25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Strategic Command: American Civil War – Wars in the Americas DLC

Az amerikai kontinens öt izgalmas, kevéssé ismert összecsapását játszhatjuk újra.

Írta: Wing

Nem hittem volna, hogy kapunk DLC-t a Strategic Command: American Civil Warhoz, hiszen maga a játék elég kereken lefedi a polgárháború történetét, sokat már nem lehet hozzátenni. De ki mondta, hogy egy amerikai polgárháborút a nevén viselő játéknak az amerikai polgárháborúról kell szólnia? Na ugye.

Strategic Command: American Civil War – Wars in the Americas DLC

Szerencsére azért a DLC annyira nem volt bátor, hogy mondjuk a Warhammer 40k univerzumba helyezze át a történeteket Gettysburg véráztatta csatamezőjéről, de időben azért előre és hátra is ugrottunk néhány évtizedet. Alapvetően borzasztóan imádom az obskúrus (legalábbis a mi kultúránkban kevéssé ismert) háborúkat feldolgozó alkotásokat, legyen az a japán-kínai háború vagy a törökellenes arab szabadságharc T.E. Lawrence vezetésével, ezért mindig örülök, ha valamilyen játék mer nagyot álmodni, és kicsit elrugaszkodik az izgalmas, de már „elcsépelt” konfliktusoktól. (Egyébként a játék már kapott korábban egy ingyenes DLC-t, amelynek a francia-porosz háború a témája, szóval az elrugaszkodás már megtörtént.)

A Wars in the Americas pontosan ezt teszi. Öt új szcenárióval gazdagítja az alapjátékot, amelyek az amerikai kontinens rövid, de annál hevesebb összecsapásait mutatja be. Az első az 1846-os mexikói-amerikai háború, amely az előbbi katasztrofális vereségével végződött. Az alig 70 éves USA jóval kedvezőbb helyzetben van végig a háború során, elsőre sikerült egy „minor victoryt” összehoznom különösebb tervezgetés nélkül. Mexikói oldalról sem reménytelen a helyzet, ha időben sikerül visszaverni az amerikai partraszállási kísérleteket (a tengeren esélyünk sincs). Itt már megismerkedhetünk néhány új egységgel, mint amilyen például a tábori tüzérség.

Strategic Command: American Civil War – Wars in the Americas DLC

A második kampány roppant izgalmas alternatív történelmet vázol fel: kihasználva az amerikai polgárháborút, III. Napóleon francia császár hadat üzen Mexikónak. Az északiak jelentős segítséget nyújtanak a mexikóiaknak, ami ahhoz vezet, hogy a franciák szövetségre lépnek a könfoderációs (déli) csapatokkal. A háborúban tehát az északiak a mexikóiakkal, míg a szendvicsbe került déliek a franciákkal együtt szövetkezve próbálnak győzedelmeskedni.

A harmadik kampányban Paraguay 1866-os invázióját játszhatjuk újra vagy paraguayi, vagy a hármas szövetség (Brazília, Argentína és Uruguay) oldaláról. Bár egyoldalúnak tűnik a dolog, korántsem az: ahogy a valóságban is csak óriási véráldozatok árán sikerült legyőzni Paraguayt (amelynek elnök-hadvezére, Francisco Solano López maga is hősi halált halt az utolsó ütközetben), úgy itt is teljesen nyitott a kampány, még ha a szövetség érthetően jobb helyzetből indul.

Strategic Command: American Civil War – Wars in the Americas DLC

Az 1879-es chilei-perui(-bolíviai) háború a DLC negyedik kampánya – ezt a háborút valószínűleg még a történelemből jobbak sem ismerik, vagy csak nagyon felületesen. Az Atacama-sivatag bányáiért folyó küzdelemben ugyan Chile győzelmet aratott, aminek eredményeképpen Bolívia elvesztette kapcsolatát a tengerhez, ám a háború utáni gerillaharcok felőrölté az erejét. Roppant izgalmas küldetés, mely az első körben már patraszállásokkal kezdődik.

Az utolsó, ötödik kampány egy sokkal jobban ismert konfliktus: az 1898-es amerikai-spanyol háború végérvényesen kiűzte az utolsó európai nagyhatalmat az amerikai kontinensről. A DLC messze legnehezebb kihívása ez a kampány, természetesen spanyol oldalról.

Strategic Command: American Civil War – Wars in the Americas DLC

Minden kampány mellé jár a szokásos „strategy guide”, amely a történelmi háttér mellett a pályák földrajzát mutatja be, illetve a szcenárióspecifikus változtatásokat: az idő rövidség miatt a legtöbb küldetésben nincs se kutatás-fejlesztés, de diplomácia, illetve sok egység kapott egyedi jellemzőket.

Cikkajánló
Strategic Command: American Civil War teszt

Strategic Command: American Civil War teszt

A népszerű stratégia játék új része észak és dél küzdelmeit dolgozza fel.

A Strategic Command: American Civil Warhoz megjelent Wars in the Americas DLC nekem nagyon tetszett, úgy vélem, akinek megvan az alapjáték, annak kötelező darab.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Strategic Command: American Civil War
  • Strategic Command: American Civil War
  • Strategic Command: American Civil War
  • Strategic Command: American Civil War
  • Strategic Command: American Civil War

Strategic Command: American Civil War

Platform:

Fejlesztő: Fury Software

Kiadó: Slitherine

Megjelenés: 2022. június 30.

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!