Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

DualShock 4 Back Button Attachment teszt – Két gomb és más semmi?

A Sony kicsit furán időzítve dobott piacra egy érdekesnek tűnő kiegészítőt az immár közel hétéves DualShock 4-hez.

2020.04.08. 07:35 | szerző: GeryG | Kütyü+hardver

Néhány évvel ezelőtt a Microsoft nagyot fogott azzal, hogy hallgatott a rajongókra – ez ebben a szakmában egyébként is mindig hasznos tud lenni. Amellett, hogy piacra dobták az Xbox One Elite kiadást, alaposan újragondolták a nem hibátlan, de összességében piszok népszerű Xbox-kontrollert is. Ennek elit változatán nemcsak a D-padet cserélték le, de az aljára is került néhány extra billentyű. Az újdonság szép sikert ért el, az első számú rivális Sony mégsem lépett semmi hasonlót sem akkor, sem később. Igaz, ami igaz, a DualShock 4-re nem sok panasz volt 2013-as premierje óta, legfeljebb az üzemidejét lehet komolyan kritizálni. A Sony és a Microsoft is már szinte minden idegszálával a következő konzolgenerációra koncentrál, mégis a Sony most látta elérkezettnek az időt, hogy némileg pótolja a hiányt. Ezért nemrégiben piacra dobta a DualShock 4 új kiegészítőjét, a Back Button Attachmentet (ezt mostantól az egyszerűség kedvéért nevezzük BBA-nak).

A BBA tulajdonképpen egy felpattintható kis kiegészítő, amely egy középső kerek, pici képernyőből és két abból kiinduló oldalsó gombból áll. Létének célja csupán annyi, hogy két extra programozható gombbal ruházza fel a DualShock 4-et. A dobozból való előhalászás után szerencsére nincs semmi különösebb dolgunk, ha életre akarjuk kelteni. Egyszerűen csak fel kell csatlakoztatni a kontroller aljára, majd gyorsan beprogramozni, hogy a két alsó gomb minek feleljen meg, és már mehet is a játék. Igen ám, de már a felcsatlakoztatás sem megy olyan könnyedén, mint gondolnánk. Bizony, elsőre az ember picit bizonytalanul fog ügyetlenkedni, mivel fél, hogy esetleg letöri a kiegészítő két csatlakozóját. A BBA ugyanis a kontroller felénk néző két portját használja. Ez azt is jelentené, hogy a fülhallgató-kimenetet elveszítjük, de szerencsére nem ez a helyzet, mert a kiegészítőn találunk helyette másikat.

DualShock 4 Back Button Attachment teszt – Két gomb és más semmi?

Ha némi ügyetlenkedés után sikerül végre tényleg a helyére illeszteni a kütyüt, az első, ami feltűnhet, hogy hirtelen milyen nehézzé is vált tőle a kontrollerünk. Ez hosszú távon nem biztos, hogy nem fog a kényelem rovására menni, mert hamarabb elfárad a kezünk. A második pedig, az, hogy mennyire tökéletesen illeszkedik a két extra gomb a kontroller hasához. Eleinte szokni kell, sokat fogjuk simogatni és taperolni, mire megbarátkozunk velük, de onnantól olyan érzésünk lesz, mintha mindig is ott lettek volna. A középső kerek kijelző egyben egy gomb is, amit nyomva tartva életre kelthetjük a BBA-t. Egy egyszerű menüt kapunk, amelyben kiválaszthatjuk, hogy a két oldalsó extra billentyű minek feleljen meg. Sajnos itt mindjárt ki is ütközik az egész koncepció legnagyobb hiányossága: makrókról vagy extra funkciókról ne is álmodjunk. A két új gombbal pusztán a kontroller alap gombjai közül duplázhatunk meg kettőt, vagyis egy előre megadott listából választhatjuk ki, hogy melyiknek feleljen meg. Ez elsőre feleslegesnek tűnhet, ugyanakkor van gyakorlati haszna, nem is kevés. Sok játékban például a D-padre pakolnak fontos kiegészítő parancsokat (inventory, eszközhasználat, képességváltás stb.). Ahhoz, hogy ezeket elérjük, hüvelykujjunkat le kell vennünk a bal analóg karról, ami ugyebár leggyakrabban a mozgásért felelős. Ez egy kiélezett harci helyzetben bizony nem szerencsés. És itt jön a képbe a BBA: a D-pad két billentyűjét beállíthatjuk alulra, és máris úgy navigálhatunk köztük, hogy közben az analóg karokról sem kell levenni az ujjunkat.

Ugyanakkor tény, hogy hiányzik annak a lehetősége, hogy előre megadott parancssorokat rendeljünk hozzá az extra billentyűkhöz. Más kérdés viszont, hogy mondjuk egy verekedős játékban ez tisztességtelen előnyt jelentene azokkal szemben, akiknek nincs ilyen kiegészítőjük.

Cikkajánló
Bemutatkozott a PlayStation 5 DualSense kontrollere
Megújult gamepaddel érkezik a Sony új konzolja.
» Olvasd el!

Megéri-e beruházni a Back Button Attachmentbe? Nehéz erre egyértelmű választ adni. Ha szigorúan azt nézzük, hogy mindössze két már létező billentyű funkcióját költöztethetjük le alulra, de cserébe semmi másra nem használható, akkor azt mondanám, hogy nem éri meg. Főleg nem 10-15 ezer forintért, amennyiért általában vesztegetik a hazai kereskedők (feltéve, hogy egyáltalán kapni lehet, mert ez sem jellemző most mindenhol). Ha viszont azt nézzük, hogy ezzel jelentősen megkönnyíthetjük bizonyos játékokban az irányítást és ezzel a játékosi életünket, akkor már sokkal hasznosabbnak tűnik a kütyü. ■

A tesztpéldányt a Sony Interactive Entertainment Europe biztosította.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló