25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

American Arcadia teszt – A Trevor Show

A zsenialitás határát súroló akció-kalandjáték, amelyben megelevenedik a Truman Show hangulata.

Írta: GeryG

Jim Carrey-t az egész világ Ace Venturával, esetleg Stanley Ipkiss-szel azonosítja, de kétségtelen, hogy a gumiarcú komikus rengeteg nagyszerű filmben mutatta már meg színészi tehetségét. Bár az igazi aranykorát a ’90-es években élte, ekkor születtek meg a fent említett karakterek is. De 1998-ban került a mozikba az egyik vitathatatlanul legjobb filmje, a Truman Show is. Ebben egy teljesen hétköznapi fickót alakított, aki egy kisvárosban tengeti napjait, és tökéletesen boldog az életével. Épp csak azt nem sejti, hogy ő valójában a világ legnépszerűbb valóságshow-jának állandó főszereplője, és körülötte szó szerint semmi sem valódi. Sem a város, sem annak lakói, sem az ő élete, de még a világ sem, amiben él. Valószínű, hogy ez a film sokszor lement az Out of the Blue Games irodáiban, mivel a stúdió legújabb játéka, az American Arcadia is szinte pontosan ugyanerről szól. És közel tökéletes játék lett.

American Arcadia teszt – A Trevor Show

Az American Arcadia egy nagyon ötletes hibrid, amelyben két rokon, de mégis gyökeresen eltérő műfaj keveredik. Az egyik a klasszikus oldalnézetes ügyességi játékmenet, a másik pedig a legalább annyira klasszikus FPS-nézetű akció. Utóbbiban nem kell lövöldözni, semmi ilyesmi, hiszen a játékmenet gerincét az ügyességi részek és a fejtörők adják.

A történetünk szerint évtizedekkel ezelőtt egy bizonyos Elijah Walton megálmodta a jövő városát, ahol minden a lehető legmodernebb, és amelynek minden lakója a legnagyobb kényelemben és luxusban élhet. Meg is építette ezt a várost – Arcadiát –, ám utódai más felhasználást találtak ki neki: megalapították a Walton Media céget, és Arcadiából létrehozták a világ legnagyobb valóságshow-ját. A világon mindenki ezt nézi, már az 55. évadnál jár, és lényegében egy egész generáció felnőtt Arcadiában, akiknek szó szerint fogalmuk sincs semmiről. Élik az életüket a városban, és még csak eszükbe se jut, hogy elmenjenek onnan. A világ pedig 24/7-ben figyeli minden lépésüket. Illetve nem mindenkiét.

American Arcadia teszt – A Trevor Show

Mert bizony mint minden, ez a valóságshow is csak biznisz, és mint ilyen, muszáj rentábilisnak maradnia. Éppen ezért, ha egy szereplő nem elég izgalmas és a kutya nem kíváncsi rá, akkor csak viszi a pénzt, nem termel semmit. Így jobb tőle diszkréten megszabadulni. Az Arcadiában élőknek kitaláltak egy nyereményjátékot, amelyen egy még inkább luxus trópusi életet lehet nyerni. Ez is ismerős lehet egy bizonyos A sziget című sci-fiből...

Nos, történetünk ott kezdődik, hogy Arcadia egyik lakója, bizonyos Trevor Hill, aki a sztori szerint 28, a kinézete alapján 48 éves, épp életének milliomodik ugyanolyan napját éli át. De ez a nap egy picit mégis más, mint a többi, ugyanis egyre több furcsaság történik Trevorral, ami végül egy titokzatos női hang formájában csúcsosodik ki. Ez a nő pedig azt állítja, hogy Trevor életveszélyben van, az egész élete egy hazugság, és amennyiben a nyereményjáték újdonsült nyerteseként nem lép le, akkor meg fogják ölni. Trevor nyilván eleinte nem hisz a fura hangnak, de aztán elég hamar felpörögnek körülötte az események, és egy hajsza kellős közepén találja magát.

American Arcadia teszt – A Trevor Show

Az American Arcadia sztorija ugyan nem feltétlenül eredeti, de éppen elég jól megírt ahhoz, hogy ne érződjön másolásnak. A fejlesztők egy nagyon jól felépített világot álmodtak meg, annak minden szereplője épp annyira szerethető, amennyire egyébként (szándékosan) klisés. Ez a játék ugyanis kiváló paródiája is az olyan filmeknek, mint a Truman Show, A menekülő ember vagy A sziget. Nagyon sokat számít ebben a színészi játék is, mert szerencsére a remek sztori mellé kiváló szinkronmunka is társul, minden karakter esetében.

A játékmenet nem különben kiváló. Amikor Trevort irányítjuk, oldalnézetben látjuk a világot, ebben alapvetően 2D-ben mozoghatunk. Sokszor csak sétálgatni vagy épp fejvesztve menekülni kell egyik vagy másik irányba, de sokszor kisebb-nagyobb fejtörőket is meg kell oldanunk. Ilyenkor tereptárgyakat mozgathatunk, amelyek megnyitják előttünk a lezárt utat. Gyakran előfordul, hogy Trevor továbbhaladásához Angela segítségére is szükség van, ilyenkor a játék átvált a rejtett kamerák képére. A kamerák között lehet váltani, illetve ilyenkor érhetők el bizonyos kapcsolók, amelyekkel aktiválhatunk berendezéseket. Ilyenkor ügyesen kell összehangolni Trevor mozgatását és Angela közreműködését.

American Arcadia teszt – A Trevor Show

Amikor viszont közvetlenül Angelát irányítjuk, akkor FPS-nézetbe vált a játék. Ilyenkor 2023-at írunk (mert Arcadiában egyébként nagyjából a ’70-es években jár az idő), Angela pedig vérprofi hackerként tör fel számítógépes rendszereket, hackel meg kamerákat, nyit ki ajtókat és hasonlók. Mivel ő is a Walton Media egyik alkalmazottja, mindig a lehető legnagyobb diszkrécióval kell intéznie akcióit, mivel a cégen belül Trevor szökési kísérlete maximális prioritású ügy, és mindenki gyanakszik miatta mindenkire. Ehhez köthető a játék egyik legjobb fejtörője is, amikor is Angela otthonában kell rövid idő alatt eltüntetni minden Trevorra vonatkozó nyomot, mert épp a főnöke dörömböl az ajtón.

Az American Arcadia a fantasztikus hangulatú történet és a remekül megkomponált játékmenet mellé kifejezetten stílusos vizuális körítést kínál. A világ színes és változatos, de az egészet kissé baltával faragott stílusban alkották meg. A szereplőknek például nincs orra, a szemük csak egy pont, de ez tökéletesen illeszkedik a játék stílusához. Az animációk is egész jók, bár néha egy picit darabosak tudnak lenni. Emellett akadnak néhol kisebb grafikai és játékmeneti bakik is, de semmi olyasmi, ami jelentős mértékben rontaná a játékélményt.

American Arcadia teszt – A Trevor Show

Éppen ezért az American Arcadia egy nagyszerű játék, amely szinte minden elemében hibátlan. Persze hibátlan játék nincs, itt is akadnak még bugok, a játékmenet néhány eleme pedig picit talán ismétlődőnek érződhet. De a végeredmény ezekkel együtt is az egyik legjobb, amihez idén szerencsém volt. Az én szememben kétségtelenül a 2023-as év egyik legjobb játéka, pedig azért idén elég erős évünk volt.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Zseniális hangulat
 • Ötletes játékmenet
 • Jól megírt sztori, szereplők és világ
 • Remek (szinkron)színészi játék
Negatívumok
 • Helyenként egy-egy grafikai baki becsúszott
 • Néhány ismétlődő játékelem

További képek

 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia
 • American Arcadia

American Arcadia

Platform:

Fejlesztő: Out of the Blue

Kiadó: Raw Fury

Megjelenés: 2023. november 15.

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!