25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Wingspan teszt – Ilyen egy remek társasjáték méltó digitális átirata

Az utóbbi évek egyik legjobb táblás játékának Switch átirata járt nálunk.

Írta: gregmerch 1 hozzászólás

Aki ismer személyesen, az tudja, hogy a videojátékok mellett egy másik nagy szenvedélyem a táblás társasjátékokhoz köthető. Bő másfél évtizeddel ezelőtt kezdtük gyűjteni őket párommal, és azóta jó háromszáz dobozra rúg a kollekciónk. Szerencsére az elmúlt esztendők során a hazai kínálat jelentősen kibővült, és ez az anno még kifejezetten szűk közönséget vonzó szegmens egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak itthon is.

Wingspan teszt – Ilyen egy remek társasjáték méltó digitális átirata

Mint ahogy mindennek, ennek az iparágnak is megvannak a maga sztárjai és a köréjük épülő show, no meg hype is pont ugyanúgy működik, mint máshol. Itt is léteznek azok a nagy nevek – szerzők, kiadók –, akiknek a puszta említésével el lehet adni egy-egy terméket, itt is rendeznek évente az E3-hoz vagy a gamescomhoz hasonló nemzetközi rendezvényeket, és a társasjátékoknak is megvannak a maguk rangos díjai, illetve egyéb elismerései. Mesélhetnék még sokat a különféle játékfajtákról, a különböző műfajokról vagy a számos crossoverről más szegmensekkel (könyvekkel, filmekkel, videojátékokkal), de azt hiszem, ennyi bevezető elég lesz mai tesztem alanyához, ami az utóbbi évek egyik legsikeresebb, legigényesebb, legszórakoztatóbb táblás társasjátékának Nintendo Switch verziója. A Wingspan (hazánkban Fesztáv címen adták ki) szerzője Elizabeth Hargrave, aki új névnek számít a designerek között, de sikerült egyből bekerülnie a legnagyobbak közé ezzel a játékkal. Alkotása számos komoly díjat zsebelt be 2019-ben, és eddig két kiegészítője (mert bizony azok is ugyanúgy léteznek itt, mint a videojátékoknál a DLC-k) született, immár pedig a PC és a Switch tulajok digitális formában is játszhatják azt a Monster Couch csapatának hála.

A nem csekély ornitológiai lexikális tudásra épülő játékot 2-5 játékos játszhatja. Célunk, hogy madarakat vonzzunk a magunk rezervátumába, amit fészkelőhely és élelem biztosításával tudunk elérni az egyes fajok számára megfelelő élőhelyeken. Ezt négy kör számos fordulója során tehetjük meg, és mint minden valamire való társasjátékban, itt is többféle taktikával győzhetünk, amelybe a különféle célok teljesítése is beletartozik a madárfajok begyűjtése mellett. Ez egy hosszabb tanulást igénylő, közepes nehézségű alkotás, amely tipikusan azok közé tartozik, amelyeket, ha megtanultunk, utána már menni fognak, és remekül szórakozunk velük, de az első pár kör igen döcögős lesz. Szerencsére a programban hosszas és alapos oktatómód kapott helyet, amelyet akárhányszor végigtolhatunk, ha nehézségünk támad. Az egyes elemekre külön-külön koncentráló oktatórészeket hiányoltam a programból, de így sem lehet panaszunk a tutorialra. Az más kérdés, hogy igen sok információt kell megjegyezzünk belőle, így erősen ajánlom az online is elérhető játékszabályok vagy oktatóvideók megtekintését a könnyebbség végett.

Wingspan teszt – Ilyen egy remek társasjáték méltó digitális átirata

A Wingspan programba százhetven észak-amerikai madárfaj került, amelyekről komplett leírást is kapunk, és azokat nézegethetjük kedvünkre a már legalább egyszer bezsebelt fajokat tartalmazó menüpont alatt.

A játékmechanizmus kártyákra, és személyenként különálló, saját játéktérre, no meg számos egyéb mütyürre épít a valóságban, amit a digitális verzió is lekövet. Mindenkinek van saját színe, kicsit más hátterű játéktere, és megvannak az útjelző kövek meg egyebek is az asztali verzióból. Menet közben ki-ki megnézheti, hogy állnak ellenfelei, kiírathatja bármiről, hogy az mit is takar vagy mutat, és mindent megtehet, amire egy valós asztali parti során is lehetősége lenne. A madarak az egyes kártyákon animáltak, így mozognak, de minden más statikus, amire a stílus ismeretében egyáltalán nem lehet panaszunk.

Wingspan teszt – Ilyen egy remek társasjáték méltó digitális átirata

A maximum öt élő, avagy darabonként beállítható keménységű virtuális játékossal vívott offline kanapépartik mellett remek online módok is bekerültek a játékba, amelyek így, karantén idején különösen jó szolgálatot tudnak tenni. Akad köztük gyors, ötperces köridejű játék, vagy lassú, megfontolt, maximum egynapos időkorlátú mód is. No meg olyan is, amikor mi magunk határozzuk meg, mi hogy legyen. Ez amúgy az offline játékok során is így van, ahol szintén számos paramétert mi állíthatunk be kezdéskor, de választhatjuk a random beállítási módot is. A játék külcsíne a szakmai körökben sokat dicsért táblás verzióét idézi, amelyet kellemes madárcsicsergés és zene kísér, így az ember kicsit tényleg egy napfényes madárrezervátumban érzi magát.

Az asztali társasjátékos berkekben nagy sikert aratott Wingspan remekül sikerült átiratát mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a jó táblás játékokat, de vagy nincs éppen kivel játszania, vagy nem tudja előkapni azt a szekrényből, esetleg távoli ismerőseivel, szeretteivel tolna egy kellemes partit. Én pedig a magam részéről nyugodt mosollyal az arcomon dőlve hátra nyugtázom, hogy számomra két igen kedves terület találkozott igen szerencsés módon össze ebben a valóban remekül sikerült szösszenetben.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Remek átirata egy nagy sikerű, kiváló táblás játéknak
  • Jó offline és online játékmódok
  • Nagy lexikális tudást tartalmaz, így okulhatunk is belőle
  • Akár távoli barátainkkal vagy szeretteinkkel is társasozhatunk virtuálisan a pandémia idején
Negatívumok
  • Az oktatómód egyben van, nem lehet részletenként újrajátszani
  • Elsőre nem egyszerű a játék
  • Főleg észak-amerikai madarak kerültek bele

További képek

  • Wingspan
  • Wingspan
  • Wingspan
  • Wingspan
  • Wingspan
  • Wingspan
  • Wingspan

Wingspan

Platform:

Fejlesztő: Monster Couch

Kiadó: Monster Couch, Stonemaier Games

Megjelenés:
2020. szeptember 17. PC
2020. december 29. Switch

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Raistlin666
Raistlin666 [4733]
Miért nincs sűrűbben (mondjuk ez sem az ugye) társasjáték teszt ha már ekkora mániás vagy??? A "play" részbe beleférne a dome-on...

Egyébként engem a játéktól kiráz a hideg, de lehet egyszer majd a lányomnak megveszem ha nagyobb lesz, mert a téma feküdne neki!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)