Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

ASUS ROG Mothership - gamer notebook, másképpen

ASUS ROG Mothership - gamer notebook, másképpen

GeForce RTX 2080-ra és Intel Core i9-re épül az új hordozható erőmű.

2019.01.09. 14:08 | szerző: Dino | kategória: Hardver

A CES egyik különlegessége az ASUS legújabb gamer notebookja, a GZ700 típusjelű ROG Mothership, amely sok tekintetben szakít a laptopoknál megszokott konvenciókkal. Kezdjük ott, hogy a masina lényegi része nem a billentyűzet, hanem a kijelző alá került. A képernyőt tartalmazó részt állítva kell az asztalra rakni, majd a támasztékot kihajtva marad ott a megfelelő szögben - miközben a billentyűzetet innen hajthatjuk le, és egy mozdulattal le is kapcsolhatjuk róla. A klaviatúra stabil, 2,4 GHz-es rádiós kapcsolaton kommunikál a géppel, és használhatjuk akár a kihajtás utáni alakjában, de félbe is hajthatjuk, így magasabb lesz. A gombjai membránosak, a touchpad pedig nem a megszokott helyen kapott helyet, hanem a numerikus billentyűk helyén - de másodlagos funkciónak használható ez a terület számgombokként is.

A kialakításnak azonban gyakorlati jelentősége is van: a mérnökök ugyanis azt vették észre, hogy sokkal jobb hűtése van egy notebooknak, ha függőlegesbe állítjuk, így egy ilyen formájú gépbe bátran rakhatnak erősebb videokártyát is például. A CES-en bemutatott modellben egy 4,8 GHz-re túlpörgetett Intel Core i9-8950H processzor található, egy NVIDIA GeForce RTX 2080 GPU társaságában (8 GB GDDR6 videomemóriával), melléjük pedig legfeljebb 64 GB DDR4 RAM fér. A gépbe három NVMe SSD helyezhető, amelyeket RAID 0-ban is használhatunk a még gyorsabb működés érdekében. A 17,3 hüvelykes kijelző Full HD felbontású, 144 Hz-en üzemelve, 3 ms válaszidővel, G-Sync támogatással. Wifiből 802.11ax szabványút találunk benne (2400 Mbps maximális sebességgel), Ethernetből pedig 2,5G-set.

Az ASUS ROG Mothership nem egy könnyű eset, 4,7 kg-ot nyom a "kicsike", de nem is az ultrabook kategóriában indul. Inkább hasonlítható talán egy All-in-One PC-hez, azonban azoknál jóval mobilabb kialakítással, rugalmas felhasználási lehetőségekkel. Áramellátásáról két 280 W-os tápegység gondoskodik. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló