Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Csillagok háborúja

32812 levél
Válasz 20.03.02. 16:31 #1154
szbszig
Szóval klón.

És ezt nem lett volna érdemes a filmben bemutatni, megmagyarázni? Vagy legalább egy félmondatban utalni rá? De gondolom, a nagy rohanásban erre már valahogy pont nem maradt idő...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
4489 levél
Válasz 20.01.26. 14:15 #1153
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Randy, the intern

Korábbról: Matt, the radar technician

SPOILER
Adam Driver egy zseni.
1814 levél
Válasz 20.01.05. 09:40 #1152
Aribeth
Tegnap volt szerencsém nekem is megnézni ezt a csodát.

Lassan elcsendesül a Disney marketinggépezete, megáll a hypevonat, lecseng a nézők 2015. decembere óta tartó lelkes nászutas időszaka, és jöhetnek majd az elemzések arról, hogy mitől volt ez az új trilógia egy a prequeleknél is szerencsétlenebb állatorvosi ló.

Egy feladat lett volna: fogni a prequelek legnagyobb előnyeit (az OT világának kibővítése egy hatalmas, gazdag, színes, élénk univerzummá, valamint egy előre kigondolt három részes sztori), és azt ötvözni kellett volna mindazokkal a pozitívumokkal, amiket a sequel trilógia hozott. Mert akármennyit is morgok ezen a három nyomorult filmen, a legnagyobb bajom velük az, hogy elpocsékolják a rendelkezésükre álló remek potenciált. Megvan bennük a fiatalos lendület, ellentétben a prequelek zöld dobozba kényszerített, fahangon tescogazdaságos Hamletet szavaló, gyakran “mit keresek én itt?” fejet vágó szereplőivel. Van egy nagyon ígéretes antihősünk, egy karizmatikus és tehetséges színész előadásában. Kevesebb zöld/kék háttér, több épített díszlet. A szerepekért lóhalálában, egymás sarkát letaposva jelentkező, lelkes színészgárda. A vonzó Han Solós/Indy Jonesos swashbuckler karaktert hozó Oscar Isaac. A teljesen korrekt, ügyes, bájos Daisy Ridley, mint az aktuális kiválasztott. Jó ötletek az Erő mibenlétével, a híres egyensúly továbbgondolásával és az élet által megtaposott régi szereplőkkel kapcsolatosan. Menő, kúl jeleneteket összerakni képes rendezők és stábok.

Aztán ezt az egészet szétcseszték azzal, hogy nem volt előzetes koncepció a három filmre, az egymást váltogató rendezők pedig ott tettek egymásnak alá, ahol tudtak. Senkinek esze ágában sem volt egy értelmes hátteret összerakni (jó lesz az a kiegészítő könyvekben is felkiáltással), a világépítés és egyedi történetmesélés terén tanúsított lustaság olyan szintű volt, hogy szemérmetlenül lemásolták az első trilógia elemeit, a nézők és a kritikusok számomra máig érthetetlen tapsvihara közepette. A régi szereplők lecsúszását, tragédiáit, az egész Skywalker-Solo család gondjait felületesen, bénán mutatták be, közülük még Luke-nak jutott a legjobb szál, köszönhetően a bőséges műsoridőnek és pár mélyebb párbeszédnek, Ben Solo átállása, belső vívódásai még annyira sem voltak megalapozva, mint Anakin bukása. A bemutatott világ lószar a prequelekhez képest, javarészt üres sivatagok, erdők és romok váltakoznak benne, az Első Rend-Ellenállás cicaharc pedig túlságosan is egy felmelegített, penészes töltöttkáposztára emlékeztet.

Az első rész egy szórakoztató, fiatalos kalandfilm volt, ha nagyon erősen elvonatkoztatok attól, hogy ezt már láttuk egyszer, és ha nem veszek tudomást arról, hogy szegény megöregedett Leia és Han jobban megírt sztorit érdemeltek volna.
A második film már mélyebb, érdekesebb, a Rey-Kylo kapcsolat és dualizmus a mai napig az egész SW franchise egyik csúcspontja (lehetne, ha ezt is jobban átgondolták volna már a kezdetektől), viszont én nem tudom, hogy Johnson magától hozta a marhaságokat, vagy a Disney/Lucasfilm kényszerítette rá, de annyi faszság volt abban a filmben is, amitől önmaga Űrgolyhók paródiájának tűnt helyenként.
És végül van ez az izé itt a végén. Megint itt a kalandfilm hangulat, pár hatásos, vizuálisan jó jelenet (pl. nagyon szerettem a háborgó óceánt mint hátteret), megint itt próbálkozik a jobb sorsra érdemes Driver és Ridley, de közben ott a sértettség: rövidre zártad Snoke-ot? Akkor én húzok egy P kártyát. Elmentél egy bizonyos irányba? Akkor én azt lenullázom, nem kell itt sem Rose, sem a Luke féle bölcselkedés. Tegyük tele fanservice jelenetekkel, hátha akkor ezt a filmet is szeretni fogják a rajongók. Az egyetlen minimális mentő körülmény az, hogy Carrie meghalt, ezért az állítólagos eredeti koncepciót (már ha volt olyan egyáltalán), amely szerint Leia lett volna a film középpontjában, nem tudták alkalmazni.

De nincs igaza annak a feltehetően Disney-től eredő magyarázatnak, hogy ezt a franchise-t a rajongók tették tönkre. Ugyanez zajlott le a Prometheusnál is, Scott készített egy nagy potenciállal bíró, filozofikus, érdekes, ám egyben sok baromsággal teletömött filmet. A nézői reakciók vegyesek voltak, de azt kurva jól le lehetett szűrni, hogy az ideális folytatás az lenne, hogy a logikátlan marhaságokat kirakják, a szuperlényes, teremtős istenvonalat pedig tovább masszírozzák, aztán majd lesz ebből egy minőségi új mitológia. De nem, Scott sértettségében azt mondta, hogy jól van, bazdmeg, akkor kaptok xenomorphokat, hisz ezt akartátok, parasztok. Tehát megtartotta a szereplők fejfogós hibáit, minimumra csökkentette a teremtőket és a filozófiát, felturbózta Davidet, hisz ő tetszett a népnek, és beledobott egy (vagy több, ki emlékszik már) xenomorphot.

