Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Maid of Sker

Maid of Sker teszt – Bújócska a szállodában

A horror műfaját ez a játék sem fogja megreformálni, de kétségtelenül az utóbbi idők jobb próbálkozásai közé sorolandó.

2020.08.17. 23:55 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Én a magam részéről továbbra is kiemelten kedvelem a klasszikus horror-kalandjátékokat. Ahol az első perctől az utolsóig ugyanaz a baljós hangulat leng körül, ahol sosem tudhatom, miféle rémség leselkedik rám a homályban. Ahol az előrejutáshoz minden zugot át kell kutatnom, hogy a fejtörőket meg tudjam oldani. És persze ahol mindezt egy kellően izgalmas, lebilincselő és csavaros sztori elmesélésére használják fel a készítők. Sajnos az utóbbi időben egy kezemen meg tudom számolni hány olyan horror-kalandjáték készült, amely minőségben megütötte a mércét. Pedig a mennyiséggel aztán tényleg nincs baj, lényegében hetente érkeznek az újabb és újabb alkotások. Legutóbb a nagyon ígéretesnek tűnő, de végül alig középszerű Those Who Remainhez volt (bal)szerencsém. Most viszont egy annál jóval összeszedettebb kalandban volt részem Sker szigetén.

Maid of Sker teszt – Bújócska a szállodában

A Maid of Sker a klasszikus horror zsáner mintapéldánya. A fejlesztők már a sztorit sem a WC-n ülve dobták össze, annak alapja ugyanis egy több évszázados angol legenda. Eszerint egy bizonyos Elizabeth Williams beleszeretett egy nála társadalmi rangban jóval alacsonyabban álló férfiba. Igen ám, csakhogy akkoriban az ilyesmit nagyon nem nézték jó szemmel, ezért a lány apja sem hagyta jóvá a frigyet. Ehelyett inkább egy általa kiválasztott, nemesi ranggal rendelkező, és így társadalmi rangban is hozzájuk sokkal közelebb álló férfihoz kényszerítette lányát. Természetesen az ilyen kikényszerített házasságok a legritkább esetben sülnek el jól, így most sem. Elizabeth nem szerette férjét, amivel magára haragította az apját, aki ezért úgy döntött, amíg a lánya nem tér jobb belátásra, bezárja a szobájába. Sajnos azonban Elizabeth nem tért jobb belátásra, és végül a szobába zárva halálba sírta magát. Hogy aztán a szelleme ott kísért-e a házban, arról már nem szól a fáma, de általában az ilyen sztoriknak ilyesmi vége szokott lenni.

Nos, a Wales Interactive csapata ezt a legendát vette alapul, amikor megírta a Maid of Sker történetét. Munkájukat egyébként nem kisebb tehetségek segítették, mint a SOMA írói. És valóban, a játék története nem sikerült rosszul, sőt. A kezdetben csak lassan csordogáló események viszonylag hamar felgyorsulnak, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy a kezdeti kissé unott barangolásból hirtelen reszkető menekülésbe és bújócskába vált a játék.
Az 1800-as évek végén játszódó sztori főhőse azért utazik a Sker szigetén álló ódon kastélyhotelbe, mert aggasztó levelet kap az ott dolgozó kedvesétől. Megérkezés után egy kis kerülővel lehet csak eljutni a szállodához, hogy ott aztán hamar ráébredjünk, valami tényleg nincs rendben a környéken. Sehol egy árva lélek, mindenfelé elhagyott épületek, üresen álló postakocsik és hanyagul eldobált bőröndök, tárgyak hevernek. Mintha mindenkinek piszok gyorsan kellett volna lelépnie a környékről. A szállodában csak még rosszabb a helyzet. Végül egy telefonhívásból derül ki, hogy kedvesünk valahol az egyik padlásszobában rejtőzött el, ugyanis a szálloda összes lakója – vendégek és személyzet egyaránt – hirtelen nagyon furcsán kezdett viselkedni, és vadászni kezdtek rá (és mindenki másra).

