Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dragon Ball Z: Kakarot

Dragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcos

Akció-RPG a népszerű anime-sorozatból.

2020.01.31. 23:34 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

2020 első negyedéve bődületes az anime témájú videojátékok terén. A legnépszerűbb sorozatok egymásnak adják a kilincset egészen tavaszig, a sort pedig hazánkban talán a legismertebb és legjobban szeretett Dragon Ball kezdi. Ezt a sorozatot nem igazán kell bemutatni, hiszen a mai napig a köztudatban van (a Super széria mangája fut, a mozgóképes folytatásra se kell sokat várni). Az eddig a Naruto feldolgozásokat jegyző CyberConnect2 csapat vette kezelésbe Son Goku és barátai életének középső szakaszát. A Dragon Ball Z Kakarot szinte a teljes kánon Z-sorozatot elmeséli.

Dragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcos

A tavaly 30. évébe lépő Dragon Ball a jelen konzolgenerációban elkezdett a nevéhez méltó alkotásokat kitermelni. A XenoVerse 2 és a FighterZ más-más aspektusból közelítette meg a forrást, és tette azt kiváló módon. A mostani játék, a Kakarot inkább a történetre helyezi a hangsúlyt, és a nosztalgiafaktorra gyúr rá. Így az ezredszerre lerágott csont sztorit átélő rajongó akár földöntúli élményben is részesülhet. Nagyon nehéz kérdés viszont, hogy a legelvetemültebb, a Z-t kívülről-belülről ismerő fanek valóban élvezni fogják-e ezt a szegmenst. Nálam a DBZ előkelő helyen áll a shonenek világában, többször láttam a teljes sorozatot, és volt szerencsém szinte az összes játékadaptációhoz. Számomra a storytelling unalmas volt, és a negyedétől átpörgettem a beszélgetéseket és továbbnyomtam az átvezetőket. Így is kerek 40 órámba került a stuff kicsontozása, a fentiekkel pedig nagyjából 10 órát spórolhattam.

A Kakarot képi világa remek, hű az eredetihez. Elsőként Son Gokut fogjuk irányítani külső nézetből, repkedhetünk a felhőjén, és találkozhatunk ismerős figurákkal. Kis részben elveszik a szabadságunkat, ha a történet megkívánja, de az esetek 90%-ában miénk a világ, ami a haladásunkkal egyre jobban kinyílik. Nyitott világot kapunk, de ezt felszabdalták, így töltőképernyő nélkül nem tudjuk beutazni a vidéket. A területek autentikusak, a városokban az ismert Capsula házak tornyosulnak, a természetben pedig találhatunk dinókat és m's állatokat. A levegőben utazva megtámadhatnak ellenséges egységek, de a harcokat ki lehet kerülni. Akár a víz alatt is ténykedhetünk, amíg a tüdőnk engedi.

Dragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcos

Nagyon tetszett, hogy „volt pénz lóvéra”, ami általában nem mondható el a hasonszőrű feldolgozásoknál. Rengeteg zene csendül fel, ami nem a Kakarothoz lett komponálva, hanem teljesen eredeti Dragon Ball Z anime muzsika. A betétdalok és egyéb taktusok mind adnak egy hatalmas pluszt, igazi hangulatbomba, és jól is használták ezeket. Az amerikai tracklist nincs köztük, viszont aki angolul szereti, az a szinkront átállíthatja japánról. Sajnos mindkét oldalon ment el szeretett szinkronszínész, a csere pedig fájóan szomorú lehet a rajongói füleknek. Rengeteg sort szinkronizáltak, sokszor átvezető film formájában elevenedik meg egy-egy jelenet, máskor csak a figurákra jellemző hangeffektek kísérik a szöveget.

Gokun kívül irányítani fogjuk még a fiát, főbb riválisait (Piccolo, Vegeta), és a jövőbeli harcost, Trunksot is. A nagyobb történetívek között szabadon váltogathatunk köztük és a támogató harcosok között (egy tucat Z harcos választható supportként), így háromtagú csapatként garázdálkodhatunk. Támadásaikat testreszabhatjuk, és tanulhatunk újakat, erősíthetjük a meglévőket. A Kakarot második felétől pedig beválthatunk az ismert Super formákba.

Dragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcos

A csaták egyszerűek, az irányítás hamar kézre áll, a szabadon repülést kell szokni csupán. Rengeteget fogunk bunyózni és lövöldözni, nehézségi szint nincs, a mesterséges értelem sajnos nagyon butuska. Hatalmas könnyítés, hogy bármilyen technikát használ a támadónk, azt előtte picivel ki is írja a gép, így a lassú reakcióidővel bíró gamerek is könnyen kitérhetnek, majd válaszcsapást mérhetnek a védtelen rosszarcúra. Igazából van az egész annyira élvezetes és autentikus, hogy a klasszikus lövések olcsó ismételgetésétől se érezzük magunkat rosszul. Olyan szépen rászaladnak a genki damara, hogy jó nézni, ahogy pörögnek a számok a sebzéstől.

A sorozatra jellemzően itt is elgurul a gyógyszer az erőviszonyok terén, és a kezdeti párezres életerőpontunk később többmilliósra duzzad, ahogy lépjük a szinteket. Szintlépés pedig szinte minden nagyobb csata után jár, a mellékesek pedig garantáltan léptetnek egyet. Marha sokat számít, mert hatalmas különbség van sebzésben és hitpontokban: egy nálunk 5-tel nagyobb szintű mezei cserkészt jóval tovább fogunk ütni, cserébe lehet, hogy pár lövésből és kombóból megfektet. Ha éppen nem harcolunk, akkor gyűjthetünk ezerféle nyersanyagot a természetből. Horgászhatunk egy egyszerű minijáték keretein belül, főzhetünk ételt tábortüzeknél, vagy otthon profi menüsort is kérhetünk az asszonytól.

Dragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcos

A fő- és mellékküldetések után érméket kapunk, amelyeken egy-egy szereplő képe díszeleg. Ezeket a community board felületén berakosgathatjuk, értékeiknek megfelelően bónuszokhoz jutunk (kedvezmény a boltokba, több életerő, tapasztalati pont stb.). Az egymáshoz kapcsolódó figurák további pontokat érnek, így lehet bíbelődni velük, valamint ajándékokkal boostolni az értékeiket. Később a laborban építhetünk kocsit, robotot, kihívásokat küzdhetünk le újabb képességek reményében. Gépcsodáinkkal aztán versenyezhetünk is, de ezt a részt engedjük el inkább. A sárkánygömbök megszerzése után pedig kívánhatunk magunknak, például egy régi ellenséget támaszthatunk fel és küzdhetünk meg vele újra. A játék háromnegyedénél már minden tevékenység elérhető lesz, némely opcióhoz addig nem férhetünk hozzá.

Ami nekem nem tetszett, az a tényleges tartalom. A mellékküldetések végtelenül unalmasak, a tevékenységek is ismétlődőek. Van nekem erre egy kifejezésem, miszerint ez mind kamu content, ami kitolja a játékidőt. Egyedül a gyűjthető emlékkártyáknál érzékenyültem el pár másodpercre, illetve a lexikon az, amit nagyon szépen összeállítottak. A valódi játékelemek a harcon kívül így véleményem szerint nem sokat érnek, illetve inkább úgy fogalmazok, hogy ezt a játékot 15 éve kellett volna elkészíteni, és akkor nem sírnék.

Dragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcos

A Kakarot egy nagyon szép iparosmunka, amely szépen feldolgozza (az unalomig ismert) Dragon Ball Z történetét. Az új belépők fognak a legjobban járni a játék beszerzésével. A rajongók már úgyis lecsaptak rá, a többit pedig az idő majd eldönti. ■

értékelés

Dragon Ball Z: Kakarot

Dragon Ball Z: Kakarot
Pozitívumok
  • Eredeti zenei betétek és erős fanservice
  • Egyszerű, de szórakoztató, látványos harcok
Negatívumok
  • Érdektelen melléktevékenységek, a sztorin kívül maximum az összecsapásokban lelhetjük valódi örömünket
  • A történet ezredszerre elmesélve a szép tálalás mellett unalmas lehet

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Dragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcosDragon Ball Z Kakarot teszt – Egy megkésett csillagharcos
Dragon Ball Z: Kakarot
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Dragon Ball Z: Kakarot

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló