25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

XPG Primer teszt – Egy gamer egér a középső polcról

Első ránézésre egy olcsó tucategérnek tűnik, de amit tud, azt jól tudja.

Írta: GeryG

XPG Primer teszt – Egy gamer egér a középső polcról

Nemrégiben az ADATA gamer termékcsaládjának, az XPG-nek két tagja járt nálunk. A profiknak is kiváló választást jelentő XPG Summoner billentyűzetről nemrég olvashattatok. De vele együtt egy egér is érkezett, amely egy időre száműzte a fiókba az évek óta nyüstölt Logitech G402-met és annak elsőszámú helyettesét, a Trust GXT 133 Locxet is. Ez idő alatt megfordult a kezeim közt egy-két FPS és akció-szerepjáték, valamint stratégia is. Az XPG Primer pedig mindegyik alatt hibátlanul állta a sarat.

Az XPG Primerről lerí, hogy a játékosoknak tervezték, hiszen az alapvetően mattfekete ház két oldalán egy-egy RGB-csík fut végig. A bal oldalon a csík alatt szintén RGB-világítással virít a Primer felirat, de a világítás a görgő két oldalán is látható. A más gyártóknál jellemző megvilágított logó itt nincs meg, de igazából nem is hiányzik (ahol van, ott úgyis a tenyér eltakarja, szóval legfeljebb akkor mutat valamit, ha épp nem használjuk az egeret). Ami még egy picit dob az egér megjelenésén, az a talp, ezt ugyanis piros műanyaggal oldották meg, ennek közepén csücsül a szenzor, négy sarkában pedig a csúszótalpak. Személyes véleményem szerint ez a színválasztás egyszerre jó és rossz. Jó, mert valamennyire feldobja a dominánsan fekete designt, viszont legalább ennyire rossz is, hogy cserébe egy picit olcsó hatást is kelt. Ami viszont egyértelműen jó megoldás, az az egér két oldalán, az RGB-csíkok alatti területet fedő csúszásálló bevonat, így nem kell attól tartani, hogy játék közben véletlenül kicsusszan a kezünkből az eszköz egy hirtelen mozdulatnál. Mivel az egér aszimmetrikus kialakítású, így a bal oldalon ez hangsúlyosabb lett.

XPG Primer teszt – Egy gamer egér a középső polcról

Ami a belsőt illeti, az XPG Primer lelke egy PixArt PMW3360 optikai szenzor. Ennek felbontása hat lépcsőben skálázódik 400 dpi-től egészen 12 000-ig. A felbontást az egér hátán, a görgő mögött található gombbal lehet váltani, így akár egy kiélezett online meccsen is pár pillanat alatt válthatunk a szuperérzékenyről a villámgyorsra. Ez mondjuk egy mesterlövészpuska használatakor a célzásban jelenthet hatalmas különbséget. A felbontásváltó gomb mögött találjuk egyébként az RGB-világítás módjának váltóját is, ami nem feltétlenül szerencsés választás, ugyanis nem nehéz a kettőt éles helyzetben véletlenül felcserélni... És ha már gombok. Az egér két fő billentyűje alatt Omron kapcsolók lapulnak. Ezek a gyártó állítása szerint 20 millió kattintásig állják a sarat. Ez a szám ma már nem mondható túlzónak, sőt, még kimondottan magasnak sem, hiszen más gyártók ennek akár többszörösét is beígérik olykor. Az egér bal oldalán két további gombot találunk, ezek a szokásos előre-vissza funkciót látják el alapesetben, de az XPG Prime szoftverrel az RGB-világítás mellett makrókat is lehet programozni.

XPG Primer teszt – Egy gamer egér a középső polcról

Gamer egereknél sokaknak kardinális kérdés, hogy az eszköz kábellel vagy anélkül csatlakozik-e a számítógéphez. A többség még ma is inkább a vezetékre esküszik, de azért mára a vezeték nélküli technológiák is eljutottak arra a szintre, hogy nehéz legyen kiszúrni a különbséget. Az XPG Primer viszont USB-kábellel kapcsolódik, amely szövetbevonatot kapott. Ez egyrészt az összegubancolódást is gátolja, másrészt sokkal ízlésesebben mutat. Sok esetben ez a megoldás hátrányként azzal jár, hogy a kábel túl merev és nehéz lesz, ami akár akadályozhatja is az egér használatát. Nos, az XPG Prime esetében nem tapasztaltam ilyesmit. A kábel ugyan valóban merevebb a sima műanyagbevonatúnál, de nem olyan mértékben, hogy az bármennyire is befolyással lett volna az eszköz használatára. Ráadásul, ha valakinek van kábeltartója (nálam ezt a szerepet egy korábban már bemutatott Lioncast MB10 „mouse bungee” tölti be), akkor tovább javíthat a komfortérzeten.

XPG Primer teszt – Egy gamer egér a középső polcról

Az XPG Primer nem a legdrágább és legsokoldalúbb gamer egerek mezőnyében indul, ott nem is állná meg a helyét. Alapvetően, amit tud, azt jól tudja, e téren nem érheti panasz. Tény viszont, hogy egy magára valamit is adó gamer egérnek azért manapság egy-két extra gombra is szokta futni, itt ilyesmiről szó sincs. Cserébe az árazása sem a legfelső polcra illik, nagyjából 12-14 ezer forint környékén már meg lehet találni a boltokban – ha nem is túl sokban.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!