Ehhez hasonló “a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntöm, majd ráfogom a hisztis gyerek rajongókra” hozzáállás az SW9 készítése során is jelen volt.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1551 levél
Válasz 19.12.31. 12:52 #1151
quervo
Sok idő megvágni egy filmet.
23673 levél
Válasz 19.12.31. 12:26 #1150
Peace
De miért csak most???!!!!!! Ez egy hónapja kellett volna a maraton idején!!!
1551 levél
Válasz 19.12.31. 12:23 #1149
quervo
Aki maratont tartana, de túl hosszúnak találja az Obi-Wan vs. Anakint, annak elkészítettem a megfelelő változatot.
1014 levél
Válasz 19.12.28. 21:55 #1148
Ricsi1976
Na, ma megnéztem 3D-ben. Nem fogott meg sajnos, max a "régi" szereplők megöregedett felsorakoztatása. Kár volt a sorakozás / agyvérzés érte. midez a 3. sorból. Rájötrem, hogy az előző részt sem láttam, csak rossz véleményeket olvastam és meg se néztem. Összefoglalva: ezt se kellett volna
10219 levél
Válasz 19.12.28. 20:22 #1147
davkar9
Ha már artbook, akkor valami concept artra számítanék. Mondjuk egy (felismerhető) Revan szobor Palpi diszkójában, ami aztán vagy bekerült a filmbe vagy nem. De ez így kb. lófasz (se).

Eh, elsősorban ignre húzom a szemöldököm, ezt a semmit így felfújni... Ennyi erővel már a Rebelsben is canon lett a hajók felbukkanásakor vagy még régebben, amikor a disney vételnél nem kaszálták el az mmot.
All me best mates are trees.
4295 levél
Válasz 19.12.28. 20:00 #1146
Sucee
Ezt olvastam már én is még mielőtt ide linkelve lett volna, de szerinted mi egyéb lehetett volna egy namedropnál, ha eleve egy artbook kellett az egészet felfedje? Kábé ilyen "Dumbledore amúgy meleg volt" szintű hozzáköltés volt eddig is.

Ennek ellenére nem zárja ki, hogy kezdenek is vele valamit később.
10219 levél
Válasz 19.12.28. 19:36 #1145
davkar9
Holy clickbait batman! A képen említett hírhez itt a link. Csupán csak arról van szó, hogy a ros pirosra festett játékfigurái, öhm, sith! rohamosztagosok légiói régi sith nagyurakról lettek elnevezve, aminek a jelentőségével csak az arénában a háttérben hullámzó kultista pompomlányok voltak tisztába.

Hát nézőként nekem ebből semmi nem jött át. A karácsonyi akciófigurákra sem emlékszem már, hogy mikor tűntek fel a filmben... Szó sincs tehát fél-hivatalos kotor bejelentésről, hivatalosan átemelt Revan designról vagy bármi ilyesmiről. Ez így csak egy sima namedrop, annak is kevés. Artbookot viszont hátha megvették emiatt egy páran.
All me best mates are trees.
10219 levél
Válasz 19.12.27. 23:51 #1144
davkar9
@jawsika, meg akit érdekel. Ide írom inkább, ne a sorozat topicot tartsuk fel. Röviden a kotor képregény elejéről, csak szükséges mennyiségű spoilerrel. Kicsit vague, talán érthető, de tényleg érdemes elolvasni, mert jó a történet és a karakterek is!

Szóval az alapfelállás, hogy hősünk Zayne, egy prófécia miatt van bajban (enyhe kifejezés). Sithek visszatérése, darkside, szokásos jedi pánik. Az egyik részlet, hogy a piros űrruhájában lévő gonosz egyén okoz majd hatalmas pusztítást a régi köztársaságban. Esemény, esemény, egy mandalorian fogolytáborból kiszabadított jedinek adja át ezt a páncélt, akiről kiderül, hogy nem más, mint a jó öreg (itt még fiatal) Malak. A játékból tudjuk, hogy igen később,valóban beteljesedik a jóslat, csak hát a jedik jó szokás szerint már megint benézték az egészet.
All me best mates are trees.
1551 levél
Válasz 19.12.26. 21:12 #1143
quervo
Ma újráztam, és árnyalódott a kép.
SPOILER
Tök jófej az Erő, hogy ott csapja a földbe a gépet, ahol fel tudnak mászni egy dombra, aminek a túloldalán Rey ösztönösen megtalálja azt az egy négyzetméteres földdarabot, ahonnan pont az ő magasságából megtalálja a wayfinder helyét a tőrrel. De tényleg, ha két méterrel odébb megy, nem passzolt volna... és 1000 másik deus ex machina.


Na mindegy, továbbra is azt mondom, hogy sajátmagához képest kicsit tökösebb volt JJ, de azért kíváncsi lennék, hogy VALÓJÁBAN mennyire elégedett a művével. Gyanítom, hogy nem 100%-osan.

Azért voltak jó dolgok, amikre csak most figyeltem fel, pl SPOILER
hogy a halálcsillagos fénykardpárbajnál nem volt zene.
10219 levél
Válasz 19.12.26. 21:09 #1142
davkar9
Most biztos én vagyok a noob, de ezen belül hol a link a hírhez? Hogy tér vissza, milyen formában? Mi a kontextus? Van egy képaláírásnyi említés egy artbookban, amit csak egy réteg olvas és ettől máris canon? Csak ő (csak a design?) vagy az egész korszak? Filmekben sosem említették, újakban se vettem észre semmi utalást rá/nem hallottam-láttam easter egg videókat se erről. CW/rebels se vette elő, pedig ők mélyebbre és szélesebben merítenek az euból (Thrawn 2.0) és az ottani ötletek átkerültek máshova is (JFO, n-th sisters). Vagy most csak jön a disney trilógia treatment, az "emlékszel erre amit szeretsz? na most figyelj!"

Rebelsben majd később a R1-ban ott voltak a hammerhead hajók, de az pont, hogy azt bizonyította, hogy a kotor éra is ment a levesbe.
All me best mates are trees.
4295 levél
Válasz 19.12.26. 16:47 #1141
Sucee
Tudom, és én a többséggel ellentétben jó döntésnek is tartom. Sokkal szívesebben néztem egy új történetet, mintsem egy évek óta elérhető dolog megfilmesítését. Saját kezük megkötése lett volna egy ennyire szerteágazó, és ennyi szerzőtől származó univerzumot használni. Nyilván más kérdés, hogy végül mihez is kezdtek ezzel a szabadsággal - de az elgondolást én támogatom.

Én csak nem értem jelenleg, hogy mi értelme egy szereplőt behozni csak azért, mert sok rajongója van - ha mellette pont azt kell eltöröljék, ami miatt sok rajongója van.
3678 levél
Válasz 19.12.26. 15:49 #1140
gregmerch
A Disney kapásból ezzel kezdte a felvásárlás után, ment sok minden és sok mindenki a legendák ködébe, ami és aki addig kánon volt. Játék, szereplő, könyv, helyszín, sztori stb.. Mara Jade, Kyle Katarn, Thrawn főadmirális és a többi/ek. Az eredeti, addig könyvben létező, elfogadott E7-8-9 is kukázva lett (Timothy Zahn (első) Thrawn trilógiája), és egy csomó másik, a fősztorit folytató könyv és miegyéb. Ezek egy része megjelent a Disney új univerzumában (Han és Leia a sötét oldalra átállt gyermeke, Luke, mint a Jedik új nemzedékének mestere stb.). Az mondjuk vicces, hogy a régi, Lucas-féle kánonban Chewie volt az első olyan eredeti szereplő, akinek a regényekbeli halálára rábólintott G. L., most meg nem úgy lett az E7-8-ban...
"....money talks, and bullshit runs the marathon." /Chris Carter: Hunting Evil/
4295 levél
Válasz 19.12.26. 13:16 #1139
Sucee
Hát nem tudom, én már Old Republic esetében sem szerettem egyáltalán, hogy választaniuk kellett a fejlesztőknek egy canon Revant, Exile-t és hozzájuk tartozó canon sztorit.

Pont a canonba való illeszkedés miatt nem lehetett választási lehetőségeket tenni Fallen Orderbe, most meg akkor egy rakás játékosnak "törlik" a történetét?
1814 levél
Válasz 19.12.26. 06:51 #1138
Aribeth
Csak megjött végre az eszük.
(Vagy most ezt a korszakot akarják szénné pumpolni. De egye fene, tegyék, amíg leesik belőle pár értékelhető darab is.)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
33438 levél
Válasz 19.12.25. 23:50 #1137
Creativ3Form
Biztos olvastátok már páran, de Revan kánon lett. Remélem fel is dolgozzák szépen a sztoriját egy sorozat vagy film(ek) formájában.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
1956 levél
Válasz 19.12.24. 21:39 #1136
jawsika
Nézd... Nekem a Last Jedi azt hiszem a valaha volt legrosszabb filmélményem. És nem azért, mert a legrosszabb film, amit valaha láttam, hanem azért, mert úgy éreztem, és ezt most is így érzem, hogy odadobták a marketingeseknek a sagát, és azt mondták, csináljatok belőle valami trendit, ami mai, fiatalos, most megy és be fog jönni. És megcsinálták. Az a film olyan lett, mintha lenne egy dögös alter barátnőd, aki nem a legszebb, de szuper személyisége van, vicces, okos, aranyos és szereted nagyon, és fogja magát, kiegyenesítteti a haját és elkezd ilyen elegáns-luxusprostis ruhákban járni, hogy tetszen másoknak. És nekik tetszeni is fog, csak közben elveszti önmagát. nem tudom, este van, meg karácsony, lehet nem a legjobb kép, de nekem - nekünk - ez volt a Last Jedi. Nekem lehet magyarázni, hogy milyen rejtett összefüggések jönnek elő és hogy minden rész a nagy egész alapján értelmezendő, de öreg vagyok már ahhoz, hogy ezt megegyem. leforgatták azt a filmet, MCU film lett SW skinnel. Nem több.

Az a film botrányos. Ennyi.

Itt meg... igen, ha felépítik a megjelenést korábban, akkor szuper lett volna. Ez kalapból előhúzott nyúl-megoldás lett így.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4489 levél
Válasz 19.12.24. 19:42 #1135
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Hasonlóan érzek a mai megtekintés után. Egyrészt kár volt ezt a trilógiát leforgatni ebbe a formában, másrészt a lezáró rész egyes jelenetei alatt én "szégyelltem" magam.

Két éve azt írtam, hogy a "The Last Jedi" jobban tetszett, mint a "Force Awakens", ezt még most is tartom, úgy, hogy még abban a részben is több olyan dolog volt, ami egyáltalán nem tetszett, sőt, igazából azok voltak a többségben, de ez a SWEVII:FA-t is alulmúlóan gyáva, megalkuvó alkotás volt. Rian Johnsonban legalább megvolt a szándék, hogy másképp közelítse meg ezt a világot, és próbált csavarni egyet az Erő értelmezésén (még ha nem is értettem egyet a rész végére mindennel). Konkrétan kimerem jelenteni a magam részéről a SWEIX után, hogy a SWEVIII az új saga legjobb része, mindezt úgy, hogy az alaptörténete (tengeri hajós üldözés az ŰR-ben) abszolút blődség. Most már inkább kíváncsi lettem volna, mi lett volna ebből a trilógiából, ha az utolsó részt is megkapja, mert Luke karakterének, Kylo-val való viszonyának az ábrázolása merőben újító volt, ahogy a Rey-Ben kapcsolat is és a lehetséges harmadik út megvillantása a Jedi-Sith ellenállás felszámolására (sajnos a szememben ezt már részben azzal kilőtték, hogy nem Finn-ből lett univerzális példakép az önfeláldozása által, amivel még nagyobb jelentőséget lehetett volna adni a végső seprűs kisfiúnak, ezt még most így gondolom).

Ehelyett megkaptuk a Scorsese által joggal kritizált vidámparkot. A "The Last Jedi" az általam két évvel ezelőtt taglalt hibái ellenére is a JJA-féle nosztalgia járatok felé emelkedik. Az utolsó részben Kylo Ren és Rey sorsa ha ér valamit, de ez köszönhető inkább Adam Driver színészi képességeinek. Bár továbbra is pár ponton hibásnak láttam és látom az ö történetívét is, de pl. McCl@ne-nek volt egy remek gondolata, amivel akkor és most is egyet értettem/értek, elő is kerestem:

...amikor és ahogy Snoke meghal. Hatalmas erejű sith, pontosan látja a gondolatokat, csak hát nem érti a jót, nem érti azt a fájdalmat, ami Kylo-ban tombol. Nem a létezéséről nem tud, hanem a természetét nem érti, így nekem a jelenet, amikor meghal, nemhogy nem szánalmas, hanem egyenesen csodálatos. Egy olyan finom szinten mutat rá a Sötétség és a Fény közti különbségre, hogy majdnem beszartam a gyönyörtől: itt a Gonosz ellentéte nem a Jó, hanem a Nem-Gonosz. Ugyanezt erősíti Luke vonala is a kétségek és félelmek által gyötört hősről, aki nem egy szent, nem egy eszmény, mert ezeket csak a világ varrta rá. Ő is csak egy ember, aki viszi magával a múltját, és annak a következményeit, amire az Erő sem gyógyír és nem is menti fel ez alól. Nekem erről szólt ez a Star Wars: megmutatta, hogy mindkét oldalon emberek vannak, a Jó/Rossz felosztás lemeze lejárt, az Erő pedig nem egy varázslat, nem egy plusz valami (midiklorián faszom), hanem az Egység, annak a tudása, hogy minden Egy.

Konkrétan ezt, amit itt írt és amiket én is próbáltam taglalni pár éve (pl., hogy akár Yoda is elismerte volna, hogy a Jedik arroganciája legalább annyira okozta a galaxis vesztét, mint a Sithek tettei), kib@szták az ablakon és ment a helyére ez a szánalmas valami:

SPOILER
Palpatine? Komolyan? Öcsémmel hazafelé beszéltük, hogy ez akár még működhetne is, ha a megelőző két részben szép lassan felépítik, kibontják, mert ha úgy vesszük, ez a saga részben Palpatine története is. Ám így? "Végig én beszéltem ám neked a fejedben. Bizony, Snoke is én voltam, hehe, nézd csak milyen szépen lebegnek itt a másolatai az egyetemi konzerválólében a háttérben."

Az égbe lőtt, az egész eget megbénító Sith-villámsugár még SWEVI ewokoknál is ZS-filmesebb pillanat (mert valljuk be, azok sem a kreativitás csimborasszói). A villámlás-effektekért fenntartott létesítmény a hümmögő csuklyás fantömeggel meg az ötlettelenség csúcsa.

Ez a film másról sem szólt, csak volt egy kipipálandó lista a vélt SW-érzésről, kezdve a "csatlakozz hozzám, majd uralkodunk" monológtól kezdve a joviálisan mosolygó öreg Jedi-szellemen és a sivatagos/erdő bolygókon át a "jó, jó érzem a dühödet, csapj le rám, köszi" dörgedelemig. Hát bennem nem sok SW érzés ébredt.

A végső rend (eh?) "megtízezerszereződik a kapacitásunk" flotta és az Ellenállás csatája erőtlen lett, az egyetlen ezen a téren jól teljesítő új SW rész a "Rogue One" volt, látványban és a csata dinamikájában is.


Szerencsére Reyt nagyjából végig megtartották a "hős útján", bár...

SPOILER
...az igazi kétely feletti győzelmet az tehette volna még erősebbé, ha meglépik Chewbacca tényleges halálát és nem kell egy újabb mentőakciót végignézni. Ez igazán tökös lépés lehetett volna így az utolsó részre, mert ezzel ráerősíthettek volna a főhős kételyeire önmagával kapcsolatban. Szerintem egy jó történetben tudnia kell az alkotónak feláldoznia a hőseit.


Egyetlen előnye van ennek a vidámparkos, szórakoztatónak szánt, túlzsúfolt, minden belezsúfolok lezárásnak. Végre ellehet engedni ezt a korszakot, mert igazából a "Rogue One" és a "Solo" is ezt az érát szolgálta ki. Kár, hogy nem volt egy egységes vízió, amit átfogta volna ezt az egészet, mint az MCU esetében, akkor talán működött volna az új trilógia is. Így, ezért kár volt a gőzért. Ez pedig igazából nem is a színészek hibája, mert bár Adam Driver volt a csúcs, de azért Daisy Ridley, John Boyega és Oscar Isaac is jól játszottak. Az egységes vízió hiánya akkor is jelen volt, szerintem, ha a Disney valószínűleg részben a "rajongók" skandálása miatt lépett hátra egyet és lett ennek az eredmény ez.

Már most bizalmat szavazok a TLJ hibái ellenére Rian Johnson trilógiájának, sőt, a GoT utolsó évadok ellenére David Benioff és David Benioff remélem szintén elkészítheti majd a saját SW filmjeit. Hátha jön már tényleg valami új hang, és nem kötik meg a kezüket. A "The Mandalorian"-t a negyedik rész környékén félretettem, majd egyszer előveszem. Abban sem éreztem egyelőre ezt az új hangot. Remélem valaki elhozza és a Disney nem fogja vissza őket.
10219 levél
Válasz 19.12.24. 19:10 #1134
davkar9
Az hogy jött ki? Akkor már inkább a FA. Ha nem kellett volna besűríteni a JJ ep8-at a film elejére és nem terrio-t kapja a hóna alá a "forgatókönyv" megírásához úgy még esetleg. Nyomokban tényleg SW-t tartalmazott (főleg, amikor végre együtt volt a disney hármas), de szerintem a FA-ben jobban jelen volt a varázs és a hangulat.
All me best mates are trees.
1956 levél
Válasz 19.12.24. 16:24 #1133
jawsika
Túl vagyok rajta én is. Hát, jó hogy vége, ezt a trilógiát kár volt leforgatni. Ettől függetlenül a háromból még ez a legjobb, a biztonsági játék első, és a botrányos, véres hányáshoz hasonlító második rész után ez legalább egy SW film volt. Túl gyors, pörög, tele van logikai bukfencekkel, de ez legalább Csillagok Háborúja film volt. Ma már nagy szó, hogy ezt tudta. Még ha szar is, de legalább az ember nem érzi azt, hogy ő szégyelli magát a film miatt. Bízzunk abban, hogy a Mandalorian kap folytatást és ezt a trilógiát meg felejtsük el hamar.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
3678 levél
Válasz 19.12.21. 20:06 #1132
gregmerch
Na, végre én is megnéztem a Skywalker korát. Hatalmas dolgokat nem sikerült Irdatlankának lelőnie a két estés ámokfutása során, de azért bosszantott, hogy tudom a legfőbb dolgokat.

Nem akarok sem hatalmas elemzésbe fogni, se belemenni a részletekbe, így csak annyit mondok, hogy alapvetően korrekt lezárása volt szvsz a "Disney-trilógiának". Meglehetősen kapkodó a dramaturgia, sok (gyakran jó) ötletet félbehagy vagy elfelejt, és van egy erős "tisztelgünk minden nagy öreg előtt" feeling is benne, de alapvetően tetszett. Nem ugrotta meg sem az alap trilógiát, sem az E III-at, de összességében rendben volt. Szerintem, egy "öreg, keményvonalas rajongó" szerint...
"....money talks, and bullshit runs the marathon." /Chris Carter: Hunting Evil/
29534 levél
Válasz 19.12.21. 15:10 #1131
Germinator
Sajnos nem fogok mást írni, mint a többség: ez elég gyenge és béna volt. És ezek után még jobban bejön mind a 7-es, mind a 8-as rész, bár az kitűnik, hogy a Last Jedi magasan a legjobb, és ahogy korábban McCl@ne is írta, valóban tele volt bevállalós jó ötletekkel és gondolt valamit a nézőiről.

És az talán a legijesztőbb az egészben, hogy úgy érződik, kizárólag azért sikerült ilyenre az utolsó rész, mert a leghangosabb, interneten tömegbe verődő emberek úgy döntöttek, ők fogják megmondani, milyen kell, hogy legyen a Star Wars, és nem a készítők. Ennél visszataszítóbb és ijesztőbb fordulat talán nem is lehetne ennek a trilógiának a lezárásánál

Dühítően elpazarol MINDENT, amit az előző részek felépítettek. Szó szerint mindent.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
14678 levél
Válasz 19.12.21. 14:37 #1130
Razor03
Az én szememben a filmes ipar jelenleg egy iszonyatos mélyzuhanás. Pont olyan mint a videójáték ipar volt egy évtizede... fantáziátlán, és ahogy McCl@ne is írta semmi újat nem mer és nem is akar vállalni (ami társadalmi szinten is megfigyelhető!), és a régi elemekből sem tud normálisan építkezni - ha már arra fanyalodik. Ékes példa erre ez a film és az utóbbi Terminátor is . Ehhez képest sokszor az államat kerestem az utóbbi évek videó játékait látva (Gears, Halo, Assassins Creed sorozat..., Senua, Resident 2, SW Fallen Order, Plague Tale és még lehetne sorolni mi minden...). Persze lehet hogy csak én látom így és elfogadom ha valaki nem ért ezzel egyet, de a filmeket látva, nálam újabban már csak a drámák működnek, blockbusterre bosszankodni ültem be az utóbbi években
Kevés vagy, mint Celeronban az L2 cache!
14678 levél
Válasz 19.12.20. 23:00 #1129
Razor03
Szomorú ez az egész
Kevés vagy, mint Celeronban az L2 cache!
3718 levél
Válasz 19.12.20. 22:20 #1128
Raistlin666
SPOILER
Gondolom Palpatine (ha a könyvekből indultak ki) már jó előre levédette a génállományát és előre voltak letárolva klónjai. Most vagy ebből láthattunk 1-et vagy nem...k*rvára mind1 nem amúgy? A többi ökörségre se reflektálnék ha nem haragszol...na jó csak 1 + mert én sem bírom ki: az milyen már hogy űrhajókat fognak meg de pár száz méter áthidalásához valami tákolmány "csónak" kell? ++1 Valaki aki egy pillanatig feszültséget érzett a film közben az jelentkezzen! Én a mai napig borzongok mikor Luke-ot Palpatine a VI. részben villámozza (vágás/zene tökéletes) de itt ezek is nagy 0-ák voltak!
32812 levél
Válasz 19.12.20. 21:56 #1127
szbszig
Édes istenem, ez mi volt?...

Egy kibaszott rohanás az egész, a felénél már a fejem fájt szabályosan. Persze a tempóval önmagával nem lenne baj, de nagyrészt öncélúan és értelmes felvezetés nélkül dobálja egymás után a helyszíneket. Lehet, csak én voltam meglehetősen rossz passzban, de egy idő után már nem is akartam követni, hogy melyik fénykard kinél található éppen, meg ki kinek az űrhajójával menekül tovább a következő bolygóra. Ehelyett azt vártam egyre türelmetlenebbül, hogy jussunk már el a végére, a végső szembenállás talán jó lesz.

Hát, nem lett jó. Annak ellenére, hogy természetesen ez is, mint a film és a trilógia többi része, az eredeti trilógiát, ezúttal konkrétan az endori csatát másolja, igazából csak a látványt tudom maradéktalanul kiemelni belőle. Mind a két helyszínen, így a "trónteremben", valamint a külső harctéren is az események láncolata értelmetlen és értelmezhetetlen, messze alulmúlja az Ep. VI-ot. Annak ellenőre, hogy ott még ewokok is voltak...

SPOILER
Egyáltalán Palpatine most önmaga klónja? Vagy egy robot, azért áll ki belőle az a csomó cső? Vagy még mindig az eredeti és egyetlen, mert túlélte a zuhanást a Halálcsillagon? És miért akarta fiatalon annyira megöletni Reyt? Aztán miért akarja hirtelen azt, hogy Rey ölje meg őt, ez neki miért lenne jó? És miért gondolja meg magát, amikor Kylo is megjelenik, hogy újra ő akarja megölni őket? Maga a "küzdelem" is olyan, mint egy rosszabb shounen anime, csak repülnek a villámok meg az energianyalábok, elszívják egymás életerejét, az egyik meghal, a másik újraéleszti, az egésznek semmi értelme...

De ilyen szempontból a kinti események se jobbak a levegőben repülő űrhajók szárnyán harcba induló lovasrohammal meg hasonló ökörségekkel. És amikor a lázadók megtámadják a parancsnoki űrhajót, akkor miért nem lehet visszakapcsolni a földi navigációs tornyot?

