Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Csillagok háborúja

21303 levél
Válasz 18.07.10. 12:36 #1030
Peace
Nem mindent lőttek le. Mert az még nem tudod, hogy valójában egy Sith cyborg....és még meleg is.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
3747 levél
Válasz 18.07.10. 11:50 #1029
Sucee
Fasznak kellett ezt is lelőni, ha már két részen át reménykedhettünk, hogy felbukkan, legalább tartották volna meg meglepetésnek.

Tipikusan ez a marveles "mindent bejelentünk előre, hogy ne izgulhass senkiért".
21303 levél
Válasz 18.07.10. 11:13 #1028
Peace
Mindig a Family Guy jut eszembe. "-Lando egy rendszer?" "-Nem, Lando az egyetlen fekete a galaxisban" "-Hát, remélhetőleg igen!!!"
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
9433 levél
Válasz 18.07.10. 08:11 #1027
davkar9
Lando (most már hivatalosan is) visszatér az ep9-ben!

Bár ahogy az OT hármassal bántak ebben a trilógiában lehet, hogy ez nem jó hír.
Simple. Eternal. Beige.
32426 levél
Válasz 18.03.15. 09:08 #1026
szbszig
Star Wars: The Last Jedi | Phasma's End - Deleted Scene

Ezt a jelenetet miért kellett törölni? Nem mondom, hogy annyira fenomenálisan jó, de legalább valami magyarázatot ad arra, hogy Finn hogyan tudja legyőzni végül Phasmát. A mozis verzióban ez az egész elég bénán sikerült szerintem.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9433 levél
Válasz 18.02.18. 23:14 #1025
davkar9
Spoiler doboz nékül, akit tényleg érdekelt az már úgyis látta.

Gondolatban néha visszanézem a filmet. A minap a tükrös jelenet jött elő újra és ha már ennyire a trollkodás volt a fő cél, akkor a Luke flashbacket inkább ide kellett volna betenni. Önmagukban azok továbbra is jó részek, de azt a filmen belül igazából senki nem "látja". Hatásosabb lett volna ha Rey "kik a szüleim" kérdésre a kibontakozó alak Luke és egyből támadással nyit majd a látomás átvált a Kylo "születésébe".
Simple. Eternal. Beige.
40 levél
Válasz 17.12.28. 20:36 #1024
ApexShow
Csináltam egy blogot a filmről, úgyhogy nem ismételném magam, ha nem muszáj:

https://www.gamekapocs.hu/tag/afterlife/blog/11001/star_wars_viii_the_last_jedi_kritika
4089 levél
Válasz 17.12.28. 13:47 #1023
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nemcsak számomra sugallta ezt, hanem pl. egy-két ember számára, aki filmet is szereti, hogy nem vérvonalaktól függ, hanem bárkiben megjelenhet - más is értelmezte így. Szerintem ezt óhajtotta szimbolizálni, ettől még lehet semmi ilyen nincs benne.

Sőt, én nem állítom, hogy az enyém száz százalékig helyes, ellenben veled, mert abszolút ezt érzem a stílusból. Úgyhogy ez a te érvelési hibád egy nagy öngól egy kicsit , mert a te "érved" sem állja meg jobban a helyét, szvsz, mert egyéni értelmezés kérdése, hogy ki minek érzi és értelmezi végét, sőt sem én, sem te nem hozunk fel érdemi érvet egyik vagy másik mellett, így az egész beszélgetés szalmabáb - szóval az egész már túl van komplikálva, és ezek a filmek messze nem ilyenek.

Neked mit jelent az utolsó képsor? Te, hogy értelmezed? Szerinted mit jelent?

Úgyhogy unom már ezt a "beszélgetést", nem konkrétan, hanem a filmről. Másképp látjuk/értelmezzük, egyszerűen nem célom senki meggyőzése, sem egy olyan stílusú arrogáns trollkodás, amit itt levágsz, mert nem a másik nézőpontjának megismerését érzem nálad, hanem azt le akarod nyomni a másikat és hülyének nézni, már bocs.

Amúgy sem ér annyit ez a filmszéria, hogy itt b@szam el az időm a szabadságom alatt erre. Megyek is olvasni.
9433 levél
Válasz 17.12.28. 12:57 #1022
davkar9
OT-ban el lehet intézni ezt azzal, hogy nem volt szándék és lehetőség, PT-ben nagyok volt az időugrások, de itt? A Marvel féle tudatos futószalagos filmgyártás korában, ahol mindenki francihest akar építeni? Itt nem sikerül felvázolni 3 filmre egy fősztorit és a karakterek útját? Persze rugalmasan, mert előfordulhat egy ilyen Carrie Fisheres gebasz, támadhat útközben egy-két jó ötlet, stb.

SPOILER
Nem érzed, hogy ez így tyúk-tojás? Egyrészt Snokeék nem is sithek. "Úgy harcolsz, hogy nem harcolsz." ilyen egyértelműen jó-rossz mitológiás történetben nem működik, ez a feladás. De tegyük fel megtalálja őt a 1o, lézerkaróba húzzák, felnégyelik, meghaltak a jedik, győzött a sötét oldal. Úgyis kerül majd valaki új a fény sarokba, mert nem lehet az egyik a másik nélkül és folytatódik tovább ez az örök harc. Pont ez lenne itt az Erő ~továbbgondolása (végül is Obi és Yoda csak a saját jedi nézőpontjukat adták át), része a fény és a sötétség is, együtt kell kezelni.


*SPOILER
Akkor most én is >Rian Johnson leszek.
Simple. Eternal. Beige.
10393 levél
Válasz 17.12.28. 12:20 #1021
MattMatthew
"Most lehet mondani és - és valahol jogosan - hogy az eddigi részek is így készültek, de azoknál legalább megvolt az irány. Itt nincs semmi ilyen."
Ezt sajnos én is így érzem. Azzal a kitétellel, hogy ezt nem RJ szúrta el, mert JJ-re ilyen szinten szerintem semennyire sem lehet számítani. Eddigi megnyilvánulásai alapján, ha RJ kérdezte volna, hogy mit tervezett ennek és annak a jelenetnek a folytatásaként, hogy majd a rajongók elégedetten csettintsenek, hogy hát persze, 4 éve erre utalt az a félmondat akkor JJ biztos csak titokzatosan mosolygott volna és valami kreténséget mondott volna a végtelen lehetőségekről. A céltalanság nem ezen a két emberen múlt, ez annak a sara aki JJt odarakta a lost után. (ez most nem szidás, csak egyszerűen az ami ott működött, vagy még vállalható volt az itt nem feltétlenül az)


Végéhez csak neked*
SPOILER
Arra gondoltam, hogy mivel ellenpólus a Jedi és a Sith ezért Luke bármennyi Sithet megöl, akkor is lesz új, mert Ő a fény oldalán ott van és kell mindig az érme másik oldala. Palpatine is meghalt, mégis lett másik, mert kiegyenlítődtek a dolgok. Erre találta azt a megoldást, hogy véget vet a Jedi rendnek. Merthogy ha ők megszűnnek akkor nincs fény és fény nélkül a sötét oldal sem lehet. Úgy harcolsz, hogy nem harcolsz.
De meg kéne néznem megint, hogy jól értettem-e amit mond, de nekem ilyesmi rémlik.*SPOILER
Félek, hogy ezért bosszúból megkapom a kedvenc kolbászos gifemet!
“This is not going to go the way you think.”
10393 levél
Válasz 17.12.28. 12:02 #1020
MattMatthew
"Azzal sem volt gondom, hogy Erő több emberben, több helyen, többféle formában megjelenhet (ezt is írtam) és nemcsak az Erőhasználásban, azzal viszont igen, hogy bárkiből Erőhasználó lehet. Ez nekem egyrészt üres írói eszköz a jövőre nézve, másrészt aláássa a fenti gondolatot. Lehet tévedek, de én így érzem."

Azt kérlek írd le, hogy hol derül ki a filmből, hogy bárkiből erőhasználó lehet? Nem értem, hogy a TFA-ban bemutatott két új erőhasználóból, (akik közül csak egy volt képzett) még nem jött ez a következtetés, SPOILER
de most hirtelen amikor a TLJ-ben megjelenik még egy akkor már igaz mindenkire aki erősen akarja?


Nem szalmabáb ez egy kicsit?
“This is not going to go the way you think.”
9433 levél
Válasz 17.12.28. 11:51 #1019
davkar9
Az egész ott bukik meg, hogy nincs semmi a "készítők" fejében. JJ ~elkezdett valamit. Johnson ezt leszarta, kiborított mindent a játéktobozból, szanaszét túrta az egészet, sok figurát összetört, majd a játszódélután végén fölállt és otthagyta ezt a kupit. JJ-nek az ep9-ben javarészt takarítania kell majd. Most lehet mondani és - és valahol jogosan - hogy az eddigi részek is így készültek, de azoknál legalább megvolt az irány. Itt nincs semmi ilyen.

Igen bárki elvihette volna, de mégis Frodó az, aki megteszi. Nem azért mert egy lenne a sok közül. Ő az, akit (kivéve a végét) nem kísért meg a gyűrű, nem kell neki a saját céljaihoz, nem akarja fegyverként felhasználni. Ez egy gonosz cucc, meg kell semmisíteni, mert ez a helyes. Ez az ő döntése, belekeveredett ebbe a nagyvilági történetbe és nem hátrál meg. Vissza is mehetett volna aprajafalvára mezőkön rohangálni és pipázni, elvégre elhozta a tündéknek, erre szerződött, mégis úgy dönt, hogy elviszi a gyűrűt és bedobja a vulkánba. Lehetetlen meló, de meg kell csinálni. És ez még csak a tanácsüléses jelenet, ahol van is valami esély a sikerre. Elvégre van csapat, van tündekenyér. A rajtaütés után látszik, hogy a szövetségnek annyi, de itt is lendül egyet a karaktere, mert ismét ő dönt úgy, hogy még ebben a reménytelen helyzetben is továbbmegy.

SPOILER
Ha elfogadjuk, hogy Rey nem Skywalker vagy egyéb korábban létező neves karakter, akkor nagyjából már vele le van fedve, hogy nem kell különlegesnek lenni ahhoz, hogy hős legyen valaki.

WW hasonlatot nem értem, pont ugyanez történik itt is. Extra poén, hogy Luke kifejezetten azt mondja, hogy a 1o elé kiállva egy fénykarddal nem lesz megoldás. Pedig de, mert így menekül meg a csapat ráadásul a legenda lerombolása helyett újból abba a státuszba lép, sőt szintet is lép; a kis seprűs köcsög és haverjai a legenda Luke legújabb legendás tettét hallgatják. A Return után az új jedikkel volt egy kézzelfogható remény. A Kylos bukás után ez visszaesett a mondai szintre, mindenki "erő legyen veled"-del kíván jó reggelt. A tfa pont ez vetítette elő, hogy Luke visszatérhet és vele a kézzelfogható remény is. Hát nem így lett, a legenda most visszatért csak épp a legendás alak visszatérésének esélye nélkül (duh force ghost, de ne erre építsünk már, akkor életben lehetett volna hagyni). Rey lenne most az új Luke, ezért nem lehet mindenféle jöttmenttel zárni ezt a fejezetet.


Kylonak kellene valami háttér. A film(Rey) direkt rá is kérdez, hogy miért utálta az apját, de erre nem jön válasz, pedig fontos lenne. A LJ valamennyire azt sugallja, hogy Han leszarta, a TFA és maga a Ben Solo név alapján viszont pont fordítva. Ben(Obi-wan) Leia számára nem igazán jelentett semmit, csak apu ismerte az öreget, fel kell hívni, hogy segítsen. Han viszont eltöltött vele egy rövid kalandot, sokkal hihetőbbnek tartom, hogy ő az, aki róla nevezte el a fiukat. Beíratják Luke sulijába, ami okozhat egy apróbb ~törést (nem kellek?), viszont ő is családtag és nem hinném, hogy ne lehetett volna innen néha hazatelefonálni anyukénak vagy együtt tölteni az ünnepeket. Snoke szerepe megint csak fontos lenne. Ő édesgette sütivel a sötét oldal felé vagy pedig Kylo alapból gonosznak született? Ha igen, akkor Luke igazából tehetetlen volt, az éjszakai látogatás szándékosságától vagy sikerétől függetlenül.

De rendben, játsszunk Johnson szabályai szerint, tegyük fel, hogy ezek nem fontos dolgok. Részben el is fogadom, ceruzás alap, gonosz és kész, így kezdi a trilógiát. A megkezdett és Han miatt menthetetlen karaktert jól építi, Driver is jól alakít, erre az egészet áthúzza a tróntermi jelenet végével. Logikus lenne, hogy ne legyen többé A vagy B, francba az egésszel és legyen inkább a C, erre mégis csak B lesz... Ep9-ben lehet még próbálkozni nyitni A és C felé, de innentől ez a karakter már hiteltelenné vált.

@Matt, Barthezz

SPOILER
Én 30 évről tudok az OT és ez az új között. Pontos időket jó lenne tudni. Kylo életkora miatt (25-30?) a szigeten töltött évek száma olyan 10+- lehet. Ez nekem kevés idő ahhoz, hogy legendává váljon. Üldögél a seggén és tejet iszik? Ez nem küzdelem, ez sima feladás. Meghalhat magával temetve a jediket, hajrá, jól kiállt filozofikusan, de attól Snoke és a 1o ugyanúgy tovább gonoszkodik a galaxisban. Nyilván válaszok miatt jött a szigetre, az ~igazi Erő megismerése érthető lenne. A régi jedik használták mindenestül. A sithek ráálltak a sötét cuccra, de az önmagában nem jó, a köztársasági jedik pedig kisajátították a fényt és az arroganciájukba bele is buktak. Az új "jedik" feladata az intézmények lebontása lehetne ezért is lett volna jó, ha Rey és Kylo el tud indulni egy közös új úton.

Elkalandoztam, ez már a bukás utáni Luke. Return+ ~15 évben még bőven ugyanannak a karakternek kellett lennie, aki nemrég még Vader után ment.
Simple. Eternal. Beige.
4089 levél
Válasz 17.12.28. 11:33 #1018
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ez a gondolatsor remek.

Annyit fűznék csak hozzá, hogy nekem nem azzal volt bajom (mint jó néhányunknak sem), hogy bárkiből lehet hős (ilyet nem írtam, írtunk szerintem), sőt, írtam is, hogy éppen ezt a gondolatsort tudták volna sokkal jobban elmélyíteni azzal, hogy az általam hiányolt önfeláldozást meglépik. Az, hogy a mindenséghez mérve van valami több is a Jediken/Sitheken/Erőhasználókon túl (elvileg, a szememben erre épülne az új trilógia egyik fő mondanivalója) és ez is inspiráló lehet a gyerekek számára. Finn egy név nélküli senki volt, egy fogaskerék az embertelen gépezetben (mint egy rabszolga egy kaszinóbolygón, lásd gyerekek), mégis kitört, személyiséget szerzett, kiállt az életelve mellett és áldozatot hozott az ügyért és a barátaiért, meg is hal értük - így univerzális példaképpé válik. Ez szerintem sokkal mélyebb, érettebb üzenet, mint Luke végső kiállása (mert az sem kéne elfelejteni, hogy lépegető-Luke figurákkal játszottak a végén).

De ez csak néhányunk szempontja.

Azzal sem volt gondom, hogy Erő több emberben, több helyen, többféle formában megjelenhet (ezt is írtam) és nemcsak az Erőhasználásban, azzal viszont igen, hogy bárkiből Erőhasználó lehet. Ez nekem egyrészt üres írói eszköz a jövőre nézve, másrészt aláássa a fenti gondolatot. Lehet tévedek, de én így érzem.

Sőt, amit itt a tagben kifejtesz, szerintem, de hangsúlyozom, szerintem Finn feláldozása sokkal jobban illene a Frodó-Samu hasonlathoz.

Szerintem Davkarnak is ezzel a hangsúlyozással van problémája.

Kylo múltját szerintem bővítették itt, sőt, ahogy írtam, a nyolc film egyik legszemélyesebb pillanata lett az, hogy ugyanazt az eseményt kétféle szemszögből megmutatták és teljesen másként, ahogy az adott szemlélő megélte. Ez szerintem zseniális volt. Adam Driver rohadt jól látszik, de mivel kurva jó színész, ez nem is meglepő. Nekem csak azzal van egy kicsit bajom, hogy a személyiségének a szürkeségével még érdemben nem kezdtek semmit, de még ott a kilencedik rész.

A magam részéről abszolút megértem, hogy kinek miért jött be ennyire ez a film, sőt el is fogadom. Jó páran azonban képtelenek meglátni, hogy minden nézői befogadó más, és ez nem csak az elvárásokon múlik, amit jó páran szintén szajkóznak, mintha csak ezért lehetne bajunk a filmmel.
29370 levél
Válasz 17.12.28. 09:33 #1017
Germinator
Olyan fórumos nyelvezettel élve, ez egy kurva nagy +1
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
29370 levél
Válasz 17.12.28. 09:29 #1016
Germinator
SPOILER
De most komolyan, ezt a "ha bárki lehet jedi, bármelyik nyamvadt kiskölyök, akkor minek Rey" érvelést egyáltalán nem tudom elfogadni. Meg azt sem, hogy ez a trilógiát lezáró képsor kellett volna, hogy legyen - igen, a ti fejetekben, ha rátok lett volna bízva a trilógia a felépítése. De eleve honnan tudjátok, hogy azok, akik ténylegesen írják a filmet, azoknak milyen történet van a fejében?

A VIII. rész megnézése előtt nyilván azt sem vágtátok, hogy majd ez a film mire fut ki, és most az alapján próbáljátok megérvelni, hogy a IX.-nek mire KÉNE kifutnia, hogy a VIII., amit most láttatok, az mire fut ki. Szóval ezt a fajta gondolkodást nemigen tudom hova tenni, de önmagában a feltevést, miszerint ha bárki lehet hős, akkor felesleges, hogy van egy főszereplőnk, már ezt sem érzem túl jogosnak. A Gyűrűk ura nem pont erről szól?

Igen, ott van Frodó meg Samu (meg a másik két hobbit... meg Aragornék, na meg Gandalf, na meg hadd ne mondjam, még hány másik főszereplő), de a filmben és a könyvben - és most javítsatok ki, ha tévedek - EGYSZER SEM mondják azt, hogy márpedig kizárólag Frodó vihette volna végbe ezt az egészet a saját különleges képességei miatt. Ha emlékeim nem csalnak, Gandalf is de számos más szereplő is nem egyszer megemlíti, hogy ezek a hobbitok úgy alles zusammen nagyon különlegesek (100 év után is meglepetés, stb), tehát ott is sokkal inkább a közösségi hősiességre hívják fel a figyelmet - attól függetlenül, hogy van 1-2 konkrét hobbit, akit követünk. De az egész sztori alapfelvetése az, hogy a legkisebbeken múlik néha a világ kerekének forgatása.

És eleve nem értem, miért baj az, ha fel volt építve egy klasszikus hőstörténet, aminek során kiderül, hogy bárki lehet hős. Nem ez a legszebb üzenet, hogy nem egy különleges főszereplő fogja megváltoztatni a világot, hanem nagyjából bárki megteheti, ha igazán akarja (lásd Gyűrűk ura, fentebb)?

Ráadásul ha megfigyelitek, a Wonder Woman MAJDNEM ugyanezt hozta ki a sztorijából - emlékszem, amikor a fronton beszól neki a csávója, hogy itt nem lehet mindenkit megmenteni, nem attól leszel hős, hogy egyedül kiállsz a sereg elé és mindenkit legyaksz, mivel ezt nem is lehet megtenni. Aztán 2 perc múlva Wonder Woman pont, hogy ezt teszi meg, ezzel szétzúzva a film egyetlen értelmes gondolatát - a Last Jedi pedig mintha pont erre akarna kifutni, amire a Wonder Woman nem mert.


Ami pedig azt a problémakört érinti, hogy a főgonosznak nem volt rendesen kifejtve az eredete, a múltja, stb. Erről hadd meséljek el egy személyes kis anekdotát, remélem rávilágít a mondandóm lényegére.

Lassan két éve forgattam egy kisfilmet, két főszereplő volt és egy 17 perces történet. Két normális színészt felkértem, hogy játszanak benne, és az volt az alapszitu, hogy anya-lánya kapcsolat, és az előkészületek egy pontján kitaláltam, hogy mi lenne, ha ez az anyuka és a lánya szarban lennének egymással. A film is így készült el, a két szereplő között végig van valami feszkó, nem nagyon derül ki, hogy mi az, csak úgy van.

Kábé pár hónapja, tehát több mint egy évvel a forgatás után dumáltam a csajjal, aki a fiatal lányt játszotta, és elmesélte, hogy eleinte kifejezetten kellett volna neki, hogy tudja, mi történhetett közte és az anyukája között, hogy értse, mi is a feszkó alapja. De én ezt sosem fejtettem ki (valszin nem is volt rá megoldásom), és azt mondta, a forgatás során, meg utólag nézve a kisfilmet rájött, hogy ez így is működött, sőt. Elfogadta, hogy a karaktereknek van egy alapállapota, és azon belül következetesen viselkedtek, és innentől kezdve lényegtelen volt, hogy most ez az egész miből fakad - mármint neki, mint színésznek.

Szóval az egész Kylo kérdésre, szerintem egy olyan dolgot szeretnétek kisajtolni a filmből, amit nemcsak, hogy a készítők nem érintenek szándékosan, de ha belegondoltok, az ég világon semmit nem adna a filmhez pluszban. Attól, hogy van egy ilyen vágy a modern nézőkben, ez a képregényfilmes vágy, hogy lássuk karakterek eredetét és teljes múltját, attól még ebben a specifikus esetben ez semmit de semmit nem változtatna sem a film történetén, sem a karakteren, sem a színész alakításán. Számomra Adam Driver következetesen, hitelesen hozza a figurát, ismerjük a motivációját - olyan szinten, amilyen szinten következetessé és hitelessé válik a karaktere. Nem zárom ki, hogy majd a IX. részben mégiscsak feltérképezik a múltját, de ha így marad, szerintem - szimplán forgatókönyvírói, dramaturgiai és színészi szempontból - egyáltalán nem lényeges, hogy ezeket a dolgokat ismerjük. Szóval szerintem látnotok kell, hogy egy filmben nem mindig fontos az, hogy mindent tudjunk - és amire azt gondoljátok, hogy lényeges tudni, azt is érdemes ilyen módon átgondolni. Szerintem.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
10393 levél
Válasz 17.12.27. 23:40 #1015
MattMatthew
SPOILER
Luke nem azt mondja, hogy az ellenpólus miatt kell megszűnnie a Jedi rendnek? Nem felejtette el, hogy ki ő, hanem rájött, hogy azzal tudja megsemmisíteni a Sitheket ha megsemmisíti a Jedi rendet is. Mert amíg ő él és vele van az Erő addig mindig lesz egy Sith is.

Nyilván utána már Kylo elvetésével saját magát akarja legitimálni és azt, hogy miért nem küzdött tovább érte. Itt bejön az, hogy a legendás jelzőket a kor aggatja rá az egyénre és a személy elmarad mindig a hőstől. De ettől még Luke továbbra is az aki azt tenné ami a jó és amitől a gonosz pusztulását várja.
“This is not going to go the way you think.”
52367 levél
Válasz 17.12.27. 21:30 #1014
Barthezz
SPOILER
"Tudod, hogy lett volna ennek értelme? Ha az ep9 végére tolják be."

Ebben viszont igazat kell, hogy adjak. Nekem tetszett ez a befejezés, de ez valóban a trilógiát lezáró képsornak illett volna be. Tippre úgyse kezdenek ezzel a szállal semmit a következő részben, hiszen ahogy te is írtad, ebben a trilógiában Rey a főszereplő. Szóval teljesen igazad van, engem viszont ez nem zavart, mert számomra nem értékelte át ez a jelenet az addig látottakat.

Luke: Értem az indokaidat, de 40 év nagyon sok idő. Lehetséges, hogy azzal a céllal vonult el, hogy csak ideiglenes kitérő, aztán majd visszatér. Ezért készült a térkép is (lám, most is lett haszna végül). De aztán elmélkedett és 15-20 év alatt arra jutott, hogy már szarik bele az egészbe, a magányban elég rendesen meg lehet zakkanni. De az is lehet, hogy csak az zavarta, hogy Rey jelent meg, egy számára ismeretlen akárki. Oké, jött Csuvi is, aztán R2, de igazából ő Hanra vagy Leiára várt volna és lehet nekik nem mond nemet. Ez végülis igazolódott Yoda megjelenésével, mert ő meggyőzte.

És amúgy az is jogos, hogy bár Snoke így, Snoke úgy, semmi nem derült ki abból, hogyan is térítette el az ifjú Bent. Erre azért szentelhettek volna némi flashbacket, mert érdekelne, egyáltalán hogyan kerültek kapcsolatba. Lehet, a 3. film erre választ ad, hiszen Ren még él, Snoke pedig visszatérhet egy flashbackben.

A Ren lovagok pedig tippre azok a tanítványok voltak, akiket Ben aznap magával vitt és nem mészárolta le őket a falu felégetésekor. Persze, hogy ők ez esetben miért is álltak át a sötét oldalra, az jó kérdés, de nyilván okkal hagyta őket életben és vitte őket magával. Remélhetőleg erre is választ kapunk a 3. részben. Bár mivel Abrams rendezi, ez azért mégsem annyira biztos.

9433 levél
Válasz 17.12.27. 14:15 #1013
davkar9
@Barthezz

Nem, nem a csillogó szemű Luke kell. Az a Luke kell, aki nem hallgatva Obi-wanra, nem hallgatva a józanészre, Vader után megy, hogy megmentse. Az a Luke kell, aki a kiprovokált harc és megüresedett pozíció ellenére beint az uralkodónak, hogy apádfaszát, én márpedig jedi vagyok, nem kell a sötét oldal. Eltelhetnek itt évtizedek, ez a karakter magja, ez nem változik. Persze ott volt az a Kylos hupli, el is esett, de Luke leporolná magát és tudná folytatni. Nem vonulna el egy szigetre depizni. (rendben az OT leszarva, de basszus még a tfa is azt vetítette előre, hogy nem feladni ment oda, mert akkor minek a térkép?)

SPOILER
Az esti látogatás nekem is tetszik bizonyos szempontból, ha nagyon csak önmagában nézem a filmet, de pont a Vaderes dolog miatt nem állja meg a helyét. A kivitelezéssel is baj van. Nem lehetne előbb leülni beszélni vagy hazaküldeni? A legjobb módszer az éjszaka közepén rajtaütni főleg, hogy nem is azért ment oda, hanem csak… nézni ahogy alszik? Kylo gonoszsága sincs kibontva. Végig benne volt, már úgy született? Ugye Snoke, így Snoke úgy, de mégis két nézőponti Luke flashbackre van fogva az átállás. Nekem már az is rohadt furcsa volt, hogy Kylo lakhelye az iskolától 500m-re van kibaszarintva a semmi középre... Eleve így kezdte a sulit? Mentek vele mások is (->knights of ren?) tehát az elkülönítés? ellenére sem volt kiközösített gyerek. Azt sem hiszem, hogy Luke a PT féle jedi iskolát kezdett, hanem valami hippi kommunát, érezd az Erőt mantrával és hasonlókkal.

Rey esetében igenis baj van gyerekkel. Ha bárhonnan elő lehet szedni egy ilyen remény kölyköt, akkor minek is kell Rey? Ő a főszereplőnk, az ő útja érdekel, nem twist olivéré. Az 50-100 év logikus, de most a mostban vagyunk, Rey történetében. Tudod, hogy lett volna ennek értelme? Ha az ep9 végére tolják be.

Jelenleg ugyanott tartunk, mint a Return végén, azzal a különbséggel, hogy a lázadók vannak kb 15-en, az iEmpire pedig erősebb, mint valaha.


tl;dr
Simple. Eternal. Beige.
10393 levél
Válasz 17.12.24. 22:20 #1012
MattMatthew
SPOILER
Most az nincs meg, hogy mit vágnak át, meg hogy hogy? Meg kiből lehet bármi?

Finnről lehet vitázni, de kicsit ezt is annak érzem, hogy "bezzeg én a saját fan fictionömben jobban meg tudtam volna csinálni!" Értem én, hogy ha meghalt volna akkor azt az üzenetet közvetítette volna, amit te szerettél volna, de a film most kivételesen nem neked vagy nektek akart igazat adni, hanem mást mondott. Úgy is lehetett volna jó, de úgy is lehetett volna esetlen. Illetve értem, hogy a szerelmi vonzata erőltetett, de egyrészt nem is tolták túl, meg igazából ez is csak eszköz volt arra, hogy elmondja hogy nem az ölés az út. És Finn meg a másik közt az a különbség, hogy az egyik karakternek van neve, a másik meg csak az a lila hajú tábornok. Mást lehet mondani különböző karakterekkel. Lehet az önfeláldozás is üzenet, de a másik karakterrel más üzenetet akartak átadni.
És ezért vagyok kicsit gunyoros, mert sokszor azt érzem, hogy egy-egy szeretett sorozatot az emberek annyira sajátjuknak éreznek, hogy a mellett, hogy alapvető emberi joguknak tartják a következő rész érkezését, a legtöbben csak azért is jobban tudják miként lehetett vagy kellett volna jobban megcsinálni és hol tévedtek, meg hol hagytak ki nagy ziccert. Értem, lehetett volna, na és? Nem a fölvetések jogosságát akarom ezzel megkérdőjelezni (TDKR itteni befejezését én is jobbnak éreztem volna), de ekkora mennyiség mellett még ha nem nyafogó stílusban adjuk elő akkor is nyafogássá válik és degradálja (vagy próbálja) a készítők munkáját.


@JIB Komolyan, ha egy útikalauzt veszek a kezembe is kevesebbet látom az (hős) "útja" szót!
“This is not going to go the way you think.”
9433 levél
Válasz 17.12.24. 19:23 #1011
davkar9
SPOILER
Pont azért működne, mert nem Martin (pontosabban a D&D GoT fanfic) és WD féle öncélú, "a hét gore pillanata" lett volna. Finn eddig mindent Reyért csinált és/vagy menekült a 1o elől. Ezzel az öngyilkos futammal végre nem fut tovább, szembenéz a ~félelmével, múltjával, kiáll AZ ügyért, a szabadságért, a reményért. Rose ezt elveszi tőle. Én is hopeless romantic vagyok, de ennek most itt nem volt helye. Érted, ennyi erővel főhajóba is belevezethetett volna egy transzportot hasonló szöveggel. Gondolom disney filmnél van egy filmen belüli limit az önfeláldozásokra. Elejéről Rose tesója (amit egyébként lehetett volna rövidebbre venni), Holdo, Finn, á-á, nem jó, jön még Luke is, akkor húzzuk ki inkább Finnt.
(Mellesleg a 8 óra alatt beleszeret szál is olyan esetlen.)

A LJ Erővel nem a képességek/ábrázolása a baj, hanem a hozzáférhetőség. Ott van mindenhol, de azért csakis az erőhasználók "kiváltsága". Ezért van itt most nekünk Rey. Vele az Erő (családfa nélkül jelenleg->mégis különleges), a film végére ő az új remény, erre az egész jelentőségét alávágják ezzel a kis köcsöggel és a bárkiből lehet bármi szarsággal? Ne már...
Simple. Eternal. Beige.
4089 levél
Válasz 17.12.24. 18:27 #1010
Juraviel.Ihuan.Bedvin
SPOILER
Pedig Holdo admirális is feláldozta magát. Nem is várok Martin-féle grimdark stílust, csak úgy látom, hogy Finn önfeláldozása sokkal jobban illett volna abba a gondolatmenetbe, amit az előző rész óta építgetnek.

Pedig a nyolc film is egyértelművé teszi, hogy szabályszerűség szerint működik (fény oldala, egyensúly, a sötétség oldala - és választással járó készségekkel, szemlélettel, az Erő megnyilvánulásával). Nem is a belső logikájával volt problémám, olvasd el újra. Hanem a világépítéssel, és azzal, ha mindenki számára elérhető nemcsak spirituális, életszemlélet, hanem képességek szintjén meg, akkor a jelentőségét veszti el, illetve fennáll a veszélye, hogy ezzel üres eszközzé válik a későbbiekben.


De kösz, hogy visszaszívtál a gunyorosságból.
10393 levél
Válasz 17.12.24. 15:59 #1009
MattMatthew
@JIB Most olvasom, hogy te nem mentél el a mellett a mondat mellett, csak nem szeretted! Akkor visszavonom a beszólást!
“This is not going to go the way you think.”
10393 levél
Válasz 17.12.24. 15:53 #1008
MattMatthew
Nem bírtam még mindent végigolvasni (de hosszú még a tél). Két gondolatban ellentmondanék! Egyrészt Finn, másrészt pedig az Erő mibenléte kapcsán!

SPOILER
Egyrészt én is nagyon vártam Finn halálát, annyira adta és szerintem pont ezért nem követték el. Ezért, meg azért mert ez nem egy Martin-féle cliffhangerre épített, ma gyakori nézői sokkolásból profitáló film. Talán annyiban könnyű dolgom volt, hogy épp előző nap néztem a Justice League c. filmet és ezel elég erős kontrasztot adott! Talán ezért is tudtam elcsípni az utána következő mondatot, amit igazából nem is értek, hogy miért ignoráltatok. Ennyire erős volt a saját csalódásotok hangja, vagy ennyire pironkodtatok, hogy jajj, megint cup-cup jelenet van? Elkalandoztam. Vissza: szóval ez a film azért volt szerintem nagyon jó mert sokszor tanítani akart valamit. Több nagyon jó gondolat volt benne amit az ember használni tud az életében és oktató jellegű. Ért valamit, hogy n+1. halálcsillagot sikerült elpusztítani? Off screen lehet, hogy jobb életet eredményezett, de a lényeg az amit a kiscsaj is mondott, hogy nem a pusztítás az előre vezető út! És annyira hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a "hősök" rájönnek, hogy együtt nagyobbat ütnek és úgy győzik le a gonoszt, de ez nem az a történet és az a történet nem visz előre.


Másik: az Erőnek tényleg szabályok szerint kell működnie? Legalább belső szabályok szerint? It's MAGIC! Ne már! Legfeljebb a dramaturgia szabályai szerint! Az új irány amit mutattak ezzel a két filmmel ponthogy azt adja, hogy az Erő bármire képes! Nincsenek szabályok! Idézhetném ezt: link És ezt alátámasztandó a TFA rögtön azzal nyitott, hogy Kylo megfogott egy blaster lövedéket a levegőben... mert csak! Ha Luke nem csak force ghostként van ott a lépegetők kereszttüzében akkor sem lett volna hihetetlen, hogy kisétál!
“This is not going to go the way you think.”
4089 levél
Válasz 17.12.22. 20:31 #1007
Juraviel.Ihuan.Bedvin
@szbszig

Szó sincs benne ilyesmiről.

Azt taglalja, miért értelmezik félre sokan ennek a szálnak a jelentőségét, és azt, hogy ez a jelentőség miben rejlik.

@LordMatteo

Bocsánat, hosszan, TL;DR módon írok.

Valóban, egyetértek. Több helyen olvastam, hogy sokan utálják az előzménytrilógiát a poltikai szála miatt, nekem pedig annak idején, pedig akkor voltam 14-20 között mégis ez a része jött be legjobban. Miképpen lehetne egy Galaktikus Köztársaság bukását bemutatni, hanem ezzel együtt?

Lehet nem olvastak Asimovot vagy Herbertet.
9433 levél
Válasz 17.12.22. 20:12 #1006
davkar9
Aha. Kissé nyakatekert megoldással hívtad fel a figyelmet, hogy erről a karakterről is illene megemlékeznünk, de igazad van.
Simple. Eternal. Beige.
28125 levél
Válasz 17.12.22. 19:04 #1005
LordMatteo
Végigolvastam a topikot, bár főleg JIBnek köszönhetően ez fél óra helyett másfél órámba került. Tegnap láttam én is, a Disney-pátoszos jeleneteket várhattuk előre, egyébként meg teljesen korrekt Star Warsnak is.

A kedvenceim mondjuk azok, akik leirják, hogy ők a legnagyobb SW-fanok (nem csak itteniekre gondolok), de igazából az első trilógiából ők ezt és ezt utálták, az előzményt nem tekintik kánonnak (?????), majd hozzáteszik, hogy a mostani filmek is szarok. Tehát úgy rajongói egy minimum 8 filmből álló filmes sorozatnak, hogy abból 5-öt alapból nem is tekintenek a részének. Hát akkor mégsem szereted az SW-t, nem bazmeg?

Bocs, de ez már kikivánkozott.

___

SPOILER
Finn halála tényleg adta volna magát, ez a film legnagyobb hibája! A seprűs kisgyerek a végén szerintem rohadtul nem az Erőt használta, simán a seprűben van annyi automatizmus, hogy odaugrik a kezedbe. Szinkron pocsék volt, főleg ennél a jelenetnél. *halandzsa halandzsa* magyarul beolvasva: Lúk Szkájvóker dzsedimester *halandzsa halandzsa*. Kb.mint amikor a cigányokat hallgatod beszélni, de a számokat meg a dolgozni-t magyarul mondják a lovári közben... Sajnos Győrben ez van, ilyen hosszúságú filmnél nem opció az este 8-as feliratos vetités.

A hackerkeresős mellékszál kb. a kötelező kocsmajelenet miatt kellett (ugye, ez anno a nagyon ikonikus sokfuralénytmutassunkmeg dolog volt, ma ennek már a CGI-tenger közepén nincs akkora ereje, de valamiért mégis őrzik a hagyományt ezzel), azt én is kihúznám a filmből.

Szóval, elégedett voltam vele, más igények alapján készül, mint az előző trilógiák, de ez nem is baj! Jöhet a következő.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
32426 levél
Válasz 17.12.22. 12:47 #1004
szbszig
Nekem erről a címről leginkább az jutott eszembe, hogy azért, mert szerepel benne egy feka, egy ázsiai meg egy latino karakter, és ugye nyitni kell ma már mindenféle piacok irányába.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32426 levél
Válasz 17.12.21. 21:46 #1002
szbszig
Kösz, az utolsó bekezdésnél már fetrengtem.

SPOILER
Amúgy azok az idióta porgok csak engem idegesítettek marhára? Az ewokok sem voltak sokkal kevésbé bicskanyitogatóak, illetve ugyanilyen olcsó, átlátszó marketinghúzásnak szánták őket a maguk korában, de nekik legalább volt valami szerepük a történetben is. Ezeknek?...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
9433 levél
Válasz 17.12.21. 21:01 #1001
davkar9
Kylo valami birodalmi archívumról beszélt (ami szerintem a teljes galaxist mutatja), a kis részlet, amit mindenki keres az csak a kiindulópont, mert a teljes A-B szaggatott vonallal be van jelölve. De az első jedi templomról nem volt valami feljegyzés az uralkodó naplójában vagy hasonló, purge-höz kapcsolódó titkosított dokumentumokban, amiket a 1o megörökölt...?

De ezek nem is lényegesek ep 8 alapján

SPOILER
R2-t törölnie kellett volna, hagyják őt békén a faszba, meghalni ment oda, nem válaszokért vagy reményért. Sajnos ez sima ütközés. JJ még Lukenak készítette elő a terepet, Johnson Jake Skywalkert (link) használta a filmjében.
Simple. Eternal. Beige.
3747 levél
Válasz 17.12.21. 20:43 #1000
Sucee
Ahch-to*, sorry.

De egyébként most jöttem rá, hogy igen, az végülis simán lehet, hogy a térkép már eredetileg is megvolt a hely miatt, Luke meg pont azért barmolta szét, hogy senki ne találja meg. Belemagyarázás, de legalább valami...
3747 levél
Válasz 17.12.21. 19:50 #999
Sucee
Beszólsz itt az Ach-to névre, mint kotor fanboy, aztán fel se tűnik, hogy Ahto City volt a Manaanon (kurvanagy tenger közepén egy kis valami) meglátogatott település...
4089 levél
Válasz 17.12.21. 17:05 #998
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Filmtekercs.hu - Hely egy galaxisnak – A Star Wars és az űropera

Rohadt jó írás, remek meglátással, hogyan helyeződöttek át műfajon belüli sajátosságok hangsúlyai trilógiáról trilógiára.
4089 levél
Válasz 17.12.21. 16:40 #997
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ez k*va jó paródia lett.
3440 levél
Válasz 17.12.21. 16:11 #996
Raistlin666
Oké hogy Te ingyen erre jutottál...de hogy a nagy pénzt markoló forgatókönyv "író" is kb. ilyen szintet üthetett meg fejben...
9433 levél
Válasz 17.12.21. 16:04 #995
davkar9
Én azóta gondolkodtam rajta, végül is van benne logika.

SPOILER
Eljutottak R2-val az ach-tora (egészségedre), ott megtalálta a jedi írásokat és... mik azok, tevefókák? Azta, milyen finom a tejük<. Pont, mint a kék tej, amit Beru néni vett a boltban régen, csak ez zöld! Király ez a hely, nem megyek el innen soha, itt fogok meghalni! Ja igen, jedi felelősség. Hmmm, figyelj R2, a következőt csináljuk...

*ocean's 11 zene*

Megrajzolod a térképet idáig. Starhely? Rád bízom, részletes, nyíllal jelölt útvonal azért nem kell szerintem. Oké, te vagy a droid. Na, de a lényeg, hogy vágd két darabba. Ne, ne legyen egyforma. Vágj le úgy 5%-ot az elejéről, ezt külön usbre másolod. A többi marad nálad, de erről nem szólhatsz senkinek, amíg nem érzékeled a közeledben a kis darabot! A kis részt odaadom valami vén faszinak, imádta a jediket. Ismeri Leiát, de majd őt is megkérem, hogy ne szóljon még neki. Ha valami galaxis méretű konfliktus ütné fel a fejét, az első dolga úgyis az lesz, hogy felkeresi, nem kell majd Leiának a legjobb emberét utána küldeni vagy ilyesmi. Utazik egy csomót, kizárt, hogy pont valami sivatagos szar helyen ragadjon ott, mint a tatooine volt. Igen, ez zseniális terv! Kiteszlek a bázisukon, ne felejtsd majd el megkérni őket, hogy tegyenek töltőre, hosszú volt ez az út és a térkép elkészítése is alaposan lemerített.

*Luke visszatér a szigetre, issza a fókatejet, a tapír-apácák mossák a gatyáját, király az élet. Telnek az évek, ep7 vége, reggeli után fönt a sziklán*

Micsoda látvány, nem is értem minek stresszeltem magam ezzel a jedi hülyeséggel évekkel korábban. Nem jött senki, lám nélkülünk is jól elvan a galaxis. És ez a tej! A reggeli már megvolt, de ma szerintem repetázok!

*Rey érkezik*

Fuuuuuuu.

(bónusz ep8 )

Ki a.. Mi az a kezében... A régi kardom...huh, remélem a lány nem az enyém. Gyerünk, gondolkozz! Mit tenne Han? Kidumálná. Nem, az nekem sose ment. Hát persze! A Yoda féle őrült jedi mester trükk! Dobd el a kardot és szaladj, ne is szólj hozzá! Ha mégis követ majd azt mondom, hogy a galaxisnak nem kellenek már a jedik.
Simple. Eternal. Beige.
3747 levél
Válasz 17.12.21. 14:41 #994
Sucee
R2 mindig is az önfejű droid mintaképe volt, akármi is legyen az.

Anyway, Luke amikor dühösen végül azt mondja,
SPOILER
I came here to die, azért az eléggé árulkodó, hogy rohadtul nem ez volt az elgondolás Ep7 alatt, aztán meg szartak rá...
32426 levél
Válasz 17.12.21. 14:27 #993
szbszig
SPOILER
Lehet, meggondolta magát közben. Mondjuk eredetileg nem örökre akart visszavonulni, csak egy kis időre elmélkedni, aztán szép lassan belenyugodott, hogy már úgysem tud változtatni semmin.

Egy másik lehetséges magyarázat talán, hogy nem saját maga miatt hagyott hátra térképet, hanem elsősorban a bolygó miatt, hiszen ha jól értettem, ez az a hely, ahol a Jedi Rend született, itt volt az első templomuk.

De valóban elég zavaros az egész, amit nagy valószínűséggel az is fokoz, hogy a két rész között változtattak a sztori irányán jelentősen. Nagyon nehezen hiszem el, hogy eredetileg így tervezték volna, hogy az Ep. VII végig Luke kereséséről szól, az epizód csúcspontja, ahogy Rey megtalálja, a kamera ott köröz felettük percekig, aztán az Ep. VIII azzal indul, hogy Luke dühösen lehajítja a kardját a szikláról a picsába...

Mondjuk én ehhez a témához azt is hozzávenném, ahogy összeáll egyáltalán a térkép az Ep. VII-ben. Végig ott van a másik fele R2-nál, már a film közepén nyugodtan felfedhetné mindenkinek, mégis vár egészen a végéig, hadd küszködjenek azok a köcsögök a Halálbolygóval egyedül, Luke segítsége nélkül. A film végén aztán mégis meggondolja és aktivizálja magát... De mi változott időközben? A közvetlen veszély éppen hogy enyhült a Halálbolygó felrobbantásával. Az egyetlen érdemi különbség, hogy Rey akkor fut be a lázadók bázisára, R2 akkor találkozik vele először. Talán őt akarta mindenképpen eljuttatni Luke-hoz valamiért?... Később, a bolygón is konkrétan ő győzködi Luke-ot Leia régi hologramüzenetének lejátszásával, hogy kezdje el végre Rey kiképzését... Persze ezen túlmenően a miértre továbbra sem tudok választ adni. Vagy hogy egyáltalán miért lenne egy droidnak ilyen erős, önálló akarata, hogy még a mesterével is szembeszálljon, vitatkozzon vele...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
3747 levél
Válasz 17.12.21. 11:51 #992
Sucee
A "másik rendező szálainak levagdosása" engem egy ponton zavar nagyon, még davkar valamelyik posztjánál adtunk is hangot ennek, a térkép.
Komolyan, ha valaki tud kitalálni (mert itt szimplán nincs értelmes magyarázat) egy indokot, hogy akkor ez az Ep8 Luke miért is hagyott hátra térképet (két részletben!), az ne tartsa magában.
1648 levél
Válasz 17.12.21. 07:47 #991
Aribeth
Megnéztem.
TL, DR verzió: felemás élmény, egy része beszippantott, és nagyon tetszett, egy része unalmas, egy része pedig olyan, mint egy rossz Star Wars paródia.

Voltak benne elemek, amik nagyon tetszettek, és szívesen újranézem őket. A túlságosan is elnyújtott játékidő, filler történetszál és a felesleges poénkodások ellenére is volt egy jó lendülete a filmnek. Szerettem Poe, Rey és Kylo történetét. Szerintem Finn és Rose is szerethetőek voltak, csak a sztorijuk lett gagyin és felületesen megírva. Leia is bejött. Luke az előzetes várakozásaimmal ellentétben kevésbé, de ezzel nem azt mondom, hogy rossz lett volna, elfogadom, hogy a többség szerette.

De hogy a film intelligensnek nézi a közönséget, és hogy nem tolja a pofánkba a nosztalgiát? Ugyanazt néztük? Időnként vissza kellett fognom magam, hogy ne sírjak fel hangosan a nézőtéren.

SPOILER
Az eddigi SW filmek nagy részében jelentős szerepet kapott a hipertérben való ide-oda ugrálás, és ugyan a TFA-t valamilyen szinten már töröltem a memóriámból, de abban nem volt egy Falconnal beugrás a pajzsok mögé szál? Mindegy, a lényeg az, hogy én elviselem Leia űrsétáját, az űrben terjedő hangot és a gravitációnak engedelmeskedő bombákat, de ez a film a saját univerzumának mond ellent azzal, hogy az Első Rend hajói NEM KÉPESEK AZ ELLENÁLLÁS HAJÓI ELÉ UGRANI. Azok után, hogy a cutting edge technology szinten tudják őket még a hipertérben is követni, nem tudják kiszámítani az ugrásra képtelen flotta útját? Miért nem találtak ki valami kevésbé ostoba indokot, ami a film fő megoldandó problémáját képezhetné?

És egy mini Halálcsillag, a negyedik, hát az agyam leteszem. Szakadjanak már le erről a nyüves témáról.

Nincs nosztalgia? És a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér jeleneteinek újraforgatása micsoda? A Hoth bolygó meg a lépegetők megidézése? A Rey, Kylo, Snoke jelenetsor, ami kísértetiesen a Jedi visszatért idézte? Segítsen, Obi-Wan Kenobi, ön az utolsó reményem? Luke a Falconon? Yoda? Köszönöm, nem is kell a válasz, kitalálom: ezeknek mind funkciója volt, ez nem nosztalgiafacsarás, én nem érem fel ésszel a filmművészetet.

Mondom ezt úgy, hogy amúgy amikor Rey és Kylo Snoke előtt álltak a szőnyeg szélén, majd együtt küzdöttek a vörös gyökerekkel, az baromira bejött (meg az egész Force bond, ami Snoke halála után is fennmaradt), a Yodás jelenet is szépen összeállt a végére, meg a Hoth2 vérvörös sója kurva jól nézett ki, szóval tetszettek ezek, de na, nevezzük már nevén a gyereket.

Számomra a kiképzés és az Erővel kapcsolatos részek valahogy felemásak voltak, nem tudom, talán több kifejtést elviseltem volna, de lehet, hogy egy újranézés kell csak. Kylo törekvése, mely szerint vesszen az egész, kezdjük elölről, szintén tetszett, de tartok attól, hogy ez sem kapja majd meg a kellő mélységet a harmadik részben.

Phasma szánalom, Gwendoline Christie teljes elpazarlása, ezért kár volt visszahozni. Holdo jó is lehetne, de kár, hogy a Leiával fennálló kurva nagy barátságát külön regényekből kell megismerni, mert a filmbe szokás szerint nem fértek be ilyen karakterépítő pillanatok. Az tetszett viszont, amikor elnéző szeretettel nézte a kiütött Poe-t, hogy jól van, hülyegyerek vagy, de kedvelünk, és rögtön utána ajánlkozott, hogy feláldozza magát a többiekért, ott azért felsejlett halványan valami érdekes karakterkezdemény.


Az is nagy probléma, hogy szemlátomást nincs egy egységes koncepció, és az egyik rendező levagdoshatja a másik rendező által indított szálakat. Amikor még csak a semmiből alakult ez a sorozat az OT idején, akkor rendben volt, hogy közben masszírozták a sztorit, de negyven évnyi örökség után nem feltétlenül jó, hogy a különféle rendezők egymást szopatva dobálják ide-oda a labdát.

SPOILER
Viszont ha már a JJ által belengetett szálakról van szó, akkor leszögezem, hogy nekem az égvilágon semmi bajom nincs azzal, hogy Rey egy utolsó senki. Szerintem jó ez így.

Snoke gyors kiiktatását pedig csak azért sajnálom, mert tetszett a karakter, és szívesen megtudtam volna többet is róla.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
9433 levél
Válasz 17.12.20. 17:55 #990
davkar9
Kezd ez lenni a kedvenc jelenetem, szerintem még nem is beszéltünk róla.

SPOILER
Luke látogatása a Sólymon! Nagyon erős ez a rész, főleg a nosztalgia miatt, de a jelenbe is jól illeszkedik. Legszívesebben mondjuk átraknám máshova. R2 ottmaradhatott volna vele és az üzenet lejátszása után következhetne a sós-hothi nagyjelenet.

(B verzió, hogy eleve kihúzza a fejét a seggéből ettől - ahogy részben most is tette - de a "na figyelj, pont ezért nem lesz több jedi" kurzus helyett ő is elkezdhetett volna inkább reménykedni. Obi-wan azért nagyobbat hasalt Vaderrel és mégis lelkesen látott neki a galaxis rendjének helyreállításához..
Simple. Eternal. Beige.
4089 levél
Válasz 17.12.20. 14:58 #989
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Itt vannak például a kardpárbajok (most nem lehúzás következik )...

