Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait

Az olcsóbb vastól egészen egy anyahajóig összesen hat új, játékosok szánt laptop mutatkozott be a Boszporusz partján. FRISSÍTÉS: megérkeztek az árak is.

2019.04.30. 09:54 | szerző: GeryG | Kütyü+hardver

Az ASUS semmit sem bízott a véletlenre, ezért a múlt hét végén Európa talán egyik legszebb, de mindenképpen egyik legszínesebb városában, Isztambulban szervezte meg legújabb, játékosoknak szánt notebookjainak bemutatóját. A Boszporusz partján megrendezett Re:Define 2019 rendezvényen összesen hat új masina mutatta meg magát a sajtó képviselőinek – köztük nekünk is. A skála meglehetősen széles, vagyis a (vélhetően) olcsóbb vastól kezdve egészen a bitang erős monstrumig több gépet is testközelből ismerhetett meg a szakma.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait
ASUS ROG Strix G

A sort kezdjük a legkisebb testvérrel! Ez az ASUS ROG Strix G, amely az ígéretek szerint mindent tudni fog, amit egy gamer laptoptól elvárhat az ember, de a sokaknak felesleges sallangok és extrák nélkül. Így az ára is jóval kedvezőbb lehet a többi újonchoz képest. De persze ez nem jelenti azt, hogy a konfiguráció legyintésre sem érdemes. A gép lelke ugyanis akár egy Intel Core i7-9750H CPU is lehet, amely mellé választhatunk NVIDIA GeForce GTX 2070-et is. A memóriát akár 32 GB-ig növelhetjük, 2666 MHz-es DDR4 modulokkal. Tárhelyből pedig 1 TB-os SSD is lapulhat a billentyűzet alatt. A G-szériát két tag képviseli majd: a G531 és a G731. Ebből már sejthető, hogy kapunk egy standard 15,6 hüvelykes és egy méretesebb 17,3 hüvelykes változatot is. Ami közös bennük, hogy a képernyő 144 Hz-en frissül, ez a gyorsaságra és reakcióidőre alapozó kompetitív játékoknál (vagyis ugyebár a multiplayer FPS-eknél) nagyon hasznos tudás. A gépeket speciális hővezetőrendszerrel szerelték fel, hogy a csúcsteljesítmény elérése során se süljön oda a játékosok keze a billentyűzethez. Mindezen felül a divatnak megfelelően RGB-s megvilágítást is építettek a gépbe: elöl és két oldalt a notebook alján fut fénycsík, a klaviatúra pedig négyzónás RGB-világítást kapott.
Az ASUS ROG Strix G június végétől lesz kapható, 309 990 forinttól.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait
ASUS ROG Zephyrus S GX502

A következő kategóriát az ASUS ROG Zephyrus S GX502 képviseli, amely nem meglepő módon a korábbi GX501 továbbfejlesztett, ráncfelvarrott és gatyába rázott változata. A processzor itt is az egyik legerősebb mobil CPU, az Intel Core i7-9750H, amely mellé két videokártya közül választhatunk: NVIDIA GeForce RTX 2070 vagy 2060. Memóriából itt is 32 GB-ig gondolkodhatunk, a tárhelyet pedig akár RAID 0-ba is válthatjuk igény szerint. A kijelző viszont igazi újdonságnak tekinthető, hiszen nemcsak 144 Hz-es változatot választhatunk majd magunknak, hanem akár 240 Hz-est is. Ráadásul az egész gép piszok vékony (kevesebb, mint 19 mm) – ennek, és a jó anyagválasztásnak (magnéziumötvözetből készült a ház) köszönhetően tömege sem haladja meg a 2 kg-ot. Hordozhatóságból tehát jeles, miközben a hónunk alatt nem akármilyen számítási kapacitással szaladgálhatunk. A hőelvezetés itt is a legújabb megoldásokra épül, hőcsövekkel és 83-lapátos ventilátorokkal így ezzel sem lehet gond. A GPU-kapcsolós megoldással válthatunk a teljes GeForce-élmény és az energiatakarékos Optimus technológia között, így spórolva az akkuélettartammal, amely akár 8 órányi üzemidőt biztosíthat. Ez a modell is RGB-s billentyűzetet kapott, gombonként szabályozható megvilágítással. (Ez a funkció a júniustól elérhető Aura Creator szoftverrel fog majd teljes értékűen működni.)
A ROG Zephyrus S modell május végétől kerül boltokba, 1 149 990 forintnál kezdődő árcédulával.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait

Az ASUS ROG Zephyrus M GU502 viszont még erre is rátesz egy lapáttal. Bár méreteit tekintve az S-hez hasonló adatokkal bír, egy picivel könnyebb lett annál, alig 1,9 kg. Ami pedig a belsőt illeti: a szokásos Intel Core i7-9750H proci és a 32 GB-ig növelhető DDR4 RAM mellé ezúttal nemcsak RTX kártyát, de akár a nemrégiben bemutatott NVIDIA GeForce GTX 1660Ti-t is választhatjuk. A kijelző itt is lehet akár 240 Hz-es változat, de elérhető a „visszafogottabb” 120 Hz-es kivitel is. Érdekesség, hogy a laptop akár USB Type-C csatlakozóján keresztül is tölthető (ez amúgy a Zephyrus S-re is igaz), de persze a hagyományos töltő is elérhető hozzá. Ez a funkció például akkor lehet hasznos, ha az otthoni (vagy irodai) töltőtől távol, munka közben kell egy picit rátöltenünk az akkumulátorra. Többi paraméterében (N-key rollover, gombonkénti RGB-megvilágítás, 1 TB-os RAID 0 adattárolás stb.) a Zephyrus S-hez hasonlít ez a modell.
A ROG Zephyrus M június végétől lesz megvásárolható, az ára azonban egyelőre még nem ismert.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait
ASUS ROG Zephyrus S GX502

Az ASUS az e-sport felé is elkötelezett, két új laptopját profi e-sport csapatokkal konzultálva tervezte meg. Ez a duó az ASUS ROG SCAR III és a Hero III. Előbbi metálszürke házat kapott, utóbbi pedig éjfekete házban lapul. Ami közös bennük, hogy mindkettő megkapta az új Keystone funkciót. Ez egy speciális kulcsot takar, amely az ennek dedikált (és egész mutatósan kialakított) oldalsó porthoz csatlakozik. Ez az NFC-s eszköz fizikai kulcsként viselkedik: dokkolásával átalakítható a rendszer megvilágítása és egyéb beállításai az Armoury Crate profilok alapján, valamint hozzáférést biztosít egy titkos árnyékmeghajtóhoz, amely elrejti és titkosítja a fontos fájlokat. Hogy ez mennyire szükségszerű technológia, azt majd az idő eldönti, mindenesetre érdekes koncepció.
A villámgyors reakcióidő viszont biztosan létszükséglet minden e-sportoló számára. Mind a SCAR III, mind a Hero III 15,6 hüvelykes változata Full HD kijelzővel érkezik, 144 vagy 240 Hz-es, 3 ms válaszidejű panellal, míg a 17,3 colos modell Full HD képernyője 144 Hz-es frissítést biztosít. Ennek meghajtásához persze megfelelő vasra is szükség van. Processzorból és videokártyából itt is elég széles palettáról lehet válogatni. Akár Intel Core i9-9880H procit is választhatunk, de elérhető lesz a szerényebb Intel Core i5-9300H is. VGA-ból pedig az NVIDIA GeForce GTX 1660Ti-től az RTX 2070-ig terjed a skála. Nem maradtak ki persze az Aura Sync RGB-effektek sem, még a fedélen lévő logo is világít, és a gép alján is három oldalon fut fénycsík.
A SCAR III G531 GW június végén érkezik, az alapmodell 679 990 forintba kerül majd. A Hero III áráról még nincs információ, de az is ugyanekkor kerül a boltokba.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait
ASUS ROG Mothership

Az igazi nagyágyút pedig a végére tartogattuk. Ezt már csak erős jóindulattal lehet klasszikus laptopként emlegetni, de valójában az ASUS sem feltétlenül használja rá ezt a kifejezést. Az ASUS ROG Mothershipről van szó, amely nemcsak konfigurációjában nő magasan a többiek fölé, de megjelenésében és funkcionalitásában is egészen új dolgokat mutat. Kezdjük ott, hogy a billentyűzet és a kijelző leválasztható egymásról, ami az ASUS elmondása szerint kifejezetten a játékosok kérése volt. Sokan ugyanis arra panaszkodtak, hogy a hagyományos laptopokon gyakran nem kényelmes a billentyűzet és a képernyő elhelyezkedése egymáshoz képest. Ez a gond itt nem áll fent, ugyanis a kettőt úgy pakoljuk az asztalon, ahogy nekünk tetszik.
És mi lapul odabent? Nos, az ASUS itt sem bízott semmit a véletlenre, így a legújabb Intel Core i9-9980H processzoré a megtisztelő feladat, hogy elvigye a hátán a számításokat. Ehhez már 64 GB 2666 MHz-es DDR4 RAM memória dukál, valamint a grafikai számításokat is a legjobbra bízzák: egy NVIDIA GeForce RTX 2080-ra. Ezek kétféle kijelzőt hajthatnak meg. Választhatunk egy 144 Hz-es FullHD panelt, de ha nem a sebesség, hanem a felbontás a fontos, akkor elérhető a 60 Hz-es 4K-s verzió is. Mindkettő természetesen 17,3 hüvelykes méretben.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait
És ami az ASUS ROG Mothership belsejében van

De a Mothership kialakítása más tekintetben sem hagyományos: a masina a kijelző alatt van, így állítva még jobb hűtési paraméterekkel rendelkezik a gép. A CPU-t 14, a GPU-t pedig 10 fokkal sikerült jobban hűteniük a tervezőknek ezzel a megoldással. A négy, összesen 4 W teljesítményt biztosító hangszórók is felénk néznek, a képernyő alatti részre építették be azokat.
A Mothership árán mindennek fényében valószínűleg senki se fog meglepődni: 2 049 990 Ft-ért lesz megvásárolható.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait
A sajtótájékoztató előtt pedig egy kis városnézésre is volt lehetőség

Az ASUS tehát elég komoly portfólióval költözött ki a Boszporusz partjára, ahol a sajtó nemcsak megnézhette, de meg is tapogathatta, ki is próbálhatta az új készülékeket. A készülékek közül néhány már most is elérhető, de a többség csak a következő hónapokban landolhat a boltok polcain. Az árcédulákat egyelőre homály fedi, de vélhetően a legolcsóbb változatoknál is azért elég mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni.
(Mj.: A cikk megjelenését követően megkaptuk a legtöbb árat, így azokkal frissült a fenti szöveg.)

A sajtóbemutatón való részvételi lehetőséget ezúton is köszönjük az ASUS hazai képviseletének.

Isztambulban mutatta be az ASUS aktuális gamer notebookjait

hozzászólások (6)

GeryG
GeryG 2019.04.30. 11:48
A prociváltás szándékos volt, a CES-en bejelentett változat után jelent meg az új proci, amire gyorsan át is váltottak. ;)
Sityi
Sityi 2019.04.30. 12:36
Kipróbálni ki lehetett a gépeket?
Lacko
Lacko 2019.04.30. 12:41
Assasins Creed Revelation volt? ;)
GeryG
GeryG 2019.04.30. 12:44
Igen, ki lehetett. Hol Overwatch, hol CoD:Bo4, máshol BF5 futott rajtuk. Meg valahol olyan, amit nem tudtam képről beazonosítani. :D

Ami tapasztalat volt kb az összes "klasszikus" laptopnál, hogy a beharangozott hűtéshez képest forró volt a kaszni eléggé. De már nem a billentyűzet alatt vagy a tapipad környékén, hanem a monitor alatti sávban.
gregmerch
gregmerch 2019.04.30. 12:59
Na pont ezért érdekelnek a tényleges tesztek, nem a hájp. A mostani csúcs gépek, mint pl. a Zephyrus S GX531GX, amit Sityivel teszteltünk is durván odavágnak sok asztali masinának is, de azoknál is a hűtés a szűk keresztmetszet, meg a processzor a benchmarkok szerint. Ahol a hűtés nem csak "menetszél", hanem rendes venti (pl. G703GX), ott baromi hangos a masina, cserébe time spyban 10.300 pont körül hoz stabilan, ami nagyon becsületére válik egy erősebb asztali masinának is. A Zephyrusok is 7500-8400 pontok között hoznak, míg a Scar II az GPU függvényében 5600-7200 pont körül. Time Spyban, ami a jelenlegi #1 gamer benchmark program. In game is nagyon szépen muzsikálnak, de messze nem használják ki a 144Hz-es monitort (ahogy írtam, a hűtés és a processzor miatt). Ezen nem tudom, hogy tudtak változtatni, de kíváncsian várom!
ajánlott olvasnivaló