Maid of Sker teszt – Bújócska a szállodában

A Maid of Sker ügyes egyvelege a klasszikus horror-kalandjátékoknak és a manapság jóval divatosabb túlélőjátékoknak. Időnk jelentős részében a szállodát és annak környezetét fogjuk járni, nyomok után kutatunk, és megpróbáljuk összerakni a képet, hogy mégis mi folyik az épület falai közt. Aztán idővel mi is találkozunk a kedvesünk által említett fura emberekkel. Az arcuk teljesen be van bugyolálva, mint egy múmiának, nem is látnak, csak hallanak. Ha viszont meghallanak, akkor esélyünk se nagyon van elfutni előlük. Éppen ezért a játékmenet egyik alappillére a lopakodás és a csendben maradás. Karakterünk képes egy időre visszafojtani a lélegzetét, de időnként a másik végletbe is átesik: a portól vagy füsttől könnyen köhögőrohamot kaphat, ami ugye ebben az esetben nem túl előnyös. Szerencsére van ellenszer a settenkedő alakok ellen: mivel az egész sztori az éneklés és zene köré épül (ennél jobban nem mennék bele, mert az már spoilerezés lenne), így idővel találunk egy hangkeltő szerkezetet, amellyel távol tudjuk tartani magunktól az ellent.

A Maid of Sker sem lett tökéletes játék. A grafika összességében teljesen rendben van, de azért elég statikus hatást tud kelteni, sok a láthatatlan fal és a hasonló, ma már amatőrnek számító korlátozó megoldás. A hanghatásokra ugyanakkor nagyon odafigyeltek a készítők, mivel ez az egyik alappillére a játéknak, és e téren nem is vall kudarcot. A folyamatos neszezés körülöttünk, a hátunk mögött vagy a fejünk felett felsejlő léptek zaja, a kaparászás és közben a hátborzongató muzsika remek egyveleget alkot. Az irányítást kicsit talán szokni kell, pedig alapvetően teljesen sablonos. Ami viszont egészen örömteli, hogy kapunk magyar feliratot is, vagyis ezúttal nem csak az angolosok élvezhetik teljes egészében a történet minden apró morzsáját. Más kérdés, hogy a fordítás néhol egy kissé nyers és nem túl irodalmi, de ne legyünk telhetetlenek.

Maid of Sker teszt – Bújócska a szállodában

Nem, a Maid of Sker sem fogja sem megreformálni, sem a szélesebb közönség számára még vonzóbbá tenni a horror-kalandjátékok műfaját. Ugyanakkor kétségtelenül az utóbbi ínséges idők jobban sikerült alkotásai közé tartozik. A műfaj szerelmeseinek mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, mert a sztori és a hangulat elég jó. Sosem lesz a műfaj királya, de tisztes iparosmunka, amelyen érződik itt-ott a fejlesztők lelkesedése és akarása, hogy valami egyedit is belecsempésszenek. Ha ez a játékmenet terén nem is jött össze nekik, azért a történetben talán igen. ■

értékelés

Maid of Sker

Maid of Sker
Pozitívumok
  • Jellegzetes ódon hangulat
  • Magyar feliratok
  • Érdekes történet
Negatívumok
  • A fordítás néhol elég nyers
  • Az eleinte lassan csordogáló játékmenet könnyen elveheti a játékosok kedvét a folytatástól
  • Olykor elég olcsó ijesztgetések

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Maid of Sker teszt – Bújócska a szállodábanMaid of Sker teszt – Bújócska a szállodábanMaid of Sker teszt – Bújócska a szállodábanMaid of Sker teszt – Bújócska a szállodábanMaid of Sker teszt – Bújócska a szállodábanMaid of Sker teszt – Bújócska a szállodában
Maid of Sker
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Maid of Sker

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló