25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG gram 14” laptopteszt

Épphogy nem éri el az 1 kg-os tömeget a legkisebb modell.

Írta: Dino

LG gram 14” laptopteszt

Egy évvel ezelőtt járt nálunk az LG gram notebookcsalád legnagyobb tagja, a 17 hüvelykes kijelzőjű, i7 processzorral felszerelt modell. Bár nem gamer termékről van szó, Sityi nagyon kíváncsi volt, mire képes ez az ultrakönnyű modell, és bár mint megállapította, valóban nem játékra termett, igencsak kis tömege miatt egy jó kis laptopot próbálhatott ki. Nemrég pedig a legkisebb tesó is tiszteletét tette nálunk egy kis időre, épp jókor, hogy a gamescom során legyen segítségünkre.

A 14 hüvelykes, 1920*1200 pixel felbontású kijelzőjű, 11. generációs i5 processzorral és 8 GB RAM-mal felszerelt modell természetesen még könnyebb, mint az előbb említett verzió: mindössze 999 grammot mutatott alatta a mérleg. Ezzel pedig még a MacBook Air alá is megy jóval ez a masina. És bár kijelzője mint írtam, 14 collos, maga a gép a kompakt ház miatt inkább 13-asnak érződött. Pont optimális méret, ha sokat hurcoljuk magunkkal notebookunkat, de azért értelmes képernyőfelületet szeretnénk látni magunk előtt. A gép háza nekem inkább érződött műanyagnak, de a termékoldalról kiderült, hogy magnéziumötvözetet használtak hozzá – ennek ellenére azért érzésre törékenyebbnek tűnt, mint az almás gyártó alumíniumházas masinája.

LG gram 14” laptopteszt

Az egyik oldalán egy HDMI-csatlakozó mellett két USB-C portot találunk – ezek egyikén tölthetjük a gépet a mellé kapott táp segítségével –, valamint egy 3,5-es jack-csatlakozót. A túloldalon pedig két USB 3.0 portot és egy microSD-olvasót találunk, egy Kensington-zár aljzat társaságában.

Bár a konfiguráció alapján is egyértelmű, hogy nem játékokra találták ki ezt a notebookot (különösen az integrált Intel videovezérlőre gondolok), azért kisebb játékok simán elfutnak. Főleg az indie vagy ahhoz közeli vonalra kell gondolni, így például a Dorfromantik remekül ment, de akár a Circuit Superstarral is el lehet lenni rajta. Lefuttattam rajta párat a szokásos tesztek közül, íme a PC Mark 10 Extended eredménye, ezek itt pedig a 3D Mark Time Spy adatai.

LG gram 14” laptopteszt

Igaz, egy-egy izzasztóbb program használata során igencsak melegedett az F-gombok feletti terület (ez már szinte égetett), és a gép alja is jóval melegebb lett az átlagosnál. A klaviatúra szigetes kialakítású, és érthető okokból nem találunk rajta numerikus részt (cserébe normális méretű gombokat kapunk). Kicsit kemények a billentyűk, de ez nem zavaró. Az viszont számomra nehezítette kicsit a használatot, hogy túl mélyre nyomódtak a gombok, és így például a Ctrl-Shift párost az ujjam oldalával nem mindig sikerült megfelelően lenyomnom (pedig más gépeken is így szoktam).

Az LG gram legkisebb, 14 hüvelykes modellje egy igazán könnyű társ lehet, ha sokat szállítgatjuk gépünket. Munkához így nagyszerű szolgálatot tehet, igaz, ezt meg is kell fizetni, 8 GB RAM/256 GB SSD, illetve 16 GB RAM/512 GB SSD konfigurációban volt megvásárolható, 380-490 ezer forint közötti áron.

A bemutatott terméket az LG Magyarország biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!