. Ennek hátránya, hogy jó feszítés nélkül hullámos lesz, ami eltérő zöldárnyalatok formájában keseríti meg a felhasználó életét. Ennél sokkal jobb megoldás a zöld vászon – ilyet kínál az Elgato is.

Elgato Green Screen

Az Elgato Green Screen legnagyobb előnye az egyszerű kezelhetőségben rejlik. Összecsukott állapotban egy rollupra hasonlít, masszív fémtokban kapott helyet, amelyet biztos kapcsok tartanak zárva. Ezeket kipattintva, majd a fedelet felhajtva már láthatjuk is az összegöngyölt zöld vásznat, amelynek közepére egy fület erősítettek. Ezt meghúzva pillanatok alatt a nekünk megfelelő magasságúra húzhatjuk ki a vásznat, amelynek legnagyobb magassága 180 cm. Ez talán első hallásra alacsonynak tűnhet, de ülő helyzetben bizony tökéletesen elegendő. Ugyanez igaz a szélességre is, amely 148 cm, vagyis egy fő részére kényelmesen, kettőre már szűkösen lehet elég. A vásznat hátul egy csuklós vázszerkezet tartja stabilan, amelynek egyik nagy előnye, hogy bármilyen magasságban határozottan tartja a vásznat. Hátránya pedig, hogy hátulról érkező fény esetén átüthet a vásznon, de legalábbis látható árnyékot vet rá, ami szintén bezavarhat később a digitális utómunkába.

Elgato Green Screen

Az Elgato Green Screen összecsukott állapotban akár az ágy alatt, vagy a szekrény mögött is könnyedén tárolható, de akkor sem csúfít a szoba berendezésén, ha csak a falnak van támasztva. Használata roppant egyszerű és gyors, így egy-egy felvétel előtt néhány másodpercig tart a beüzemelése. Kompakt kivitelezése révén a hordozhatósággal sincs nagy gond, bár hossza miatt ügyeskedni kell az autóba rakással, illetve a közel 10 kg-os tömege sem kevés. Ugyanakkor otthoni és egyszerűbb stúdiómunkákhoz is kiválóan alkalmas.

A tesztterméket az Elgato hazai forgalmazója, az Apcom biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!