Bár a csúcsot valahol mégis az "én vagyok a nagyapád" fordulat viszi. Royka ámokfutásának köszönhetően tegnap már olvastam, de igazából akkora blődségnek tartom még mindig, hogy egészen addig nem akartam elhinni, amíg a filmben először ki nem mondják végre.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
23673 levél
Válasz 19.12.20. 12:31 #1126
Peace
1551 levél
Válasz 19.12.20. 11:36 #1125
quervo
Megmondom őszintén, ez a hsz nagyobb plot twist, mint a film bármely csavara!
4295 levél
Válasz 19.12.20. 10:35 #1124
Sucee
Ahogy említettem is, ami nekem ennél meg még egy fokkal zavaróbb volt (elvégre én még jegyet is szereztem végül), az az, hogy ezek az emberek a film közben is hangot adnak ennek - ők bizony csak azért jöttek, hogy hangosan reagáljanak, hogy mennyire nem szeretik, róluk ne higgye senki, hogy élvezik!

Mondjuk én pont az az ember vagyok, akit mindenféle hangos reakció zavar moziban, legyen az pozitív/negatív (nem igaz, hogy felnőtt emberek nem képesek kontrollálni, hogy adjanak-e ki hangot), szóval kicsit talán túl is reagálom. De amikor jeleneteket és párbeszédeket elfedő hangos röhögés meg "látványosan kisétálok a sor közepéről, de aztán amúgy visszajövök" megy premier előtti feliratoson, akkor azért felbassza magát az ember.
23673 levél
Válasz 19.12.20. 08:59 #1123
Peace
Én nekem ez kimondottan bejött!!! Az első két óra! Utána szar*dott el sajnos szinte minden, ami csak lehet. Ez van, túl vagyunk rajta. Magasan sokkal jobb élmény volt számomra a VII-VIII-nál, még az utolsó fél órával egyetemben is. Lezárhatjuk a korszakot, 2022 decemberében jöjjön valami igazán merész és új!!!!!! Addig is várjuk az Obi-Wan-t és a The Mandalorian 2. szezont!!!
3052 levél
Válasz 19.12.20. 08:45 #1122
RAI*DEN
Bírom, hogy emberek akik már az előző két részt sem szerették, novemberben szinte egymást ölték a premiernapi és premier előtti helyekért, hogy aztán mára már egy csomó keseredett kommentet olvassak és gondolom ennél jóval több csalódott ember van. Na mindegy, az elmúlt 2 év RJ és Last Jedi fikázás meghozta gyümölcsét, mert kritika szempontjából is gyengébb lett az új rész. Én már csak jövőre fogom megnézni, de addig is nem töröm magam az egészen, meg nem idegeskedek rajta, hogy a balfasz CC miatt nem jött össze a jegy a premierre.
715 levél
Válasz 19.12.19. 21:56 #1121
stero
Jogos. Nem vártam el semmit. Azt a semmit múlta alul
3718 levél
Válasz 19.12.19. 21:53 #1120
Raistlin666
Mindenki örül hogy vége lett és senkinek nincs kedve a részleteket cincálgatni!

Az meg ne is haragudj, de a Te sarad ha az előző két rész után elvártál szabályokhoz ragaszkodást...itt már csak egy szabály van amit be kell tartani: Viritsd a lóvét!
715 levél
Válasz 19.12.19. 21:37 #1119
stero
Komolyan senkinek nem tűnt fel, hogy a film egy véget nem érő deus ex machina? Életemben ilyen borzalmas moziélményem nem volt. A feleségemmel és haverjaimmal mentem el a vetítésre és folyamatosan az volt az érzésem, hogy szénné égetem magam a párom előtt, hogy beültettem egy ilyen hulladékra. Minősíthetetlen. Alulmúlta minden várakozásomat. A star wars univerzum szabályai itt már aztán tényleg semmit nem jelentettek az írok számára. Úgy dobnak oda minden hülyeséget egymás hegyére hátára, hogy nem győztem kapkodni a fejemet. Tényleg olyan az egész mintha összeröffentettek volna egy tucat negyedikest, hogy dobjanak már össze valami tök tipikus blockbustert majd közölték velük, hogy van a raktárban egy halom maradék star wars kellék azokat felhasználhatják a forgatásra. Ez a trilógia az első részt sem érte volna meg, ha nincs rajta, hogy star wars. Tipikus év végi mozibukta amire 2-3 hónap után senki nem emlékszik.
10219 levél
Válasz 19.12.19. 10:59 #1118
davkar9
Szerintem a legnagyobb hibájuk az volt, hogy siettek. Mondjuk a LJ idején kellett volna kijönnie a FA-nek. Másik két trilógia is 2-3 évente jött, de Lucasnak tényleg volt egy minimum ceruzás vázlata, hogy honnan hová, kikkel mit akart. OT kapcsolat dupla teher. Egyrészt az EU-t kukázták, aminek a 60-70+%-a szintén szemét, de a post-OT korszak(/ok) azért többnyire jól működtek. Ahelyett meg van ez, amit nem használtak ki teljesen (karakterek, történet, világ) a rohanás miatt. Kecske és káposzta módszer az lehetett volna, ha mondjuk OT után 100+ évvel rakják. Luke, Leia, Vader, aki megteheti, visszajöhet nosztalgiázni force ghostként* és közben csinálhatják a saját** ötletüket is. Legacy éra rajongók amúgy is a réteg rétegének a rétege szóval ebből se lett volna probléma, hogy ők nincsenek kiszolgálva.

*mostani

SPOILER
Luke design csak nekem nem tetszett? Mármint a hobó paróka nagyon kilógott, de maga a ghost-effekt is olyan olcsónak tűnt. OT Kenobi még ennyi év után is sokkal jobb. Vagy csak a világítás miatt fura?


**
Habár nagyon nem szeretem a LJt azért kíváncsi vagyok, hogy mit tud csinálni Rian ebben az univerzumban, ha nem köti a kezét a meglévő korszak-karakter-elvárás-miegymás. Kapjon egy saját kort (na azért ne a kotort) aztán ott játszadozhat. Ha trilógiát nem is, de egy filmet megnéznék tőle, aztán meglátjuk.
All me best mates are trees.
3718 levél
Válasz 19.12.19. 10:31 #1117
Raistlin666
Így a The Irishman és az SW VII-IX után:

Miért nem vállalták fel (pénz az lett volna rá) a VI. rész közvetlen folytatását digitális fiatalítással vagy összekötő részeket és egy IV. előzményt a Rogue One helyett (itt Obi-Van esetén öregítéssel)? És ismétlem, most már nem lehet a "drága lenne megvalósítani" kártyát elő húzogatni!
Ott aztán mehetett volna jogosan a nosztalgia vonat és a technikai brillírozás! Nem inkább hozzunk vissza minden öreget akik a régi egysorosaikat ismételgetik...I have a bad feeling...a f*aszomat azt!

