Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Sony

Bemutatkozott a PlayStation 5 DualSense kontrollere

Bemutatkozott a PlayStation 5 DualSense kontrollere

Megújult gamepaddel érkezik a Sony új konzolja.

2020.04.07. 23:07 | szerző: Dino | kategória: Konzol - Sony

A PlayStation 4 2013-as megjelenésekor a Sony sok pozitív visszajelzést kapott a DualShock 4-es kontroller kapcsán, így a tervezők igencsak sokat gondolkodtak, hogy tudják-e ezt a gamepadet überelni a következő konzolhoz. Mostanra került véglegesítésre a megújult vezérlő, amelyet már elkezdtek kiküldeni a fejlesztőknek, hogy beépíthessék az új lehetőségeket játékaikba.

A DualSense nevet viselő új kontrollernél az első, ami feltűnik, az a teljesen újszerű design. A Sony az alap gamepadek esetében eddig mindig egyszínű - az első szériáknál jellemzően fekete - külsővel operált, azonban ezzel most szakítottak, és egy fekete-fehér színvilágú vezérlőt készítettek, amelyen a fénycsík a touchpad tetejéről a két oldalára került. A kialakítással sokat kísérleteztek, hogy mindenféle kézmérethez kényelmes legyen a kontroller, és igyekeztek könnyebbé is tenni a cuccot. Mindemellett pedig az akku üzemidejét is növelték.

A fejlesztői visszajelzések alapján fontos szempont lett a minél magasabb szintű immerzió, ehhez pedig ún. haptikus visszajelzést biztosítanak, amivel például jobban vissza tudják adni azt az érzést, amikor egy saras úton haladunk autónkkal. Az R2 és L2 ravaszgombok adaptívak lettek, azaz szabályozható a programból, hogy milyen erősséggel kell lenyomni azokat. Ezzel például egy íj visszahúzásához szükséges erőt tudják érzékeltetni.

Bemutatkozott a PlayStation 5 DualSense kontrollere

A Share gomb megszűnik, de nem kell félni, a funkcióit valamilyen formában átveszi az új Create gomb. Erről azonban majd később árulják el, pontosan hogyan is fog működni. Mikrofont is építenek a DualSense-be, így ha játék közben élőszóban is kommunikálni szeretnénk, nem kell rögtön headset után nyúlni - de persze hosszabb játék esetén azért egy megfelelő füles ad jobb eredményt. ■

hozzászólások (10)

Peace
Peace 2020.04.08. 09:18
Most még jó áron. ;-) Amikor már leadható lesz az előrendelés az újra fix áron, akkor már bukta.
Gobiakos
Gobiakos 2020.04.08. 09:32
Mindenképpen átfedéssel adom majd el. Nem szeretnék játékgép nélkül maradni. Ezt persze én is tudom, hogy az áresést fog eredményezni, de megpróbálom majd abból kihozni a legjobbat.
Peace
Peace 2020.04.08. 09:34
Meglátjuk mit hoz a jövő. ;-) Én is kíváncsi vagyok már nagyon a masinára. Az 1 órás hardware beszámoló lenyűgöző volt és felcsigázott. Már csak játékok kellenek. Év vége felé remélhetőleg már sokkal okosabbak leszünk!
Raistlin666
Raistlin666 2020.04.08. 14:30
Én becélzom a 2021-es Black Friday akciót! Akkorra legyen Killzone/Uncharted minimum bejelentve!:-O:-P
nyomi
nyomi 2020.04.08. 16:34
én nem nagyon kapkodnék a vétellel. az első szériás darabok általában gyakrabban is hibásodnak meg, láttam ilyet a ps4 esetében. én is várok az első komolyabb címig. ps4-et cirka másfél évvel a megjelenés után vettem, sztem most sem lesz nagyon másként. persze ha valakinél nagyon betalálnak egy induló címmel akkor annak instant buy
ajánlott olvasnivaló