SPOILER
...amik az egész sagának a legjobbjai között vannak, és a VI. részbeli Vader-Luke, az I. részbeli Jinn-Kenobi-Maul féle ütközetek mellé nőnek fel (és le is hagyják a többit, hogy kullogjanak). Ahogy testvérem is megjegyezte, itt nem ugrabugrálnak mindenféle lehetetlen helyeken. Az erdőbeli jelenet az előző részben és itt a Snoke halála utáni párbaj annyira szikár, annyira brutális, annyira nyers, hogy éppen ez illik ehhez a fegyvernemhez. Itt érezni lehetett, hogy van súlya a fegyvernek és nem legyőzhetetlen szuperkatonákká teszi a használóit, viszont nem is egyszerű gyalogok (ebben Lucas túllőtt a célon, nagyon táposnak akarta bemutatni a Köztársaságbeli Jediket).

Éppen ezért a szikárság miatt nem vártam semmiféle epikus "üsd vág nem apádot" a végére, éppen ezért is éreztem azt, hogy a végső Luke-Kylo jelenet nem illik ez egész filmbe (a trükk ellenére sem). Ahogy lentebb írtam, Finn halála és mint új univerzális példakép ("az Erő más személyben, más típusban, más formában is alakot ölthet") sokkal erősebbé tehette volna a végső kisfiús jelenetet IS és a szimbolikáját (ebben az esetben nem érezném keserű szájíznek, sőt, azt mondanám rendben van).
2947 levél
Válasz 17.12.20. 14:54 #988
RAI*DEN
Mielőtt elolvasnám az összes kommentet, én csak annyit tudnék erre mondani, hogy nem minden az aminek látszik. Lásd anno Birodalom visszavág. Luke eredetileg azt hallotta Obi-Wan-tól, hogy Vader megölte az apját, amit el is könyvelt magában, aztán jött a pofon később, hogy valójában Vader az apja. Itt is valami hasonló csavar lesz a dologban szerintem. Mármint féligazságot mondott csak Kylo szerintem Reynek, és a szülei kilétéről többet valószínűleg csak a 9. részben fogunk többet tudni. Amúgy pont erre Rian Johnson is tett egy megjegyzést.
4089 levél
Válasz 17.12.20. 14:33 #987
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Először is, köszönöm, hogy ("végre") te is hozzászóltál. Egyet is értek vele (a szemléletével, a szemponttal, hogy te merről nézed). Nem gondolom, hogy minden vélemény egyenértékű, hisz az értelmetlen fröcsögésnek semmi értelme az égvilágon. Ám úgy hiszem, hogy lesajnáló, "tízből kilencnek bejön, szóval, érted", "értelmes embernek ez hogy tetszhet attitűd" kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét, és nem is kell itt feltételen gondolatok olyan ütköztetésére gondolni, hogy a végén kijön belőle egy rózsaszín kompromisszum.

Noha téged itt sokan (szerencsére már kikoptak) egy olykor arrogánsan kommunikáló, szerintem helyesebben a véleményét erőteljesen, olykor erősebben kifejtőnek titulálnak, azért hajlasz arra, hogyha értelmesen kifejti valaki az ellenvéleményét, elfogadod, úgy, hogy nem értesz egyet vele, jelzők nélkül. Lásd, megtudtuk beszélni annak idején, nekem miért nem tetszett a Looper, vagy mit tartottam hibának az idei F&F8-ban (és pont ez a széria az, ami sokan gyűlölnek, te pedig elismervén rajongásod is (is!) találsz benne értéket- lásd te is felhozod, és ezzel nincs semmi baj).

Azt mondtad a minimum hét pont erre a filmre, az elfogadható, ennyit adtam végül én is, viszont te is megfogalmaztad, hogyha ez ennyi, akkor bajban vagy, hogy az előző ebben az estben hol helyezkedik el. Pusztán csak annyit tettem, hogy leírtam, mi nem tetszik többségében, ugyanakkor kiemeltem, mit tartok erősségének.

Szerencsére nem sok rajongói teóriát olvastam, ugyanakkor hiszem azt, hogy minimális szintű, öntudatlan elvárás van minden egyes nézőben, aki egy franchiset követ, még ha ezt nem ismeri el magának. A film megtekintése előtt, noha az előző rész kapcsán is kifejtettem, szerintem milyen irányba kellett volna elvinni, nem vártam semmi konkrétumot a vásznon, hanem a látottakat értelmeztem át a magam számára, hogyan működött volna úgy, hogy átjöjjön az élmény.

És ha már spoiler tag, akkor csak röviden...

SPOILER
...hogy Snoke és Kylo kapcsán nagyon is tetszik az álláspontod, z így ebben a formában szerintem helyes értelmezés is, a szemeben a "kivitelezéssel" és a kifuttatáséval vannak gondok, de ezt leírtam lentebb. Továbbra is állítom a magam számára, hogy a Kylo Renben dúló belső lelki háborúban is valami érdemibb változás kellett volna (bár, ehhez felírom azt pozitívumnak a film javára, amikor Ren nem reagál arra, honnan mennek el Reyék, mikor az bezárja szimbolikusan is előtte az ajtót), szerintem a Yoda-Luke-féle jelenettel rá is erősíthettek volna erre, valamint Finn halálával és Luke esetleges halálának utolsó részre eltolásával). De ezek már értelmezésbeli különbségek, ki hova helyezné a hangsúlyt.

Mert a Jedi-Sith ellentét destrukciója, ami elvileg ennek a trilógia az alapja szerintem, nagyon is illik a Star Warsba, csak a megvalósítás döcögős és igazodik kicsit a korszellemhez.
1648 levél
Válasz 17.12.20. 13:57 #986
Aribeth
Bíztam abban, hogy kicsit kitérünk ebbe a relativizálós irányba is, ami a filmes topikban is újra és újra feljön, de az eredeti kommentemet nem akartam túl hosszú lére ereszteni, ezért most fejtem ki a véleményem.

Maximálisan azon az állásponton vagyok, hogy vannak objektív mércék, amelyek alapján meg lehet ítélni egy filmet, és nincs olyan, hogy minden vélemény ugyanannyit ér, ez is jó, az is jó, virágos réteken kézen fogva rohangáljunk együtt.

Viszont a nagy objektivitásba minden egyes alkalommal belerondít az, amikor azt látom, hogy két hasonló agykapacitással rendelkező, hasonló műveltségű és akár hasonló ízlésű ember teljesen másképp tekint ugyanarra a filmre, és végtelen hosszan elvitatkoznak azon, hogy de miért kurva jó, és a felsorolt kritikák miért minősülnek szőrszálhasogatásnak, vagy hogy miért borzalmasan rossz, és a felsorolt jó pontok miért minősülnek szánalmas fanboy kapálózásnak, amivel a bizonyítványt magyarázzák. A szubjektumot lehetetlen lefejteni a műértelmezésről, nem úgy van behuzalozva az ember, hogy ezt teljesen hideg fejjel kezelni tudja.

Véleményem szerint a megoldás természetesen nem az, hogy minden úgy fasza, ahogy van, az Űrgammák egyenértékű az Űrodüsszeiával, hanem a tisztelet megadása (nyilván ha már személyeskedésre került sor a vita hevében, akkor egyre nehezebb), meg két lépés hátra. Nekem is volt olyan időszakom, amikor az éreztem, hogy megőrültek a barátaim, akik imádják a TFA-t, hát hogy nem látják, mekkora gáz a sztorija, meg hogy lehet ezt így annyi embernek eladni, de nyilvánvalóan az én objektivitásomat meg az homályosítja el, hogy felkúrtam magam a film több húzásán.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
9433 levél
Válasz 17.12.20. 13:56 #985
davkar9
Be lehet ide esni visszaolvasás nélkül, de mindenképpen érdemes lenne legalább JIB #960 és #967-es hszeit átfutni. Szépen leírta, hogy miért is nem jó ez a YA-os Erő értelmezés és, hogy miért is kellene, hogy egy főhős számítson.

(a szülők önmagukban nem problémák, de)

SPOILER
szerintem elég nagy különbség van a névtelen senki->vadiúj, csomagmentes karakter és a "jelentéktelen kis szar senki vagy" között.
Simple. Eternal. Beige.
37 levél
Válasz 17.12.20. 13:26 #984
Kolek
Rey szülei miért egy fontos szál? Hát azért mert a teljes SW történetben mindig fontos volt a felmenők ismerete. Az erő használata mindig egy beltenyészet kiváltsága volt, Anakin volt az első akit nem árnyékolt be egy vérvonal, ezért volt ő a kiválasztott csodagyerek.
A TFA után mindenki teóriázott arról hogy kik Rey szülei, mert annyira kötni akartuk valakihez. Amikor Kylo szóba hozza mint fontos kérdést akkor a válasz elsődlegesen a mítosznak és a rajongóknak szólt.
A mítosznak azért hogy újra kinyíljon a világ ahol az erő mindenhol ott van és mindent átjár, és erő érzékeny emberekből is több lehet a galaxisban. Erről szól a film záróképsora is, hogy mindig lesz új remény, és hogy nem az ősök határozzák meg az utunk és a szerepünk hanem mi.
A rajongóknak meg azt üzente ezzel hogy nem akartak megismételni eljáratott paneleket. Hogyan viselkedik és dönt Rey az sokkal érdekesebb mint hogy ki nemzette. A válaszok nem mindig a múltban vannak, ahogy erre Kylo is rávilágít.
Szal ez egy okos húzás volt szerintem, mert rávilágított mennyire korlátoltan gondolkodik pár rajongó és hogy az elvárásaik mennyire unalmasak és kiszámíthatóak.
13164 levél
Válasz 17.12.20. 13:12 #983
McCl@ne
Vigyázzunk azért a relativizálással is, mert a mindenkinek van egy véleménye, és az pont olyan fasza, mint a másiké nagyon hamar beletorkollik egy olyan világba, ahol a Justice League és a TDK is fasza filmek, mert összejött mögéjük a kritikus tömeg.

Én azt látom, hogy akik csalódtak, azok nagyon konkrét elvárásokkal ültek le az új SW mozi elé. Ez köszönhető az állandó rajongói teóriáknak, az univerzumépítés - szerintük kőbe vésett - szabályainak, az ilyen-olyan kánonok emlegetésének, stb. Elfelejtitek azt, hogy ez egy hollywoodi szuperprodukció, ami nem ennek indult. A New Hope egy Alien volt, vagy egy Terminator, vagy egy Cápa: néhány kibaszott tehetséges ember feltette gondolom mindenét egy lapra, de nem csak az egzisztenciájukat, hanem szívüket-lelküket, aztán megszületett egy csoda.

Nekem örök dilemmám ez, hogy a jelen Hollywood íratlan szabályait figyelembe kell-e venni egy film értékelésénél. Ha nem, akkor minden blockbuster 98%-a ipari hulladék. Ha figyelembe kell venni (láthatóan erre hajlok), akkor meg lehet találni az értékeket a fősodortól eltérésben, egy-egy bátrabb húzásban, és főleg abban, hogy egy franchise-on belül valaki a pontosan megfogalmazott elvárásokkal szemben is képes lépni a saját, magabiztos víziója irányába. Még emlékszem, amikor megtudtam, hogy Rian Johnson megkapta a rendezés jogát, szinte összeugrott a gyomrom, mert mindkét filmjét elnézve nem tudtam elképzelni, mihez fog vele kezdeni, holott jó rendezőnek tartottam.

Persze önmagában a különbözni meréstől nem lesz jó egy film, de a TLJ-nak nem ez a fő erénye. Egyébként nem tartom kifejezetten jó filmnek, de nem is csak ez a két kategória létezik. Vannak ezek a monstrumok, amik újabban megszületnek Hollywoodban: hatalmasak, hosszúak, recsegnek és ropognak a saját súlyuk alatt, de van bennük valami, ami felébreszti bennem azt a mozinézőt, aki első pillanatban tudta, hogy a Die Hard első része maga a varázslat, vagy akit a mai napig leterít az a hihetetlen kreatív energia, ami mondjuk egy Blade Runnerből árad. Én találok ehhez pillanatokat nagyon furcsa helyeken, pl. a Halálos iramban sorozatban, vagy mondjuk az olyan - kötelezően giccsnek tartott - szörnyetegekben az Armageddon vagy a Függetlenség napja.

Ezek az energiák nem konkrét filmekből áradnak, hanem az alkotókból, csak nem mindig. A Force Awakensen otthon tapsoltam egymagamban (harmadjára!), amikor elkötik a Falcont, és lerázzák a First Ordert! Vagy a legvégén, amikor ébred az Erő, most is ráz a hideg, ha rágondolok! Persze két jelenettől egyetlen film sem lesz jó, de most nem is erről beszélek. A TLJ-ban viszont ilyenből volt vagy nyolc. Igen, ez a dinamika rovására megy - egy Fury Road szerű tempó jobban állt volna ennek is - és a Germi által említett jelenetekben is mindenhol egy-egy apróság, a végkimenetel, vagy épp csak annak egy más fénytörése hiányzik, amitől egyből őszintébben örülnék. De a mozivarázslat ott van benne. Például

SPOILER
...amikor és ahogy Snoke meghal. Hatalmas erejű sith, pontosan látja a gondolatokat, csak hát nem érti a jót, nem érti azt a fájdalmat, ami Kylo-ban tombol. Nem a létezéséről nem tud, hanem a természetét nem érti, így nekem a jelenet, amikor meghal, nemhogy nem szánalmas, hanem egyenesen csodálatos. Egy olyan finom szinten mutat rá a Sötétség és a Fény közti különbségre, hogy majdnem beszartam a gyönyörtől: itt a Gonosz ellentéte nem a Jó, hanem a Nem-Gonosz. Ugyanezt erősíti Luke vonala is a kétségek és félelmek által gyötört hősről, aki nem egy szent, nem egy eszmény, mert ezeket csak a világ varrta rá. Ő is csak egy ember, aki viszi magával a múltját, és annak a következményeit, amire az Erő sem gyógyír és nem is menti fel ez alól. Nekem erről szólt ez a Star Wars: megmutatta, hogy mindkét oldalon emberek vannak, a Jó/Rossz felosztás lemeze lejárt, az Erő pedig nem egy varázslat, nem egy plusz valami (midiklorián faszom), hanem az Egység, annak a tudása, hogy minden Egy.


Ennek a töredékét sem vártam a filmtől, úgyhogy hiába látom pontosan a hibáit, hiába tudnék beszélni róluk napestig, ez az élmény engem úgy járt át, mint azokban a bizonyos pillanatokban, amikor a mindenkori kedvenceim azokká váltak. Ez nem fog közéjük tartozni, mert a körítése nyöszörög, több sebből vérzik, de az élmény, amit adott, az nagyon Star Wars. Kánon vagy nem kánon, leszarom.
Respect is not given. It's taken.
1648 levél
Válasz 17.12.20. 12:15 #982
Aribeth
A Rogue One forgatókönyve sok hibában szenved, nem kérdés, és voltaképpen a harmadát pörgetni lehet, de sikerült kötődnöm a szereplőkhöz, és így a végső csatában történő elhullásuk is lekötött.

A kedvencem pont a sokat kritizált Chirrut Imwe volt. A távol-keleti bölcselkedő harcos szerzetes karaktere akkora filmes sablon, mint ide Lacháza, de az Erővel való kapcsolata érdekes kérdéseket vetett fel. (Gyanítom, hogy ez nem a RO találmánya, hanem már voltak előzményei az EU-ban.) Nem vagyok vallásos, az ezotériát is kerülöm, de a fikciós művekben szeretem "a karakter az elme erejével nagy tetteket/csodákat visz végbe" sztorikat.

Kicsoda Imwe? Két verzió lehet:
1. Alacsony szintű erőhasználó.
1a. Születetten az.
1b. Később vált azzá, mert annyira hitt az Erőben, annyit meditált, annyit gyakorolt, hogy sikerült kapcsolatba kerülnie a mindent átitató energiával. Az Erő valamilyen szinten mindenkié, és a jediken meg sitheken túl más is képes - minimális szinten - használni, ha jól jön ki a lépés, elég erős hozzá az akaratereje, stb.
2. Egy szimpla vak faszi, aki annyit gyakorolt, és úgy kiélesedtek az érzékei, meg úgy meghökkentette az ellenfeleit az I am with the Force dumájával és kiállásával, hogy egy ideig el tudott ezzel haknizni a harci szituációkban. Aztán elfogyott a mázlija.

A film persze nem mondja meg, hogy q fickó melyik kategóriába esik bele, de örömmel látnám, ha ezt a vonalat később is boncolgatnák mondjuk egy minőségi (haha) SW tévésorozat formájában.

Mintha erről "az Erő mindenkié" témáról lett volna itt vita a napokban, de amíg nem láttam a nyolcast (ami ma este esedékes), addig nem olvasok vissza.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4089 levél
Válasz 17.12.20. 12:01 #981
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egy szóval sem mondtuk, hogy fasz vagy. Pusztán annyit, hogy tereljük vissza a beszélgetést abba az irányba, hogy mellőzük az "igazság", "értelmes emberek hogy imádhatják" jelzőket. Elismerem, stílusban egy-két "magaslabdát" szándékos trollkodásnak magam is beleszőttem a hozzászólásaimba (értem ezalatt azt, hogy a saját szemszögemet is próbáltam hasonló "magaslovas" elemekkel ellátni), ha már ilyen a hangulat itt (ami bosszantó, mert van, aki már megnézés nélkül ilyennel nyitott itt és a szomszéd topikban).

Az újabb kommenttel már árnyaltabb a filmről kialakított véleményed, szóval rendben van.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.