25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Philips Evnia 25M2N5200P monitorteszt

280 Hz-es képfrissítésre képes Full HD kijelzőt próbáltunk ki.

Írta: Dino

Philips Evnia 25M2N5200P monitorteszt

A kínai TPV még 1990-ben kezdte meg működését, mint az AOC monitorgyára. Közel 20 évvel később aztán az MMD névre hallgató részlege licencelte a Philips márkanevet, így azóta kizárólag ők gyártanak az eredetileg holland cég neve alatt is monitorokat, mára pedig a Philips tévék is hozzájuk tartoznak. Az AOC-hez hasonlóan a Philipsnél is megvannak a gamer termékek, de míg az előbbi 2014-ben lépett be erre a piacra, az utóbbi lassabban terjeszkedett, és bár volt egy-egy játékosokat célzó monitora korábban is, jobban odafigyelni erre a termékcsoportra csak az Evnia brand egy évvel ezelőtti indulásával kezdett.

Az Evnia márkanév alatt érkezett meg jelen tesztünk alanya, a 25M2N5200P jelzésű modell is, egy 24,5 hüvelykes képátlójú, Full HD felbontású monitor. A külsejét tekintve letisztult designt kapunk, amellyel inkább néz ki irodai monitornak az Evnia 25M2N5200P, mint egy vérbeli gamer terméknek. Ez azonban ne tévesszen meg senkit: egy villámgyors, akár 280 Hz-es képfrissítésre is képes, 1 ms (GtG) válaszidejű IPS-panelt építettek bele, amivel így gyakorlatilag bármilyen játékhoz alkalmas, akár versenyzői szinten is. A szaggatásmentességet pedig az AMD FreeSync Premium technológia segíti.

A dobozból kicsomagolva pikk-pakk összerakhatjuk a monitort, amely egy igazán jó és sokoldalú talpat kapott. Egyrészt nem foglal sok helyet asztalunkon (bőven pakolhatunk alá, ha ahhoz van kedvünk), másrészt pedig amellett, hogy állítható a képernyő magassága, dönthető, forgatható és akár függőlegesre is állítható a kijelző. A hátsó részen kábelterelőt is találunk, az állvány tetejére pedig fejhallgatónkat rakhatjuk használaton kívül.

Philips Evnia 25M2N5200P monitorteszt

A monitor hátoldalán 2 db HDMI 2.0 és egy DP 1.4 bemenetet találunk, emellett pedig 4-portos USB 3.1 hub is helyet kapott. Az USB-csatlakozók közül kettő ráadásul mindig ad áramot. Type-C csatlakozó nincs, van viszont 3,5-es jack-csatlakozó fülhallgatónk számára.

Az 1920*1080 pixeles felbontás és a 24,5 hüvelykes képméret úgy gondolom, optimálisnak nevezhető, ha nem vágyunk 4K vagy hasonló felbontásra. Ha több képpontot tartalmazna a kijelző, brutál erős gépre lenne szükség, hogy a maximális 280 Hz-et kihajtsuk belőle, ha pedig a képátló lenne nagyobb, az túl nagy pixelméretet eredményezne.

A tesztelés során jó pár programmal megfuttattam az Evnia 25M2N5200P-t. Sityi kedvenc ufói szép simán repkedtek, nem érzékeltem utánhúzást, és a játékokban is jól teljesített a monitor. Igaz, személy szerint az extra magas hertzeket nem igazán érzékeltem, de úgy érzem, ennek nem én vagyok a célközönsége (vagy legalábbis nem az én szemeim). A Resident Evil 2 indításakor automatikusan HDR módba váltott, bár ott jobban tetszett a kép anélkül – itt viszont az is lehet, hogy a gépem nem bírta már igazából a RE engine-jét kiszolgálni. A sötét jeleneteknél is jól teljesített a monitor, még ha nem is OLED-szintű feketéket láttam, jelentős problémát nem érzékeltem velük. A gyorsaságot még a Call of Duty: Modern Warfare III multijában is tesztelgettem, és itt is mindent rendben találtam.

Philips Evnia 25M2N5200P monitorteszt

A monitor kezelésével kicsit kevésbé voltam elégedett. Egyetlen mini joystickot találunk a hátoldalon, amelyhez oldalról még egész jól hozzá lehet férni, de ha alulról tudunk csak odanyúlni (mert mondjuk egy másik képernyőnk is van mellette), akkor már kicsit körülményesebb az elérése. A be- és kikapcsoláshoz hosszan kell nyomni a joyt. Utóbbi esetben vigyázni kell, nehogy véletlenül oldalra mozdítsuk, mert akkor a kikapcsolás helyett valamelyik menü ugrik be. Persze ha megelégszünk azzal, hogy a munka végeztével pihenőmódba kerül a kijelzőnk, akkor mindez nem is jelent problémát. Mindemellett a kezelőfelületet kicsit túlbonyolítottnak és túldesignoltnak éreztem, de amúgy elérhető benne minden szükséges funkció, és átlagos használat során úgyse nagyon kell állítgatnunk. Ha pedig azok vagyunk, akik szeretik játékonként vagy legalábbis játéktípusonként változtatni a képernyőparamétereket, akkor erre minden lehetőséget megad a monitor.

100 ezer forint körüli árával egy jó ár-érték arányú monitor lett a Philips Evnia 25M2N5200P, amely villámgyors paneljének köszönhetően a Full HD termékek között nézelődő gamereknek bátran ajánlható.

A bemutatott terméket a Philips biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!