25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

SteelSeries Alias teszt – Profiknak szánt gamer mikrofon

A SteelSeries nagy felhajtást csapott a kifejezetten játékosoknak szánt új mikrofonjai körül, de ez nem véletlen, mert tényleg különleges újdonságok kerültek a boltok polcaira.

Írta: GeryG

SteelSeries Alias teszt – Profiknak szánt gamer mikrofon

A SteelSeries kifejezetten olyan márka, amely körül általában viszonylag csendes az élet, ám amikor valami újdonsággal rukkolnak elő, akkor hirtelen az egész világ odafigyel rájuk. Ez teljesen érthető, mert képesek legtöbbször belecsempészni valami különlegességet a termékeikbe. Néhány nappal ezelőtt egy mikrofonpárossal lepték meg a felhasználókat, közülük is elsősorban a játékosokat. Ez utóbbi sem meglepő, hiszen mindig is ők voltak a gyártó első számú célcsoportja.

A két újdonság az Alias és az Alias Pro mikrofonok, amelyek már puszta megjelenésükben is profizmust sugároznak magukból. Nálunk az Alias járt teszten, amely bár a kisebbik tesónak számít, de a vele töltött napok után nehezen tudok olyan helyzetet elképzelni, ahol ne tudná maximálisan kiszolgálni egy átlagos, vagy akár egy e-sportoló játékos szükségleteit.

Mielőtt egyáltalán kezünkbe vehetnénk a mikrofont, már a csomagolása is igényességet sugall. A nagyjából cipősdoboz méretű narancs-szürke csomagot felnyitva, és a merevhab borítást eltávolítva szépen elrendezve kerül a szemünk elé a lényeg. A dobozban a mikrofon mellett túl sok extrát nem találunk, csupán a szokásos kis füzetke, az USB-C kábel (egy külön kis kartondobozban), illetve a mikrofonállvány, vagyis boom arm használatához szükséges adaptert kapjuk. Magát a mikrofont az asztali állványra szerelve kapjuk, ehhez pedig profi rezgéscsillapítók segítségével rögzítették. Az állvány ugyan műanyagból készült, de rendkívül masszív, a kerek talpazat alját pedig csúszásgátló borítással fedték be. Ha valaki mégis inkább boom armon szeretné használni, két egyszerű mozdulattal ki tudja akasztani a rezgéscsillapítókat, és máris megszabadította a mikrofont az állványtól.

SteelSeries Alias teszt – Profiknak szánt gamer mikrofon

A SteelSeries Alias nagyon igényes, sötétszürke szövetborítást kapott, amely nem csak elegánssá teszi, de egyben pop filterként is remekül funkcionál. A velünk szemközti oldalon találjuk a monitorfüles gainszabályozóját, illetve az érintésérzékeny némítógombot. Ezek felett pedig azok az RGB LED-ek kaptak helyet, amelyek a bemeneti jelek erősségét mutatják. Itt két ötletes megoldást kell megemlíteni. Az első, hogy ezek a LED-ek a szövetborítás mögül világítanak, ami nagyon jól néz ki. Illetve azt, hogy némítás esetén a függőleges pöttyök helyét egy nagy piros X veszi át, ami egyértelművé teszi, hogy most nem rögzít az eszköz. Itt halkan azért megjegyezhető, hogy a némítás érintőgombja olykor nem vette észre elsőre, hogy megnyomtuk, de ez elenyésző jelenség volt. A hátoldalon találjuk az USB-C csatlakozót, a monitorfüles jack-csatlakozóját, illetve az erősítő szabályozótárcsáját is. Végül, de nem utolsósorban a mikrofon alján, a talp felé néz egy apró RGB LED-karika, amelyet a SteelSeries GG szoftverével lehet vezérelni.

Ami a belsőt – azaz s a technikai paramétereket – illeti, az Aliasban egy 25 mm-es (a konkurenciáéhoz képest háromszoros méretű) ClearCast kondenzátorkapszulát találunk. A kardioid karakterisztikájú mikrofon 24-bites felbontást és 48 kHz-es mintavételezést kínál, a frekvenciatartománya pedig 50 Hz és 20 kHz közé esik. A zajcsökkentésről pedig a ClearCast AI CPU-alapú szoftveres megoldás gondoskodik.

SteelSeries Alias teszt – Profiknak szánt gamer mikrofon

Mivel a mikrofont a SteelSeries kifejezetten játékosoknak és streamereknek szánja, és ezt igyekeztek is kihangsúlyozni, fontos kérdés, hogy mennyire teszi szépen és jól a dolgát. Hétköznapi használatra értelemszerűen több, mint bőven elegendő az, amit az Alias nyújtani tud. Lehet, hogy nem egy stúdióminőségű eszközről van szó, de online multiplayer party során, streamelés vagy épp podcast-készítés során egyaránt tiszta és szép hangot rögzít, illetve közvetít. És itt érkezünk el a másik fontos újdonsághoz, a mikrofonhoz (pontosabban a SteelSeries audioeszözeihez) tartozó Sonar szoftverhez, pontosabban az ahhoz készített új kiegészítőhöz, a Sonar for Streamershez.

Ezt bekapcsolva lehetőségünk nyílik, hogy audiocsatornánként vezéreljük a ki- és bemeneteket. Streamelés közben meghatározhatjuk, hogy mi mit, hol és miként szeretnénk hallani, illetve ugyanezt megszabhatjuk a streamet nézők/hallók irányában is. Ha például a fejhallgatónkra csak bizonyos alkalmazások hangjait szeretnénk kiengedni, míg a streamünk nézőinek egy teljesen más alkalmazás vagy játék hangjait szánjuk, ezt is egy-két gyors kattintással beállíthatjuk. És mivel a Sonar kompatibilis a legtöbb népszerű streaming szoftverrel (OBS Studio, Twitch, Streamlabs stb.), attól sem kell tartanunk, hogy ezek összeakadása megnehezítené a dolgunkat.

SteelSeries Alias teszt – Profiknak szánt gamer mikrofon

Az ingyenesen letölthető Sonar szoftver előre megadott equalizer-beállításokat is kínál több játékhoz, illetve különböző zenei felhasználáshoz. Ugyanígy találunk előre megadott beállításokat a chathez és a médiatartalmakhoz is. Emellett a használt mikrofon (amelynek amúgy nem feltétlenül kell a SteelSeries termékének lenni) esetében is megadhatjuk, hogy éppen milyen állványon vagy formában használjuk, ehhez igazítva is kínál preseteket. Természetesen ezeket tekinthetjük ajánlásoknak és szabadon bele is nyúlhatunk, ha magunk szeretnénk finomhangolni a paramétereket.

A SteelSeries Alias nem alsó polcos mikrofon, de nagyon nem. Abszolút rásüthető a prémium plecsni, mivel minden részletében rászolgált. Többek között az árazásával is, hiszen a „sima” Alias is nagyjából 97 ezer forintos áron várja vásárlóit a boltok polcain. Ez az USB-s változat, aki viszont az Alias Prót választja, az már XLR-mikrofont kap, amely többek közt külön stream mixer egységet kap, valamint dual-PC-támogatást is. Ezért viszont már jóval mélyebben a zsebbe is kell nyúlni, hiszen ez 130 ezer forint körüli áron érhető el. Ha valaki nem éri be az egyébként nagyon jól funkcionáló asztali állványt, az további nagyjából 40 ezer forintért beruházhat a SteelSeries saját boom armjába is.

A bemutatott terméket a SteelSeries biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!