Furcsa módon nagy részt a képregényekben is pontosan ezeket az időket erőltetik!
10219 levél
Válasz 19.12.19. 10:07 #1116
davkar9
Én ürességet éreztem. Nem igazán számítottam/vártam már semmit, nagyjából nem is adott semmit. LJt lehet szeretni/nem szeretni, ne fussuk le a sokadik kört, de szerintem abban egyetérthetünk, hogy ahogy az véget ért az már ennek a disney trilógia lezárásának érződött. Hogyan, hová, mit lehet csinálni azt a befejezést követően? Hát, kb csak ezt... Szinte minden pontján azt éreztem, hogy oké, nagyjából jól csinálják - legyen szó új dologról, LJ-nek beintésről, LJ elfogadásáról és továbbfűzéséről - de aztán mindig túltolták. Vagy sokat dumáltak hozzá, vagy elpoénkodták, valamivel mindig sikerült kibillenteni. Rey-Kylo részek viszik el megint. Ezeken érződik a "jedi küzdelme" cucc. Anakin vs önmaga/Obi, Luke-Vader. A párbajaik sokkal... intimebbek?, mint az említettek. Szóval ezek a részei legalább ~hibátlanok.

Spoileres csapongás, ami reggelre megmaradt.

SPOILER
Gyászoló csuvi! Érzelmi részekből ez tetszett a legjobban. Leia halála is adta valamelyest az utolsó telefonhívással.

Poe "we'll bang, ok?" nézése a végén volt az egyetlen poén amin nevettem. Ez a Zori érdekes volt, kár, hogy csak a végére hozták be. A csokicsaj szintén.

Rey. Palpatine unokás dolog nem igazán tetszik. Leginkább a "hogyan lehet neki egy fia?" miatt, bár az a rossz előérzetem támadt, hogy az internet legsötétebb bugyraiban a r34 és a mémek már kéz a kézben ezen dolgoznak. Brr. Mármint "logikus", mert egy névtelen senki tényleg nem lehet ennyire OP és nagyjából csak ő maradt. A magam részéről továbbra is Luke lányának írtam volna. Egyszerűbb is és sokkal érdekesebb lett volna, hogy Anakin és Vader két külön ágon öröklődik tovább. Családi örökség-teher-sors meg miafaszom. Ezt a Reylot (de utálom az ilyen összevont neveket) sosem éreztem romantikusnak, ez a búcsúcsók tényleg kilógott. Csak két elveszett gyerek, akik nem tudják, hogy mi a szart csináljak, se együtt se külön, inkább külön, mégis együtt. Ez a része most is működött szerintem. Ez egyébként azon kevés dolgok egyike, amit a LJ is jól csinált.

Amikor a vége átment rovarcsapda filmbe az nagyon kínos volt. Az egész összecsapást túl hosszúra nyújtották, az "én vagyok vasember" (+1 @Sucee) is fura volt. Erre írtam a másik topicban, hogy nagyon érezhető volt chris terrio, az olyan remekművek szerzője mint a BvS és a justice legaue...

Knights of Boba Fett megmaradt a vicc szintjén. Ennyi erővel a LJ piros műanyagfigurái jelenetben is le lehetett volna vágni őket.
All me best mates are trees.
13283 levél
Válasz 19.12.19. 08:07 #1115
McCl@ne
Jaj, kiváló párhuzam, úgy-úgy, Prometheustól a Covenantig, tömegnyomásra, pontos nagyon.
Respect is not given. It's taken.
3718 levél
Válasz 19.12.19. 08:02 #1114
Raistlin666
Nekem olyan érzésem volt mint a Prometheus -> Covenant esetében. Ott is már csak egy villogó felirat kellett volna: "Ezt akartátok idióták, hát tessék slasher ökörködés!"

Itt meg lementek az annyira biztonsági szintre, hogy SPOILER
berakatak egy robotot ami egyszavas benyögésekkel konfirmálja az éppen kiváltani szándékozott érzelmeket, ha esetleg valakinek nem lenne világos
...
13283 levél
Válasz 19.12.19. 07:54 #1113
McCl@ne
Facebookra írtam tegnap este néhány sort, azt most bemásolom azért, nem mindenki ismerősöm innen, de nagy meglepetésekkel nem szolgálhatok:

"Spoilermentesen néhány gondolat, bár aki olvas véleményeket, az tudja már, hogy nem igazán szeretik ezt a filmet, se a nézők, se a kritikusok. Értem is őket, meg nem is: csak Az utolsó jedik (tehát Rian Johnson) friss gondolatait hiányoltam, illetve halálosan meguntam a végére, hogy mindenféle kockázatot nagy ívben elkerül, de amúgy elvoltam vele. Egyáltalán nem jó film, de azért nem is nézhetetlen: olyan, mint a Bosszúállók: Végjáték, a magukat rajongóknak gondoló tömegeket kiszolgálja mindenféle starwarsos lófasszal (fura lények, új droid, ismerős zenék, unásig nyomott karakterek, fordulatok), de az alapanyaggal a világon semmit nem kezd. Én nem találtam benne semmi érdekeset, de legalább rájöttem, hogy tényleg Rian Johnson filmje lóg ki a sorozatból, túl jó ötletei voltak, túl sokat gondolt a nézőkről és túl kevés szabad kezet kapott. Elvileg készíthet egy saját Star Wars trilógiát a jövőben, azt nagyon várom már most, ezt a hülyeséget meg letudtuk, nagyjából úgy voltam a végére, hogy nincs itt semmi látnivaló, mehetünk haza.

Voltak azért klassz jelenetek, jó beállítások, néhány látványos és hangulatos akció, meg ugye Adam Driver, de a hozzáállás kíméletlenül hazavágja az egészet. Ami rossz volt Az ébredő erőben, abból most kapunk két és fél órát, képtelenségnek érzem, hogy valaki ezt a szívügyének tekinthesse, a film pedig az első perceitől nem hazudja magát többnek annál, ami, így nem tudom értelmezni, ha valaki csalódik. Igazából ti, hangos tömegek követeltétek ezt, hát most megkaptátok: a Star Wars mindhárom trilógiája mindig hűen tükrözte az adott kor szellemiségét, ez a kor pedig ilyen. Megalkuvó, kockázatkerülő, érvénytelen és belengi a sorozatgyártás hangulata. Amikor pedig megpróbált ennél több lenni, az üvöltő tömeg visszarántotta a mélybe, ahol aztán megszületett ez az iparosmunka. Lelketlen, varázsát vesztett, úgy kell benne keresgélni a szellemet, és amikor megkerül, az jelzi is egyben, hogy már veszhet is el újra. Ennyit az új reményről."

