25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Car Mechanic Simulator (Switch) teszt – Mechanikus élveboncolás

Hogyan ne nézzük mobilplatformnak a Switchet?

Írta: Sityi

Kb. három évvel ezelőtt az egyik elektronikai áruházlánc üzletében láttam meg az akciós termékek között a Car Mechanic Simulator 2015-öt. Ennyit megér egy kis autós bütykölés, gondoltam, aztán azon vettem észre magam, hogy sorra diagnosztizálom és szerelem a kocsikat, miközben a műhelyemet bővítem. Az alapjátékban fiktív márkák fiktív modelljei voltak, de később olyan cégek láttak fantáziát a lengyel Red Dot Games játékában, mint a Maserati, a Bentley és a Mercedes-Benz. A folytatáshoz (és az előzményhez) nem volt szerencsém, de épp ezért nagyon kíváncsi voltam, hogyan sikerült ezt a Nintendo üdvöskéjére átültetni.

Car Mechanic Simulator (Switch) teszt – Mechanikus élveboncolás

Mivel a címlapon, illetve itt a cím alatt a választ tulajdonképpen már sejtetni engedtem, nézzük, mi a fő bajom a cuccal. Nem sok, csupán annyi, hogy fogták a mobiolos Car Mechanic Simulator 2018-at, és azt portolták át Switchre. A gondom csupán az, hogy a Switch baromira nem okostelefon, jóval több lehetőség van benne, és ezzel nagyon nem sikerült élni... Az eredeti játékban vagy a tulaj megmondta, hogy mit is csináljunk pontosan (azaz mit cseréjünk ki), vagy csak annyit mondott, mi a baja, és nekünk kellett rájönni, mi romlott el. Ha a kocsi be tudott indulni, akkor egy „tesztpályán” teljesítve egy kört deríthettük ki a pontos diagnózist. És persze vehettünk magunknak roncsokat, amiket kipofozva továbbadhattunk vagy elrakhattuk a gyűjteményünkbe. Itt az utolsó lehetőség kivételével megy minden a levesbe. Vagyis a térképen különféle csűrleleteket vásárolhatunk meg és hozhatunk rendbe (mondanom se kell, kevés lesz az olyan, mint a 104 km-es Lada, ami nemrég volt szenzáció).

Car Mechanic Simulator (Switch) teszt – Mechanikus élveboncolás

A diagnosztika még egyszerűbb: gyakorlatilag gombnyomásra robbantott ábrává változik a verda mechanikája, és szépen kiszínezve ott vannak a hibás alkatrészek – gyakorlatilag félautomata módban odáig kell visszabontani mindent, hogy utána frissen vásárolt alkatrészekkel cseréljük ki. És igen, ez a gyakorlatban is ugyanolyan unalmasan működik, mint amilyennek hangzik. Az általam becsben tartott PC-s epizódnál legalább gondolkodni kellett. Példa: ipse behozza a kocsiját, hogy nem indul. Innentől fogva kiesik a tesztpálya, a mérőpad és a vizsgaállomás – de ott az ODB csatlakozó, azon fut a diagnosztika, vagy akár egy szimpla multiméterrel ki tudjuk mérni, hogy az akksi döglött meg. Első körben. Aztán esetleg még az is kiderül, hogy az önindító is a végét járja. És így tovább... Sőt, olajcserénél ha elfelejtettük a kocsi alá tolni a használt olajgyűjtőt, fizetnünk kellett a „baleset” feltakarításáért. Itt bezzeg... Kikapcsolt aggyal bágyadtan kattintgatok, félig lebontom majd újra összerakom a jobb sorsra érdemes személygépjárműveket; némi változatosságot a karosszéria kiglettelése és újrafényezése szeretne jelenteni, de ebben is csak annyi fantázia van, mint szépirodalmi érték a Magyar Közlönyben. Nem mondom, mobilra még elmegy a cucc, de a Switch nem mobil! Egy Rocket League, egy Doom, egy Starlink, egy Skyrim, egy Icey, egy Paladins, egy Warframe, egy Fortnite, egy Overcooked 1-2, egy Surgeon Simulator, egy Spectrum Retreat, de még akár egy OlliOlli port után ez kvázi arcon köpése a Switch portolásnak. Nem véletlenül hoztam fel ennyi példát: pont azt akarom ezzel igazolni, hogy márpedig nem lehetetlen jól megcsinálni egy-egy nagygépes címet Switchre, csak bele kell feccölni azt az időt, munkát, pénzt, amit igényel.

Car Mechanic Simulator (Switch) teszt – Mechanikus élveboncolás

Essünk túl gyorsan még a szokásos grafika-audió értékelési körökön. Switches mércével mérve semmi baj nincs ezen a vonalon, egész pofás, ámde semmi különös. A zene meglepően rövid idő után repetitív, és ebből kifolyólag unalmas lesz – a hangok meg hozzák az alapszintet, de sok fantázia nincs azokban sem. Persze hogy mit lehet variálni egy racsnis kulcs vagy egy pneumatikus csavarozó hangján, az jó kérdés...

Car Mechanic Simulator (Switch) teszt – Mechanikus élveboncolás

Fáj a szívem a Car Mechanic Simulatorért... Azt vártam, hogy a PC-s élményt kapom meg a Switch képességeihez igazítva, erre kaptam egy mobilról áthozott alkotást, amely ráadásul a platform sajátoságaitól eltekintve is rém unalmas játékmechanikával bír. Sajnos ez pont egy olyan cucc lett, amit igazából senkinek sem tudok jó szívvel ajánlani – viszont elrettentő példának nem rossz: így ne portolj Switchre!

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Most már autókat is szerelhetünk Switchen
Negatívumok
 • Rém primitív megvalósítás (főleg a PC-s verzióval összehasonlítva)

További képek

 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator
 • Car Mechanic Simulator

Car Mechanic Simulator

Platform:

Fejlesztő: PlayWay

Kiadó: ECC Games

Megjelenés: 2019. február 15.

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!