25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #1

Augusztus 13-15. között zajlott le az idei Realms Deep, a régi játékok szerelmesei pedig túlzások nélkül a bőség zavarával küzdhetnek.

Írta: Zoo_Lee

Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #1

A Realms Deep 2020 egyik meglepetés eseménye volt, amely jól mutatta, mennyire nagyra nőtt az eredetileg csak indie szubzsánerként indult, a ‘90-es, kora 2000-es évek játékai előtt tisztelgő „boomer shooter” stílus és rokonai. Mivel a játékok dömpingje azóta is csak egyre nőtt, természetesnek tűnt, hogy idén is sor kerül majd egy Realms Deepre, arra azonban már nem számítottunk, hogy a majdnem ötórás livestream konkrétan egy rövid interjúkkal megfűszerezett, bejelentést bejelentésre halmozó trailerdömping lesz majd, amely során szinte csak ide-oda kapkodhatjuk a fejünket a régi Quake/Doom/Heretic/Duke 3D előtt tisztelgő, majd azok koncepcióját továbbgondoló, megfordító indie projektek előtt. Ha valaki esetleg nem érez magában elég erőt a teljes stream újranézéséhez, az olvassa el összefoglalónkat, amelyet terjedelme miatt több részben tesszük közzé.

Cultic
Egy rövid, Devolver Digitalt idéző felvezetést követően az eventet Jason Smith játékának trailere nyitotta, amelyen első pillantásra érződik a Blood inspirációja, a csuhás ellenfelektől a fegyverként dobálható dinamitig. Egyúttal egyből azon játékok sorát gazdagítja, amelyek Steamen ingyenes demo révén már ki is próbálhatóak.

Prodeus
Természetesen nem hagyhatta ki a show-t a Prodeus sem, az egyik legjobb jelenleg elérhető boomer shooter, amely valószínűleg tavaly az év játéka lett volna számomra, ha nem Early Accessben készülődne még.

Cikkajánló
Prodeus Early Access próbakör – Korai hozzáférésbe lépett a Bounding Box boomer shootere

Prodeus Early Access próbakör – Korai hozzáférésbe lépett a Bounding Box boomer shootere

Retro FPS rajongók, elő a shotgunnal, újabb démoni hordát kell végigirtani!

Az új előzetes új fegyverekről, pályákról, felhasználható pályaelemekről rántotta le a leplet, valamint egy régóta várt játékelemről, az online kooperatív módról, amelynek tesztelése néhány hét múlva kezdődik majd. Az érdeklődők a játék Discordján informálódhatnak majd pontos dátumokról és esetleg kipróbálási lehetőségekről.

KVLT
Ugyan a Youngbloodot leszámítva a Wolfenstein széria is igen szép éveket tudhat maga mögött a Bethesda kezeiben, azonban ha valaki kicsit klasszikusabb játékélményre vágyik, például a Return to Castle Wolfenstein stílusában, annak érdemes szemmel tartania a KVLT-ot, egy lovecrafti rémségekkel megtűzdelt, alternatív második világháborúban játszódó FPS-t.

Peripeteia
Igen érdekes darabnak tűnik a Peripeteia is, amely egy alternatív, cyberpunk Lengyelországban játszódik majd, a főhőse pedig egy fiatal, kiborgizált lány, Marie. A játékon elég erősen érződik a System Shock és a régi Deux Exek hatása, hackelős játékelemekkel, komplex párbeszédrendszerekkel, demója pedig már szintén kipróbálható.

WarCry Challenges
A speedrunner retro-FPS kategóriát gazdagítja a szintén kipróbálható WarCry Challenges, amelyben célunk a pályák minél gyorsabb teljesítése, minél magasabb pontszámmal. A Realms Deepen lejátszott ütős előzetes egyúttal az elindult zárt bétára is felhívta a figyelmet, amelyre a játék hivatalos honlapján lehet leadni a jelentkezést.

Ripout
Némileg kakukktojás a Ripout, mivel az előzetese már a Realms Deep kezdete előtt felkerült YouTube-ra, ez azonban nem sokat von le abból, hogy egy hihetetlenül ígéretes, a Dead Space szériára emlékeztető horror-FPS-ről van szó, amelyet a stílus rajongóinak érdemes figyelemmel kísérnie. (A tervezett megjelenés jelenleg 2022. február 1., bár jó kérdés, ez vajon a végleges változat vagy csak az Early Access lesz-e.)

ULTRAKILL - Layer Five: Wrath
Ezt követte Dave Oshry a New Blood Interactive kiadótól, egy RTX 3080 nyereményjátékkal egybekötött bejelentéssel, amelyben leleplezte a lassan egy éve Early Accessben készülődő, Devil May Quake (a Devil May Cry és a Quake játékmenetének keverésére utalva) néven is emlegett játékuk, az ULTRAKILL új bővítését Wrath címen, amely vadonatúj, vízalatti pályákkal bővíti majd adrenalin- és vérdús lövöldéjüket.

Unfortunate Spacemen - The Traitor
Ugyan a New Blood kevésbé ismert címeinek listáját gazdagítja, de életjelet adott magáról az ingyenesen játszható Unfortunate Spacemen is egy új kiegészítővel, amely a Traitor címre hallgat, és egy új, az Among Usra emlékeztető áruló/imposztor mechanikával bővíti a jobb sorsra érdemes, idegen borzalmak ellen küzdő céges űrkalandorok kálváriáját az Áruló képében, akinek feladata akadályozni a legénység, és segíteni a soraikba belopakodott idegen szörny munkáját. A kiegészítés a Realms Deeppel egy időben élesedett.

Amid Evil - The Black Labyrinth
És ha már New Blood és kiegészítések, végre több információval gazdagodhattunk a modernizált Heretic/Hexen utódjáték Amid Evil régóta rebesgetett, klasszikus kiegészítőlemezekre hajazó bővítéséről, a The Black Labyrinthról is egy röpke gameplay trailer keretein belül, mely új pályákról, ellenfelekről és fegyverekről árulkodott - sajnos konkrét megjelenési dátumról még nem.

Devilated
Early Accessben szintén elérhető egy ideje a Devilated is, egy bizarr klasszikus FPS-eket, soulslike elemeket, Devil May Cry kombórendszert, szerepjátékos motívumokat és elborult fegyvereket összeházasító lövölde. A játékot egyszemélyes fejlesztőcsapatként készítő Trunks egy rövid interjúra is bejelentkezett, majd egy új előzetessel mutatta meg a játék közelgő újításait és bővítéseit.

Egy kis szünetként kitértek a műsorban az utóbbi hetek nagy eseményére is, miszerint mind a 3D Realms, mind a Slipgate Ironworks a Saber Interactive tulajdonába került, a svéd Embracer Group égisze alatt. Ugyan erre a kis apróságra konkrétan nem tértek ki, a felvásárlás egy jelentős következménye, hogy mivel a Gearbox már korábban az Embracer birtokába került, a 3D Realms elvileg hasonlóan hozzáférhet ismét a Duke Nukem szériához, mint elméletileg a Microsoft felvásárlásain keresztül az Obsidian Entertainment a Fallout: New Vegas jogaihoz.

Tíz játék után zárnánk most az első cikket, hamarosan pedig folytatjuk összefoglalónkat a második résszel, további 10 bemutatóval.

Cikkajánló
Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #2

Realms Deep 2021 - Múltidéző játékbejelentések tengere #2

Újabb 10 játékkal folytatjuk terjedelmes összefoglalónkat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!