Annyival egészíteném ki, hogy így, másnap reggelre már nem igazán emlékszem az egészre. Valami A-ból B-be ezért-azért futkozás ment az elején, semmiféle misztikus, magasztos érzés nem tudta körbejárni már, fogalmam sem volt a motivációkról sem, meg az egész úgy, ahogy volt, teljesen érdektelen volt. A csúcspontjai laposak voltak, ahol felütött valami jót, azonnal el is baszta egy percen belül, de ami a legjobban fáj, hogy Rian Johnson kurva jó gondolatával, miszerint a Jó és a Rossz harca alapvetően egy rossz koncepció, és az egyensúlyt az Erőben soha nem hozhatja el az, ha egyik legyőzi a másikat, ez úgy ment a kukába, ahogy volt. Na, ez a legnagyobb hibája a filmnek, pedig tökéletesen elő volt készítve a terep valamihez, ami túlnőne mondanivalójában minden korábbi részen, és tökéletesen reflektálna a jelenkor óriási problémájára is, a folyamatosan kilengetett ingára. De nem, inkább úgy reflektál a jelen gondjaira, hogy beépíti őket a koncepciójába és töketlen, megúszós és gyáva lesz.
Respect is not given. It's taken.
3718 levél
Válasz 19.12.19. 06:42 #1112
Raistlin666
Ó én a The Irishman vetítésen fogtam ki pár indokolatlanul mindenen röhögő f*szt!

Itt most a feliratoson szuper nyugalom volt!
3718 levél
Válasz 19.12.19. 06:33 #1111
Raistlin666
SW IX

MINDEN SZAR!

Kicsit ilyen érzéssel jöttem kifelé a moziból. Persze nem az SW IX az konkrétan csak a korszak amiben összeizzadták. Adva van a világ minden (de tényleg minden) pénze a D kezében! Tehetséges színészgárda! És sikerült így levezényelni ezt a 3 részt? Mi lehetett volna ebből az egészből, ha a 3 részt egy olyan kezébe adják akinek van normális koherens víziója (ó és hagyják is neki megvalósítani!)? Amolyan LotR módon egyben leforgatva...

Részleteket cincálni nem akarok. Lehet azt minden részben! OT a nagy szent tehén is hemzseg a baromságoktól mégis szeretjük! És én imádom az előzményeket is mind1 milyen marketing megfontolások húzódtak mögötte!

Szerintem most ezzel a IX. résszel a közel maximumot kihozták a helyzetből. Talán ezek után bele mernek vágni egy kevésbé a nosztalgiában fürdőző és összeszedettebb (esetleg bátrabb?) dologba is...
4295 levél
Válasz 19.12.19. 06:26 #1110
Sucee
Meg ami még eszembe jutott, csak a spoilermatyi spam miatt nem írtam végül be (és egyben általános mozitéma is, nemcsak SW):

Én amiatt messze nem ítélek el senkit, ha más dolgok tetszenek avagy nem tetszenek neki. De ha akkora világi suttyó szar vagy, hogy a legelső elérhető feliratos vetítésre veszel jegyet azért, hogy hangoskodó hatewatchot tolj a haverokkal, akkor torkig veheted azt a bizonyos méterest... Nagyon el tudja baszni az ilyen mindenki más moziélményét is, legyen a film akármilyen is.
4295 levél
Válasz 19.12.18. 23:49 #1109
Sucee
Nincs kedvem semmi hosszú értékelést és egyebet írni, nem is vagyok jó benne, főleg egyből nézés után - viszont egy dolog hihetetlenül kizökkentő volt nekem EP9 végefele.

SPOILER
Most komolyan, Endgame után itt is egy hatásszünetes "and I am XY" mondattal kell elrakni a galaxist fenyegető gonoszt? Egyszer láttam Endgame-et, nem is vagyok oda érte, de egyszerűen abban a szent pillanatban csak az ugrott be. Nagyon fura döntés ez, kétlem, hogy egyedül voltam vele.
10219 levél
Válasz 19.12.18. 23:39 #1108
davkar9
SPOILER
Kifele jövet azon gondolkodtam, hogy most ennyire jó volt az a csók vagy ennyire rossz?


szerk. @quervo, valamiért nem a válasz ment.
All me best mates are trees.
1551 levél
Válasz 19.12.18. 23:16 #1107
quervo
Akinek a régiek hiányoznak, az most is csalódni fog, aki szereti az újakat, az biztos nem. Nagyon sűrű film, az arányok itt-ott bajosak, de szórakoztatni akar végig, ez látszik. JJ egyensúlyt hozott, hiszen az EpVIII döntéseit jól kezelte, elegánsan beágyazta a sztoriba. És szerintem itt azért kevesebb volt a humor, ami jól állt neki.

SPOILER
A csók nélkül a végjáték 10 pontos lenne, óriási öngól, támadási felület, jön majd a diznizés ezerrel emiatt. De Kylo felemelkedése, önfeláldozása gyönyörű, az pedig, hogy a Palpatineból Skywalker lesz, az egy óriási üzenet, és tényleg azt jelenti, hogy itt az egyensúly. Biztos lesz majd olyan vélemény, hogy Kylónak kellett volna túlélnie (vagy egyiküknek sem), én ezzel előre nem értek egyet.


A szent tehénhez nyúltak hozzá pár éve, és én örülök neki, szeretem ezt a trilógiát, talán a legjobban a három közül. Nehéz most megmondani, hogy a filmek között mi a végső sorrend, a TLJ tökösebb volt, de most JJ is bevállalt ezt-azt. Nem zavarok senkit moziba, fél év múlva is meg lehet nézni, otthon.
14678 levél
Válasz 19.12.18. 22:44 #1106
Razor03
A filmes élményre írtam hogy pozitívan
Kevés vagy, mint Celeronban az L2 cache!
32812 levél
Válasz 19.12.18. 22:00 #1105
szbszig
Szóval Palpatine nem fog nyerni a végén. Most szomorú vagyok.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.