25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Lovecraft’s Untold Stories

Cthulhu roguelike kivitelben.

Írta: Zoo_Lee

Az idei év hátralevő fele különösen erősnek ígérkezik, ha valaki rajong H. P. Lovecraft munkássága iránt. A két nagyágyú, a The Sinking City és az új Call of Cthulhu mellett több kisebb indie fejlesztés is készülődik, melyek egyik legígéretesebb darabja a június végén Early Accessbe került Lovecraft’s Untold Stories.

Lovecraft’s Untold Stories

A játékot dióhéjban úgy a legegyszerűbb jellemezni, mintha a The Binding of Isaacet kombinálták volna a Lovecraft alkotta karakterekkel, jellegzetes helyszínekkel és hangulattal. Karakterünkkel, akit több különböző típus közül választhatunk ki (az alap a nyomozó, a többieket később, különböző feltételek teljesítésével nyithatjuk meg) egy elhagyatott kastélyba érkezünk a Cthulhu hívása című novellából ismert Legrasse felügyelő kérésére, aki a novellabeli szekta nyomait követte. Már érkezésünk jelei sem a legbiztatóbbak, az épület körül csak vér és holttestek fogadnak bennünket – odabent pedig felfegyverzett, tébolyult kultisták és más dimenziókból elszabadult ocsmány teremtmények.
A fejezetek elején az aktuális helyszín, pályafelépítés, ellenfelek természetesen véletlenszerű pályagenerátorral állnak össze, ha pedig karakterünk meghal vagy megtébolyodik (ennek esélye igen magas), az aktuális fejezetet az elejétől kell kezdenünk úgy, hogy minden fejezetkezdés óta szerzett tárgyunkat elveszítettük, a pálya pedig ismét véletlenszerűen átalakult.

Lovecraft’s Untold Stories

Sikerünk így egyszerre múlik a szerencsén és tapasztalatunkon, ahogy újabb és újabb próbálkozások során egyre jobban kiismerjük ellenfeleink taktikáit, felismerjük, hogy egy-egy utunkba kerülő furcsa tárgy, bizarr játékelem milyen hatásokkal bír (ez függ karakterünktől is, az utunkba kerülő tárgyak, nyomok ugyanis különböző karakterek számára különböző dialógusopciókat nyitnak meg), miket érdemes beszerezni a néha-néha felbukkanó boltoknál (amelyek egyikénél maga Lovecraft a boltos, és pénz helyett az összegyűjtött információval, illetve a felszedett ősi kötetekkel kereskedhetünk). Ezek a véletlenszerűen kiválasztott események és tárgyak is igen hűen szemezgetnek Lovecraft és társai munkásságából. A kastély termeiben ráakadhatunk például a Sárga Király egyik eredeti példányára, ghoulokat, illetve Cthulhut ábrázoló szobrokra, ráadásul a későbbi fejezetek is egytől egyig klasszikus lovecrafti helyszíneket vesznek alapul (a jeges pálya például elég egyértelműen Az őrület hegyeit).

Lovecraft’s Untold Stories

A fejlesztők töretlen lelkesedéssel adagolják az új tartalmakat és javítgatják az esetlegesen előforduló hibákat, munkájuk pedig jelenlegi állapotában is nagyon ígéretes. Az akcióorientáltabb játékmenet ellenére a helyszínekből, az elszórt nyomokból sugárzik a hangulat, az aláfestő zenék és hangok kiválóak, a karakterek animációi a pixeles megjelenés ellenére kidolgozottak, részletesek. Egy negatívabb kritika mégis megfogalmazódott bennem az aktuális állapottal kapcsolatban. A pályákat összeállító véletlenszám-generátor még elég durva finomhangolásokra szorul, ugyanis több próbálkozásom végződött egy „húsdaráló” szobával, ahol a lerakott ellenfélmennyiség azelőtt kivégzett, hogy időm lett volna reagálni. Ezeken felül boltot több mint kétórányi folyamatos próbálkozás során mindössze egyszer rakott elém a játék, bizonyos szobák és események viszont gyakorlatilag minden egyes nekifutásom során felbukkantak.
Ráadásul hiába érkezett július 13-án egy javítás, amely elvileg javította volna ezt a generálási hibát (amellett, hogy elérhetővé tette az egér- és kontrolleralapú célzást, valamint újabb helyszínekkel és elemekkel bővítette a játékot), a darálószoba még mindig tárt karokkal várt a legutóbbi probálkozásaim során is.

Lovecraft’s Untold Stories

Így bár hosszú még az út a végső megjelenésig (a négylépcsős publikus roadmap első állomásánál tart még a csapat), ám a Lovecraft’s Untold Stories nagyon addiktív, hangulatos kis retro-horror-akciójáték lesz, amely jellegéből fakadóan iszonyatos újrajátszhatósági faktorral bír majd (minden karakterrel érdemes lesz többször végigvinni az egész kampányt), 12 euróért pedig már most egy ajándék, amely még akár öt-hat éves, alsókategóriás gépeken és notebookokon is akadás nélkül elfut.

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories
  • Lovecraft's Untold Stories

Lovecraft's Untold Stories

Platform:

Fejlesztő: Blini Games

Kiadó: Blini Games

Megjelenés: 2019. január 31.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!