25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Xtrfy M42 egérteszt – Az egér lett ementáli, nem a sajt!

Ahogy azt Svédországban elképzelték...

Írta: Sityi

Xtrfy M42 egérteszt – Az egér lett ementáli, nem a sajt!

Az xtrfy márkának több különlegessége is van. Egyrészt marha nehéz eldönteni, hogy is kéne kimondani. Másrészt ez egy 9 éves vállalkozás Dél-Svédországból, és bizony ők is lelkes hívei a skandináv esztétikusan minimalisztikus funkcionalizmusnak (magyar nyelvvédőink nem is olyan halkan felsikkantanak, miután ezt olvassák... :D). Harmadrészt profi gamerek visszajelzései alapján fejlesztik a termékeiket – ebből és az előző mondatomból következőleg rendkívül praktikus, de nem feltétlen csillivilli cuccaik vannak. Jelen értekezésem tárgya az M4 családba tartozó M42 típusú cincogó, de svéd barátaink voltak olyan kedvesek, és küldtek egy B4 bungeet és egy GP4 egérpadot is mellé.

Maga az egérke szimmetrikus kialakítású, de a balkezeseknek nehéz a két oldalsó gombot használniuk a kisujjukkal. Vezetékes, mondhatni a szokott módon harisnyázott, de messze nem a szokott módon viselkedik: valami elképesztően hajlékony és könnyű... Engem általában nem zavar a merevebb kábel, de miután belekóstolhattam a jóba, lehet, revalidálnom kell a véleményemet ennek kapcsán...

Részben ennek, részben a könnyített (lyukacsos) testnek köszönhetően a pillekönnyű (kábel nélkül mindössze 59 gramm) kis sajtzabáló csak úgy siklik az egérpadon, remek irányíthatóságot téve a tenyerünkbe (és ebben nem kis szerepe van még az egyik legjobbnak tartott PixArt PMW-3389 optikai szenzornak is). Apró, de hasznos figyelmesség, hogy két hátlappal jön az M42: egy laposabb és egy domborúbb, kinek melyik fekszik jobban. Meglepő, de nincs telepítendő driver – mindent a mellékelt szövegmentes képes útmutatóban bemutatott gombokkal, gombkombinációkkal lehet beállítani.

Xtrfy M42 egérteszt – Az egér lett ementáli, nem a sajt!

Overwatch alatt kiválóan szerepelt a kis rágcsáló – nem lettem profibb szerintem, de valahogy mégis adott egy ilyesmi érzést. Csak van valami abban, hogy a sallang helyett az alapfunkciókat csiszolták ott Landskronában. Hogy validáljam a dolgot, csaptam egy kanyart Counter-Strike Global Offensive-ben is, és lőn: tényleg valamivel gyorsabb lettem, és precízebb lövéseket adtam le. Nyilvánvalóan egy nálam profibb gamer értőbb kezeiben a különbség markánsabb lenne, de láthatóan egy átlagos játékos is tud belőle profitálni – pedig szkeptikus voltam a kicsomagoláskor.

Xtrfy M42 egérteszt – Az egér lett ementáli, nem a sajt!

Essék pár szó a két kiegészítőről is. A bungee amolyan IKEÁs benyomást kelt: nem néz ki sokat belőle első blikkre az ember, pedig az apró részletek teszik okossá. A talp kellően nehéz, és csúszásgátló anyaggal van bevonva, így elrántani nem lesz olyan egyszerű – már csak azért sem, mert a nyak nagyon rugalmas, így növelve a játékteret anélkül, hogy több kábelt kellene leengedni.

Xtrfy M42 egérteszt – Az egér lett ementáli, nem a sajt!

A pad pedig hosszas kísérletezés eredményeként állította be az xtrfy szerint tökéletes egyensúlyt a sebesség és az irányíthatóság között. Itt ezt nehéz megítélnem, mert amatőrként az érzem, hogy kellemesen siklik rajta az egér, de más hasonló textil gamer egérpaddal összevetve nem biztos, hogy egy vakteszten eltalálnám, hogy ez márpedig az xtrfy GP4... Persze nincs ezzel semmi baj, csak nehéz igazán kitűnni ezen a piacon.

Xtrfy M42 egérteszt – Az egér lett ementáli, nem a sajt!

A legszebb az egészben, hogy nem is olyan drágák ezek a termékek: az M42-t ugyan elég nagy szórással láttam, de olyan 15-20 ezer forint körül simán zsákolható. A B4 bungee olyan 5000 környékén, a GP4 lepedő pedig kb. 9000 forintért vihető sok helyről. Akik költséghatékony megoldást keresnek a bevitelre és a kiegészítőkre, érdemes a svédasztalos kínálatot is megnézni, finomságok várnak ott.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!